
Beste scholier, student of anderssoortige enquêteplaatser,
Zie hier voor het officiele enquêtebeleid per 23 april 2013: MED / Enquetes op FOK!
Voor het plaatsen van de enquête geldt vooral:
Stel je even voor: vertel wie je bent, welke opleiding je vertegenwoordigt en waar je onderzoek in het kort over gaat! Linkdumps worden direct geslot. Ook is het een aanrader als je je topic, na het posten van je enquête, in de gaten houdt! Mensen zullen ongetwijfeld komen met vragen en opmerkingen over je enquête! Niet antwoorden op kritiek of vragen = slot. Ook hoef je niet meer aan te komen met 'WIN WIN WIN'. Nee, het gaat om je enquête en we kunnen niet controleren of het alleen maar een lokkertje is. Gewoon enquête dus, en geen 'kans maken op'.
Oh, en plaats maar één topic op het gehele forum met je enquête, 20 topics zijn niet nodig: denk dus na over het forum waar je het in wilt plaatsen zodat je zoveel mogelijk kans hebt op de juiste respondenten. Dat je enquête VOOR je opleiding is, betekent niet dat je doelgroep automatisch uit scholieren en studenten bestaat, de groep die juist in dit forum (SES) post. Kijk dus in de index naar een geschikt forum. Gaat het over eetgedrag? Kijk dan eens in CULinesse a Gogo, gaat het over reizen? Kijk dan in TRV.
Hoe maak ik dan een goede enquête?
1. Gebruik een online enquêteprogramma
SPOILER Je kunt hierbij onder andere kiezen uit Thesistools, Surveymonkey, GoogleDocs of wellicht heeft je faculteit wel een enquêtehulp. Dit zorgt voor gebruiksvriendelijkheid: mensen hoeven geen hele lijst te copy/pasten of te onthouden, terug te scrollen en ga zo maar door.
2. Loop al je zinnen nog eens na op taal-, spel- en stijlfouten
SPOILER Doe dit voordat je het onderzoek publiceert. Doe dit door je teksten hardop te lezen: dit is een goede manier om je bewust te worden van wat je nu eigenlijk hebt geschreven. Het wordt als zeer slordig en onprofessioneel gezien als je onderzoek vol zit met misplaatste d's en t's of slordige typfouten. Gebruik afkortingen en hoofdletters ook consequent.
3. Denk na over de antwoordmogelijkheden:
SPOILER Er zijn meerdere mogelijkheden om je respondent te laten antwoorden:
• Open vragen (probeer deze zoveel mogelijk te vermijden! Zowel voor de respondent als voor jezelf: open vragen zijn véél lastiger te verwerken!)
• Meerkeuzevragen waar maar één antwoord mogelijk is (zoals bijvoorbeeld 'geslacht' of 'ja/nee'.)
• Meerkeuzevragen waar meerdere antwoorden mogelijk zijn zoals bijvoorbeeld 'bij welke winkel(s) doe u uw boodschappen?' met als opties 'AH, Aldi, Jumbo, Lidl, etc.'
• De optie 'Anders, namelijk..' bij beide soorten meerkeuzevragen
• Schalingsvragen: Ik vind deze stoel [Zeer mooi, Mooi, neutraal/gewoon, Niet mooi, Helemaal niet mooi] of bijvoorbeeld met een schaal van 0 tot 8, hoe mooi vind je onderstaand product waarbij 1 heel lelijk is en 8 heel mooi.
Zoals gezegd: probeer open vragen zoveel mogelijk te vermijden en als je ze wilt gebruiken, maak het dan eerder uitzondering dan regel. Denk verder per vraag goed na wát je precies wilt meten en hoe je dat het beste kunt doen. Een proefinvuller (vriend, vriendin, broer, zus) kan je bijvoorbeeld al snel aangeven waar hij/zij wat extra mogelijkheden zou willen of waar je de respondent de mogelijkheid moet geven meerdere opties aan te vinken. Als je écht wilt dat mensen maar één ding kiezen, maak ze dan bij de vraag duidelijk wáárom ze er maar één mogen kiezen.
4. Wees duidelijk, kort en bondig.
SPOILER Zorg dat vragen maar op één manier te interpreteren zijn en vermijd woorden als 'geregeld' in de zin van 'gaat u vaak/geregeld naar de film?' met als antwoord mogelijkheden 'ja' en 'nee'. Wat de één veel vindt, vindt een ander weer gemiddeld of weinig. Probeer dit soort vragen te veranderen in: 'Hoe vaak gaat u naar de film', met als antwoordopties bijvoorbeeld 'nooit', '1-2 keer per maand', ... , 'meer dan ... keer per maand'.
Daarnaast is het belangrijk dat de uiteindelijke vraag die je wilt stellen, bijvoorbeeld na het geven van een situatieschets, kort en bondig is zonder al te veel extra (bijvoegelijke naam)woorden die er niet toe doen.
Tenslotte: een pagina met daarop 6 foto's met onder elk van de foto's 15 stellingen met 8 schalingsantwoordmogelijkheden schrikt af. Deel je enquête goed in (meerdere pagina's) en bedenk bij elke stelling of deze wel echt nodig is: vaak kun je door een goede formulering al met 5 stellingen af.
5. Gevoelige informatie.
SPOILER Geef je respondenten de mogelijkheid om vragen leeg te laten, zoals bijvoorbeeld de vraag naar 'inkomen', 'bedrijfsnaam' en andere informatie die de respondent wellicht niet zomaar wil delen. Mocht voor je enquête het inkomen van je respondent van belang zijn voor je analyse, maak dit dan aan het begin van de enquête al duidelijk. Ook kan het schalen van inkomens al aardig wat weerstand voorkomen. Het is sowieso aan te raden om enquêtes zo anoniem mogelijk te houden.
6. Denk na over de tijd en moeite die het moet kosten om je enquête in te vullen.
SPOILER Veel mensen haken namelijk af als er teveel mogelijkheden worden gegeven of er teveel vragen worden gesteld. Laat je enquête ook proefinvullen door studiegenoten of familie en vraag of ze er op willen letten of ze zich na verloop van tijd begonnen te ergeren aan de hoeveelheid vragen en als ze de enquête af hebben gemaakt, hoe lang ze er dan over deden. Geef dit ook aan het begin van je enquête aan: "Het invullen kost je maximaal 2 minuten". Probeer een tijd ruim onder de 5 minuten aan te houden, dit zorgt ervoor dat je publiek geboeid blijft en gemotiveerd je vragen zal beantwoorden. Kijk voor meer informatie over het opstellen van enquêtes ook eens in de bibliotheek of op het internet rond. Maar vergeet ook je docenten niet: loop je ergens tegen aan of twijfel je over een vraagstelling: het is niet eng of erg om je docenten om hulp te vragen; daar zijn ze voor! Natuurijk mag je ook op FOK! tips vragen voor je enquête of onderzoek, dit kan bijvoorbeeld in dit topic: SES / Van profielwerkstuk tot spreekbeurt van begin tot eind: tips & tricks
[ Bericht 10% gewijzigd door motorbloempje op 24-04-2013 11:17:31 ] |