FOK!forum / Culinesse à gogo / Diepvrieszakjes
RobinOokzaterdag 17 maart 2012 @ 18:05
Heb "merkloze" diepvries ziplock zakjes gekocht bij de Action. Er staat niet op waar ze van gemaakt zijn. Wat is de kans dat ze NIET van polyethyleen gemaakt zijn en dus niet tegen 10 uur in een waterbad van 90C zouden kunnen?

Iemand die dat weet?
pfefferkatzezaterdag 17 maart 2012 @ 18:07
quote:
0s.gif Op zaterdag 17 maart 2012 18:05 schreef RobinOok het volgende:
Wat is de kans dat ze NIET van polyethyleen gemaakt zijn en dus niet tegen 10 uur in een waterbad van 90C zouden kunnen?
42%
dWc_RuffRyderzaterdag 17 maart 2012 @ 18:08
quote:
14s.gif Op zaterdag 17 maart 2012 18:07 schreef RacerDKB het volgende:

[..]

42%
Met een standaarddeviatie van 5c26deca330130c318a348b495bce1cc.png.
Geraltzaterdag 17 maart 2012 @ 18:09
Waarom zou je diepvrieszakjes 10 uur in een waterbad van 90graden willen stoppen?

Het zijn diepvrieszakjes; geen heetwaterbadzakjes 8)7
The_Hiveszaterdag 17 maart 2012 @ 18:10
quote:
5s.gif Op zaterdag 17 maart 2012 18:09 schreef Geralt het volgende:
Waarom zou je diepvrieszakjes 10 uur in een waterbad van 90graden willen stoppen?

Het zijn diepvrieszakjes; geen heetwaterbadzakjes 8)7
omdat boterhamzakjes niet voldoen :6
RobinOokzaterdag 17 maart 2012 @ 18:10
quote:
5s.gif Op zaterdag 17 maart 2012 18:09 schreef Geralt het volgende:
Waarom zou je diepvrieszakjes 10 uur in een waterbad van 90graden willen stoppen?

Het zijn diepvrieszakjes; geen heetwaterbadzakjes 8)7
Omdat ik geen heetwaterbadzakjes in huis heb. Duhuh.
Geraltzaterdag 17 maart 2012 @ 18:11
quote:
0s.gif Op zaterdag 17 maart 2012 18:10 schreef RobinOok het volgende:
Omdat ik geen heetwaterbadzakjes in huis heb. Duhuh.
Had je die dan niet beter kunnen kopen ipv die diepvrieszakjes? :@
RobinOokzaterdag 17 maart 2012 @ 18:11
*knip*
RobinOokzaterdag 17 maart 2012 @ 18:12
quote:
7s.gif Op zaterdag 17 maart 2012 18:11 schreef Geralt het volgende:

[..]

Had je die dan niet beter kunnen kopen ipv die diepvrieszakjes? :@
Als ze die hadden gehad in de winkels waar ik vanmiddag was had ik die op zeker gekocht ja.
Maar jij weet er dus ook niks van.
En bedankt.
Rekkiezaterdag 17 maart 2012 @ 18:16
quote:
0s.gif Op zaterdag 17 maart 2012 18:12 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Als ze die hadden gehad in de winkels waar ik vanmiddag was had ik die op zeker gekocht ja.
Maar jij weet er dus ook niks van.
En bedankt.
Jij ook niet, anders open je er geen topic voor.
RobinOokzaterdag 17 maart 2012 @ 18:17
Wow! Die zit. *not*
Nieuwschierigzaterdag 17 maart 2012 @ 18:38
Ze kunnen van PE, PP of PVC zijn dus zonder verdere info is de kans 66,7%
sijszaterdag 17 maart 2012 @ 18:45
ik zou zeggen probeer er eens eentje met wat heet water..weet je het snel genoeg
RobinOokzaterdag 17 maart 2012 @ 20:06
Ja, goed idee, heb ik net gedaan.
Ging niet goed. Kut.
Heeeel misschien ligt 't eraan dat de pan zelf warmer werd. Misschien zo nog een keer testen, maar ik vrees het ergste. Nou ja, ergste, ergste, ik vrees dat 't niet kan dus. Kut.
robber57zaterdag 17 maart 2012 @ 22:53
Offer er 1 op: PE ruikt naar gesmolten(brandend) kaarsvet als je het aansteekt, PVC ruikt naar chloor en geeft een irriterende stank die prikt in je ogen en PP?, ik denk het niet, daar maak je geen plastic zip bags van(pvc trouwens ook niet tenzij het heeel dik is en bv een pen etui oid.
En zo kun je nog wel ff doorgaan, PE is eenvoudig gezien zo'n beetje het enige materiaal waar je die zakjes van kunt maken.

Voor jouw doel blijft het nog steeds proberen aangezien ook PE er weer in verschillende soorten en kwaliteiten is, de hardheid is geen vast gegeven en kan uiteenlopen van erg zacht tot keihard, als je daar zakjes van wilt maken hangt het er van af wat je er mee wilt gaan doen, als je ze diepvries veilig wilt maken zal het erg zachte PE moeten zijn aangezien ze anders breken/scheuren bij -26, dat houd automatisch in dat ze bij hogere temperaturen tegen het smeltpunt aan komen....

Maar waarom wil je in verdesnaam iets voor 10 uur lang au bain marie op 90 graden houden?
Slow cooking oid?

IIg een tipje voor zoiets; leg een pannelap op de bodem van de pan zodat het zakje niet de bodem kan raken.

[ Bericht 12% gewijzigd door robber57 op 17-03-2012 23:06:28 ]
Nieuwschierigzaterdag 17 maart 2012 @ 23:09
Zowel PP als PVC worden als transparante krimpfolie voor verpakkingen toegepast en zijn bestand tegen hoge temperaturen.
RobinOokzaterdag 17 maart 2012 @ 23:30
quote:
0s.gif Op zaterdag 17 maart 2012 22:53 schreef robber57 het volgende:
Maar waarom wil je in verdesnaam iets voor 10 uur lang au bain marie op 90 graden houden?
Slow cooking oid?
:Y

De test was in een klein pannetje op het vuur, het slowcooking doe ik in een grote electrische weckketel. Daarin ligt een rooster, dus komt het niet op de bodem.

Ik ga morgen nog even testen met de tips die je gaf. En anders moet ik of de deur uit, op zoek naar betere zakjes, of ik halveer de lamsnek en verdeel het over 2 echte ziplockzakjes die wel tegen 90C kunnen maar te klein zijn voor 1 nek.

Maar jij zegt dus eigenlijk dat de kans dat het PE is vrij groot is....
Hoewel, dat over dat zachte plastic geloof ik ook wel, het zakje leek "dunner" te worden.
robber57zondag 18 maart 2012 @ 01:06
ff puntje aansteken met een aansteker en je weet 't, de lucht van PE is onmiskenbaar brandend kaarsvet.

Lamsnek :9~
Met mint sauce ?

[ Bericht 3% gewijzigd door robber57 op 18-03-2012 01:17:37 ]
RobinOokzondag 18 maart 2012 @ 01:30
Done! 100% kaarsvetlucht! *O*
Dus 100% zeker Polyethyleen. Toch?
En dus in ieder geval niet schadelijk voor mijn gezondheid als ik het ga gebruiken. Toch?
Die conclusie kan ik trekken toch?

Blijft de issue wat je al eerder zei: "Voor jouw doel blijft het nog steeds proberen aangezien ook PE er weer in verschillende soorten en kwaliteiten is, de hardheid is geen vast gegeven en kan uiteenlopen van erg zacht tot keihard".

Morgen nog een klein testje doen om te zien hoe zacht het wordt. Zo'n lamsnek weegt 1,7 kilo en nou schep ik zo'n zak na 10 uur wel voorzichtig uit het water ipv het te tillen, maar zou toch balen als ie het niet houdt en op enig moment scheurt of lek raakt. En eerder vanavond in dat kleine pannetje vond ik het plastic verdacht dun en zacht aanvoelen...

In ieder geval al blij te weten dat het PE is. Thanks! :)

PS. Nee, niet met mintsauce. Gekke britten....
robber57zondag 18 maart 2012 @ 03:02
Yep, als je kaarsvet ruikt is het PE en dat is neutraal en veilig voor voedingsmiddelen, veel sx6 met het nekje :9
RobinOokzondag 18 maart 2012 @ 18:09
Update: kutzakkies krompen. En plakten aan elkaar.
Dus wilde de lamsnek dan maar in tweeen delen, maar dat valt dus nog niet mee. Sterker nog, dat viel vies tegen: is me niet gelukt. Dus toen maar alsnog gefileerd. Kutkarwei. Nu twee zakkies (de echte van ziplock) gevuld en in 't waterbad gemieterd. Had die kutnek bijna het raam uitgesmeten. Als het niet lekker wordt ga ik dat misschien alsnog doen....

Anyway, nogmaals bedankt voor je antwoord, robber.
Nieuwschierigzondag 18 maart 2012 @ 19:31
Was het toch polyprop...
RobinOokmaandag 26 maart 2012 @ 16:40
Even voor de volledigheid, ik kreeg vandaag mail van de Action klantenservice;

"De Zip & Store diepvries/voorraadzakjes zijn gemaakt van Polyethylene"

Hadden we toch mooi gelijk. :)
robber57maandag 26 maart 2012 @ 19:34
hmja, maar dan dus een variant die soepel blijft bij -30 en dus bij +90 heeeeeel zacht word.

polyprop zakjes bestaan wel, ik heb het opgezocht en idd ze bestaan als "special" , ze zijn nl iets duurder en doorgaans alleen in de dikkere kwaliteiten te krijgen,zeg maar als zakje voor scherpe technische onderdelen ed waarbij het onderdeel het zakje kan stuk prikken.
Het ligt voor de hand dat je die niet bij de action vind.

Wat ik me ook wel zat af te vragen ; hoe zit het eigenlijk met het keur "geschikt voor voedsel" ?

Ik heb hier een handje zakjes liggen die ik mee heb genomen van mijn werk om wat schroefjes ed in op te bergen maar die dingen hebben nergens op de doos zo'n tekentje van een glas+vork oftewel "voor voedsel", dat doe ik er dus ook nooit in....
Ik denk dat dat tekentje er pas op mag staan als bij de productie gegarandeerd kan worden dat er geen vreemde stoffen in de verpakking terecht kunnen komen en er staat me ook bij dat "foodsafe" verpakking hooguit 10% gerecycled materiaal mogen bevatten waarbij het gerecyclede materiaal ook nog eens van geregistreerde en herleidbare oorsprong moet zijn.
Ik kom voor mijn werk regelmatig bij een heeeele grote verpakkings fabriek en die hebben gescheiden productie lijnen, de foodsafe(salade bakjes) is geheel elektrisch en word gesmeerd met "foodgrade" vet, de niet-foodsafe(begonia bakjes) is een hydraulische lijn waarbij dus theoretisch hydrauliek olie en vet op de verpakkingen kan komen.
Op de rand beschouwt is het allemaal niet zo spannend maar ja, stel je nu eens voor dat je zakjes gemaakt zijn van gerecyclede oude accu behuizingen (=PE)....

Het meest linkse tekentje:
3777549_f520.jpg

[ Bericht 11% gewijzigd door robber57 op 26-03-2012 19:45:20 ]
RobinOokmaandag 26 maart 2012 @ 19:59
Dat linkse tekentje staat wel op de doos. van de Action. :Y
robber57maandag 26 maart 2012 @ 22:49
quote:
0s.gif Op maandag 26 maart 2012 19:59 schreef RobinOok het volgende:
Dat linkse tekentje staat wel op de doos. van de Action. :Y
Dan gaan we maar es alhier naar de action ff checken of ze ook hier liggen want die zakjes zijn wel hendy voor in de vriezer :Y
dank voor de tip!
RobinOokmaandag 26 maart 2012 @ 23:30
Ja, daar zijn ze uiteindelijk ook voor bedoeld. _O-