abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_109062300
registreer om deze reclame te verbergen
In Memoriam: Henk Kiel

In de nacht van zaterdag op zondag j.l. overleed, na een langdurige periode van ziekte, onze oud- voetballer Henk Kiel. Hij bereikte de leeftijd van 67 jaar.

Het was bekend dat zijn overlijden aanstaande was. Afgelopen zaterdagmiddag werd in de bestuurskamer van Go-Ahead Kampen, de club waar Henk als voetballer groot is geworden, maar vooral de club die mede door hem groot en bekend is gemaakt nog gesproken over een periode van hoogstens een paar weken; het werd uiteindelijk nog geen dag.

Zo’n 16 jaar leed Henk Kiel al aan een slopende ziekte. Ups en downs volgden elkaar op. Vele behandelingen werden ondergaan, tot en met een beenmergtransplantatie van broer Ab. In de loop der tijd openbaarden zich meer problemen, al dan niet als gevolg van de vele behandelingen. Hart en uiteindelijk ook nieren speelden op. De wilskrachtige man die in zijn sportieve leven zo vele successen heeft gekend kon uiteindelijk deze strijd niet winnen.

Als B-junior verscheen Henk Kiel op 15-jarige leeftijd al regelmatig in het eerste elftal van Go-Ahead Kampen. Aanvankelijk was het fysiek nog wel eens moeilijk, maar al snel ontwikkelde de geblokte midvoor/ middenvelder zich tot leider van het spel. Altijd voorop in de strijd, goede techniek, keihard schot en ijzeren discipline.
Henk stoomde verder door tot in het Nederlands zaterdag elftal en speelde daarin 13 wedstrijden. Later volgde ook de stap naar het algemeen Nederlands amateurelftal. Ook daarvoor kwam hij 13 keer uit en werd hij werd er aanvoerder.

In 1970 levert deze stap hem problemen op als hij besluit -tegen de wens van de zaterdagsectie amateurvoetbal o.l.v. de bekende Fokke Remmers- op zondag mee te spelen in de finale van het Europacuptoernooi voor amateurlandenteams in Italië. `Die beslissing kunnen we zelf wel nemen` was zijn stelling, daarmee kiezend voor het teambelang en zich dus niet/conformerend aan de wensen van de (zaterdag)bobo´s.

In dat zelfde jaar meldde Voetbal International: "Henk Kiel wordt prof. Er zijn vele gegadigden". Kiel speelde een oefenwedstrijd met FC Twente, Sparta werd genoemd en namens Ajax meldde zich Jaap van Praag bij Kiel sr. , immers, iedereen had destijds nog geen telefoon. Het verhaal vertelt dat Kiel sr. een poosje vergat dit telefoontje door te geven. Overigens kreeg Van Praag wel direct antwoord : "hij komt niet". Terugbellen hoefde ook niet meer kreeg Henk l te verstaan en daar is het bij gebleven. En wie de "oude Kiel" heeft gekend twijfelt geen moment aan deze versie.

In 1972 nam Henk, nog geen 28 jaar oud, afscheid van het internationale amateurvoetbal. De diverse tripjes kosten zoveel tijd dat dit naar werkgever en thuisfront niet altijd meer te verkopen viel.
Voorts viel hem ook tot twee maal toe de Gouden Bal ten deel, de prijs behorend bij de door VARA en Voetbal International georganiseerde verkiezing van de amateurvoetballer van het jaar. Prijzen die Henk wel waardeerde, maar waar hij bepaald niet mee pronkte.

Verder dus bij Go-Ahead Kampen en met die ploeg werd in 1973 de hoogste afdeling van het zaterdagvoetbal bereikt; destijds de eerste klasse.

Noot van mij : Wat ik altijd heb begrepen is dat ie nooit prof is geworden wegens zijn geloof.

Hij speelde met het Nederlands amateurelftal tegen Real Madrid en was de ster van het veld.

Van Hanegem was zijn grootste fan.

RIP.

:{
Ik noem een Tony van Heemschut,een Loeki Knol,een Brammetje Biesterveld en natuurlijk een Japie Stobbe !
  dinsdag 13 maart 2012 @ 20:20:21 #2
302138 HuffTheTalbot
Checking the Basement for Bugs
pi_109062445
Nooit van gehoord. Mooie verhalen. ^O^
Look behind you! It's your ass!
pi_109062512
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 maart 2012 20:20 schreef HuffTheTalbot het volgende:
Nooit van gehoord. Mooie verhalen. ^O^
Was echt een fenomeen. Kon naar Ajax bijvoorbeeld.

:P
Ik noem een Tony van Heemschut,een Loeki Knol,een Brammetje Biesterveld en natuurlijk een Japie Stobbe !
  Moderator dinsdag 13 maart 2012 @ 20:26:25 #4
9859 crew  Karina
Woman
pi_109062780
registreer om deze reclame te verbergen
Mooie vent zo te lezen, ik had weleens van hem gehoord, maar kende niet het hele verhaal.
Op donderdag 15 mei 2014 22:18 schreef sp3c het volgende:
niet zo tof doen
  dinsdag 13 maart 2012 @ 20:55:22 #5
119458 GeorgKacher
Dit vind ik zo'n onzin
pi_109064429
Ver voor mijn tijd, ken de verhalen wel. Kon naar de complete eredivisie (dagblad van het noorden archief). Was de enige speler van de ned amateurs die mee kon komen tegen het nederlands elftal tijdens de oefenwedstrijden (zie dagblad van het noorden). Benito en Grande speelden 1-1 tegen hem, dat waren de amateurs van Spanje, de bondscoach van de Ned amateurs was woedend dat de Spaanse amateurs bestonden uit uit topspelers die honderden wedstrijden speelden bij Real Madrid en 6 keer kampioen werden met Real Madrid.
@Tong hij wilde zijn ouders niet kwetsen en anderzijds vond hij dat hij te weinig zekerheid had als profvoetballer mbt de toekomst daarom werd hij geen prof.
Het elftal met o.a. Aalt Kok, Van London, Gritter, Sies Wever en gebroerders van de Kerkhof was zonder twijfel het sterkste ned amateurelftal ooit.
Vergessen Sie die Welt, die Welt ist nichts wert
mijn muziek
pi_109065055
Jaan de Graaf was trouwens ook zo'n speler die nooit prof wilde worden. Werd het pas in zijn nadagen bij AZ-67 omdat ze op zaterdag speelden.

:P
Ik noem een Tony van Heemschut,een Loeki Knol,een Brammetje Biesterveld en natuurlijk een Japie Stobbe !
  dinsdag 13 maart 2012 @ 21:31:40 #7
119458 GeorgKacher
Dit vind ik zo'n onzin
pi_109066459
registreer om deze reclame te verbergen
Hij speelde met het ned amateurelftal ook op zondag omdat hij vond dat hij zelf zijn leven inrichtte zoals hij dat wilde. Hij heeft ook wedstrijden gespeeld met FC Twente (proef) op zondag.

Icoon van het topvoetbal op zaterdag Henk Kiel overleden

Met Henk Kiel is de meest aansprekende regionale amateurvoetballer uit de jaren zestig en zeventig overleden. De oud-international werd slechts 67 jaar.

Als Jaap van Praag namens Ajax naar huize Kiel in Kampen belt, treft hij niet Henk maar pa aan de telefoon. Pas tien dagen later hoort de middenvoor van Go Ahead Kampen van de warme belangstelling uit Amsterdam, en prof wordt Kiel nimmer.

De kwaliteit is er zonder twijfel. Kiel speelt in het Nederlands zaterdagelftal en de nationale amateurploeg 26 interlands (1963-1972), hij wordt twee keer gekozen als amateurvoetballer van het jaar. Kiel speelt ook een belangrijke rol bij de integratie van de - als minderwaardig beschouwde - zaterdag amateurs in de nationale ploeg.

De eigenzinnige Kiel maalt niet om een paar centen. Met de broers Dick, Ab en Joop speelt hij een voorname rol bij Go Ahead, dat in 1970 op curieuze wijze promotie naar de net opgerichte eerste klasse mist. Het beslissende duel wordt afgebroken als aanhangers van Spakenburg het veld bestormen en vredesstichter Kiel in de chaos een zware hersenschudding oploopt. De KNVB beslist dat het duel zonder publiek overgespeeld moet worden. Go Ahead ziet daar vanaf en Spakenburg promoveert.

De meest onderscheiden zaterdagvoetballer van zijn tijd speelt tot en met 1978 voor de roodgelen uit Kampen. De loopbaan eindigt met een nieuwe affaire. Kiel neemt het met klare taal op voor broer Ab, die tegen ACV uit het veld is gestuurd. Nog voordat een schorsing is uitgesproken, heeft hij de schoenen in de kast gesmeten.

Ook als gewezen voetballer is Kiel vaak te vinden op sportpark Middenwetering, totdat de afnemende gezondheid dat niet meer toelaat.

[ Bericht 83% gewijzigd door GeorgKacher op 13-03-2012 21:48:59 ]
Vergessen Sie die Welt, die Welt ist nichts wert
mijn muziek
  woensdag 14 maart 2012 @ 10:38:49 #8
3647 B.R.Oekhoest
Berend Rinus is de naam
pi_109081177
Was hem helemaal vergeten, maar inderdaad.
Niet zo oud geworden
De moraal zit in een crisis, niemand weet meer wat van wie is.
Mijn broer Tinus zeker niet; de minkukel neemt steeds ongevraagd bezit van mijn FOK!account. Beste vent wel verder, overigens: http://fotoboek.fok.nl/Tinus_O..
  woensdag 14 maart 2012 @ 14:37:12 #9
119458 GeorgKacher
Dit vind ik zo'n onzin
pi_109089163
Zondag overleed in Rijssen Henk Kiel op 67-jarige leeftijd. Henk Kiel, de beste zaterdagamateurvoetballer aller tijden. Hij speelde 13 interlands voor zowel voor het Nederlands Zaterdag-amateurelftal als later voor het Nationale Nederlands Amateurelftal waarin sinds eind jaren zestig zowel zondag- als zaterdagamateurs uitkwamen. Bij elkaar dus maar liefst 26 caps. Behoudens de bekende keeper Kas Woudsma die 28 keer voor het Nationale Zaterdagamateurelftal uitkwam, kan geen zaterdag-amateur daaraan tippen. Een indrukwekkende staat van dienst die maar liefst twee maal werd bekroond met de Gouden Bal. Een prijs waar hij zelf overigens niet mee pronkte. Henk Kiel was de nuchterheid zelve.Het talent Henk Kiel werd al vroeg ontdekt en als B-junior maakte hij zijn opwachting in het eerste elftal van Go Ahead-Kampen. De rossige Kiel had een geweldig schot in de benen en werd al snel een gevreesde spits. Midvoor zei men vroeger. Zijn capaciteiten bleven natuurlijk ook buiten Kampen niet onopgemerkt en als knaap van goed 19 jaar werd hij in 1963 geselecteerde voor het Nederlands Zaterdagamateurelftal dat in Leeuwarden tegen Zwitserland speelde. Dat werd een geweldige wedstrijd in het volgepakte Cambuur-stadion. Nederland won met 4-3 mede dankzij een al na zes minuten gescoord doelpunt van Henk Kiel. Moeiteloos paste hij zich aan bij door de wol geverfde zaterdag-internationals als Jan Nieuwstraten, Kas Woudsma, Gerrit Kerkdijk en Joop Visser. De overwinning droeg in niet onbelangrijke mate bij aan de verdere emancipatie van het zaterdagamateurvoetbal.

In die dagen kende het louter door zondagamateurs gevormde Nationale Amateurelftal een wat zieltogend bestaan. Van lieverlee ging een KNVB-trainer als bij voorbeeld Siem Plooijer erkennen dat er ook bij de zaterdagamateurs veel talent zat. Uiteindelijk draaide het er mede door stimulansen van de toenmalige Bondsvoorzitter Jo van Marle op uit, dat ook zaterdagamateurs konden en werden geselecteerd voor Nationaal Oranje. Naast Kiel waren dat bij voorbeeld Aalt Kok van IJsselmeervogels, Jaap van Kesteren van Noordwijk en Jan den Rooyen van SSC’55 uit Sprang Capelle.

Naast de vele voetbalvaardigheden bleek Henk Kiel, gevreesd om zijn trefzekere en niet zelden kogelharde treffers, ook een echte leider in het veld. Een aanvoerder. Zowel bij het Nederlands Zaterdagamateur-elftal als het Nationale Amateurelftal werd Henk aanvoerder. Daarin stond hij ook een meerdere opzichten zijn mannetje. Zo bij voorbeeld in de affaire die zich in 1970 afspeelde. Het Nationale Amateurelftal deed in Italië mee aan de in de vorm van een tornooi georganiseerde finale om de Europa Cup voor Nationale Amateurelftallen. De kans bestond dat tijdens dat toernooi er ook wedstrijden op zondag zouden moeten worden gespeeld. De leiding van de Zaterdagamateurs van de KNVB onder leiding van de legendarische Fokke Remmers verbood de zaterdagspelers op zondag het oranjeshirt aan te trekken. Maar Henk Kiel trotseerde de bobo’s door te stellen dat elke speler zelf wel mans genoeg was om uit te maken of men wel of niet op zondag wilde voetballen. Toen de finale tussen Nederland en Spanje inderdaad op zondag werd vastgesteld en de zaterdagleiders tevergeefs bij de KNVB hadden bepleit er alles aan te doen dat de wedstrijd niet op zondag zou worden gespeeld, besliste Henk Kiel en zo eveneens Jaap van Kesteren en Jan den Rooyen zich wel op zondag beschikbaar te stellen. Alleen Aalt Kok van IJsselmeervogels paste. De overigens in zijn achterban door velen betreurde beslissing van Henk Kiel gaf wel de nodige deining, maar onderstreepte zijn lef om desnoods tegen de stroom in te roeien.

Henk Kiel had beslist furore kunnen maken in het betaalde voetbal en hij speelde een keer op proef bij FC Twenthe, maar besliste zelf amateur te blijven. In het jubileumboek Amateurs in Oranje staat opgetekend dat Henk als voetballer wel had gewild, maar dat hij er als mens veel moeite mee had omdat de overgang naar het betaalde voetbal mede vanwege het spelen op zondag bij zijn ouders en ook zijn vrouw niet goed zou zijn gevallen. Overigens nam hij als in 1982, nog geen 28 jaar oud, afscheid van het internationale voetbal omdat hij het vanwege zijn werk zich niet kon permitteren regelmatig enkele dagen tot minstens een week van huis te zijn voor het spelen van interlands.

In 1978 kwam op een wat onplezierige wijze een eind aan zijn bewonderenswaardige voetbalcarrière. Bij een wedstrijd van Go Ahead, waarin zijn broer van het veld werd gestuurd, gaf Henk op een zodanige wijze commentaar aan het adres van de scheidsrechter dat hem een schorsing van een jaar boven het hoofd hing. Hij hield het voor gezien en speelde nog wat in de zaal.

Henk Kiel mag dan al ruim 30 jaar van de voetbalvelden zijn verdwenen, zijn naam staat met name bij de ouderen voor altijd in hun herinnering gegrift als de beste zaterdagamateurspeler die er ooit op de velden heeft rondgelopen.
Vergessen Sie die Welt, die Welt ist nichts wert
mijn muziek
  woensdag 14 maart 2012 @ 15:37:15 #10
268260 Dr.Mikey
Games Crew van het jaar 2013
pi_109091146
Mijn broer werkt bij Eagles zou hem er eens naar vragen dan.,
Mooie onbekende voetbal history bedankt Tong80.
They wish to cure us. But I say to you, WE are the cure!
"WHAT IF YOU'RE RIGHT AND THEY'RE WRONG?"
  woensdag 14 maart 2012 @ 17:27:49 #11
7889 tong80
Spleenheup
pi_109095493
quote:
14s.gif Op woensdag 14 maart 2012 15:37 schreef Dr.Mikey het volgende:
Mijn broer werkt bij Eagles zou hem er eens naar vragen dan.,
Mooie onbekende voetbal history bedankt Tong80.
Eerder GeorgKacher bedankt.

:P
Ik noem een Tony van Heemschut,een Loeki Knol,een Brammetje Biesterveld en natuurlijk een Japie Stobbe !
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')