abonnement Unibet Coolblue
  zaterdag 3 maart 2012 @ 15:26:22 #1
139516 uniekhoorn
uniek, zoals ieder ander
pi_108665349
Zelf broodbakken wordt steeds populaider. Enerzijds omdat het 'fabrieksbrood' uit de winkel/bakker steeds minder de eigenschappen heeft zoals brood bedoeld is. Anderzijds omdat mensen het steeds leuker vinden om zelf hun handen vies te maken in het deeg of met de broodbakmachine (uit het kerstpakket ;) ) te werken.

Het eerste topic begon in 2004 maar de laatste weken wordt het hier steeds drukker. Vandaar staan hieronder de belangrijkste tips/trucs/weetjes en een paar (basis)recepten uit het vorige topic.

Tips
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
quote:
mijn brood is 'kruimelig :?
meestal is te kruimelig een gevolg van onvoldoende ontwikkelde gluten, dat kan door te kort kneden, of verkeerde meelmix, of te snel rijzen.
quote:
gist/zout
- Als je verse gist had, had je waarschijnlijk te weinig gebruikt... Verse gist moet je 2,5 keer zo veel gebruiken als instant/gedroogde gist

- heb je voor de zekerheid je gist eerst 'geactiveerd' in lauwwarme melk met een theelepel suiker? Als er bellen aan het oppervlak komen, is de gist nog 'levend', anders weggooien en een nieuw zakje nemen.

- Wat betreft het zout; zoutkristallen en gist zijn geen vriendjes. Daar zijn allerlei non-remedies op gevonden, zoals het aan de rand in het deeg mengen, het er op het laatst indoen, maar de truuk is het gewoon in het water oplossen en dan erdoorheen kneden; dan is het zout opgelost in het water en doen de kristallen geen kwaad meer
Poolish/Preferment :? Wasda :?
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
quote:
Op dinsdag 16 maart 2004 13:21 schreef Pietverdriet het volgende:
Ik kan trouwens iedere hobbybroodbakker aanraden met een Poolish ofwel preferment te gaan werken, het brood word veel smaakvoller.
grote vraag het Piet hoe maak ik t klaar topic deel 2

Dit heeft veel meer effect dan esotherisch meel of allerhand kruiden, want dan smaakt het brood naar kruiden ipv brood. Als je een preferment gebruikt krijg je een hele mooie diepe en rijke broodsmaak.
quote:
Ik ben weer eens een brood aan het bakken op basis van een preferment, Heb 3 dagen terug in 350 Ml water gist op gelost en 150 gram meel er door gedaan.
Nu dit bij 350 gram meel met wat zout gedaan, en 10 Minuten in de kneedmachine, half uur laten rusten en daarna weer 3 minuten gekneed.
Toen ingemeeld in als bol in een bebloemde doek in een mandje te rijzen gezet, en 3 uur laten rijzen. Zit nu in de oven.
By the way
Meel is 200 gram volkoren tarwemeel, 200 gramroggemeel, en de resterende 100 gram is boekweit, spelt, dinkel. verder een handje diverse zaden er door en een klein beetje waltnoten olie.

Wat ik graag zou horen is, maken er nog meer mensen prefermenten, zuurdesems, poolish? We moeten toch verder komen als een zakje soesiemix in de BBM te gooien, niet?
quote:
een preferment kan je heel makkelijk zelf maken.
Neem de waterhoeveelheid uit je broodrecept, en 1/4 van het meel. Voeg nu de helft van het gist toe, en meng dit tot een dikke brij.
dit laat je een dag of 2-3 staan.
Nu maak je hiermee en de rest van je ingredienten je deeg.
Als je deeg klaar is neem je een deel ervan en doe dit in een plastik bakje in de koelkast.
Dit voeg je dan de volgende keer weer toe aan je deeg.
quote:
Als je je deeg klaar hebt neem je een deel ervan en dat kan je dan over een aantal dagen weer aan het nieuwe deeg toevoegen. Dan heb je daar namelijk al je preferment aan (pre ferment, vooraf gegist) en hoef je het niet apart te maken.
Het is dus ongeveer hetzelfde als desems, met het verschil dat desems voor roggemeel zijn. Rogge bevat geen gluten dus het komt niet mooi omhoog als je daar gist gebruikt, dan heb je een desem nodig om de belletjes in het deeg heel te houden.

Tip, als je brood bakt, maak dan altijd 100 gram meer deeg dan je nodig hebt en bewaar dit voor je volgende brood. Dit bewaar je in de koelkast en voeg je bij je volgende brood deeg. De reden hiervoor is dat moderne gist heel snel werkt en brooddeeg geen tijd heeft mooie smaken te vormen. Door een deel van het deeg achter te houden laat je in dit deel de bacterien en gisten verder werken en deze zorgen ervoor dat je brood dan altijd een mooie, rijke complexe broodsmaak heeft. Deze "preferment" techniek is uit amerika gekomen en heeft er voor gezorgt dat amerikanen tegenwoordig regelmatig broodbak wedstrijden winnen met hun smaakvolle brood. Dit is veel beter dan allerlei smaakmakers door je brood te gooien om een lekker brood te krijgen, want je proeft dan eens écht brood ipv alleen maar smaakmaker.
Enkele recepten:
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
quote:
Waldkorn
- 350 gram boerenpit
- 150 gram waldkorn
- 15 gram boter
- 10 gram suiker
- 10 gram droge gist
- 280 ml water
- 100 gram rozijnen
- 50 gram gebroken walnoten

Meng alle ingredienten behalve de noten en de rozijnen en kneed het goed door (in het recept staat 20 minuten).
Vorm een bal en laat het 25 minuten rijzen op een warme plek afgedekt met een theedoek.
Druk het deeg plat, scheur het in stukken en kneed het samen met de rozijnen en de walnoten tot alles goed door elkaar zit.
Maak het deeg een beetje langwerpig en laat nog 15 minuten rijzen.
Vet een broodblik in.
Doe het deeg in het broodblik en laat nog 50 minuten rijzen.
Verwarm de over voor op 230 graden.
Bak het brood in 40 minuten gaar. (Ten minste dat staat in het recept.)

Ik verwarm de over echter altijd op 220 graden en zet het rooster zo laag mogelijk in de oven. Het bakken doe ik ook korter. Je kunt 'horen' aan het brood wanneer het klaar is door het op te kloppen. Klinkt het hol dan is het gaar. Je kunt het dan eventueel wel langer in de over laten voor een hardere korst.
quote:
focacciabrood:

500 gram tarwebloem (geen meel dus)
3 dl. lauw water
zakje gedroogde gist 7 gr.
dessertlepel zout
15 gehakte olijven (eerst laten uitlekken)
half potje gedroogde tomaten

Bereiding:
*10 minuten kneden
*uur laten rijzen in kom met theedoek erover
*10 minuten kneden
* half uur laten rijzen in lauwwarme oven (5 minuten op 50 graden dan uitzetten!)
* met vingers putjes in brood maken en wat olijfolie overheen gieten daarna wat zeezout en tijm over strooien
* 3 kwartier bakken op 220 graden!

Het brood heeft echt een lekker "italiaans" smaakje!
quote:
Honing-walnoten-brood

Nodig:
- 500 gr. volkorenmeel
- 250 ml. lauw water
- 20 gr. boter / margarine
- zout
- 14 gr. gist (2 zakjes van de supermarkt)
- 4-5 eetlepels honing
- 150 gram gepelde walnoten

Bereiding:
- Alle ingredienten in een kom doen
- Alles goed doormengen met een mixer met deeghaken (of gewoon lekker kneden zoals de echte bikkels in dit topic doen )
- Kom afdekken met een vochtige theedoek en deeg 45 minuten laten rijzen op kamertemperatuur
- Deeg goed kneden met de hand
- Deeg in een bolvorm kneden en deze op een bakplaat leggen
- Vervolgens bakplaat afdekken met een vochtige theedoek en het deeg nogmaals 30-45 minuten laten rijzen
- Brood op 200 gr. Celcius bakken gedurende 30-45 minuten
quote:
Ben nu een brood aan het maken, niets spannends, 50% rogge 50% tarwe.
500 gram volkoren meel (half tarwe/rogge dus)
350 gram water (of cc)
gist (gewoen een zakje droge gist)
zuurdeeg uit een zakje
zout
100 gram van het meel met 100 cc water gemengd en wat van de gist en zuurdeeg toegevoegd. 24 uur laten fermenteren.
volgende dag dus
400 gram meel
250 ml water
schepje zout
In de kitchenaid. mengen, preferment toegevoegd, rest van het gist toegevoegd.
tien minuten kneden, half uur laten staan, verder gekneed zo een 5 minuten.
Daarna met wat bloem antikleef gemaakt en in 3 bolletjes verdeeld.
Op een bakblik gelegd en laat het nu verder omhoog komen tot het groot genoeg is en dan wordt het gebakken.
quote:
Zuurdesem op basis van Jamie Oliver-recept
Maandag Meng 500 gram biologisch roggemeel met voldoende water om een zacht deeg te maken en doe dat een kom. Zet het eerst een uur buiten en breng het vervolgens naar een warm plekje binnen, waren je het afgedekt met keukenfolie en laat staan.

Dinsdag Het begin te bubbelen. Laat het met rust.

Woensdag Het mengsel blijft maar bubbelen en wordt enigszins grijs. Roer nu een handje bloem en een beetje water door het mengsel, net genoeg om het weer dezelfde consistentie te geven als op maandag. Laat het weer staan, nog steeds afgedekt.

Donderdag Laat het met rust.

Vrijdagmiddag ondertussen heb je een bierachtig, moutig, askeurig mengsel, vol natuurlijke gist en met veel karakter. Om het brood te maken doe je door dit mengsel een kilogram bloem en voegt er zoveel water aan toe dat je een stevig, soepel deeg krijgt dat niet meer plakt. Kneed het ruim vijf minuten. Haal er 500 gram af voor een volgende begin mengsel, voordat je er zout bij doet. Dek het af en zet het weg, klaar om het zelfde proces de volgende dag te herhalen, en de dag daarna, enzovoort. Voeg aan het overige zuurdesem desgewenst zout toe. Vorm het deeg en leg het in een kom of blik en dek het af met een met bloem bestoven theedoek. Laat het 14 uur staan.

Zaterdagochtend Bak het brood. Verwarm de oven voor op 190 ºC. Leg het deeg voorzichtig op een met bloem bestrooid bakblik, maak er vrij diepe inkepingen in en bak het een uur of totdat het krokant is een hol klinkt als je op de bodem klopt. Laat het afkoelen en eet het vers of geroosterd.
quote:
Maisbrood

Maïs brood
Categorie: Brood
Personen: 0
Tijd: 3 uur
Datum: 21-08-2004
Bron: Verpakking Soezie meel

Ingredienten
500 gr boeren maïs meel
310 ml water, kamertemperatuur
10 gr zout
10 gr olie
4 gr gedroge gist

Bereiding
Recept voor een brood van 900 gr:

Doe de meel in het bakblik.
Schenk langs de rand het water en de olie.
Maak in het midden van de meel een kuiltje en doe daar de gist in.

Maar kenden ed kan ook met de hand ;)

Maisbrood versie 2

* 400 GRAM MAISMEEL
* 2 DECILITER KOKOSMELK
* 6 DECILITER MELK
* 4 EIEREN
* 100 GRAM BOTTER
* 2 THEELEPELS ZOUT
* 2 THEELEPELS SUIKER
* 50 GRAM KOKOS, geraspt
* 1 THEELEPEL ANIJSZAAD

Meng het maismeel met de kokosmelk en de helft van de melk en breng dit al roerend aan de kook. Voeg de rest van de melk toe, de suiker en zout en laat het geheel een kwartier afkoelen; roer dan de boter erdoor, de eieren, de anijs en de kokos. Breng het opnieuw aan de kook, en laat het 10 minuten koken, roer goed. Giet dit mengsel in een ingevette broodvorm en bak het een half uur op 190 graden. Serveer warm.

Maisbrood meest simpele versie
1000gr maismeel (Artipan mais )
570-590gr water
25 gr gist
20gr zout

40 min op 240 graden voor 400gr brood
Internetsites voor broodrecepten en informatie:

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Wat resultaten van Fok!kers

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.


Hives die het zelf niet zo geslaagd vind, maar het was mn eerste ;)
Hier dus verder voor vragen/tips/of gewoon als je je resultaat wil showen ;)

Alweer deeltje 5 op naar een hoop mooie brood baksels :9
Nu doen en genieten, doodgaan kan altijd nog!
Zolang er alcohol verkocht wordt, heb ik geen probleem.
Je moet het leven nemen met een korreltje zout..... schijfje limoen en een shot tequilla
  zaterdag 3 maart 2012 @ 17:09:10 #2
216210 Ml-etje
pi_108668959
Is het gelukt Uniek?
Balorig, niet te verwarren met ballorig!
Assumption is the mother of all mistakes....
  zaterdag 3 maart 2012 @ 18:51:25 #3
139516 uniekhoorn
uniek, zoals ieder ander
pi_108672109
ML, het is behoorlijk goed gelukt :o

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Smaak: iets teveel volkoren denk ik zo, volgende keer 75 spelt/25 volkoren
Nu doen en genieten, doodgaan kan altijd nog!
Zolang er alcohol verkocht wordt, heb ik geen probleem.
Je moet het leven nemen met een korreltje zout..... schijfje limoen en een shot tequilla
  zaterdag 3 maart 2012 @ 18:52:58 #4
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_108672158
quote:
0s.gif Op zaterdag 3 maart 2012 18:51 schreef uniekhoorn het volgende:
ML, het is behoorlijk goed gelukt :o

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Smaak: iets teveel volkoren denk ik zo, volgende keer 75 spelt/25 volkoren
Niets mis meer, lijkt me erg lekker met wat gezoute boter.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zaterdag 3 maart 2012 @ 18:55:07 #5
216210 Ml-etje
pi_108672224
Oh nice Uniek!
Geen gistsmaak?

100% spelt is ook lekker :Y
Balorig, niet te verwarren met ballorig!
Assumption is the mother of all mistakes....
  zaterdag 3 maart 2012 @ 18:55:24 #6
47758 LeeHarveyOswald
pi_108672233
Waarom niet een spelt, en een volkorenbrood? :)
  zaterdag 3 maart 2012 @ 18:59:13 #7
139516 uniekhoorn
uniek, zoals ieder ander
pi_108672350
quote:
2s.gif Op zaterdag 3 maart 2012 18:55 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
Waarom niet een spelt, en een volkorenbrood? :)
Volkoren omdat ik dat wel vaker heb gemaakt en spelt niet omdat ik het niet aandurfde :')

Thanks!
Nu doen en genieten, doodgaan kan altijd nog!
Zolang er alcohol verkocht wordt, heb ik geen probleem.
Je moet het leven nemen met een korreltje zout..... schijfje limoen en een shot tequilla
  zaterdag 3 maart 2012 @ 19:01:23 #8
216210 Ml-etje
pi_108672422
quote:
10s.gif Op zaterdag 3 maart 2012 18:59 schreef uniekhoorn het volgende:

[..]

Volkoren omdat ik dat wel vaker heb gemaakt en spelt niet omdat ik het niet aandurfde :')

Thanks!
http://uitdekeukenvanarde(...)od-met-lijnzaad.html

Deze is makkelijk te maken, de zoetstoffen laat ik altijd weg en dat kan je met het lijnzaad uiteraard ook doen ;)

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Balorig, niet te verwarren met ballorig!
Assumption is the mother of all mistakes....
  zaterdag 3 maart 2012 @ 19:55:08 #9
226990 Gwywen
Tuinvrouw
pi_108674030
Pompoenbrood


Gaan ze in die kant en klaar mixen nou ook nog het zoutgehalte verlagen?
  zaterdag 3 maart 2012 @ 20:14:06 #10
47758 LeeHarveyOswald
pi_108674648
quote:
10s.gif Op zaterdag 3 maart 2012 18:59 schreef uniekhoorn het volgende:

[..]

Volkoren omdat ik dat wel vaker heb gemaakt en spelt niet omdat ik het niet aandurfde :')

Thanks!
Ik heb mn volkorendeeg altijd veel natter dan mn spelt (500/400 volkoren, 500/320 voor spelt... ) :)
  zaterdag 3 maart 2012 @ 20:17:04 #11
47758 LeeHarveyOswald
pi_108674748
Ik ben nu trouwens bezig met mn kneed/niet-kneed experiment, ik heb nu twee speltbroden in de oven (rijzen op 30 graden) en twee kleine frans-witte bolletjes.

De speltbroden heb ik beide hetzelfde gemaakt, gelijktijdig gekneed, doorgesneden en gewogen (verschil is 13 gram - totaal deeg is ver over een kilo dus acceptabel verschil). Eentje kneed ik enkel, eentje dubbel, maak foto's, en de resultaten post ik hier en gaan in een blogje :P
  zondag 4 maart 2012 @ 14:13:35 #12
162870 motorbloempje
#Anoniem
pi_108695286

Volkorenmeel, havermout en zemelen :9
Ja doei.
  zondag 4 maart 2012 @ 14:43:27 #13
170776 Revje1
pi_108696195
quote:
2s.gif Op zaterdag 3 maart 2012 20:17 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
Ik ben nu trouwens bezig met mn kneed/niet-kneed experiment, ik heb nu twee speltbroden in de oven (rijzen op 30 graden) en twee kleine frans-witte bolletjes.

De speltbroden heb ik beide hetzelfde gemaakt, gelijktijdig gekneed, doorgesneden en gewogen (verschil is 13 gram - totaal deeg is ver over een kilo dus acceptabel verschil). Eentje kneed ik enkel, eentje dubbel, maak foto's, en de resultaten post ik hier en gaan in een blogje :P
En hoe was het resultaat?
  zondag 4 maart 2012 @ 17:41:07 #14
47758 LeeHarveyOswald
pi_108704732
quote:
0s.gif Op zondag 4 maart 2012 14:43 schreef Revje1 het volgende:

[..]

En hoe was het resultaat?
Van buiten twee identieke broden! :) (Althans, de vorm is anders, maar dat is puur omdat ik de een in een bol gekneed heb en de ander als een lap op de bakplaat heb gelegd).

Foto's volgen nog :)
  † In Memoriam † zondag 4 maart 2012 @ 17:44:24 #15
91830 MaximusTG
pi_108704974
Tot zover de poging om de behandeling identiek te houden..?
  zondag 4 maart 2012 @ 17:46:01 #16
47758 LeeHarveyOswald
pi_108705059
quote:
0s.gif Op zondag 4 maart 2012 17:44 schreef MaximusTG het volgende:
Tot zover de poging om de behandeling identiek te houden..?
Nee, maar als ik er een dubbel kneed, en de ander niet, dan is de vorm anders :) Maar ze zijn beide pakweg even 'hoog' geworden. Alleen van binnen weet ik het nog niet, maar ze liggen nu in de vriezer dus daar kom ik ergens tussen nu en Woensdag achter :P
  † In Memoriam † zondag 4 maart 2012 @ 18:50:42 #17
91830 MaximusTG
pi_108708555
Wat heb je nu precies met welk deeg gedaan dan?
Dus allebei 1e rijs hetzelfde; Toen 1tje gevormd, en de andere gekneed en gevormd? Of degene die je niet nog een keer gekneed hebt als een lap uitgespreid of zo?
Het vormen van brood tot een bol of iets anders kan ook zonder "kneden" hoor..
  zondag 4 maart 2012 @ 18:57:45 #18
47758 LeeHarveyOswald
pi_108708873
Ik wilde ze eerst op 1 bakplaat doen, daarom de ene gevormd in een langwerpig brood, want dat was toch al min of meer de vorm. Besloot alleen dat het makkelijker was op 1 plaat 1 kleine en 1 grote te doen, dus de andere 'gewoon' rond gemaakt.

En ik heb ze inderdaad na het kneden door de helft gesneden en de 1e rijs hetzelfde gehouden :)
  zondag 4 maart 2012 @ 19:01:53 #19
313839 Goudvis87
pi_108709067
Haai! Deel 6 bijgelezen en gisteren mijn 1e brood gebakken. Wel een beetje vals gespeeld, dacht begin met een broodmix van Dille&Kamille (spelt). Dit uitproberen en als dit goed lukt zelf meel halen en dan echt een eigen brood maken.
Voor een 1e brood was tie best aardig gelukt, beetje compact (denk net te heet gerezen) en ik heb ook de fout gemaakt door een 2de kneed erin te gooien... Maar korst was perfect. Leek een beetje te vochtig binnenin toen het brood net uit de oven kwam maar vanochtend toen die helemaal afgekoeld was niet meer. Heerlijk!
Net een preferment aangemaakt (100% water 25% broodmix volkoren d&k en 4 gr gist), bedenk me alleen net dat er natuurlijk zout in de broodmix zit :{ dus of het zo gaat werken.... er zit geen suiker in de broodmix, dit dan zelf nog toevoegen?
Ben benieuwd!
  † In Memoriam † zondag 4 maart 2012 @ 21:05:18 #20
91830 MaximusTG
pi_108716536
Suiker is nooit 'nodig' in een brood. Je kan het toevoegen voor verschillende redenen. Soms maak je een zoet brood, dan speelt suiker natuurlijk wel een belangrijke rol. Je kan het toevoegen om de kleuring van je brood te beinvloeden, of het wordt toegevoegd om de gist sneller te laten groeien (en dus de rijs te versnellen). Net zoals rijzen in een oven. Is je brood wel sneller van klaar, maar je geeft het geen tijd om te rijpen en smaak van zichzelf te ontwikkelen.
  zondag 4 maart 2012 @ 22:43:15 #21
47758 LeeHarveyOswald
pi_108723190








  maandag 5 maart 2012 @ 09:11:48 #22
170776 Revje1
pi_108732129
Ja en wat is nu wat? Dus wat is links wat is rechts kwa werkmethodes.
Merk je trouwens na het kneden dat je deeg warmer en soepeler is geworden?
  maandag 5 maart 2012 @ 09:38:11 #23
47758 LeeHarveyOswald
pi_108732631
In de oven rechts / vloer links is enkel gekneed :)
  maandag 5 maart 2012 @ 15:54:24 #24
313839 Goudvis87
pi_108744219
Ik heb m'n preferment (100% water 25% broodmix volkoren d&k en 4 gr gist) in de koelkast gezet. Heeft dat nut of kan ik het beter op kamertemperatuur laten staan? Staat dus vanaf gister 17:00 uur en wil morgen (= +/- 50 uur later) een brood ermee bakken.
Dan rest ingrediënten erbij, goed kneden, uur rijzen, vormen, 40 min rijzen en in de oven, toch?

Ben nog heel nieuw in het broodbakken, lees flink bij :)
  † In Memoriam † maandag 5 maart 2012 @ 16:45:31 #25
91830 MaximusTG
pi_108746032
Dat klinkt wel goed ja; Zou het inderdaad in de koelkast zetten; 50 uur op kamertemperatuur is wel erg lang.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')