abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_113351898
21-06-2012

Rubens keert na bijna 240 jaar terug naar Carolus Borromeus


© belga.

In de Antwerpse St.-Carolus Borromeuskerk is vandaag het doek "De Terugkeer van de Heilige familie uit Egypte" officieel opnieuw verwelkomd. Het werk van Rubens hing oorspronkelijk in de destijds volledig door hem gedecoreerde kerk, maar werd na het opheffen van de Jezuïetenorde in 1773 net als alle andere aanwezige schilderijen van Rubens weggehaald.


© belga.

Het kwam tijdens de volgende eeuwen onder meer in het New Yorkse Metropolitan Museum terecht. Het is de eerste Rubens die opnieuw in Carolus Borromeus komt te hangen.

Dat het schilderij niet door een privé-verzamelaar werd gekocht, heeft vermoedelijk te maken met het feit dat het in 1718 zwaar beschadigd raakte door een brand, die er ook alle plafondschilderijen verwoestte. Een groot deel van het werk is allicht overschilderd.

Toch zijn er nog een aantal elementen die volgens experts duidelijk op de hand van de meester zelf wijzen, zoals de figuur van de Heilige Vader bovenaan. Onder meer dankzij een aanzienlijk bedrag dat onlangs werd verkregen via een erfenis, kon de kerkfabriek tot de aankoop overgaan. Hoeveel men precies heeft moeten bieden, wordt niet bekendgemaakt.

"De Terugkeer van de Heilige familie uit Egypte" zou pas vanaf 2014, exact 400 jaar na de eerste steenlegging van de kerk, op zijn oorspronkelijke plek in de Sint-Jozefkapel terechtkomen. Eerst dringt een grondige restauratie zich op, voor zo ver die financieel haalbaar is. Ook de kerk zelf moet overigens nog verdere herstellingswerken ondergaan, na een nieuwe brand in 2009.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_113352040
21-06-2012

Libiërs consumeerden melkproducten terwijl ze er officieel niet tegen konden

Chemische analyse van potscherven bewijst dat ze in Libië al melk dronken vóórdat ze lactose konden verteren. Wellicht maakten ze er daarom eerst yoghurt van, suggereren Britse onderzoekers in Nature.


Libische grotschildering.

Die scherven zijn afkomstig uit de Takarkori-grotten in de Sahara. Ze dateren van 5200 tot 3000 voor Christus. In die tijd was het landschap ter plekke nog een stuk groener dan nu, en grotschilderingen bewijzen dat er koeien, schapen en geiten werden gehouden. En niet alleen om het vlees, want er zijn ook plaatjes bij waarop de dieren worden gemolken.

Het gekke is alleen dat de genen die mensen in staat stellen om lactose te verteren, in 5200 voor Christus nog niet bestonden. Ze zijn pas kort daarna geëvolueerd. En dat was in Europa; in Noord-Afrika doken ze nog later op en zijn ze heden ten dage nog steeds vrij zeldzaam.

De Britten hebben nu 81 potscherven ontdaan van achtergebleven restjes vet, en geprobeerd om met gaschromatografie en massaspectrometrie de herkomst van de vetzuren te achterhalen. Die herkomst kun je immers ruwweg afleiden uit de lengte van de vetzuurketens en het aantal vertakkingen.

Er bleken allerlei plantencomponenten tussen te zitten, maar op 29 potscherven werd vet aangetroffen dat rijk was aan palmitine- en stearinezuur en dus waarschijnlijk van dierlijke oorsprong was.

Het vet van die 29 scherven werd nader geanalyseerd met gaschromatografie gevolgd door verbranding en isotoopverhouding-massaspectrometrie (GC-C-IRMS) om het gehalte aan koolstof-13 te bepalen. Eerder onderzoek heeft uitgewezen dat dat percentage in melkvet anders is dan in lichaamsvet.

Er kwam uit dat in zo’n beetje de helft van de potten melkproducten moeten hebben gezeten.

Dat van die yoghurt is speculeren. Tijdens de fermentatie van melk tot yoghurt breken bacteriën een deel van de lactose af, zodat je dat als mens niet meer zelf hoeft te doen. En het zou tevens verklaren waarom de Libische herders hun melk überhaupt in zulke potten bewaarden.

bron: Nature

(c2w)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_113399957
25-06-2012

Stonehenge blijkt monument ter ere van eenwording



De mensen die Stonehenge bouwden, zagen het als een monument ter ere van de eenwording van het prehistorische Groot-Brittannië. Die conclusie trekken archeologen na tien jaar onderzoek.

Voor de bouw van Stonehenge zijn stenen uit het zuiden van Engeland, maar ook stenen uit het westen van Wales gebruikt, zo stellen de onderzoekers. Waarschijnlijk symboliseerden de stenen de voorouders van verschillende groepen op het prehistorische Groot-Brittannië.

Eén cultuur
De onderzoekers bestudeerden niet alleen Stonehenge zelf, maar ook de omgeving en de sociale en economische omstandigheden uit de tijd van de bouw van Stonehenge (3000 tot 2500 jaar voor Christus). “Toen Stonehenge gebouwd werd, ontstond er een eilandbrede cultuur: dezelfde stijl huizen, aardewerk en andere materialen werden van Orkney tot aan de zuidelijke kust gebruikt,” vertelt onderzoeker Mike Parker Pearson. En dat staak haaks op de situatie in de eeuwen daarvoor, toen er heel regionale culturen waren en die verschillende culturen onderling ook wel eens conflicten hadden. “De bouw van Stonehenge was een enorme onderneming waar duizenden mensen aan bijdroegen en waarbij stenen zelfs helemaal uit het westen van Wales werden gehaald, bewerkt en opgericht.” De bouw van Stonehenge was op zichzelf dan ook al een daad van eenwording.

Waarom daar?
Maar waarom kwam dat monument als symbool van de eenheid juist nabij Ambesbury te staan? De onderzoekers vermoeden dat de locatie van Stonehenge al voor de bouw ervan van grote betekenis was voor de prehistorische Britten. Op de plaats waar Stonehenge zich bevindt, zijn namelijk een aantal natuurlijke structuren terug te vinden. En die structuren liggen op de lijn die de locatie van zonsopkomst op de dag van de zomerwende en de locatie van de zonsondergang op de dag van de winterwende met elkaar verbindt.

Winterwende
Uit het onderzoek leiden de onderzoekers ook af dat de winterwende voor de prehistorische mensen waarschijnlijk belangrijker was dan de zomerwende. Ze baseren die conclusie op de tanden van varkens die in het gebied zijn teruggevonden. Hieruit blijkt dat er omstreeks de winterwende meer varkens werden gegeten nabij Durrington Walls (een plaatsje nabij Stonehenge) dan tijdens de zomerwende. Ook liggen de meeste monumenten in de omgeving van Stonehenge op één lijn met de zonsopkomst en zonsondergang op de dag van de winterwende.

Speculaties
Na tien jaar onderzoek kunnen de wetenschappers ook een aantal wilde speculaties over Stonehenge ontkrachtigen. Zo is de bouwstijl niet ontleend aan de Egyptenaren of aan buitenaardse wezens. “Alle architecturale invloeden die we bij Stonehenge zien, kunnen worden teruggevonden binnen oudere monumenten en gebouwen in Groot-Brittannië. Britse Neolithische mensen waren eeuwenlang van de rest van Europa afgezonderd. Brittannië mag dan één zijn geworden, er was geen interesse in contact met mensen aan de andere kant van Het Kanaal. Stonehenge lijkt de laatste stuiptrekking van deze cultuur uit de Steentijd, die nog afgezonderd was van Europa en van nieuwe technologieën zoals metalen gereedschappen en het wiel.”

Geen tempel
En daarmee is eindelijk duidelijk welke functie Stonehenge had. En daarmee zijn ook heel wat vermoedens van tafel geveegd. Het was geen observatorium, geen zonnetempel en ook geen tempel voor oude druïden of een plaats waar mensen werden genezen.

Tien jaar deden wetenschappers uitgebreid onderzoek naar Stonehenge en de omgeving eromheen. Ze ontdekten de functie van het bouwwerk, maar daar bleef het niet bij. Ook werd er in de omgeving een flink dorp en meerdere huizen teruggevonden. En de locatie van een nog oudere cirkel met stenen: Bluestonehenge. Een kijkje nemen bij Stonehenge en de monumenten eromheen? Dat kan hier ook gewoon vanuit uw luie stoel.

(HLN)

[ Bericht 0% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 27-06-2012 08:46:52 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_113447469
27-06-2012

Archeologen doen miljoenenvondst op Jersey

Archeologen hebben op het Britse eiland Jersey een grote verzameling waardevolle Romeinse en Keltische munten opgegraven. Volgens kenners hebben de muntstukken een waarde die kan oplopen tot meer dan 12 miljoen euro. Dat meldt de Britse omroep BBC.

Het precieze aantal munten is niet bekend, maar archeologen zeggen dat de munten samen ongeveer driekwart ton wegen. Dat zou gelijk staan aan ongeveer 50.000 geldstukken, die volgens experts allemaal tussen de 125 euro en 250 euro waard zouden zijn.

(HLN)

[ Bericht 0% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 27-06-2012 08:46:39 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_113447571
26-06-2012

Antieke weg opgegraven in Thessaloniki

Archeologen hebben in de Griekse stad Thessaloniki een zeventig meter lang deel van een oude Romeinse weg blootgelegd.


Foto: ANP

De opgraving werd maandag voor het eerst aan het publiek getoond.

De met marmeren platen bestrate weg was bijna tweeduizend jaar geleden de belangrijkste verkeersader van de stad. Opvallend is dat het moderne stratenpatroon opmerkelijke overeenkomsten vertoont.

Overblijfselen

Onder het wegdek werden overblijfselen gevonden van een nog vijfhonderd jaar oudere weg. Bij graafwerkzaamheden voor een nieuwe metrolijn in Thessaloniki werd de weg ontdekt.

De aanleg van de metrolijn is een buitenkansje voor archeologen, die de mogelijkheid aangrijpen voor uitvoerig onderzoek in het ondergrondse. In 2008 werden al duizend graven gevonden, soms met juwelen, munten of andere kunstvoorwerpen.

Door: Novum .

(nu.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_113498549
27-06-2012

Oudste nog te beluisteren grammofoonopname ontdekt



Onderzoeker Patrick Feaster heeft in een bibliotheek een grammofoonopname uit 1889 teruggevonden. Het is waarschijnlijk de oudste grammofoonopname die tot op de dag van vandaag kan worden afgespeeld.

Feaster vond de bijzondere opname in de Bloomington’s Herman B Wells Library. “Ik zocht een afbeelding van de eerste opnamestudio,” vertelt Feaster. Hij trok een boek uit het rek en vond in de inhoudsopgave een artikel over de grammofoon. “Ik dacht: oh, dat is een bonus. Dus ik bladerde door en vond een papieren print van een opname.”

Der Handschuh
Feaster vond dus geen grammofoonplaat, maar een afdruk ervan. In het verleden was hij er al eerder in geslaagd om zo’n afbeelding om te zetten in muziek. Dus die uitdaging ging hij opnieuw aan. En wiens stem schalt er even later door de speakers? Die van Emile Berliner, de vader van de grammofoon (u ziet hem hierboven met zijn opname-apparatuur). Hij reciteert het gedicht ‘Der Handschuh‘ van Friedrich Schiller:

Vor seinem Löwengarten
Das Kampfspiel zu erwarten
Saß König Franz
Und um ihn die Großen der Krone
Und rings auf hohem Balkone
Die Damen in schönem Kranz

Berliner
Zoals gezegd was het niet de eerste keer dat Feaster een afbeelding omzette in muziek. Hij had dat eerder ook al een keer met een opname van Berlinder gedaan. Deze opname stamde eveneens uit 1889. Uit de opname bleek dat Berliner aan een bezoeker – Louis Rosenthal – liet horen hoe hij met de grammofoon stemmen kon opnemen. “In die opname vertelt Berliner ons dat hij een opname maakt waar Rosenthal mee kan experimenteren. Hij vertelt dat ze in een bepaald gebouw in Hannover zijn en reciteert wat poëzie, zingt een liedje en telt in verschillende talen tot twintig.” De opname die Feaster nu heeft gevonden, lijkt bij deze gebeurtenis te horen. Dat blijkt uit de tekst die bij de afbeelding stond. Het gaat om een opname die Berliner tegelijkertijd met de opname die Feaster eerder had ontdekt, aan Rosenthal meegaf. “Na het bewijs te hebben bestudeerd, concluderen mijn collega’s en ik dat Berliner het opnameproces aan Rosenthal liet zien en hem dan met een opname die ze samen maakten en enkele opnames die Berliner voor hun ontmoeting maakte, naar huis stuurde.”


Oudste
“Als dat klopt, betekent dat dat ‘Der Handschuh’ de oudste van de twee opnames is en dat maakt het de oudste grammofoonopname die we vandaag de dag nog kunnen afluisteren.” Het is in ieder geval de oudste opname van een volledig literair Duits werk.

‘Der Handschuh‘ is wellicht de oudste grammofoonopname, maar zeker niet de oudste opname. Die stamt namelijk uit 1888. De opname kon afgespeeld worden op een fonograaf: de voorloper van de grammofoon

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_113502386
Interessant. :)
Ура для россии
pi_113502629
quote:
Het menu van de vroege voorouders van de mens was veel gevarieerder dan tot nu toe gedacht. Zo heeft de Australopithecus sediba, een mensachtige, zich ondermeer met boomschorsen gevoed. Dat hebben wetenschapper van het Max Planck Instituut voor evolutionaire antropologie in Leipzig ontdekt. Hun bevindingen verschenen in het Britse vakblad 'Nature'.

De wetenschappers voerden hun onderzoek uit op fossiele resten die amper enkele jaren geleden ontdekt werden in het Zuid-Afrikaanse Malapa. De twee miljoen jaar oude tanden van een oudere vrouw en een jongere man van de mensachtige soort werden onder de loep genomen.

Tot hun eigen verbazing kwamen de vorsers tot de vaststelling dat de eetgewoonten van de Australopithecus sediba verschillen met die van de andere soortgelijke Afrikaanse mensachtigen.

De twee onderzochte menselijke voorouders werden een paar miljoen jaar geleden bij een aardverschuiving begraven onder een hard gesteente. Wetenschappers spreken van een unieke fossiele vondst.
http://www.hln.be/hln/nl/(...)rs-op-het-menu.dhtml
Ура для россии
pi_113533087
Eén van de oudste steden ter wereld, Mohenjo Daro (2600 voor Christus) in Zuid-Pakistan, zou over 20 jaar gewoon verdwenen kunnen zijn. De cultuur behoorde tot de Indusvalleibeschaving, nog voor de komst van de Indo-Europese Ariërs. Sinds de herontdekking in 1922 gaat de site erg achteruit:
http://www.bbc.co.uk/news/magazine-18491900
pi_113604929
quote:
Bomber Command Memorial moves veterans

Hundreds of RAF Bomber Command veterans have been getting a first look at the new memorial in London's Green Park honouring the sacrifice of 55,573 of their comrades during World War II.

http://www.bbc.co.uk/news/uk-18633791
Dat er nu pas een monument voor deze mannen is gemaakt....
"Academics, people who know the word for coal in seventeen languages but gape and stammer when asked to lay a fire."
pi_113662322
01-07-2012

Holocaustmonument past tekst aan over Pius XII


Het beeld van Pius XII in het museum. © ap.

UPDATE Yad Vashem, het museum en monument voor de Holocaust in Jeruzalem, heeft de tekst over de rol van paus Pius XII in de Tweede Wereldoorlog aangepast. Het Vaticaan had grote bezwaren tegen een bord waarop stond dat Pius niet heeft geprotesteerd tegen de vervolging van de Joden en een concordaat (verdrag) met nazi-Duitsland tekende om de kerk te beschermen.

Op het nieuwe bord staat dat niet Pius XII, maar zijn voorganger Pius XI het concordaat tekende. Al was Eugenio Pacelli, die in 1939 tot paus Pius XII werd gekozen, wel zeer nauw betrokken bij de totstandkoming ervan. Onder Pius XI werkte de latere Pius XII als kardinaal-staatssecretaris, de tweede man van het Vaticaan.

Ook staan er nu argumenten voor en tegen het beleid van de paus.

Op het oude bord stond onder meer dat Pius XII actief streefde naar een verdrag met nazi-Duitsland om de rechten van de kerk te beschermen "zelfs als dat inhield dat het racistische naziregime werd erkend". Ook stond er dat hij een brief tegenhield waarin racisme en antisemitisme werden veroordeeld en dat hij niet in het openbaar tegen de moord op de Joden protesteerde.

Op het nieuwe bord staat onder meer dat Pius in 1942 in een radiorede de dood van honderden mensen veroordeelde, zonder dat hij de Joden noemde.

Lees ook
Holocaustmuseum Yad Vashem beklad door ultraorthodoxe joden
79-jarige verkozen tot 'Miss Holocaust'
Joodse familie moet kunst teruggeven aan Duits museum
In een verklaring spreekt Yad Vashem tegen dat het voor druk van het Vaticaan is gezwicht. "De tekst is aangepast om recht te doen aan onderzoeksresultaten in de afgelopen jaren. Het optreden van Pius is minder eenduidig te interpreteren dan in de eerdere tekst werd gesuggereerd", aldus Yad Vashem.

De instelling hield er tot nu toe aan vast dat ze de tekst alleen zou wijzigen, als het Vaticaan zijn archieven zou openstellen voor wetenschappelijk onderzoek en daaruit zou blijken dat het beleid van de paus verkeerd was begrepen.

De leiding van de Rooms-Katholieke Kerk heeft aan die eis nog niet voldaan, al zijn er wel sommige documenten vrijgegeven. Volgens Yad Vashem heeft nieuw onderzoek echter "bepaalde kwesties verhelderd, al blijven nog vele vragen open".

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_113662523
29-06-2012

Tekst ontdekt waarin Maya’s einde van de kalender bevestigen



Wetenschappers hebben een 1300 jaar oude tekst gevonden waarin de Maya’s opnieuw stellen dat de kalender op 21 december 2012 afloopt. Een bijzondere vondst: hiervoor was slechts één tekst bekend waarin de Maya’s het einde van de kalender bespraken.

De onderzoekers kwamen de tekst dankzij plunderaars op het spoor. “Vorig jaar ontdekten we dat plunderaars een aantal stenen hadden weggeworpen, omdat ze te geërodeerd waren om op de zwarte markt te verkopen,” vertelt onderzoeker Tomás Barrientos. “Dus we wisten dat ze iets interessants gevonden hadden, maar we dachten ook dat ze (de plunderaars, red.) misschien iets gemist hadden.” En dat was inderdaad het geval. De stenen blijken namelijk een verwijzing naar het einde van de kalender van de Maya’s te bevatten. En daarmee zijn ze van onschatbare waarde.

Trap
De stenen maakten deel uit van een trap. En op de treden van die trap hadden de Maya’s een enorme tekst achtergelaten. Het is de langste tekst van de Maya’s die ooit in Guatemala is teruggevonden. In de tekst wordt de geschiedenis van de Maya’s in dit gebied beschreven. De tekst beslaat zo’n 200 jaar aan gebeurtenissen. Zo wordt bijvoorbeeld een bezoek van Yuknoom Yick’aak K’ahk van Calakmul beschreven. Deze machtige leider van de Maya’s bezocht het betreffende gebied in het jaar 696. Hij had enkele maanden daarvoor een flinke nederlaag geleden: hij was verslagen door zijn rivaal Tikal. Wetenschappers dachten altijd dat Yuknoom Yick’aak K’ahk van Calakmul in die strijd gesneuveld was, maar het tegendeel blijkt waar. Hij overleefde de nederlaag en ging enkele maanden daarna al bij verschillende bondgenoten op bezoek om hun angsten die na de nederlaag van hun grote leider waren ontstaan, weg te nemen.


Marcello A. Canuto is bezig met het blootleggen van de belangrijke hiëroglyfen. Foto: Tulane University.

Geschiedenis
In de tekst wordt ook melding gemaakt van het einde van de Maya-kalender. En dat hangt nauw samen met het verhaal van Yuknoom Yick’aak K’ahk van Calakmul. In de periode waarin deze tekst geschreven werd, was er veel onrust in deze regio. “En deze koning voelde zich genoodzaakt te verwijzen naar een grotere tijdcyclus die in 2012 tot een einde zou komen,” vertelt Stuart. “In tijden van crisis gebruikten de oude Maya’s hun kalender om continuïteit en stabiliteit te promoten,” stelt onderzoeker Marcello A. Canunto.

Geen profetie
En daarmee is ook direct overtuigend bewijs gevonden dat de Maya’s met het einde van hun kalender niet het einde van de wereld voorspelden.
De verwijzing naar 2012 was enkel bedoeld om de problemen en prestaties van de mensen uit die tijd in een groter kosmologisch raamwerk te plaatsen. “Deze tekst spreekt over een oude politieke geschiedenis en niet over een profetie.”

De vondst is desalniettemin heel bijzonder. Eerder was slechts één tekst bekend waarin de Maya’s melding maken van het einde van hun kalender. Die tekst zorgde de afgelopen jaren al voor heel wat doemdenkerij: velen zijn ervan overtuigd dat de Maya’s het einde van de wereld voorspelden. Experts ontkrachten dat echter keer op keer: de Maya’s zagen alles in cycli. Dus als de kalender afloopt, dan begint deze simpelweg weer opnieuw. Dat laatste werd in mei van dit jaar nog overduidelijk: toen werden berekeningen van de Maya’s teruggevonden die spreken over tijden na het jaar 2012. Overduidelijk bewijs dat de Maya’s echt niet dachten dat de aarde in 2012 zou vergaan.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_113662562
29-06-2012

2000 jaar oude drinkplaats voor vee ontdekt in Friesland



Het Groninger Instituut voor Archeologie heeft in Friesland een heel bijzondere vondst gedaan: archeologen ontdekten er een zeker 2000 jaar oude ‘dobbe’: een drinkplaats voor vee.

In de periode waaruit deze dobbe stamt, zag het noorden van Nederland – en dus ook Friesland – er heel anders uit. Er waren nog geen zeeweringen, want die kwamen pas in de twaalfde eeuw tot stand. Om toch in dit gebied dat regelmatig met hoog water te maken had, te kunnen overleven, bouwden mensen terpen. Heuvels waarop ze ook bij hoog water droge voeten hielden.

Drinkwater
Maar hoog en droog zitten, is natuurlijk niet voldoende om te overleven. Er moet ook wel voldoende drinkwater zijn. De mensen legden voor zichzelf waterputten aan. Voor de dieren werden dobbes gegraven: flinke putten waar het regenwater in opgevangen werd..

Oud
De archeologen hebben nu zo’n dobbe teruggevonden. Ze troffen deze ten zuiden van Dronrijp in Friesland aan. De dobbe kwam rond het begin van de jaartelling tot stand en is daarmee de oudste dobbe die ooit in Noord-Nederland is aangetroffen. De dobbe is met een doorsnede van 25 meter en een diepte van 3 meter best flink. Nog nooit werd in het kustgebied zo’n grote dobbe aangetroffen.

In de dobbe vonden de onderzoekers ook nog aardewerk en botten van dieren terug. Zo zijn er bijvoorbeeld botten van walvissen aangetroffen. Waarschijnlijk verzamelden mensen deze langs de kust en brachten ze deze naar hun woonplaats om er van alles van te maken.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_113662594
29-06-2012

Pottenbakken nog ouder dan gedacht

Pottenbakkers in het prehistorische China waren er nog eerder bij dan we al wisten. In een grot zijn potscherven aangetroffen die maar liefst 20.000 jaar oud zijn. Dat is meer dan 10.000 jaar voor de ontdekking van de landbouw. Maar waar diende dit prehistorische serviesgoed voor?

Nog niet zo lang geleden dachten wetenschappers dat de kunst van het bakken van keramische potten zich min of meer tegelijk ontwikkelde met de ontdekking van de landbouw, die in Oost-Azië tussen 10.000 en 8000 jaar geleden begon. Afsluitbare potten zijn immers zeer geschikt om granen en zaden droog en veilig te bewaren. Dat idee ging enkele jaren geleden al overboord toen archeologen in China potten aantroffen die zeker 17.000 jaar oud bleken te zijn.


Fragment van een prehistorische pot, gevonden in de Xianrendong grot Afbeelding: © Image courtesy of Science/AAAS

Nu zijn nog oudere potscherven gevonden in de Xianrendong-grot, in het oosten van China. Dat schrijven Chinese archeologen onder leiding van Xiaohong We deze week in Science. Tussen 29.000 en 12.000 jaar geleden was deze grot regelmatig in gebruik als schuilplaats.

De scherven, die dus rond de 20.000 jaar oud blijken te zijn, stammen uit het hoogtepunt van de laatste IJstijd. Deze periode staat bekend als het Laatste Glaciale Maximum, toen wereldwijd het meeste water in ijsvorm was opgeslagen.

Wat de functie van de eeuwenoude potten was, blijft volgens de wetenschappers nog onduidelijk. Vaak werd dit soort prehistorisch serviesgoed gebruikt om in te koken. Het koken van vlees en zetmeelrijke producten zorgde dat dit voedsel beter te eten was en bovendien voedzamer werd – geen overbodige luxe tijdens het hoogtepunt van een ijstijd. Op de oudste potscherven werden echter geen sporen van zetmeel of van verhitting gevonden. In de buurt vonden archeologen wel sporen van verbrijzelde botten. Het zou kunnen dat grotbewoners het aardewerk gebruikten om botten te vergruizen om er beenmerg en dierlijk vet uit te kunnen halen.

Bittere noodzaak?
Volgens Gideon Shelach, gespecialiseerd in de archeologie van het prehistorische China, die een commentaarstuk bij de publicatie in Science schreef, wordt vaak gedacht dat technische vooruitgang – waaronder de techniek om aardewerk te maken – zorgde dat de vroege mens zijn dagelijkse menu kon uitbreiden, een bittere noodzaak tijdens de koude ijstijd. Harde voedingsmiddelen als gierst en wilde rijst moeten eerst gekookt of gemalen worden voor ze gegeten kunnen worden, en daarvoor was aardewerk en gereedschappen nodig. Dit zou uiteindelijk tot de ontwikkeling van landbouw hebben geleid.


Voor- en achterkant van het fragment van de prehistorische pot. Afbeelding: © Image courtesy of Science/AAAS

Maar Shelach wijst er ook op dat uit archeologische vondsten blijkt dat instrumenten als vijzels en maalstenen – een sterke aanwijzing voor een uitgebreidere menukaart – pas vanaf 13.000 jaar geleden op grote schaal werden gebruikt. Het gevonden aardewerk zou dus heel goed een veel beperktere functie kunnen hebben gehad. Bijvoorbeeld het fijnmalen van besjes of voor het maken van pigment voor grottekeningen. Het is, met andere woorden, ook heel goed mogelijk dat dit oude aardewerk helemaal niets met de opmaat naar de landbouwrevolutie te maken heeft gehad.

Er bestaat nog volop discussie over wat de kunst van het pottenbakken precies heeft bijgedragen aan de belangrijke overgang van een cultuur van jagers-verzamelaars naar de eerste boeren. Ook de vraag waarom de oude Chinezen de techniek al zo’n 10.000 jaar voor de landbouwrevolutie kenden en toepasten, terwijl deze zich in de rest van de wereld pas tijdens deze overgang ontwikkelde is nog onbeantwoord.

Bron:
X. Wu e.a., Early Pottery at 20,000 Years Ago in Xianrendong Cave, China, Science (28 juni 2012). DOI: 10.1126/science.1218643

(kennislink)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  Eindredactie Frontpage / Forummod dinsdag 3 juli 2012 @ 22:20:17 #190
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_113736373
Meer skeletten in Westfriese Omringdijk

OOSTERLEEK - In de Westfriese Omringdijk bij Oosterleek zijn tot nog toe 11 skeletten gevonden. Die zijn een stuk ouder dan gedacht, en wel uit de 13e en 14e eeuw. Dat heeft het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier dinsdag bekendgemaakt.

Bij werkzaamheden aan de dijkversterking van de Noord-Hollandse dijk (tussen Enkhuizen en Hoorn) kwam onlangs een skelet tevoorschijn. De vreemde ligging van het hoofd, bij het bekken, riep vraagtekens op, en ook werden meer skeletten aangetroffen. Onderzoekers hebben geprobeerd uit te vinden of die wellicht van een galgenveld kwamen, of van een begraafplaats voor drenkelingen.
Dorpsbewoners meldden dat op die plek in de Tweede Wereldoorlog landverraders waren begraven, maar omdat er ook een kind is gevonden, sloten de onderzoekers die optie uit.

Archeologisch onderzoek wijst nu uit dat de plek ooit een binnendijkse begraafplaats was, een restant van het voormalige kerkhof van Oosterleek, voordat het oude dorp in de 15e eeuw door de zee werd verzwolgen. Het onderzoek is deze week afgerond. De dijk moet in september klaar zijn.

Bron: http://www.telegraaf.nl/b(...)etten_in_dijk__.html
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
pi_113749742
03-07-2012

Nieuw exemplaar eerste kaart van Amerika teruggevonden in München


© reuters.

Een nieuw exemplaar van de eerste kaart waarop de naam Amerika vermeld staat, is per toeval teruggevonden in de universiteitsbibliotheek van München. De kaart is 500 jaar oud en van de hand van de Duitse cartograaf en monnik Martin Waldseemüller.

De bibliotheek noemt de ontdekking "sensationeel". De vondst brengt het aantal bekend exemplaren van die kaart op vijf. Het originele exemplaar van die kaart, vaak de geboorteakte van Amerika genoemd, heeft sinds 2007 een prominente plaats in de Library of Congress, in Washington.

De kaart die in München is teruggevonden is kleiner dan het origineel (2,32 op 1,20 meter) en is per toeval teruggevonden in twee geometrische werken die in de 19e eeuw verkeerdelijk werden samengebonden.



(HLN)

Nieuw exemplaar eerste kaart Amerika ontdekt in München

[ Bericht 5% gewijzigd door Cobra4 op 05-07-2012 01:14:52 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_113749873
03-07-2012

Negen oude skeletten gevonden in Westfriese Omringdijk

In de Westfriese Omringdijk in het Noord-Hollandse Oosterleek zijn tot nog toe negen skeletten van volwassen mensen en kinderen gevonden uit vermoedelijk de veertiende eeuw.


Foto: ANP

Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) spreekt dinsdag over een spectaculaire archeologische vondst.

De vondsten werden gedaan nadat tijdens afrondende dijkversterkingswerkzaamheden vorige week muren van huizen uit de zeventiende en achttiende eeuw werden gevonden.

.Bij daaropvolgend archeologisch onderzoek werd een skelet aangetroffen. Volgens het hoogheemraadschap zorgde vooral de vreemde ligging van het hoofd, dat bij het bekken lag, voor gefronste wenkbrauwen van de archeologen.

Houten huizen

Vermoedelijk lag er echter op de vindplaats een binnendijkse begraafplaats van Oosterleek. Daarop duidt althans de vondst van resten van houten huizen uit de twaalfde of dertiende eeuw. "Het gaat om systematische christelijke begravingen, de doden liggen namelijk met het gezicht naar het oosten", aldus het hoogheemraadschap.

Ook is een muur van grote bakstenen die in de middeleeuwen werden gebruikt gevonden. De muur hoorde mogelijk bij een oud gebouw.

Verzwolgen

Het oude dorp werd in de vijftiende eeuw door de zee verzwolgen. De dijk is destijds weliswaar verplaatst, maar het binnendijkse deel van het kerkhof bleef gewijde grond, aldus het HHNK. Tot in de zeventiende eeuw werden er de doden begraven.

Het onderzoek naar de huizen en skeletten wordt deze week afgerond

(nu.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  Eindredactie Frontpage / Forummod vrijdag 6 juli 2012 @ 22:26:37 #193
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_113871560
Oudste boerderij West-Europa in Best

AMSTERDAM - De oudste nog in gebruik zijnde boerderij van West-Europa staat in het Brabantse Best. Het hout waaruit de boerderij is opgebouwd stamt uit de 13e eeuw, zo blijkt uit onderzoek.

De oudste boerderij van West-Europa. Nu verkeert de stal nog in vervallen staat, maar daar moet volgens de Pronvincie en het Rijk verandering in komen.

De boerderij zou al sinds 1263 bestaan is nog steeds in gebruik. Er worden kalveren gehuisvest.

Het Rijk wil van de stal, die in vervallen staat verkeert, een rijksmonument maken. Zowel de provincie Noord-Brabant als het Rijk stellen een ton beschikbaar om het gebouw te renoveren. Dat meldt Omroep Brabant vrijdag.

Best wil zelf ook bijdragen, maar de gemeenteraad moet daar eerst nog goedkeuring voor geven.

Boer Piet Scheepers wilde zes jaar terug eigenlijk de stal laten slopen. Tegen de regionale nieuwszender zegt dat hij nooit had geweten dat de boerderij zo oud was. "Wij dachten altijd een jaar of driehonderd."

Bron: http://www.telegraaf.nl/b(...)rderij_Europa__.html
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
  Eindredactie Frontpage / Forummod maandag 9 juli 2012 @ 11:58:17 #194
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_113962628
Marine zoekt gezonken vlaggenschip voor de kust bij Vlissingen

Medewerkers van de Koninklijke Marine en de Defensie Duikgroep gaan maandag en dinsdag op zoek naar sporen van het historische schip de Walcheren. Dit vlaggenschip – dat aan tal van grote zeeslagen meedeed –, verging in 1689 in het zicht van de haven van Vlissingen. Hierbij kwamen 24 opvarenden om het leven.

Het onderzoek vindt plaats in de Scheldemonding, vlak voor de rede van Vlissingen, en wordt uitgevoerd op verzoek van de provincie Zeeland. Waarschijnlijk zonk het zeventiende-eeuwse schip na een botsing met het Westerhoofd van de Koopmanshaven van Vlissingen.



Het vlaggenschip Walcheren werd in 1665 in Vlissingen gebouwd. Het zogenaamde linieschip was 155 voet lang en 40 voet breed. Het had een capaciteit van 380 man en 70 kanonnen.

n 1666 kreeg Cornelis Evertsen de Jonge als luitenant-admiraal het commando over de Walcheren. Het schip nam vervolgens deel aan een verschillende grote zeeslagen, waaronder de Vierdaagse Zeeslag (juni 1666), de Tweedaagse Zeeslag (augustus 1666), de beroemde Tocht naar Chatham (augustus 1667), de Slag bij Solebay (juni 1672) en de Slag bij Kijkduin.

Het schip maakte ook deel uit van de vloot waarmee stadhouder Willem III in 1688 naar Engeland voer om daar koning te worden, de zogenaamde Glorieuze Revolutie. De Walcheren voer in de voorlinie en de overtocht verliep voorspoedig. Dat kon echter niet gezegd worden van de terugtocht in 1689. Het admiraalsschip voer vlak voor de kust van Vlissingen om zich goed te tonen aan de bevolking. Door een windvlaag en sterke stroming stootte de Walcheren waarschijnlijk tegen het Westerhoofd. Er werd een gat geslagen in de romp en het schip zonk voor het oog van duizenden inwoners van Vlissingen.

Het scheepswrak belemmerde lange de tijd de doorgang waardoor er vroeger verschillende pogingen werden ondernomen om het schip te ruimen. Uiteindelijk werd het scheepswrak met buskruit vernietigd, om de vaarroute naar de zogenaamde Koopmanshaven open te houden.

Zoektocht

Medewerkers van de Koninklijke Marine en de Defensie Duikgroep gaan bij Vlissingen nu dus op zoek naar restanten van het schip. Er wordt onder meer gewerkt met een onderwaterrobot en sonar-apparatuur. Wat zich nog op de bodem bevindt is niet duidelijk. De restanten zijn namelijk al eeuwen onderhevig aan de sterke stroming in de Westerschelde en erosie. De stroming en het slechte zicht onderwater maken het onderzoek volgens Defensie extra complex.

Mochten er restanten van het schip gevonden worden, dan zal de Marine in overleg met de provincie, gemeente Vlissingen en verschillende culturele instellingen besluiten of er objecten geborgen kunnen worden.

Bron: http://historiek.net/nieu(...)laggenschip-uit-1689
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
  Eindredactie Frontpage / Forummod maandag 9 juli 2012 @ 17:51:38 #195
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_113975897
Oorlogsmonument bij Assen vernield

ASSEN - Onbekenden hebben vorige week een oorlogsmonument bij Assen, dat herinnert aan een neergestorte Britse bommenwerper in de Tweede Wereldoorlog, zwaar beschadigd. Het vliegtuig met de gebroken vleugel, een belangrijk bestanddeel van het monument, is met bruut geweld van de rest van het monument gescheiden.

Dat meldde de gemeente Assen maandag. Het monument is een eerbetoon aan de zeven bemanningsleden van de Royal Air Force, die om het leven kwamen toen hun toestel in oktober 1943 even buiten Assen neerstortte.

De gemeente heeft direct opdracht gegeven het monument te herstellen.

Bron: http://www.telegraaf.nl/b(...)ssen_vernield__.html
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
pi_113987431
http://www.nieuwsblad.be/(...)leid=DMF20120709_081

quote:
LEUVEN - De Leuvense burgemeester Tobback is nog steeds boos om de opgravingen op het herdoopte Rector De Somerplein, vlakbij zijn stadhuis. Er werden 28.000 scherven bovengehaald maar zelfs het Leuvense museum M is voorlopig niet geïnteresseerd.

Dat Louis Tobback niet meteen warm liep voor de archeologische opgravingen vlakbij zijn stadhuis, was bekend. Die opgravingen hebben de heraanleg van het Fochplein (nu het De Somerplein) vertraagd en 650.000 euro gekost, aldus Tobback.

Wat de archeologen hebben ontdekt, overtuigt de Leuvense burgemeester niet, zo zegt hij in De Morgen.

'Een zootje scherven, meer niet', klinkt het.

De archeologen ontdekten dat het plein sinds het jaar 1000 na Christus permanent bewoond werd - in de Middeleeuwen en ook later door de welstellende burgerij. Ze haalden 28.000 vondsten naar boven: dierlijke beenderen, glas, steenstalen en aardewerk.

Het ontgoochelende is dat die vondsten nu in een honderdtal verhuisdozen klaar staan om naar het Leuvense museum M te verhuizen. Maar dat museum is niet zinnens er gauw iets mee te doen. Wegens tijds- en personeelsgebrek, luidt het.

Op langere termijn wil het museum wel enkele zalen aan archeologie wijden, maar die plannen zijn nog vaag, zo luidt het nog in De Morgen.

'De handelszaken hier zijn geruïneerd en er zijn mensen ontslagen in sommige broodjeszaken aan het plein,' zegt Tobback die duidelijk niet vindt dat de opgravingen dat leed waard waren.
  dinsdag 10 juli 2012 @ 17:59:22 #197
95236 marcb1974
Dakshin Ray
pi_114022391
quote:
0s.gif Op maandag 9 juli 2012 11:58 schreef Cobra4 het volgende:
Marine zoekt gezonken vlaggenschip voor de kust bij Vlissingen

En gevonden *O*

http://www.nu.nl/wetensch(...)ten-scheepswrak.html

quote:
Marine duikt resten scheepswrak op

AMSTERDAM - Marineduikers hebben mogelijke restanten van het historische schip Walcheren opgedoken.

Ze hebben scheepsbalken van twee en acht meter met metalen pennen aangetroffen en een bakstenen muurtje dat mogelijk deel was van de broodbakoven van het vlaggenschip. Dat laat het ministerie van Defensie dinsdag weten.

De Walcheren, die bij diverse grote zeeslagen was betrokken, verging in 1689 voor de haven van Vlissingen. Hierbij kwamen 24 opvarenden om.

De provincie Zeeland had de marine gevraagd onderzoek te verrichten in de Scheldemonding bij Vlissingen.

Botsing

Onderzoek had uitgewezen dat de Walcheren vermoedelijk in botsing was gekomen met het Westerhoofd van de Koopmanshaven en tot zinken kwam bij de voormalige ingang van de Nieuwe Haven.

Sonar- en magnetisch onderzoek toonden hier veel verstoringen in de bodem. De marine ging maandag en dinsdag op onderzoek uit met een onderwaterrobot, sonar en duikers.

De sterke stroming en het zeer slechte zicht onder water maakten de zoektocht complex. De gevonden voorwerpen worden in overleg met de provincie, de gemeente Vlissingen en culturele instellingen aan nader onderzoek onderworpen.
stupidity has become as common as common sense was before
  Eindredactie Frontpage / Forummod dinsdag 10 juli 2012 @ 18:02:34 #198
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_114022509
^O^
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
  dinsdag 10 juli 2012 @ 18:24:01 #199
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_114023398

Een van de houten balken die bij de zoektocht werd opgedoken. Foto: ministerie van Defensie (NRC)
  dinsdag 10 juli 2012 @ 21:11:54 #200
61891 zakjapannertje
rijksmonument
pi_114032406
quote:
A Brief History of Global Anchor Currencies by Sanjeev Sanyal - The Globalist

By Sanjeev Sanyal | Thursday, May 24, 2012

Throughout history, the global system of trade and finance has only ever been in "balance" by lucky coincidence — or when a hegemonic power has imposed its will in order to make the system work. In addition to setting the rules, these powers also supplied crucial liquidity to facilitate the flow of trade between countries. Sanjeev Sanyal explains.

One of the common characteristics of international monetary systems throughout history is the willingness of a major economy — usually the pre-eminent power of its time — to trade its credibility to provide the world with a monetary anchor.
This leads to a symbiotic relationship between the anchor country and the rest of the world: The anchor country gets cheap financing and the rest of the world gets the monetary liquidity needed to lubricate economic activity.

During the Roman times, for instance, the world economic system was underpinned by booming trade between the Roman Empire and India, the export champion of the ancient world. Merchant ships sailed down the Red Sea or the Persian Gulf and then took advantage of the monsoon winds to cross the Arabian Sea to India.

The problem with Indo-Roman trade, however, was that India ran a large trade surplus with the empire. As Pliny (23-79 AD) wrote: "Not a year passed in which India did not take fifty million sesterces away from Rome."

The trade deficit meant that there was a continuous drain in gold and silver coins that, in turn, created shortages of these metals in Rome. Expressed in modern terms, this meant that the Romans were constantly facing a monetary squeeze.

Matters were made worse by the fact that the empire frequently ran fiscal deficits due to external and internal wars. Roman emperors tried to deal with the twin deficits in various ways. Emperor Vespasian tried unsuccessfully to impose restrictions on imports from India in the 1st century AD.

However, the more common response to the problem was the debasement of imperial coins by reducing the gold/silver content (the ancient equivalent of printing money). Not surprisingly, the real value of the coins declined and the Romans experienced inflation.

It is estimated that the price of a military uniform rose 166 times between 138 and 301 AD. The price of wheat rose more than 200-fold during this period. This should dispel another common belief that inflation is a modern invention.

The Romans tried many things to stabilize prices, including Emperor Diocletian's famous edict to fix prices. None of these efforts worked in the face of a continuous trade deficit with India, persistent fiscal deficits and the consequent debasement of coinage. (Interestingly, the Indians continued to accept the debased coins for centuries, although probably at a steadily falling exchange rate).

Ultimately, inflation led to serious distortions in the economy. It is said that soldiers' pay was so diminished in real worth that a full year's pay could barely buy eight week's worth of bread. This was one of the pressures that eventually eroded Roman credibility even as the empire went into terminal decline.

Pieces of eight

For a thousand years after the decline of Rome, Europe played a relatively small role in the global economy even as trade boomed between the Arabs, Indians, Chinese and the kingdoms of South East Asia.

Columbus' discovery of the Americas and Vasco da Gama's discovery of the sea route to India changed this. Spain now became a superpower and its financial strength was bolstered by its access to silver from New World.

Between 1501 and 1600, 17 million kilograms of pure silver and 181,000 kilograms of pure gold flowed to Spain. However, Spain spent its wealth on expensive wars in the Netherlands and elsewhere.

As a result, it constantly ran trade deficits with the rest of Europe and paid for it in silver coins. This injection of monetary liquidity, in turn, caused an economic boom in the rest of Europe and helped spread the spirit of the Renaissance.

Nonetheless, the increase in the supply of precious metals also caused a sustained bout of inflation. Prices rose at least four-fold in Spain over the course of the 16th century. Despite its access to New World silver, Spain became increasingly unable to service its war debts.

Spain's supplies of gold and silver were often pledged years in advance to Genoese bankers. Eventually, Spain repeatedly defaulted on sovereign debts (in 1607, 1627 and 1649) and went into geopolitical decline. Many bankers, such as Germany's Fuggers dynasty, were ruined by the defaults.

The political and economic center of gravity now shifted north to Holland, France and Britain. They would by turns come to dominate world trade in the 17th, 18th and 19th centuries.

Despite this shift, Spanish silver coins (known as "pieces of eight" or Spanish dollars) continued to be the key currency used in world trade right up to the American Revolutionary War. In fact, they remained legal tender in the United States till 1857 — long after Spain itself had ceased to be a major power.

The opium trade

It was only in the 19th century, following the defeat of Napoleon, that Britain was finally able to impose a system that affirmed its role as the world's anchor economy.

This system is known to historians as "triangular trade" between Britain, India and China. Under this arrangement, the British sold manufactured goods to the Indians and purchased raw cotton and opium. The opium was then sold to the Chinese in exchange for goods such as tea and porcelain. These were then sold back in Europe to fund the manufacture of exports to India.

In this way, Britain did not bleed gold in order to keep the system flowing. Note that this global trade system functioned because the East India Company was militarily able to impose its will. The imports of British-made industrial goods devastated India's large artisan-based manufacturing sector.

At the same time, Chinese attempts to close down the opium trade resulted in the Opium Wars of 1839-42 and 1856-60. In other words, war, colonization and drug-running were key ingredients in managing the international monetary system.

By the middle of the 19th century, the world was functioning on a bimetallic system based on gold and silver. However, following the British example, most major countries shifted to a gold standard by the 1870s.

The Bank of England stood ready to convert a pound sterling into an ounce of (11/122 fine) gold on demand. The U.S. Treasury was similarly committed to convert an ounce of gold at $4.86. This, in turn, locked the dollar-pound exchange rate.

This underlying monetary system anchored a great age of expansion in global trade and economic activity. Nevertheless, its success was underpinned by a lucky coincidence — a succession of gold discoveries in California, Australia and South Africa that allowed the world's gold supplies to expand roughly in line with economic activity. It helped that many of these discoveries were conveniently in British control.

Even then, it was not an age without problems. There were periods of inflation as well as periods of deflation. A succession of "panics" affected the global financial system. There were worries that excessive gold supplies would lead to sustained inflation.

The system was finally disrupted by World War I, but by this time Britain had long ceased to be the world's most powerful economy. Britain was overtaken by the United States around 1890 and then by Germany in the 1900s.

After the war, harsh terms were imposed on Germany by the victorious allies. With no other resources available, the German authorities resorted to printing ever greater amounts of paper money till the process spiraled out of control.

By November 1923, a kilogram of bread cost 428 billion marks, a kilogram of butter 5,600 billion marks, a newspaper 200 billion marks and a tram ticket 150 billion marks. This experience with hyperinflation remains imprinted in German memory.

Meanwhile, the British tried to reestablish the pre-war global order by going back to a gold standard in 1925. There were also attempts to create a mercantile system of "Imperial Preference" within the British Empire that would have served the same purpose as had triangular trade in the19th century.

The world had changed, however, and Britain's position was no longer credible. With the Great Depression taking hold, the Bank of England was forced to choose between providing liquidity to the banks and honoring the gold peg. It opted for the former on September 20, 1931.

The economics of persistent imbalance

The current economic crisis, variously named the "Great Contraction" or the "Great Recession," is often interpreted as a crisis of the world monetary system triggered by indebtedness and a loss of credibility.

Many experts have argued for "reform" of the global monetary system. There have been many suggestions ranging from a return to gold, a greater role for the IMF's Statutory Drawings Rights (SDR) or a completely new world currency.

What most people are little aware of is how old a problem this really is. Ancient Indians were willing to accept debased Roman coins just as modern central banks and economic participants are willing to hold U.S. dollars — despite its private and public indebtedness, its political wrangling and even a sovereign ratings downgrade.

Then as now, this is not because nations cannot see the problem of an asymmetric arrangement, but due to their willingness to pay a price for keeping the world economic system liquid.
http://www.theglobalist.com/storyid.aspx?StoryId=9633
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')