abonnement bol.com Unibet Coolblue
  Eindredactie Frontpage / Forummod woensdag 6 juni 2012 @ 05:05:48 #151
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_112507781
Zwaarste dino's blijken stuk lichter

PARIJS - Een van de zwaarste dinosaurussen ooit op aarde kan heel wat lichter zijn geweest. In plaats van de gedachte 80.000 kilo woog de Brachiosaurus volgens een nieuwe berekening 'slechts' 23.000 kilo. Het verschil komt overeen met zes bussen.



„Onze bevindingen duiden erop dat alle dinosaurussen te zwaar zijn ingeschat”, zei onderzoeker Bill Sellers van de Universiteit van Manchester dinsdag. Voor de meeste soorten is het verschil echter niet zo groot als voor de Brachiosaurus.

Het team biologen maakte nieuwe berekeningen aan de hand van de lichaamsmassa van dieren als de bizon, olifant, kameel, ijsbeer en neushoorn. „Zoogdieren zijn maar enigszins verwant met de dino's, maar de manier waarop ze staan en bewegen is vrijwel hetzelfde, zodat we denken dat ze best als model kunnen dienen.”

In het verleden werd de massa van de uitgestorven zwaargewichten op nogal artistieke manier geschat. „We zochten een objectievere methode”, zei Sellers. „Het gewicht van een dier is het belangrijkste gegeven voor een bioloog. Alle andere eigenschappen worden daarvan afgeleid.”

De zogeheten Berlijnse Brachiosaurus, ofwel de Giraffatitan brancai, was gekozen als rekenvoorbeeld omdat hiervan een van de compleetste fossielen bestaat. Het dier leefde volgens wetenschappers circa 200 tot 145 miljoen jaar geleden. Het was ongeveer 25 meter lang van neus tot staart.

Bron: http://www.telegraaf.nl/b(...)_stuk_lichter__.html
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
pi_112508935
05-06-2012

Geraamtes van mogelijke vampieren ontdekt in Bulgarije



In de Bulgaarse stad Sozopol aan de Zwarte Zee zijn onlangs twee geraamtes daterend uit de Middeleeuwen ontdekt, doorboord met ijzeren staven opdat ze zich niet zouden transformeren tot vampieren. Dat heeft directeur Bojidar Dimitrov van het Nationaal Historisch Instituut vandaag bekendgemaakt.

"Die twee met ijzeren staven doorboorde skeletten geven een voorbeeld van de praktijken die in bepaalde Bulgaarse dorpen werden uitgeoefend tot het eerste decennium van de twintigste eeuw", verklaarde hij.

Volgens een heidens geloof werd het hart van de doden, die tijdens hun leven werden beschouwd als "slecht", op de avond van hun begrafenis doorboord met een houten of ijzeren staaf. Zo waren ze vastgenageld aan hun kist waardoor ze er om middernacht, veranderd in een vampier, niet meer uit konden.

Volgens Bojidar Dimitrov werden de afgelopen jaren al een honderdtal dergelijke geraamtes teruggevonden in Bulgarije.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_112512387
Dat is best wel interessant. :s)
Ура для россии
  Eindredactie Frontpage / Forummod donderdag 7 juni 2012 @ 04:56:28 #154
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_112554973
Resten theater Shakespeare gevonden

LONDEN - Archeologen hebben in Londen de resten ontdekt van een theater waar enkele toneelstukken van William Shakespeare voor het eerst werden opgevoerd.



Het gaat om het Curtain Theater in Shoreditch, net buiten het Londense financiële district, de City. Het theater ging in 1577 open en in 1597 vond het gezelschap van Shakespeare, de Lord Chamberlain's Men, er onderdak.

Na twee jaar verhuisde het gezelschap naar het pas geopende Globe Theater, aan de andere kant van de Theems. 'Henry V' en mogelijk 'Romeo en Julia' zouden in het Curtain Theater in première zijn gegaan. In de proloog van 'Henry V' wordt aan het theater gerefereerd als 'deze houten O'.

De resten van het theater zijn gevonden achter een pub, op een terrein waar nieuwbouw staat gepland. Shakespeare en zijn gezelschap verhuisden naar het Curtain Theater na ruzie te hebben gekregen met de eigenaar van hun eerdere onderkomen, simpelweg The Theater geheten. Resten van dat theater werden in 2008 blootgelegd, vlakbij het Curtain Theater.

Zwaardvechten

Volgens Patrick Spottiswoode, hoofd educatie bij Shakespeare's Globe, het herbouwde Globe Theater, hadden de Lord Chamberlain's Men het niet erg naar hun zin in de Curtain.
Het publiek kwam er niet in de eerste plaats voor toneel, maar vooral voor zwaardgevechten, acrobaten en berengevechten, vertelt hij. De Curtain bleef zeker tot in de jaren twintig van de zeventiende eeuw bestaan. In die tijd hielden niet veel theaters het zo lang uit.

The Theater en de Curtain waren de eerste succesvolle schouwburgen van Londen. Eerder werden toneelstukken bijvoorbeeld opgevoerd op binnenplaatsen van herbergen.

Tot nu toe zijn een binnenplaats en enkele muren van de Curtain blootgelegd, maar de opgravingen, door archeologen van het Museum of London, gaan door. Het vastgoedbedrijf dat plannen met het terrein heeft liet weten de resten van het theater te zullen behouden.

Bron: http://www.nu.nl/buitenla(...)speare-gevonden.html
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
pi_112601187
07-06-2012

‘s Werelds oudste vissenval ontdekt in de Oostzee



Zweedse duikers hebben een vissenval van 9000 jaar oud in de Oostzee gevonden. Hiermee is het ‘s werelds oudste vondst op het gebied van de visserij.

Dat meldt de Södertörn Universiteit in Zweden in een Zweeds persbericht. Duikers stuitten op het voorwerp tijdens een archeologische expeditie naar een ondergedompeld rivierdal in de zuidelijke Oostzee. Dit dal bevat resten van drie boomstronken en rivierbodems van 11.000 jaar oud. Hier doen wetenschappers onderzoek naar gezonken landschappen uit het vroege Holoceen in een project genaamd Lost Landscapes. “Vanwege snelle veranderingen in het zeeniveau werden grote gebieden overspoeld tijdens twee perioden in de geschiedenis: 11.000 jaar geleden en 9000 jaar geleden. Dit is de reden dat Zweden nederzettingen en bossen onder de hedendaagse kustlijn heeft” vertelt Björn Nilsson, werkzaam aan het Maritiem Archeologisch Research Instituut (MARIS) in een interview aan Scientias.nl.


De onderzoekers denken dat de val er ongeveer zo uit heeft moeten zien. Bron: B. K. Goss (cc via commons.wikimedia.org)

Fuik
De oude val uit de middensteentijd is gemaakt van het hout van een hazelnotenboom, stokjes en palen. Volgens Nilsson gaat het om een soort van fuik. “We hebben beide binnenkanten van de val gevonden, die naar een soort mand leiden. Ook hebben we het robuuste hekwerk gevonden dat de mond van de rivier sloot. De val werd in de rivier geplaatst, in het stromende water om zo zalm en forel te vangen.”

Omdat het water van de Oostzee weinig zout bevat, ligt de bodem bezaaid met schatten die nog volledig intact zijn. Zo ligt er een compleet Hollands fluitschip waar Scientias.nl al eerder over berichtte. Volgens Nilsson zijn er al eerder vissenvallen in de Baltische zee gevonden, deze waren 1000 tot 1500 jaar jonger. “De gevonden vissenval is de oudste die bekend is bij de mensheid. Dit betekent natuurlijk niet dat wij denken dat mensen rond die tijd vissenvallen gingen gebruiken. Maar tot nu toe hebben we nog geen bewijs van oudere vallen,” aldus Nilsson.


Onderzoekers hebben s' werelds oudste vissen in de Oostzee ontdekt. Foto gemaakt door Arne Sjöström.

(scieitias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_112602173
Archeologen leggen Duitse loopgraven bloot in Mesen.




In Mesen in West-Vlaanderen hebben archeologen een Duits loopgravenstelsel en een bunker blootgelegd.

Op zich is het niet verwonderlijk dat in Mesen, waar het front tijdens de Eerste Wereldoorlog een tijdlang was vastgelopen, loopgraven gevonden worden. Maar de zone is omgewoeld door honderden bommenkraters, waardoor de vondst van intacte loopgraven toch opmerkelijk is.

De Duitsers hadden in Mesen de best uitgeruste loopgraven. Ze probeerden het gebied er drie jaar lang te verdedigen en legden verbindingsloopgraven en commmunicatiekabels aan.

In een van de loopgraven herkennen de archeologen twee fases: een uit de periode 1914-1915 en een volgende fase uit de periode 1915-1917. "Die tweede fase was beter uitgewerkt, omdat toen al duidelijk was dat de oorlog volledig was vastgelopen", vertelt Jan Decorte van Archeo7.

In Mesen zijn ook Britse loopgraven uit 1917 gevonden, maar die zijn veel minder goed uitgewerkt.

Wie wil, kan de loopgraven en de bunker morgennamiddag gaan bezoeken van 14 tot 18 uur.

Bron: http://www.deredactie.be/(...)uitseLoopgraaf_Mesen

[ Bericht 5% gewijzigd door Cobra4 op 11-06-2012 09:14:09 (Bron toegevoegd) ]
Ура для россии
pi_112726453
11-06-2012

Prehistorische ‘animatiefilms’ ontdekt in Franse grotten



Er is niets nieuws onder de zon, zo blijkt maar weer eens. Reeds in de oude Steentijd deden mensen al – absoluut niet onverdienstelijk – een poging om ‘animatiefilms’ te maken.

Dat schrijven onderzoekers Marc Azéma en Florent Rivère in het blad Antiquity. Ze baseren die conclusie op een onderzoek naar rotstekeningen in de Grotte Chauvet Pont d’Arc en Grotte de Labaume-Latrone.

Meerdere keren
In deze grotten zijn eerder al opvallende tekeningen teruggevonden. Op de tekeningen zijn dieren te zien, maar soms staan hun hoofden of poten meerdere keren afgebeeld. Dat is bijvoorbeeld goed op onderstaande afbeelding te zien.


Animatiefilmpje uit de oude Steentijd? Afbeelding: Antiquity.

Beweging
En die meerdere lichaamsdelen zijn zeker geen foutje, zo betogen Azéma en Rivère. Het is een poging om bewegingen van de dieren weer te geven. De kunstenaars uit de oude Steentijd deelden de bewegingen van de dieren als het ware op in stukjes en gaven die stukjes weer om de beweging te kunnen afbeelden. De dieren met meerdere koppen zijn dan ook eigenlijk de bijzonder oude tegenhanger van de animatiefilm.

Thaumatroop
En het blijft niet bij rotstekeningen op muren. De onderzoekers denken een nog dynamischere vorm van animatie in de grotten te hebben teruggevonden. Het gaat om schijven met gaten in het midden, met op beide zijden een afbeelding: vaak hetzelfde dier in verschillende posities. Lang werd gedacht dat het knopen waren. Maar Azéma en Rivère denken dat ook met deze schijven beweging werd gesimuleerd. Het zouden voorlopers van de thaumatroop zijn. Misschien kent u het nog wel: zo’n papiertje dat aan beiden zijden bedrukt is en waaraan de zijkanten touwtjes of elastiekjes zijn bevestigd. Wanneer u de touwtjes of elastiekjes heel snel tussen uw vingers heen en weer rolt, krijgt u razendsnel achter elkaar beide zijden te zien. Door die snelheid lijkt het of beide afbeeldingen in elkaar overlopen en dus lijkt het net of de afbeelding beweegt.

Dieren
De onderzoekers denken nu mogelijk de oudste thaumatroop ontdekt te hebben. Eén van de schijven laat namelijk aan de ene kant een liggend en aan de andere kant een staand dier zien. Door de zijden van de schijf snel achter elkaar te laten zien, lijkt het of het dier opstaat (of gaat liggen). En de twee gaatjes in de schijf maken het mogelijk om deze met touwtjes heel snel heen en weer te bewegen.


De onderzoekers zijn overtuigd: in de oude Steentijd werd – zeker niet onverdienstelijk – gepoogd om middels verschillende technieken de suggestie te wekken dat statische tekeningen bewogen. De onderzoekers stellen dan ook dat deze beelden mogelijk de oorsprong van de film vormen.

(scientias.nl)

[ Bericht 0% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 12-06-2012 08:26:23 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  Eindredactie Frontpage / Forummod maandag 11 juni 2012 @ 09:15:04 #158
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_112726798
Brief van Napoleon brengt 325.000 euro op



Een brief van Napoleon Bonaparte uit 1816 heeft gisteren op een veiling in Parijs 325.000 euro opgebracht. Dat heeft het veilinghuis Osenat laten weten. Het ging om een brief van één pagina die de vroegere Franse keizer tijdens zijn verbanning op het eiland Sint Helena schreef aan de graaf Emmanuel de Las Cases. De graaf vergezelde Napoleon enige tijd tijdens zijn verblijf op het eiland.

Napoleon begon te corresponderen met de edelman om zijn Engels te oefenen. Het schrijven werd gekocht door een privémuseum in de Franse hoofdstad. De Las Cases schreef een boek over zijn verblijf met Napoleon op het eiland. De opbrengst lag ver boven de richtprijs van 60.000 tot 80.000 euro.

Bron: http://www.volkskrant.nl/(...)25-000-euro-op.dhtml
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
pi_112775101
11-06-2012

Bijna tweehonderd jaar oud lijk van soldaat ontdekt in Waterloo

Op de site van het slagveld van Waterloo is vorige week dinsdag het lichaam ontdekt van een soldaat die op 18 juni 1815 tijdens de Slag bij Waterloo sneuvelde. Dat melden de kranten van de groep L'Avenir op hun website.

De ontdekking gebeurde tijdens de werken die een maand geleden werden opgestart om de site herin te richten. Het lijk van de man zou nog volledig zijn en er werden ook delen van zijn uitrusting teruggevonden, zo meldt de website.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_112775125
11-06-2012

Beroemd Chinees terracottaleger aangegroeid


© photo news.

Chinese archeologen hebben 110 nieuwe strijders van het beroemde terracottaleger aangetroffen dat begraven was nabij het mausoleum van keizer Qin Shihuang in het noorden van het Aziatische land, zo heeft een functionaris bekendgemaakt.

Opgravingen op een site met een oppervlakte van 200 vierkante meter hebben in totaal 110 personages in terracotta naar boven gebracht, zei Shen Maosheng, adjunct-directeur van het departement voor archeologie van het ter plaatse opgetrokken museum nabij de stad Xian.

"Het meest belangrijke nu is dat deze overbijfselen goed bewaard zijn gevonden, in kleuren beschilderd", zei de man. De opgravingen leverden ook wapens en delen van karren op.

Er zijn nog elf soldaten van terracotta, bijna ter grootte van een volwassen man, naar boven te brengen.

Het beroemde leger, bestaande uit duizenden soldaten uit terracotta en hun paarden, zijn in 1974 gevonden door boeren die putten graafden nabij de begraafplaats van Qin Shihuang, de eerste keizer van China. De acheologische vondst was één van de belangrijkste van de twintigste eeuw en de vindplaats is logischerwijze één van de grootste toeristische trekpleisters van het land.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_112775242
11-06-2012

Het verven van kleding begon al in de IJzertijd



In het begin van de ijzertijd vond een belangrijke verandering plaats: men begon kleding te verven en ook patronen te gebruiken. Dat stellen Deense onderzoekers aan de hand van nieuwe analyses van 180 textielmonsters.

Veenlijken
Over het algemeen neemt men aan dat veenlijken zijn geofferd. Meestal hebben zij een koord om hun nek wat duidt op ophanging of verstikking en gebroken wervels. Na het offeren werden ze in moerassen begraven. Ook in Nederland zijn veenlijken gevonden: het meisje van Yde en het paar van Weerdinge. Doordat ze nog in zo’n goede staat verkeren na vele jaren, kunnen wetenschappers veel te weten komen over hoe mensen vroeger leefden. Zo laten de geconserveerde darmen van een veenlijk zien wat die persoon at.

De monsters komen van lichamen gevonden in het Huldremose-moeras, zogeheten veenlijken. Een veenlijk is meestal nog in goede staat door de conserverende werking van het veen. Dit heeft een laag zuurstofgehalte en door de zure omgeving wordt het lijk gemummificeerd.

De onderzoekers vonden met name één lijk erg interessant: de vrouw van Huldremose, die op 19 mei 1879 werd gevonden in Jutland en ergens tussen 160 voor Christus en 340 voor Christus leefde. Haar kleding; twee jassen gemaakt van schapenhuid, een rok en een sjaal zijn nog in zeer goede staat. Nu blijkt dat haar kleding was geverfd, namelijk in de kleur rood. Ook was haar kledij van hoge kwaliteit: de jassen werden gemaakt van de huiden van 14 schapen. En dit is bijzonder volgens de onderzoekers, want de kleur rood kwam niet vaak voor in die tijd en suggereert dat de vrouw een hoge status genoot. Maar waarom zou een vrouw met zo’n status geofferd en begraven worden aan de goden in een moeras? Die vraag stelden de onderzoekers zich ook maar een duidelijk antwoord hebben ze niet. De vrouw heeft een wond op haar rechter bovenarm wat kan duiden op mishandeling. Maar wetenschappers denken dat zij de wond later opliep, namelijk na haar dood toen mensen haar opgroeven. Een meer aannemelijke mogelijkheid is dat ze gewurgd is met het touw dat om haar nek is gebonden. De meeste veenlijken zijn namelijk zo aan hun einde gekomen. Alleen zijn er op de vrouw geen sporen van wurging op haar nek gevonden.

De analyses van de textielmonsters laat zien dat mensen in de ijzertijd hun kleding geel, blauw en rood konden verven. In kostuums uit de Bronstijd werden geen kleuren of patronen gevonden. De onderzoekers denken dat de mens in de vroege ijzertijd een aantal technieken ontwikkelden die leidden tot de mogelijkheid om kleding in verschillende kleuren te ontwerpen.


(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  Eindredactie Frontpage / Forummod vrijdag 15 juni 2012 @ 08:23:33 #162
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_112915460
Spaanse grotschilderingen behoren tot de oudste ter wereld



Uit nieuw onderzoek is gebleken dat grotschilderingen in elf grotten in Spanje tot de oudste ter wereld behoren. Een aantal tekeningen is zelfs zo oud, dat het nog maar de vraag is of ze door de moderne mens gemaakt zijn. Sommige wetenschappers denken dat ze gemaakt zijn door Neanderthalers, maar anderen hebben hier nog hun twijfels bij.

Wetenschappers hebben de schilderingen, die ontdekt werden aan het eind van de negentiende eeuw, onderzocht en geconstateerd dat een ervan ten minste 40.800 jaar oud is. Daarmee is de schildering vijftienduizend jaar ouder dan gedacht en ouder dan de grottekeningen in de Chauvet-grot in Frankrijk, die voorheen als oudste te boek stonden.

Koolstofdatering
Het onderzoek naar de ouderdom van de schilderingen werd uitgevoerd door het verval van uraniumatomen te meten en niet door de traditionele koolstofdatering toe te passen. De resultaten van het onderzoek verschenen donderdag in het wetenschappelijke tijdschrift Science.

Een grotschildering is volgens een van onderzoekers 'een van de meest uitgelezen voorbeelden van symbolisch gedrag van mensen'. 'En dat, juist dat maakt ons menselijk', aldus Joao Zilhao, antropoloog aan de Universiteit van Barcelona.

El Castello
De oudste schildering is een rode bol in een grot die El Castello wordt genoemd. In een andere grot werden ongeveer 25 schilderingen onderzocht. Die waren allemaal minstens 37.300 jaar oud. De ouderdom van de grotschilderingen is van groot belang. Ze stammen uit de tijd dat de moderne mens voor het eerst van Afrika naar Europa trok.

Volgens de onderzoekers zijn de schilderingen mogelijk van deze moderne mens die zijn nieuwe grot versierde. Ze kunnen echter ook het werk zijn van Neanderthalers, de bonkige, sterke jagers die 250 duizend tot 35 duizend jaar geleden in Europa en het westen van Azië leefden. Zij werden ongeveer 41 tot 45 duizend jaar geleden door de moderne mens verdreven.

Neanderthalers
'Er bestaat een grote kans dat uit deze resultaten kan worden afgeleid dat de schilderingen door Neanderthalers zijn gemaakt', aldus Zilhao. 'Maar ik zeg niet dat we het hiermee bewezen hebben, want dat kunnen we niet.' Volgens Zilhao hebben Neanderthalers hun werktuigen en hun lichamen versierd. Het is dan ook niet ondenkbaar dat ze ook grottekeningen hebben gemaakt.

Er is in de wetenschappelijke gemeenschap echter discussie over Neanderthalers. Sommige antropologen stellen dat Zilhao een minderheid van wetenschappers vertegenwoordigt die menen dat Neanderthalers complexere vaardigheden bezaten.

Moderne mens
'Er zijn geen fossielen of heldere bewijzen van schilderijen die in verband worden gebracht met de werktuigen van de Neanderthalers, dus een dergelijk bewijs zou verrassend zijn', zei Eric Delson, paleoantropoloog van het American Museum of Natural History in New York. Een andere wetenschapper meent dat het waarschijnlijker is dat de schilderingen het werk zijn van de moderne mens. 'De mensen die naar Europa kwamen leken erg op ons. Ze maakten kunst en gebruikten symbolen. Ze leken niet op Fred Flintstone en Barney Rubble', aldus John Shea van de Stony Brooks Universiteit in New York.



Bron: http://www.volkskrant.nl/(...)ste-ter-wereld.dhtml
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
pi_112916439
14-06-2012

Antieke wiskunde
Oude Egyptenaren konden makkelijker handel drijven dan gedacht



Archeologen en wiskundigen hebben een relatie ontdekt tussen omtrek en inhoud van kruiken uit het Oude Egypte. Niet gebaseerd op de kubus, maar op de bolvorm.

Het Oude Egypte kende al ver voor onze jaartelling een bloeiende cultuur met kunst, een schrift en wiskunde.

Napoleon voerde tijdens zijn bewind overal in Europa standaardmaten in: de kilo, liter en meter. Hij gaf wetenschappers de opdracht om een simpel meetsysteem te bedenken. Dit is ons metrieke stelsel, waarin 1000 kubieke centimeter gelijk is aan een liter. Zo'n systeem is erg handig, bijvoorbeeld om snel hoeveelheden handelswaar te kunnen bepalen.

Oude maatstaven
In oude beschavingen ontstonden maten van lengte en inhoud vaak onafhankelijk van elkaar, zonder een simpele relatie ertussen. De Egyptenaren gebruikten een inhoudsmaat, de hekat, van ongeveer 4.8 liter. Hun lengtemaat was de koninklijke el, ongeveer 52 centimeter. Uit oude geschriften blijkt dat ze wel wisten dat er 30 hekat in een kubieke el ging. Deze kennis leek alleen van weinig nut bij de handel, omdat de handelswaar werd opgeslagen in eivormige kruiken. Lang dacht men daarom dat de Egyptenaren de inhoud van hun kruiken alleen maar konden schatten.

Omtrek en inhoud
Archeologen en wiskundigen hebben nu bewezen dat dit waarschijnlijk niet waar is. Dat schrijven ze in het tijdschrift PLoSONE. Zij bekeken honderden Egyptische kruiken, of wat daar nog van over was. Met 3D-modellen bepaalden ze de inhoud en omtrek van de kruiken. Wat bleek: de omtrek was steeds ongeveer een el, de inhoud een halve hekat.

Dit deed de onderzoekers vermoeden dat de Egyptenaren ook een simpele relatie tussen lengte en inhoud hadden. Niet op basis van de kubus, zoal bij ons, maar op basis van de bol. En inderdaad, een eenvoudige wiskundesom leert dat een bol met een omtrek van een el, een inhoud van een halve hekat heeft.

Het is opvallend dat de Egyptenaren waarschijnlijk al gebruik maakten van de relatie tussen de omtrek van een bol en zijn inhoud. Het zou namelijk nog duizend jaar duren voor Archimedes deze relatie wiskundig zou opstellen. Het getal pi moest daarvoor bijvoorbeeld nog uitgevonden worden. Kenden de Egyptenaren deze wiskunde al? Of was het slechts een afspraak? Schriftelijke bronnen over deze relatie tussen el en hekat ontbreken.


© PLoSONE
Phoenicische kruik

Organisatie
De onderzoekers bekeken ook kruiken van Phoeniciers, een buurvolk dat veel handel dreef met de Egyptenaren. Hun kruiken waren bolvormig, maar ook deze kruiken hadden weer een omtrek van één el, en een inhoud van een halve hekat. Dit laat zien dat de maatstaven in antieke tijden veel uniformer waren dan altijd werd gedacht. Het doorvoeren van standaardmaten vereist een sterke organisatie van bovenaf, schrijven de onderzoekers. Het wijdverspreide gebruik ervan laat bovendien zien hoe groot de macht van Egypte was.

Waarschijnlijk is de kennis door de eeuwen heen verloren gegaan toen de macht van de Egyptenaren steeds verder afnam.

(wetenschap24.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  Eindredactie Frontpage / Forummod zaterdag 16 juni 2012 @ 17:32:02 #164
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_112973204
Oudste huis van Amsterdam ontdekt

AMSTERDAM - Amsterdam heeft een nieuw oudste huis. Het pand aan de Warmoesstraat nummer 90 stamt uit 1485 en is daarmee 527 jaar oud.

De gemeente maakte de ontdekking zaterdag bekend.
Tot op heden gold het houten huis uit 1530 aan het Begijnhof als het oudste pand van Amsterdam. Dat de ontdekking van de het oude huis aan de Warmoesstraat zo lang op zich liet wachten is niet zo vreemd. Het huis, met houtskelet, gaat schuil achter een voorgevel van rond 1800.

De ouderdom kwam aan het licht nadat het in 2010 zware schade had opgelopen door een brand. Het was toen in gebruik als hotel. Een inspecteur van de gemeente ontdekte daarna tot zijn verbazing details in het huis die wezen op hoge ouderdom.

Holle boor
Met een holle boor zijn monsters genomen van het houtskelet. Een laboratorium in Berlijn stelde vast dat het hout uit ongeveer 1485 komt. Rond die tijd werd het pand aan de Warmoesstraat ook in gebruik genomen als woonhuis.

Een bouwhistoricus van de gemeente: ''De gotische profilering van de korbelen en de roosjes die erin zijn gesneden laten zien hoe er in de late middeleeuwen werd gebouwd."

Opgetogen
De gemeente is opgetogen over de ontdekking. ''Dit is precies het mooie van de monumentale binnenstad. Dit soort vondsten zijn als het ware een tijdmachine", aldus Boudewijn Oranje van stadsdeel Centrum.

Het pand staat nog niet op de monumentenlijst, maar als het aan het stadsdeel ligt, gebeurt dit zo snel mogelijk. De Warmoesstraat is een van de oudste straten van Amsterdam.

Bron: http://www.nu.nl/binnenla(...)sterdam-ontdekt.html
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
  Eindredactie Frontpage / Forummod maandag 18 juni 2012 @ 06:59:41 #165
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_113038496
Britten en Amerikanen zien zich als winnaar oorlog om Canada in 1812

Als Amerika de Oorlog van 1812 niet was begonnen, had het nu wellicht Canada in bezit gehad. Twee eeuwen geleden brak er in het gebied een oorlog uit waarvoor geen van de strijdende partijen klaar was, die door geen van beide werd gewonnen en die toch door beide als een overwinning wordt beschouwd.

Tijdens en vooral na de Amerikaanse Revolutie (1775-1783) vluchtten zo’n 50.000 Britse loyalisten van de Verenigde Staten naar Canada. Zij dreigden alsnog onder Amerikaanse heerschappij te komen toen er in 1812 een oorlog uitbrak tussen Engeland en de VS.

In 1807, na een geschil over het enteren van een schip, vuurde het Britse oorlogsschip Leopard op het Amerikaanse vaartuig Chesapeake. Volgens de Amerikanen kregen ze daarmee van de Britten de boodschap dat ze alleen in naam onafhankelijk waren.

In Europa woedde een hevige oorlog die een eind moest maken aan Napoleons heerschappij. Daar wilde de Amerikaanse president, Thomas Jefferson, zich buiten houden: onder zijn bewind werd het grondgebied van de VS verdubbeld, en de Amerikanen wilden zich wijden aan de opbouw van hun jonge natie. Groot-Brittannië wilde echter niets horen van dit neutraliteitsrecht. Als reactie daarop kondigde Jefferson een handelsembargo af.

Motieven

Napoleon begon op 22 juni 1812 een veldtocht naar Rusland. Vier dagen eerder verklaarde Amerika Engeland de oorlog. President Jefferson was inmiddels opgevolgd door James Madison. In zijn boodschap aan het Congres, het Amerikaanse parlement, noemde de nieuwe president als redenen voor de oorlogsverklaring dat de Britten Amerikaanse zeelieden ontvoerden –die gedwongen werden om op de Britse vloot te dienen–, de vrede en rechten van de Verenigde Staten verstoorden, Amerikaanse havens blokkeerden, handel van neutrale landen zoals Amerika met Europese landen verboden en de „wilden” (indianen) tot geweld tegen de Amerikanen aanzetten. Daar kwam bij dat de Britten in het westen van Noord-Amerika land koloniseerden en daarmee de VS voor de voeten liepen.

Madison wilde de indiaans-Britse coalitie breken en heel Canada veroveren of, zoals de Amerikanen het zagen, van de Britse heerschappij bevrijden. Daarom noemden ze de strijd de Tweede Onafhankelijkheidsoorlog.

Lang niet alle Amerikanen waren het eens met de oorlogsverklaring. De Senaat had die slechts met een meerderheid van negentien tegen dertien stemmen goedgekeurd. Vooral in het noordoosten, in New England, was de bevolking tegen een strijd met het moederland, en men weigerde troepen en geld beschikbaar te stellen.

Generaal Brock

De oorlog kwam langzaam op gang. Amerika had er eigenlijk geen geld voor, want het land was mede tot stand gekomen uit een antibelastingsentiment. Buitenlandse regeringen stonden niet te trappelen om het land een lening te verschaffen. De VS hadden ongeveer 22 schepen ter beschikking en het leger was sterk verwaarloosd. De Britten hadden 97 schepen, maar die waren nog nodig voor de strijd in Europa.

De Amerikanen dachten gemakkelijk te kunnen winnen, omdat Engeland door de Europese oorlog aan handen en voeten gebonden was. „We kunnen Canada veroveren zonder soldaten; stuur alleen officieren”, zei de minister van Defensie.

Herhaalde pogingen om de grensrivier de Niagara over te steken werden echter geblokkeerd door de gouverneur van Upper Canada (Ontario), generaal Isaäc Brock. Zijn leger bestond grotendeels uit lokale milities en indianen. Van de 1600 Amerikanen die wisten over te steken, werden er in de slag op Queenston Heights 1250 gedood, verwond of krijgsgevangen gemaakt. Aan Canadese zijde vielen slechts veertien doden, onder wie generaal Brock, naar wie in die omgeving later de universiteit van St. Catharines werd vernoemd.

Witte Huis plat

De Amerikanen kampten ook met logistieke problemen, en hun leiders waren niet allemaal bekwaam. Uiteindelijk drongen ze Canada binnen. Op 27 april 1813 brandden ze York plat. Dit was het latere Toronto, destijds het bestuurscentrum van Canada.

De Amerikanen wonnen ook de slag om het Eriemeer en verkregen daarmee de controle over de Grote Meren. Ook voor de Amerikaanse kust werd gevochten: toen Napoleons macht was gefnuikt, kon Engeland een groot deel van de vloot naar Noord-Amerika sturen. De Britten waren er niet op uit de VS terug te veroveren, maar ze wilden Canada niet kwijt en waren ook beducht voor prestigeverlies.

Een deel van de Canadese bevolking steunde de invasie, maar dat gold niet voor de loyalisten en de Franstaligen. Daarmee kregen de Amerikanen minder steun onder de bevolking dan ze hoopten.

Het Britse leger was kleiner dan het Amerikaanse, ongeveer 5000 man inclusief Canadezen, maar het was veel beter getraind. De Britten drongen tot diep in de VS door. In de nacht van 24 op 25 augustus 1814 bezetten ze Washington en brandden verschillende publieke gebouwen, waaronder het Witte Huis, plat.

Star-Spangled Banner

De Britten trokken verder en wilden havenstad Baltimore innemen. Een aanval vanuit zee mislukte, onder meer doordat de Amerikanen bij de ingang van de haven standhielden in Fort McHenry. De verdediging van het fort inspireerde Francis Scott Key tot een gedicht dat later op muziek werd gezet onder de titel ”The Star-Spangled Banner”. Het werd het volkslied van de Verenigde Staten.

In december 1814 en januari 1815 verdedigden de Amerikanen de stad New Orleans tegen een Britse aanval. Op 24 december 1814 werd de Vrede van Gent gesloten, maar dat nieuws bereikte New Orleans niet op tijd: op 8 januari raakten de troepen slaags. De Amerikanen wonnen de slag.


De slag bij New Orleans op 8 januari 1815, die werd uitgevochten omdat het nieuws van de vrede de troepen nog niet had bereikt. De Amerikanen wonnen de strijd. Foto Library of Congress

Op 17 februari ondertekenden de VS het verdrag. De Britten staakten het steunen van hun indiaanse bondgenoten, zodat de Amerikanen de kolonisering van het westen konden doorzetten. Andersom beloofden de VS Canada niet meer aan te vallen. En dat hebben ze ook nooit meer gedaan.

De oorlog resulteerde voor Amerika in 2260 gesneuvelden en 4505 gewonden, terwijl nog zo’n 15.000 mensen buiten het slagveld het leven verloren. De Britten betreurden 1600 doden door de strijd en 3321 door ziekten, terwijl er 3679 gewonden waren.

In militair opzicht had de oorlog geen winnaar. En in politiek opzicht ook niet: Amerika bekrachtigde met de oorlog zijn onafhankelijkheid en ontdeed zich definitief van de Britten, maar in Canada wordt de oorlog gezien als een bevestiging van zijn zelfstandig bestaan, los van de Verenigde Staten. Beide landen zien zich dus als winnaar, en in beide landen werd het nationaal gevoel erdoor aangewakkerd.

Canada verenigd

Zonder deze oorlog was Canada op den duur wellicht toch Amerikaans geworden, doordat er veel meer Amerikaanse kolonisten zouden zijn gekomen en doordat de bevolking sterk verdeeld was en weinig verwantschap met Engeland voelde. De oorlog verenigde de Franse en de Engelse kolonisten echter. Het nieuwe nationalistische gevoel leidde uiteindelijk tot de oprichting van de Canadese Confederatie, een Brits dominion.

Door de oorlog was er onder de Canadezen een diepgeworteld wantrouwen tegenover Amerikanen, die graag spraken over vrijheid en zelfbeschikking maar toch hadden geprobeerd Canada in handen te krijgen.

Voor de Amerikanen werd het afzijdig blijven van andermans oorlogen de politieke koers, vervat in de Monroedoctrine. Een eeuw later duurde het na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog dan ook even voordat de Verenigde Staten erbij betrokken raakten.

Bron: http://www.refdag.nl/acht(...)ada_in_1812_1_651274

[ Bericht 2% gewijzigd door Cobra4 op 18-06-2012 07:08:44 ]
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
  Eindredactie Frontpage / Forummod maandag 18 juni 2012 @ 07:07:05 #166
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_113038529
Vierhonderd jaar grachtengordel: Stinkende maagd in Amsterdam

„Een meesterwerk van menselijk genie”, vindt Unesco de grachtengordel, die al 400 jaar rond het oude centrum van Amsterdam ligt. Maar in de eerste jaren waren de onwelriekende kanalen nog niet zo populair. „De schone maagd Amsterdam stinkt uit haar mond.”

Het is nooit ruim geweest langs de Amsterdamse grachten, maar het uitdijende wagenpark van de hoofdstad maakt het er steeds krapper. Voetgangers manoeuvreren rond bouwsteigers, bestelbusjes wachten op langsfietsende gezinnen –met fietshelm– en cabrio’s zoeken eindeloos naar een parkeerplaats. Dat is de grachtengordel van nu: voor Jaguar en bakfiets.

Het 400 jaar oude gebied sleepte in 2010 de hoogste gebiedsonderscheiding ter wereld binnen: de Unescowerelderfgoedlijst. Financieel gewin geeft dat niet, eerder nieuwe verplichtingen. Werelderfgoed laat je tenslotte niet zomaar verslommeren of ten prooi vallen aan gretige projectontwikkelaars.

Architectuurhistoricus Erik Mattie is een van de hoeders van de grachtengordel, werkzaam bij de afdeling ruimelijk beleid van het Amsterdamse stadsdeel Centrum. Samen met Bureau Monumentenzorg Amsterdam (BMA) waken deze ambtenaren over de authenticiteit van de grachtengordel.

En dat is nodig ook. Een paar duizend panden staan er in dit gebied, waarvan alle eigenaren zo hun wensen hebben. En niet iedereen blijkt veel op te hebben met de geschiedenis achter al dat oude steen.

Ter illustratie laat Mattie een serie panden aan het eind van de Herengracht zien. De rij bestaat uit vier oude, van elkaar verschillende gevels. Erachter is echter alles weggebroken. „Je ziet mensen zo achter de ramen van het ene gebouw in het andere lopen. Dat is niet zoals we het graag zien.”

Maar het kwaad is al geschied, dus moet ook het stadsdeel praktisch meedenken. Het enorme pand dat achter de vier gevels huist, vroeger een bank, mag nu een hotel worden. Met vijf sterren, zoals dat op de Herengracht –de chicste van de drie grachten– hoort.

Hout is goud

De geschiedenis van de gordel gaat terug naar de zestiende eeuw, als Amsterdam door een samenloop van omstandigheden in trek raakt als handelsplaats. Niet het minst door het oorlogsgeweld in de Zuidelijke Nederlanden, nu België, tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Veel rijke kooplieden uit Antwerpen trekken naar de nederzetting aan de Amstel, die veilig achter de Hollandse Waterlinie ligt.

Daar brengt de handel op Oost-Indië, maar ook de wereldwijde houthandel veel geld in het laatje: ”Hout is goud”, luidt het gezegde. De stad kraakt al snel in zijn voegen, in dit geval: de Singel.

En dus besluit het stadsbestuur begin zeventiende eeuw tot de zogeheten ”derde en vierde uitleg”: twee fases waarin Amsterdam zijn omvang meer dan verdubbelt – binnen nieuwe, veilige vestingwallen. Het werk start in 1612 tijdens het Twaalfjarig Bestand, en eindigt ruim vijftig jaar later.

Een halvemaan van grachten ligt dan rond het centrum gedrapeerd. Een ongekend groot project voor de stad „gebouwd op palen.”

Rozengeur

Steden groeiden in die tijd op twee manieren, legt Mattie uit: „Als de welvaart en de bevolking toenamen, ontstond er rond de kern soms een organische uitbreiding. Op die manier kwamen de eerste woningen van de Amsterdamse Jordaan, ten westen van het oude centrum, tot stand. Langs de poldersloten waren allerlei bouwsels, tuinen en bedrijfjes gevestigd.”

De grachtengordel is een typisch voorbeeld van een tekentafelontwerp, wat vooral op oude kaarten goed te zien is: de halvemaan wordt met regelmaat doorkruist door radiaalwegen, zoals de Vijzelstraat, die vanuit het centrum naar buiten leiden. Die toegangswegen waren vooral voor de ambachten en de winkels.

Een supermoderne stad dus, zegt Mattie. „Er gold zelfs het park-and-rideprincipe: achter de poorten van de stad moesten vrachtkoetsen op pleinen parkeren. Hun lading werd daar overgeladen op grote sledes.”

Hoe modern ook, het was geen rozengeur en maneschijn rondom de grachten. Alle riolering kwam op het grachtwater uit en dat rook je, zegt Mattie: „Zeker in de warme zomertijd. Het gezegde ging dan ook: „Amsterdam is een schone maagd, maar ze stinkt wel uit haar mond.””

Mattie: „Daar was toen overigens niemand verwonderd over. Een stad was niet zozeer een plek waar het groen en schoon was. Er moest vooral geld worden verdiend. Havens en bedrijven­terreinen werden ingepland, parken niet.”

Wat weer niet wil zeggen dat het groen totaal ontbrak: langs de grachten werden stelselmatig lindebomen geplant –inmiddels vervangen door iepen–, voor die tijd tamelijk vernieuwend. Berlijn nam het later over, langs Unter den Linden.

Ook de kerken kregen een belangrijk plaats binnen de grachtengordel. „De Westerkerk, Noorderkerk, Amstelkerk en Oosterkerk staan allemaal langs dezelfde concentrische route, gemakkelijk te bereiken via de Kerkstraat.”

Pimpen

De opvattingen over wat mooi en goed is voor de grachtengordel variëren al 400 jaar. Mattie wijst op een 17e-eeuws gebouw met rijke ornamenten. „Men vond dat in die tijd maar niets. Alleen een parvenu deed dat: zo’n nieuwe rijke van die tijd.”

Maar nu? Een pand vernielen mag niet, maar al te veel pimpen is ook weer niet de bedoeling. Mensen die een ‘gewoon’ pand alsnog een statige look willen geven, dat vindt Mattie ook maar niets: „Volksverlakkerij.”

Stadsdeel Centrum stelt ook strenge regels aan nieuwe hotels in de grachtengordel. „Er mogen zeker geen nieuwe backpackersplaatsen bijkomen, hooguit nog soms een vijfsterrenhotel.”

Een –in meer dan één opzicht– conservatieve baan als die van Mattie levert ook nogal wat tegengas op. Met name van degenen die graag meer vrijheid willen om hun projecten in dit stuk centrum te ontplooien. Werelderfgoed is leuk, klinkt het dan, „maar de binnenstad moet geen museum worden.”

Maar Mattie vindt niet dat zijn werk als hinderlijk moet worden gezien. „Wat wij doen is geen koeioneren, het heeft zijn basis in de geschiedenis van wet en regelgeving. Aan de andere kant: musea hebben ook geen statische collecties meer, het zijn dynamische instituten geworden. Zo proberen we Amsterdam ook te zien.”

Heren gaan voor

De binnenste gracht werd in de zestiende eeuw als de belangrijkste gezien, en die kreeg dan ook de naam Herengracht. Daarna pas volgden Keizersgracht en Prinsengracht. „Hiermee wilden de ontwerpers iets aangeven”, zegt architectuurhistoricus Erik Mattie. „De heren, de rijke burgers van Amsterdam, stonden in eigen ogen ver boven de prinsen en keizers, die in Amsterdam geen enkele rol van betekenis hadden.” Het geeft iets aan van de onafhankelijke positie die de stad op dat moment inneemt binnen het land en in de wereldhandel. „Overigens was er ooit sprake van dat alleen Heren- en Prinsengracht zouden worden gegraven. De Keizersgracht is er als het ware later tussengeschoven.”

Bron: http://www.refdag.nl/acht(...)n_amsterdam_1_651567
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
  Eindredactie Frontpage / Forummod maandag 18 juni 2012 @ 11:25:13 #167
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_113043359
Australische Aboriginalkunst is 28.000 jaar oud



Kunst op gesteente van de Aboriginals dat in een verlaten gebied van Australië is gevonden, is volgens deskundigen zeker 28.000 jaar oud.

Archeologen vonden de 'steenkunst' in een ontoegankelijk gebied in Arnhem Land in het noorden van het land en hebben met behulp van koolstofdatering vastgesteld dat het om een van de oudste kunstuitingen ter wereld gaat.

'Wat onder meer uniek aan dit fragment is, is dat het met houtskool is getekend, waardoor we het meteen konden dateren", zegt archeoloog en hoogleraar Bryce Barker.

De grottekeningen in het Franse Chauvet zijn ouder dan 30.000 jaar en die in het noorden van Spanje 40.000 jaar. 'We zijn ervan overtuigd dat we nog oudere tekeningen zullen vinden, want we weten dat de Aboriginals deze plek 45.000 jaar geleden in gebruik namen.'

Bron: http://www.volkskrant.nl/(...)8-000-jaar-oud.dhtml
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
pi_113086240
18-06-2012

Botje van Johannes de Doper’ stamt inderdaad uit eerste eeuw



Wetenschappers hebben een bot dat ooit deel uit zou hebben gemaakt van het lichaam van Johannes de Doper gedateerd. En het blijkt inderdaad uit de eerste eeuw te stammen.

Het bot werd – samen met andere botten – in 2010 in Bulgarije teruggevonden. Het bevond zich onder een oude kerk die weer op het eilandje Sveti Ivan stond. Sveti Ivan betekent Heilige Johannes. Bij de resten werd ook een doosje aangetroffen met daarop een tekst in oud Grieks. In die tekst wordt de naam Johannes de Doper genoemd. Ook wordt er gesproken over een feestdag en wordt God in de tekst gevraagd om hulp voor de dienaar Thomas.

Johannes de Doper
En zo ontstond het idee dat de botten wellicht van Johannes de Doper zijn en dat deze door Thomas naar het eiland zijn gebracht. Het doosje lijkt gemaakt te zijn in Kappadocië, een gebied in het hedendaagse Turkije. Waarschijnlijk kwamen de botten uit de oude Turkse stad Antioch, waar de rechterhand van Johannes tot de tiende eeuw lag opgeslagen.

Wie was Johannes de Doper?
Johannes de Doper was volgens de Bijbel de zoon van Elisabeth en Zacharias. Hij werd kort voor Jezus geboren en kreeg van God de taak om de wereld als een profeet voor te bereiden op de komst van Jezus. Johannes de Doper en Jezus ontmoetten elkaar regelmatig: zo was het Johannes die Jezus doopte. Johannes de Doper werd volgens de Bijbel door Herodus onthoofd.

Leeftijd
Het is heel lastig om vast te stellen of de botten echt aan Johannes de Doper hebben toebehoord. Maar door de leeftijd van de botten vast te stellen, kon wel worden bepaald of ze uit de juiste tijd stamden. Onderzoekers van de universiteit van Oxford probeerden de botten te dateren. Drie van de vier bleken daarvoor ongeschikt. En dus werd uiteindelijk alleen een botje uit de hand gedateerd.

Verrassend
En dat botje bleek uit de eerste eeuw te stammen. Oftewel: uit de eeuw waarin Johannes de Doper leefde. “We waren verbaasd toen de koolstofdatering deze leeftijd opleverde,” vertelt onderzoeker Thomas Higham. “We hadden verwacht dat de botten minder oud zouden zijn: misschien uit de derde of vierde eeuw.”

DNA
Wetenschappers van de universiteit van Kopenhagen brachten ook het mitochandriaal DNA in kaart. Daarbij stuitten ze op een groep genen die het meest voorkomt in het nabije oosten, oftewel de regio waar Johannes de Doper vandaan kwam. Ook stellen ze op basis van het DNA vast dat de botten hoogstwaarschijnlijk aan een man toebehoorden. “Natuurlijk bewijst dit niet dat dit de resten van Johannes de Doper zijn, maar het weerspreekt die theorie ook niet,” benadrukt onderzoeker Hannes Schroeder.

Het is twijfelachtig of we ooit nog in staat zullen zijn om met zekerheid te stellen dat deze resten aan Johannes de Doper toebehoorden. Heel misschien in de toekomst als er nieuw bewijs opduikt. Bijvoorbeeld historische documenten waarin de overdracht van de relieken aan de Bulgaarse kerk beschreven staat.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_113130295
19-06-2012

Zeldzaam portret van Louis XI in Parijs te zien

Een portret van Lodewijk XI, voor zover bekend het enige dat van hem geschilderd werd terwijl hij in leven was, wordt tot woensdagavond bij Sotheby's in Parijs tentoongesteld, voordat het op 4 juli in Londen geveild wordt, zo heeft het veilinghuis gemeld. Het schilderij, dat tussen 500.000 en 750.000 euro geschat wordt, werd in 1470 gemaakt.

Lodewijk XI, bijgenaamd de Voorzichtige, heerste tussen 1461 en 1483 over Frankrijk. De koning staat op het schilderij in profiel afgebeeld en draagt de halsketting van de Orde van Sint-Michiel.

Het olieverfschilderij, dat door een anonieme Franse kunstenaar werd geschilderd, heeft een opschrift dat blijkbaar in de 19de eeuw werd toegevoegd en preciseert dat Lodewijk XI het portret aan zijn kamerheer en ambassadeur schonk, Rigaud d'Aureille, baron van Villaneuve (1455-1517).

Volgens Sotheby's is het schilderij van buitengewoon historisch belang en bleef het tot de 19de eeuw in de collecties van het kasteel van Villaneuve-Lembron.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  Eindredactie Frontpage / Forummod woensdag 20 juni 2012 @ 09:43:01 #170
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_113131785
Fossielen van parende schildpadden gevonden



Duitse paleontologen hebben negen fossielen van parende schildpadden gevonden. Ze zijn 47 miljoen jaar geleden tijdens de daad waarschijnlijk in giftige wateren terechtgekomen en doodgegaan.

Dat schrijven de onderzoekers in de nieuwste editie van het wetenschapsblad Biology Letters van de Britse Royal Society.

De versteende overblijfselen werden gevonden bij Darmstadt, ten zuiden van Frankfurt, in de vermaarde Messel-afgraving, waar al veel meer belangrijke paleontologische ontdekkingen zijn gedaan.

'De kans dat beide partners tegelijk sterven is erg klein, dat beide partners daarna bewaard blijven is nog onwaarschijnlijker', zegt wetenschapper Walter Joyce.

Het gaat om fossielen van de uitgestorven schildpadsoort Allaeochelys crassesculpta. Zijn nauwste nog levende verwant is vermoedelijk de Carettochelys insculpta, een aanmerkelijk grotere soort die rondom noord-Australië en Papoea Nieuw-Guinea wordt aangetroffen.

Bron: http://www.volkskrant.nl/(...)adden-gevonden.dhtml
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
  Eindredactie Frontpage / Forummod woensdag 20 juni 2012 @ 13:57:51 #171
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_113141485
Servië in greep van mammoetkoorts



Mammoetengekte in Servië: het land zou opeens eigenaar zijn van een heuse 'mammoetenvallei'. Zeker twintig mammoeten had men er gevonden, zo zong het gisteren wereldwijd rond; het eerste 'mammoetenkerkhof' ter wereld.

De werkelijkheid is wat bescheidener: na zware regenval kwamen er vijf plekken bloot te liggen met daarin grote botten die vermoedelijk van mammoeten zijn. Nog steeds een 'spectaculaire vondst', zegt mammoetenkenner Dick Mol. 'Van dit soort vondsten kennen we er maar weinig. Het meeste materiaal komt onder de zeespiegel vandaan.'

De resten kwamen aan het licht in een bruinkoolgroeve in Kostolac, zo'n 90 kilometer ten oosten van Belgrado. In 2009 werd in dezelfde groeve een zeer goed bewaard gebleven mammoetenskelet gevonden. 'Door de knieën gezakt. Echt nog in de doodspositie', vertelt Mol, die het fossiel in een vakblad beschreef.

En nu dus vijf stuks tegelijk. Mammoeten worden vaker gezamenlijk gevonden, doorgaans op plekken waar een kudde door een natuurramp werd overrompeld. Hoe dat zit bij Kostolac is minder duidelijk, zegt Mol. 'Het lijkt erop dat deze dieren van recenter datum zijn dan de vorige mammoet, omdat ze in een hogere aardlaag zitten.' Dat zou betekenen dat de dieren niet in één keer zijn gestorven, maar verspreid over misschien wel honderdduizenden jaren.

Evolutie
Als er in Kostolac echt vijf mammoeten uit de grond steken, kan dat licht werpen op hoe de mammoet zich verspreidde over de wereld en, misschien, hoe het dier evolueerde. 'Als dit bijvoorbeeld wolharige mammoeten zijn, kan dat erop duiden dat de evolutie van de mammoet zich ook op de Balkan heeft afgespeeld,' zegt Mol.

En de opwinding over een 'vallei der mammoeten'? Mol houdt het maar op het enthousiasme van archeoloog Miomir Korac, die in de buurt werkt aan een Romeinse opgraving en daardoor toevallig bij de ontdekking betrokken raakte. Van de mammoet uit 2009 dacht Korac dat het om ging om een zuidelijke vrouwtjesmammoet van vijf miljoen jaar oud. 'Daarin heb ik hem toch een beetje moeten teleurstellen', zegt Mol. Het bleek te gaan om een mannetje, een andere soort, en van veel recenter datum bovendien.

Bron: http://www.volkskrant.nl/(...)-mammoetkoorts.dhtml
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
pi_113178423
19-06-2012

Dodelijke seks

Eerste fossielen van parende schildpadden

Lekker de liefde bedrijven in het water en dan naar de bodem zinken; dat doen schildpadden graag. Maar in een vulkanisch meertje kun je dat beter niet doen, laten fossielen van copulerende schildpadden zien.


© Senckenberg Naturmuseum Frankfurt
Caught in the act.

Fossielen openbaren meestal maar weinig over het gedrag van dieren, al was het maar omdat ze over het algemeen niet sterven tijdens het uitvoeren van dagelijkse routines. Er zijn wel fossielen van een anaconda die is gestikt in een te grote krokodil, en van dieren die stierven terwijl ze aan het vechten of broeden waren, maar dat blijven uitzonderingen.

Geen wonder dus dat paleontologen in Biology Letters enthousiast rapporteren over de ‘spectaculaire vondst’ van negen paartjes copulerende schildpadden in de Groeve Messel. Deze groeve, gelegen bij het Duitse Darmstadt, is de rijkste fossielenvindplaats met overblijfselen uit het Eoceen, het geologische tijdperk dat duurde van 55,8 tot 33,9 miljoen jaar geleden.


© Senckenberg Naturmuseum Frankfurt


© Senckenberg Naturmuseum Frankfurt
Twee van de negen gevonden fossielen van copulerende schildpadden in het Groeve Messel.

Het gaat om paartjes van de soort Allaeochelys crassesculpta en het zijn de eerste fossielen die directe aanwijzingen bevatten over het paringsgedrag van gewervelde dieren. Het gaat overigens om een bijzondere schildpaddensoort, die nagenoeg geheel zonder schild moest stellen. In plaats daarvan deed hun huid dienst als een soort ademend membraan, waarmee ze zuurstof uit het water konden halen en langdurig onder water konden verblijven.

Schildpadden paren in het water en blijven tijdens de bevruchting vaak een tijdje bewegingloos aan elkaar gekoppeld. In open water kunnen ze daardoor tot flinke diepte wegzinken. Geen probleem, dankzij dat ademende membraan. Behalve als je een vulkanisch meer uitzoekt om je voort te planten. Die meren zijn dicht bij het wateroppervlak vaak prima bewoonbaar, maar kunnen op grotere diepte behoorlijk giftig zijn. De copulatie begon dus in het leefbare oppervlaktewater, maar tijdens het afzinken drongen giftige stoffen door in de huid van de dieren, met fatale gevolgen.

Dat is althans de hypothese van de onderzoekers. Ze nemen daarmee expliciet stelling in het debat over de fossielenrijkdom in de Groeve Messel. Die rijkdom is namelijk op twee manieren verklaarbaar. Het zou kunnen dat periodiek giftige gassen ontsnapten uit het vulkaanmeer, waardoor de dieren in en rond het meer stierven. Maar het is ook mogelijk dat de giftige cyanobacterie zich in de zomermaanden in het meer verspreidde, waardoor het drinken van het oppervlaktewater dodelijk was.

Dat laatste scenario is moeilijk te rijmen met de fossielen van de copulerende schildpadden. Die zouden dan eerst moeten hebben geleefd, gegeten en geflirt in het giftige water, en pas het loodje hebben gelegd tijdens het paren. Of ze zouden het giftige water alleen hebben ingenomen tijdens het paren. Logischer is dat het oppervlaktewater prima leefbaar was en het gevaar zich op grotere diepte bevond.
Walter Joyce e.a., ‘Caught in the act: the first record of copulating fossil vertebrates’, in Biology Letters, 20 juni 2012.

(wetenschap24.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  Eindredactie Frontpage / Forummod vrijdag 22 juni 2012 @ 23:49:25 #173
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_113260595
Oudste bot van Vlaanderen gevonden

In het Oost-Vlaamse Kruibeke is het oudste menselijk bot uit Vlaanderen gevonden: een stukje sleutelbeen van iemand die tussen 4720 en 4565 vóór onze jaartelling het leven liet. Dit werd vrijdag na koolstofdatering op de website van het Vlaams Instituut voor Onroerend Erfgoed (VIOE) bekendgemaakt.

Tot nu toe gingen Vlaamse bewaarde mensenresten hoogstens tot zowat tweeduizend jaar vóór onze jaartelling terug. Volgens het VIOE gaat het zeker om het bot van een volwassene en gezien de robuustheid misschien van een man.

Het sleutelbeenbot werd met allerlei andere botten, vuursteen en aardewerk gevonden op een prehistorische vindplaats onder metersdikke lagen sediment van de Schelde.

De vindplaats bracht informatie aan het licht uit de overgang van het jagers-verzamelaarsbestaan naar een levenswijze waarin ook akkerbouw en veeteelt onderdeel van de voedselvoorziening van de mens werden.

Bron: http://www.volkskrant.nl/(...)deren-gevonden.dhtml
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
  Eindredactie Frontpage / Forummod vrijdag 22 juni 2012 @ 23:51:39 #174
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_113260705
Glazen juweel uit Romeinse tijd ontdekt in Japan



Japanse archeologen hebben bekendgemaakt dat ze in een grafheuvel vlakbij de stad Kyoto, de vroegere hoofdstad van het keizerrijk, een glazen juweel hebben ontdekt dat waarschijnlijk vervaardigd werd in het Romeinse Rijk.

Het artefact werd opgegraven uit de tumulus 'Utsukushi', een begraafplaats van Nagaoka uit de vijfde eeuw na Christus. Het aangetroffen voorwerp zou volgens de wetenschappers stammen uit de eerste tot vierde eeuw van onze tijdsrekening.

Het juweel bestaat uit drie gele parels van glas, met een diameter van vijf millimeter, waarop een vergulde versiering werd aangebracht. Onderzoekers hebben ook natron aangetroffen, een natuurlijke chemische stof die in het Romeinse Rijk gebruikt werd door de ambachtslui die met glas werkten. Ook de gebruikte techniek blijkt overeen te stemmen met de toenmalige manier van werken.

Het Romeinse Rijk beheerste het gebied rond de Middellandse Zee ('Mare Nostrum') tussen 27 vóór en 476 na Christus. Volgens historici dreven de Romeinen toen al handel met het Verre Oosten, voornamelijk met China.

Bron: http://www.volkskrant.nl/(...)tdekt-in-Japan.dhtml
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
pi_113304133
http://www.canvas.be/programmas/de-laatste-koning
quote:
Documentaire over de zoektocht naar het graf en de resten van de laatste koning van Burundi, Ntare V, die in 1972 werd vermoord. Robin Ramaekers volgt daarbij het spoor van het Belgische Disaster Victim Identification team en Jean-Jacques Cassiman, de wereldberoemde Vlaamse geneticus en DNA-specialist.
Duur : 52 minuten
Op tv (op Canvas, van de Vlaamse openbare omroep)
Dinsdag 26-06-2012 om 15u00
Dinsdag 26-06-2012 om 21u15 (herhaling)
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')