abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_109263602
17-03-2012

De Etrusken: geëmancipeerd en machtig



Zo’n 3000 jaar geleden, voor de Romeinen, maakten de Etrusken de dienst uit in Italië. Het volk staat bekend om zijn cultuur, luxe en vrouwenemancipatie.

In de geschiedenisboeken worden Romeinen vaak gezien als een volk dat bedreven was in architectuur en de bouwkunst. Maar als we naar de periode voor de Romeinen kijken, vanaf 1100 voor Christus, leefde er een ver ontwikkeld volk in centraal-Italië dat eigenlijk verantwoordelijk is voor bouwtechnieken uit die tijd: namelijk de Etrusken. De Romeinen danken daarnaast hun schrift, cultuur en godsdienst aan dit bijzondere volk dat 700 jaar lang het huidige Toscane en Umbrië beheerste.


Het leefgebied van de Etrusken: Etrurië. Klik voor een grotere afbeelding. Bron: Wikipedia

Oorsprong
Waar de Etrusken vandaan komen, is nog altijd een punt waar veel over wordt gediscussieerd. Zo zijn er wetenschappers die denken dat zij uit het Oosten (Lydië) kwamen. Anderen denken weer dat de Etrusken uit het noorden komen, aangezien veel Italiaanse volkeren van over de Alpen kwamen. Een derde theorie is dat zij uit bestaande bevolkingsgroepen in Italië zijn ontstaan; deze optie wordt vooral door Italiaanse wetenschappers aangehouden. Drs. Tanja van der Zon, projectleider bij het Rijksmuseum der Oudheden in Leiden, vindt het lastig om een keuze te maken. “Alle opties lijken plausibel, maar we moeten wel bedenken dat de hedendaagse Italianen graag de oorsprong van de Etrusken in hun land willen plaatsen, omdat zij zich dan als hun directe voorouders kunnen aanmerken. Het is wachten op het vinden van sluitend bewijs, maar mogelijk komt dat er nooit.”

Villanova-cultuur
De geschiedenis van de Etrusken is door historici onderverdeeld in verschillende cultuurperioden. Het begint allemaal rond 1100 voor Christus: de zogeheten Villanova-cultuur. Voor die tijd leeft in Centraal-Italië de Apennijnse beschaving. Dit waren van oorsprong nomadische herders met eenvoudige begrafenisgewoonten. Tijdens de Villanova-cultuur ontstaan de eerste dorpjes en treden er veranderingen op in het begrafenisgebruik: men ging over van inhumatie (het begraven van doden) naar crematie. De gecremeerde resten werden voortaan begraven in urnen op de vele urnenvelden. Deze velden zijn onder andere gevonden in Etrurië: het leefgebied van de Etrusken. Circa 700 voor Christus eindigt de Villanova-cultuur en de Etruskische taal doet zijn intrede in Centraal-Italie. Een aanwijzing dat zij rond die tijd hun rijk begonnen op te bouwen.

Etruskische taal
Het Etruskisch is gebaseerd op het Griekse alfabet, maar is wel een andere taal. De Etrusken schreven van rechts naar links, maar soms ook van links naar rechts. “De meeste teksten die zijn gevonden bestaan uit citaten, er zijn ongeveer 11.000 inscripties bekend,” vertelt van der Zon aan Scientias. “Er zijn slechts een paar langere teksten gevonden zoals de Liber linteus dat oorspronkelijk 14 meter lang is en 1300 woorden bevat. Het is een linnen boek en bevat een kalender met religieuze feestdagen en rituele voorschriften. De betekenis is tot op heden onduidelijk.”


Sierschijf gemaakt van goud uit Etrurië; 5de eeuw v.Chr. Bron: Rijksmuseum van Oudheden

Welvaart
In de oriëntaliserende periode van 700 voor Christus tot 600 voor Christus groeien de dorpjes uit tot steden en genieten de Etrusken grote welvaart. Langs de kust wordt crematie vervangen door inhumatie en worden de doden in grote grafheuvels met meerdere grafkamers begraven. In deze graven worden de mooiste schatten gevonden: bewerkt ivoor, struisvogeleieren, gouden en zilveren schalen en sieraden. Hun welvaart komt vooral door de vele handelscontacten van het volk volgens van der Zon. “Door hun rijke en vruchtbare grondgebied en door hun handelsgeest konden zij rijkdom verwerven. Via hun handelsmissies over zee kwamen zij in aanraking met andere culturen zoals de oude Grieken en Egyptenaren. De rijkdom van de Etrusken stelde het volk in staat om te leven als vorsten.”

Dagelijks leven
De vrouwen namen een bijzondere plek in binnen het gezin. “Zij waren verantwoordelijk voor het huishouden en de kinderen, maar hadden ook werk: zij weefden stoffen aan een weefgetouw of waren werkzaam als priesteres of klaagvrouw,” vertelt van der Zon. “Dat vrouwen werk hadden was niet gebruikelijk in die tijd.” Etruskische vrouwen konden naar buiten gaan (in tegenstelling tot Griekse en Romeinse vrouwen) om bijvoorbeeld zelf boodschappen te doen. “Ook mochten zij sportwedstrijden bijwonen en een bezoek brengen aan het theater.” Rijke vrouwen hadden slavinnen die zij uitzonderlijk goed verzorgden: zij gaven ze mooie kleding en een eigen huis. De mannen waren actief in de handel en politiek of waren soldaat. De emancipatie van Etruskische vrouwen is bijzonder en zij hadden veel privileges. “De vrouwen hadden eigen bezittingen en konden dit vererven aan hun kinderen en dus niet aan hun man. Zij konden hun eigen familienaam behouden en kozen soms zelf hun echtgenoot als zij rijk waren. Ook konden zij lezen en schrijven. Zij kregen soms een eigen graf gevuld met prachtige giften wat een aanwijzing is dat zij net zo belangrijk werden gevonden als de mannen.”

Religie en Rituelen
De Etrusken geloofden in verschillende goden en brachten offers in tempels. Het volk schijnt daarin erg fanatiek te zijn geweest. Zo voorspelden zij de toekomst uit de ingewanden van een offerdier. Bij tempels werden plengoffers gebracht: vrouwen sprenkelden water, honing of een andere vloeistof uit een schaaltje als offer voor de goden. Bij de tempels was altijd een bassin, beekje of een meer te vinden: zo kon het volk zich ritueel reinigen.


Links: een Etruskische spiegel en rechts de gereconstrueerde afbeelding. Bron: Rijksmuseum van Oudheden

Macht
In de archaïsche periode van 600 voor Christus tot 480 voor Christus vestigen de Etrusken hun heerschappij. Zij heersen dan over grote gedeelten van de Po-vlakte, Latium en Campanië. Op zee bestrijden zij samen met de Carthagers Griekse kolonisten die zich op Corsica hadden gevestigd. De Etrusken heersten zelfs over Rome: van 615 voor Christus tot 510 voor Christus. Het volk was erg rijk en dit is te zien aan wandschilderingen in graven: het dagelijks leven wordt hier op afgebeeld en dit leven bestond vooral uit feestmaaltijden, dans en zang.

Ondergang
In de klassieke en Hellenistische periode van 480 voor Christus tot 40 voor Christus verliezen de Etrusken door opkomst van de Romeinen hun macht. In 474 voor Christus verliezen de Etrusken een zeeslag bij Cumae waardoor hun handelsroutes naar het oosten werden afgesneden. Vanaf dat moment bleef Rome groeien: “De stad groeide zo snel dat het Romeinse volk honger leed.” Het volk ging daarop de graanschuren van de Etrusken leegplunderen. “Hiermee nam de rijkdom van de Etrusken zodanig af dat de Romeinen de macht over konden nemen,” vertelt van der Zon ons. “De Romeinen veroverden stad na stad op de Etrusken.” Dat ging moeiteloos. “Omdat de Etrusken geen militaire ervaring en eenheid hadden.” In de derde eeuw voor Christus komt Etrurië onder het gezag van de Romeinen, maar het volk verdwijnt niet meteen: “In 80 voor Christus krijgen alle Etrusken het Romeins staatsburgerschap en maken sommige families nog deel uit van de politiek in Rome. Echter circa 10 voor Christus verschijnt de laatste Etruskische tekst en verdwijnt het ooit zo rijke en machtige volk.

Romeinen


Cerveteri: een van de dodensteden van de Etrusken. Bron: Rijksmuseum van Oudheden

De Romeinen nemen veel over van de Etrusken: het Forum Romanum was oorspronkelijk een moeras dat door de Etrusken bouwrijp werd gemaakt. Ook zijn zij verantwoordelijk voor de riolering in Rome en het bouwen van tempels en paleizen. “Het is bekend dat de Etrusken onder andere de terracottaversieringen van tempels regelden voor Romeinse keizers,” zegt van der Zon.

De Etrusken hebben hun sporen achter gelaten. In Italië is er nog een hoop te zien: wegen, resten van tempels, musea en necropolen. “Dit zijn in feite dodensteden: necro betekent dood en polis betekent stad. In de necropool Cerveteri bevinden zich drie verschillende begraafplaatsen waar meer dan 1000 graven zijn gevonden. Tarquinia is een tweede bekende dodenstad: hier zijn nog prachtige muurschilderingen te zien,” vertelt van der Zon. Bij een bezoek aan de Italiaanse streken Toscane en Umbrië kunt u dus niet om het verdwenen volk heen.

De Etrusken waren een bijzonder volk. Er is veel belangstelling voor ze: dit begon in de 18de eeuw toen Etrurië werd ontdekt. Er heerste toen een fenomeen genaamd Etruscheria: de Etrusken stonden in het middelpunt van de belangstelling. Vele voorwerpen werden verzameld en er werd op allerlei mogelijke manieren onderzoek verricht. De vele sieraden die toen werden ontdekt zijn tot op de dag van vandaag een inspiratiebron voor kunstenaars. In de 19de eeuw maakten veel edelsmeden sieraden gebaseerd op Etruskische sieraden: dit wordt de neo-etruskische stijl genoemd. Nu, in de 21ste eeuw, laten sieradenmakers en juweliers zich nog inspireren. De Etrusken gaan de boeken in als de rijke voorgangers van de Romeinen met een luxe levensstijl en geëmancipeerde vrouwen.

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  Eindredactie Frontpage / Forummod maandag 19 maart 2012 @ 22:58:37 #52
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_109295753
Afgeschreven Van Gogh blijkt toch echt

OTTERLO - Wetenschappers en kunstkenners hebben in één klap twee nieuwe schilderijen van Vincent van Gogh ontdekt. Het schilderij 'Bloemstilleven met akkerbloemen en rozen' was afgeschreven, maar bleek toch een echte Van Gogh. Dat meldde eigenaar Kröller Müller Museum maandag.


Bloemstilleven met akkerbloemen en rozen, toch een echte Van Gogh Foto: Kröller-Müller Museum

Dankzij een nieuw techniek van de TU Delft en de Universiteit van Antwerpen kon men zien dat er nog een tweede schilderij onder de eerste afbeelding zat. Daarop zijn twee worstelaars te zien en die beschreef Van Gogh in een brief, die in bezit is van het Van Gogh Museum.

Aangezien de wetenschappers onmiskenbaar de techniek en de kleuren van de oude meester herkenden, weet men zeker dat het om twee echte Van Goghs gaat. „Dit is een heel bijzondere ontdekking. Toen dit aan het licht kwam, had ik echt het gevoel dat ik over de schouder van Van Gogh meekeek”, aldus professor Joris Dik van de TU Delft.

Bron: http://www.telegraaf.nl/b(...)jkt_toch_echt__.html
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
  Eindredactie Frontpage / Forummod dinsdag 20 maart 2012 @ 23:39:40 #53
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_109339766
Zeldzame vondst persoonlijke spullen Anton Mussert


© ANP. Anton Mussert in 1941

In het Regionaal Archief Nijmegen zijn persoonlijke foto's en brieven opgedoken van NSB-leider Anton Mussert (1894 - 1946). De spullen werden in 1980 door een onbekend gebleven persoon afgegeven bij het archief en hebben daar ruim 30 jaar opgeslagen gelegen.

De gemeente Nijmegen heeft de spullen overgedragen aan het NIOD in Amsterdam voor wetenschappelijk onderzoek. Het NIOD is buitengewoon verheugd over de vondst, aangezien er maar heel weinig persoonlijke spullen van de NSB-leider bewaard zijn gebleven.

In Nijmegen werden onder andere liefdesbrieven van Mussert aan zijn latere vrouw Maria Witlam aangetroffen, zo maakte de gemeente vandaag bekend.

Tante Witlam
Mussert werd in 1914 voor een nierkwaal verpleegd door zijn 18 jaar oudere tante Witlam. De twee werden verliefd en trouwden, ondanks hevig verzet van de familie. Andere brieven die in Nijmegen opdoken, zijn van familieleden en NSB-sympathisanten uit de jaren 1937 - 1943. Ook is er een kaart van het voormalige klooster Westerhelling in Nijmegen, dat in de oorlogsjaren in gebruik was als vakantiekolonie voor NSB-kinderen. Mussert en Witlam brachten daar in 1942 een bezoek.

Foto's laten onder andere de NSB-landdagen in Lunteren zien. Volgens het Regionaal Archief vonden archivarissen in 1980 de tijd nog niet rijp om de collectie naar buiten te brengen. Nijmegen krijgt de spullen terug als het Tweede Wereldoorlogmuseum in de regio Arnhem - Nijmegen is gerealiseerd.


Bron: http://www.volkskrant.nl/(...)-Anton-Mussert.dhtml
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
  woensdag 21 maart 2012 @ 00:40:17 #54
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_109341979
Mooie (terug)vondst.
  woensdag 21 maart 2012 @ 12:08:36 #55
137134 Iblardi
Non semper idem
pi_109344697
quote:
0s.gif Op maandag 19 maart 2012 08:36 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
17-03-2012

Dagelijks leven
De vrouwen namen een bijzondere plek in binnen het gezin. “Zij waren verantwoordelijk voor het huishouden en de kinderen, maar hadden ook werk: zij weefden stoffen aan een weefgetouw of waren werkzaam als priesteres of klaagvrouw,” vertelt van der Zon. “Dat vrouwen werk hadden was niet gebruikelijk in die tijd.” Etruskische vrouwen konden naar buiten gaan (in tegenstelling tot Griekse en Romeinse vrouwen) om bijvoorbeeld zelf boodschappen te doen. “Ook mochten zij sportwedstrijden bijwonen en een bezoek brengen aan het theater.”
Het is onterecht dat de Atheners en de Romeinen hier over één kam worden geschoren. De oude Atheners zijn inderdaad notoir voor het kort houden van hun vrouwen, maar het is algemeen bekend dat de Romeinse vrouwen -al dan niet onder invloed van de Etruskische gebruiken- juist relatief veel (informele) vrijheid hadden. Wat hier wordt beweerd over de afzondering van Romeinse vrouwen is gewoon onjuist, zeker voor de klassieke periode:

quote:
Geographically, one can contrast "Athenian seclusion" with "Roman freedom" for women. This "freedom" of Roman women meant that they could go to shops and the marketplace, attend public places of worship, go to hear speeches
(bron)
quote:
Women were citizens of Rome. They couldn't vote and couldn't stand for office but they were included in Roman society. They could be seen in everyday life, go out in public, take meals with their men and even attend meetings and public gatherings. Some of these rights and privileges seem to have been taken from the Etruscans... In other parts of the ancient world, such as Greece, women were not allowed to be part of society or even to dine with men.
(bron)
quote:
Poor women formed the base of the economic pyramid and frequently held meager jobs such as laundry workers, food servers, spinners and weavers, millers, brickmakers, fishmongers, and prostitutes.
...
Although numerous circumstances ranging from male domination to inadequate health care rendered the lives of poor women precarious, they did enjoy the same freedom as wealthy women to attend public games and festivals.
(bron)
  woensdag 21 maart 2012 @ 17:53:02 #56
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_109356832
quote:
Defensie stuit op mogelijk massagraf
21/03/12, 17:24 − bron: ANP

Op de Loonse en Drunense Duinen zijn militairen vorige week mogelijk gestuit op twee graven met 15 geëxecuteerde verzetsstrijders uit de Tweede Wereldoorlog. Het ministerie van Defensie heeft dat woensdag bekendgemaakt.

Het Rode Kruis Oorlogsnazorg had gevraagd het gebied te doorzoeken. Vervolgens wees de radar twee keer op een bijzonderheid. Er werden plekken gevonden waar de grond anders van samenstelling is. Daarnaast werden prikkeldraad, munitie en een mortier gevonden.

Tijdens de oorlog hadden de Duitsers een schietbaan in dat deel van de Loonse en Drunense Duinen. Iemand die destijds in de buurt woonde, had het Rode Kruis getipt over twee grote met prikkeldraad omheinde kuilen die na de oorlog volledig waren dichtgegooid.

Daarop is een zoekactie gestart naar de nog altijd vermiste en vermoedelijk geëxecuteerde verzetsstrijders.
http://www.volkskrant.nl/(...)lijk-massagraf.dhtml
Defensie Nieuws Topic #13
  woensdag 21 maart 2012 @ 22:30:41 #57
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_109369052
quote:
Hobbyist vindt vliegtuigbom in Wageningse Bos

Experts van de EOD bij de vliegtuigbom in het Wageningse Bos. foto Herman Stöver
WAGENINGEN - De Explosieven Opruimingsdienst van Defensie EOD ruimt dinsdagmiddag een vliegtuigbom die in het bos in Wageningen is gevonden. Een hobbyist met een metaaldetector vond de bom woensdag en deed bij de Wageningse politie een anoniem briefje in de bus.

Hij deed dat uit angst een boete te krijgen. Metaaldetectoren zijn verboden in het Renkumse deel van het bos tussen Wageningen en Renkum. Wageningen kent zo'n verbod echter niet.

Agenten die een kijkje namen in het bos, konden de bom echter niet vinden. De man deed maandag bij het politiebureau navraag naar het uitblijven van actie, waarna hij de politie de weg wees. Die schakelde de EOD in, die de bom vandaag meteen ruimt.

Volgens een politiewoordvoerder behoort de bom tot de minst gevaarlijke categorie, maar willen politie en defensie niet het risico lopen dat belangstellenden op de ruiming zouden afkomen. Die kans bestond omdat Omroep Gelderland maandagavond aandacht had besteed aan de kwestie.

http://www.gelderlander.n(...)n-Wageningse-Bos.ece

"De recent gevonden vliegtuigbom bij Wageningen is een 50 kg van Nederlandse type. Dat er Nederlands materieel van deze soort wordt gevonden, zeker een afgeworpen vliegtuigbom, is uniek.

Op 12 en 13 mei 1940 werd een aantal luchtaanvallen uitgevoerd door Nederlandse eskaders. Op 13 mei, het hoogtepunt van de Slag om de Grebbeberg, werd tweemaal door een eskader Fokker C-X lichte bommenwerpers een 32 tal bommen van 50 kg afgeworpen. In één van die gevallen was de Wageningse Berg, nabij Oranje Nassau Oord, het doelwit. Daar stond zwaar Duits geschut opgesteld. Met de vondst van deze bom ligt vast waar het doelgebied van de Nederlandse vliegtuigen lag, hoewel dit bij benadering al wel bekend was." - https://www.facebook.com/(...)7&id=210176415707958

Zie ook: http://www.grebbeberg.nl/(...)=6&view=3&guid=18590
pi_109455491
22-03-2012

Bijzonder graf uit Angelsaksische periode ontdekt



Archeologen hebben een bijzonder graf van een zestienjarig meisje gevonden. Het meisje draagt een zeldzaam gouden kruis.

In een dorpje genaamd Trumpington vlakbij de stad Cambridge, is één van de vroegste begraafplaatsen uit de Angelsaksische tijd gevonden. Een groep archeologen, werkzaam aan de University of Cambridge vonden er een graf van een zestienjarig meisje. Zij is begraven op een bed van hout, dat bij elkaar wordt gehouden door metalen haakjes, met een matras van stro. Het meisje draagt daarnaast een bijzonder christelijk kunstvoorwerp: een gouden kruis met daarin granaatstenen. De onderzoekers suggereren dat het meisje van adel was of zelfs tot een koninklijke familie behoorde, want de manier waarop zij is begraven laat zien dat zij hoog aanzien genoot.


Het gouden borst kruis dat door het meisje werd gedragen.

Bekeerling
Het graf dateert uit de zevende eeuw, ergens tussen 650 en 680 na Christus. In die tijd was het christendom nog maar net in opkomst in Groot-Brittanië. In 597 na Christus stuurde de paus Sint Augustine naar Engeland om de Angelsaksische koningen te bekeren, een proces dat meerdere decennia in beslag nam. Het zeldzame kruis, waar er tot nu toe vijf vergelijkbare van zijn gevonden, kan bij nader onderzoek meer inzicht bieden in die tijd en de verspreiding van het christendom in het oosten van Engeland. De archeologen vragen zich af of het meisje een vroege christelijke bekeerling was. Dr. Sam Lucy, één van de archeologen: “Het kruis werd waarschijnlijk dagelijks door het meisje gedragen, om haar sociale status te laten zien of als een religieuze affiliatie. Aan de achterkant zijn duidelijk plekjes te zien die een aanwijzing geven dat het kruis tegen kledij aan wreef.”

Bed
Ook het bed in het graf is bijzonder, het is de vijftiende ooit gevonden in Groot-Brittanië en in de afgelopen twintig jaar werden er slechts drie van zulke graven gevonden. De combinatie, een bed in een graf en een christelijk borstkruis, werd slechts één keer eerder gevonden, vlakbij Suffolk, in Ixworth. Dergelijke graven zijn nooit ver verspreid, hoewel er wel een klein cluster rond Cambridge is gevonden. Als er zo’n graf wordt gevonden, is het meestal het graf van een vrouw en bevat het een indicatie van een hoog aanzien, zoals sieraden. Ook dateren alle gevonden bedgraven uit de latere zevende eeuw. Volgens dr. Richard Dance, een expert in oud-Engels aan de universiteit zijn er aanwijzingen dat het Angelsaksische woord ‘leger’, bed of graf betekent. “Er zijn zelfs aanwijzingen in de literatuur van toen, dat het zowel bed als graf betekende”. Het bedgraf is dus mogelijk iets uit de Angelsaksische periode. Maar waarom slechts een aantal mensen op deze manier werd begraven, is een mysterie.

Vondst
In het graf van het meisje werd ook een ijzeren mes, een ketting aan een ceintuur en glazen kralen die mogelijk in een tasje aan het einde van de ketting werden gehangen, gevonden. Door middel van textiel, dat op het mes en de ketting werd gevonden, kunnen de archeologen haar kostuum mogelijk reconstrueren. Daarnaast werden bij de opgraving de overblijfselen gevonden van drie andere personen. Van één van hen is het geslacht niet bekend, en de andere twee zijn jonge vrouwen van in de twintig. Ook werden er voorwerpen uit de nieuwe steentijd en de ijzertijd gevonden en materiaal van een Angelsaksische nederzetting.



In Trumpington is een graf uit de Angelsaksische periode gevonden van een zestienjarig meisje. Het meisje ligt begraven op een bed en draagt een gouden borst kruis.

Overgang
Het feit dat het meisje grafgoederen had, betekent niet dat de graven niet christelijk waren. De kerk heeft het gebruik van grafgoederen nooit verboden volgens Lucy. “Maar als de achtste eeuw aanbreekt, het punt waar op het christendom de dominante religie wordt, lijkt dit gebruik wel te verdwijnen. Toch is er een periode, de tweede helft van de zevende eeuw, wanneer Christenen gebruikmaakten van een kleine hoeveelheid goederen in hun graf. Het lijkt er op dat het graf uit de overgang tussen de religie van de Angelsaksen en het Christendom stamt,” vertelt zij aan Scientias.nl. De plek bevindt zich net achter een kerk, waar pas 400 jaar later over wordt gedocumenteerd. Maar mogelijk bevond er zich eerder een klooster.

De archeologen zullen de komende tijd meer onderzoek doen op de begraafplaats. Zij kijken hier erg naar uit: “Het feit dat wij nu met moderne technieken de plek kunnen onderzoeken is een spannend vooruitzicht. Het moet mogelijk zijn om de status en herkomst van de nederzetting te ontrafelen. Ook de herkomst van de begraven mensen die zijn gevonden wordt onderzocht,” vertelt Lucy. Mogelijk is er zelfs een link met de vondst van het eerste klooster in Ely, dat dateert uit dezelfde tijd. Een begraafplaats in Ely bevatte ook een graf van een kind met een gouden borstkruis. Volgens de onderzoekers zijn de parallellen tussen Trumpington en Ely fascinerend en suggereren een interessantere herkomst van het dorp dan voorheen werd gedacht.


(scientias)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  Eindredactie Frontpage / Forummod zaterdag 24 maart 2012 @ 19:53:45 #59
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_109469924
Rijk denkt over afstoten vesting Naarden
Gepubliceerd op 20 maart 12

NAARDEN - Het rijk overweegt de wereldberoemde stervormige vesting van Naarden af te stoten. Forten-expert Carlos Scheltema mobiliseert erfgoedorganisaties om een tegengeluid te laten horen.



In november 2011 maakte het kabinet bekend af te willen van rijksgebouwen die niet door de overheid worden gebruikt. In onze regio gaat het om paleis Soestdijk en Trompenburg in ’s-Graveland. Sinds kort prijkt volgens informatie van waarnemend burgemeester Joyce Sylvester de vesting van Naarden op de ’afstootlijst’. Het gemeentebestuur zit met de situatie in zijn maag. De stad vraagt zich af of hijzelf in staat is het beheer over te nemen.

Scheltema ontving gisteren als bestuurslid van de Stichting Vesting Naarden een uitnodiging voor overleg met Naarden. Hij zegt vertrouwen te hebben in het zittende gemeentebestuur. ,,Met de kanttekening dat niemand enig idee heeft wie de stad over drie jaar bestuurt.’’

Een halve eeuw geleden was de vesting zo verslonsd dat afbraak dreigde. Scheltema: ,,Nu - vijftig jaar later - hebben we een schitterend opgeknapte vesting.’’ De restauratie heeft vele tientallen miljoenen gekost en is bijna afgerond. ,,We moeten de Rijksgebouwendienst een groot compliment maken. Als het rijk ervan af wil, zouden wij dat betreuren. Dan vinden wij dat het complex in handen moet komen van de gemeente. Wij verwerpen verkoop op de vrije markt. Stel je eens voor: hotels op de bastions, of peperdure villa’s op ravelijnen. Ik maak er een karikatuur van, maar dit is theoretisch mogelijk.’’

Bas Kreuger, directeur van het Nederlands Vestingmuseum, kent de ontwikkeling. Bij de Rijksgebouwendienst onderzoekt een werkgroep of gebouwen op de markt kunnen worden gebracht, als zo niet door het rijk in gebruikt zijn. Kreuger waarschuwt: ,,Pas op uw zaak, rijksoverheid! U heeft de zorg over een vesting, die helemaal gaaf is. Wat je nu weggooit krijg je nooit meer terug. Handel met overleg. Breng hem onder bij een publiek-private instelling, zoals de National Heritage Trust in Engeland.’’

Een zegsvrouw van de Rijksgebouwendienst bevestigt het onderzoek, maar spreekt het bestaan van een ’afstootlijst’ tegen.

Bron: http://www.gooieneemlande(...)oten-vesting-Naarden
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
  Eindredactie Frontpage / Forummod maandag 26 maart 2012 @ 15:18:53 #60
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_109531240
Eeuwenoud heiligdom ontdekt bij aanleg weg

ATHENE - Griekse archeologen zijn in een stuk grond waar een weg wordt aangelegd, gestuit op de resten van een heiligdom voor Asklepios, de god van de geneeskunde. Het bouwwerk dateert uit de vijfde eeuw voor Christus en is een van de oudst bekende die verband houdt met de verering van de god.

Het heiligdom werd ongeveer 200 kilometer ten noorden van Athene ontdekt aan de rand van de vroegere havenstad Dafnounta, nabij de huidige stad Lamia. Volgens archeologe Maria-Fotini Papaconstantinou was de blootlegging van het monument een race tegen de klok. De aannemers wilden zo snel mogelijk doorgaan met de aanleg van de weg. „In 6 maanden deden wij waarvoor wij eigenlijk 2 jaar nodig hadden'[', aldus de archeologe.

Het heiligdom is 30 bij 15 meter groot. Dat wijst er volgens Papaconstantinou op dat de plaats waarin het lag, betrekkelijk klein was. De Griekse historicus Strabo, die leefde van 64 of 63 voor Christus tot ongeveer 24 na Christus, noemde het in zijn geschriften. De archeologen konden het identificeren aan de hand van slangvormige offergiften en juwelen en scherven waarop de naam Asklepios stond. De god, zoon van Apollo, de god van de muziek, droeg een staf waar een slang zich omheen kronkelt. Die is nog altijd het symbool van de geneeskunde.

bron: http://www.telegraaf.nl/b(...)igdom_ontdekt__.html
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
pi_109596554
27-03-2012

Verrekijkers gemaakt van botten ontdekt



Onderzoekers hebben in beerputten in Amsterdam vijf verrekijkers uit de achttiende eeuw teruggevonden. Een unieke vondst!

In totaal zijn drie bijna complete verrekijkers teruggevonden. Daarnaast zijn er nog twee fragmenten van twee andere verrekijkers ontdekt. Alle objecten zijn gemaakt van dierlijke botten, zo schrijft onderzoeker Marloes J. Rijkelijkhuizen van het Amsterdams Archeologisch Centrum van de Universiteit van Amsterdam in haar paper. De ontdekkingen werden enige tijd geleden al gedaan, maar worden nu voor het eerst beschreven.


Een kijkje in de verrekijker. Foto: Marloes Rijkelijkhuizen / Bureau Monumenten & Archeologie, Amsterdam (BMA).

Achttiende eeuw
Van één verrekijker is zeker dat deze uit de periode tussen 1725 en 1775 stamt. Deze telescoop werd ontdekt in de Vinkenstraat in Amsterdam. En dan werd er nog een verrekijker teruggevonden in de Korte Houtstraat (nabij Waterlooplein) deze stamt uit de periode tussen 1725 en 1750. De andere telescopen stammen hoogstwaarschijnlijk allen uit de achttiende eeuw. Rijkelijkhuizen benadrukt graag hoe bijzonder de vondsten zijn. “De verrekijkers uit Amsterdam zijn unieke vondsten, omdat dergelijke voorwerpen meestal niet gevonden worden in opgravingen, maar eerder bijvoorbeeld in museale collecties aanwezig zijn. In museale collecties wordt tevens vaak de aandacht gericht op grotere telescopen en de kleinere zakverrekijkers komen minder vaak in de aandacht. Enkele van de verrekijkers uit Amsterdam zijn bovendien vrij compleet en zelfs enkele glazen lenzen zijn intact.”

In de beerput
Twee van de vijf verrekijkers werden op een wel heel bijzondere plaats teruggevonden. Namelijk in een beerput, zo vertelt Rijkelijkhuizen aan Scientias.nl. “Een beerput werd gebruikt als toilet, maar hier werd ook afval in gedumpt. Dat twee van de verrekijkers hierin terecht gekomen zijn, is echter een voordeel voor de conservering van de verrekijkers. De verrekijkers zijn dus uitstekend bewaard gebleven.”


Een verrekijker. Foto: Wiard Krook / Bureau Monumenten & Archeologie, Amsterdam (BMA).

Aan wie de verrekijkers precies toebehoorden, is niet duidelijk. Waarschijnlijk zijn de eigenaren ervan wel rijk geweest. “Het feit dat er slechts enkele uit opgravingen bekend zijn, wijst hier op.” Dat de telescopen juist in Amsterdam zijn teruggevonden, is niet heel verwonderlijk. In de achttiende eeuw was het een echte handelsstad waar ook veel ambachtslieden werkten. Mogelijk werden de verrekijkers hier door handelaren heengebracht of werden ze zelfs in Amsterdam vervaardigd. “Het bestuderen van de verrekijkers kan ons meer vertellen over het dagelijkse leven in Amsterdam, maar ook over wetenschappelijke ontwikkelingen in deze periode. Door te kijken naar het gebruikte materiaal (in dit geval bot), kunnen wij meer te weten komen over eventuele ambachtelijke activiteiten in het verleden.”

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  Eindredactie Frontpage / Forummod donderdag 29 maart 2012 @ 01:01:30 #62
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_109638386
Rembrandt ontdekt bij Britse graaf

LONDEN - Een schilderij van een reumatische oude man, dat 50 jaar op een onbeduidende plaats in de privébibliotheek van de Britse graaf van Bedford hing, is door experts aangemerkt als een echte Rembrandt. Het schilderij, ook wel De Oude Rabbi genoemd, blijkt een paar te vormen met een ander werk van de wereldberoemde 17e-eeuwse kunstschilder.



De kunsthistoricus Ernst van de Wetering, voorzitter van het Rembrandt Research Project, heeft dat vastgesteld, meldde de Britse krant The Guardian woensdag.

Het werk vormt kennelijk een duo met een schilderij van Rembrandts vrouw Saskia uit 1643. De schilderijen verbeelden het Bijbelse verhaal van Ruth, die met de oudere Boaz huwde. De twee werken vertonen namelijk grote overeenkomsten: ze zijn beide geschilderd op mahoniehouten panelen uit dezelfde kist, die oorspronkelijk suiker bevatte uit West-Indië.

Bron: http://www.telegraaf.nl/b(...)tdekt_in_bieb__.html
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
  Eindredactie Frontpage / Forummod donderdag 29 maart 2012 @ 01:03:45 #63
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_109638433
quote:
Geen massagraf gevonden in Drunense Duinen

DRUNEN - In de Loonse en Drunense Duinen bij Drunen is bij nader onderzoek geen massagraf van verzetsstrijders aangetroffen. Dat hebben woordvoerders van Defensie en het Rode Kruis woensdag gezegd.

Enkele weken geleden was er sprake van dat militairen mogelijk op twee graven met 14 geëxecuteerde verzetsstrijders uit de Tweede Wereldoorlog waren gestuit. De afdeling Oorlogsnazorg van het Rode Kruis had gevraagd het gebied te doorzoeken na een tip van iemand die destijds in de buurt woonde. Specifieker onderzoek op de aangewezen plek heeft niets opgeleverd.

Tijdens de oorlog hadden de Duitsers een schietbaan in dat deel van de Loonse en Drunense Duinen. De buurtbewoner had het Rode Kruis verteld over twee grote met prikkeldraad omheinde kuilen die na de oorlog volledig waren dichtgegooid.

Daarop is een zoekactie gestart naar de nog altijd vermiste en vermoedelijk geëxecuteerde verzetsstrijders.

Bron: http://www.telegraaf.nl/b(...)sagraf_Drunen__.html
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
  Eindredactie Frontpage / Forummod donderdag 29 maart 2012 @ 01:18:33 #64
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_109638733
St Nazaire marks one of WWII's most daring raids



A ceremony to mark the 70th anniversary of a daring World War II raid has been held at St Nazaire in western France.

The last remaining British veterans of the mission to destroy the town's docks gathered in the town.

Operation Chariot saw the old destroyer HMS Campbeltown packed with explosives and rammed into the Normandie dock.

The explosives detonated and wrecked the dock, preventing it being used as a base for the German battleship Tirpitz to threaten Atlantic convoys.

Before the massive explosion, commandos who had sailed on the Campbeltown fought German troops in the town for several hours.

Although the mission was a success, 169 British servicemen died in the raid and 215 were captured. Five Victoria Crosses were awarded.

A wreath-laying ceremony was held on Wednesday at the graves of some of the British servicemen who died in the raid, in a area of the town known as "English cemetery".

In bright sunshine, a French military band played as serving soldiers from both Britain and France gathered alongside a handful of surviving veterans.

One of the commandos attending the anniversary event, Corran Purdon, who was 20 at the time, said: "I thought it was going to be a pretty dicey do, to be honest. But I never thought we wouldn't do it."

A memorial sits in front of the Place du Commando by the town's waterfront.

The veterans were in sight of the docks where they took part in the crucial battle.

Bron: http://www.bbc.co.uk/news/uk-17534318
http://www.bbc.co.uk/news/uk-17534194
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
  Eindredactie Frontpage / Forummod vrijdag 30 maart 2012 @ 01:37:07 #65
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_109681925
Paleis stadhouder Neder-Germanië gevonden

KEULEN - Voor het stadhuis van Keulen zijn resten van het paleis van de Romeinse stadhouder van Germania inferior (Neder-Germanië) gevonden. Tot die Romeinse provincie behoorden vanaf het jaar 90 tot in het midden van de 3e eeuw ook delen van het huidige Nederland. Keulen (toen nog Colonia Claudia Ara Agrippinensium) was de hoofdstad.

is er niet over van het paleis. De Duitse archeologen hebben vier vierkante meter van een betegelde vloer gevonden, evenals kleine stukjes muur. Ook van de talrijke beelden die de stadhouder moet hebben gehad, is weinig over: er is slechts een oor van een keizer gevonden.

De opgravingen voor het stadhuis gaan door; de archeologen hopen op nieuwe vondsten, aldus de projectleider donderdag.

Bron: http://www.telegraaf.nl/b(...)leis_gevonden__.html
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
  Eindredactie Frontpage / Forummod vrijdag 30 maart 2012 @ 02:24:20 #66
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_109682274
Rode Kruis laat eigen rol in WO II onderzoeken

Het Nederlandse Rode Kruis laat een onafhankelijk onderzoek verrichten naar zijn rol in de Tweede Wereldoorlog. Dat heeft directeur Cees Breederveld vandaag laten weten.

'In de Joodse gemeenschap leven nog steeds zeer negatieve gevoelens over het Rode Kruis, over dat wat vermoedelijk de zwartste bladzijde uit onze geschiedenis is', stelt Breederveld. De internationale hulporganisatie bood in de Tweede Wereldoorlog geen hulp aan slachtoffers in de Duitse concentratiekampen en hielp zelfs actief aan het doorvoeren van anti-Joodse maatregelen. Ook in de opvang van de overlevenden na de oorlog liet het Rode Kruis steken vallen.

Bespreekbaar maken
In de jaren '80 werd al een groot onderzoek naar de rol van het internationale Rode Kruis gedaan. Dat oordeelde vernietigend over het gedrag van de organisatie. 'Maar we willen ook voor het Nederlandse Rode Kruis de fouten die toen zijn gemaakt bespreekbaar maken', beklemtoont Breederveld.

Het is nog niet duidelijk wie het onderzoek moet gaan verrichten, 'maar het NIOD ligt wel voor de hand', aldus de directeur. 'We willen de onderste steen boven krijgen. Ook om dit soort fouten in de toekomst niet weer te maken.' Het is bedoeling dat de resultaat uiterlijk over vijf jaar, als het Rode Kruis 150 jaar bestaat, worden gepresenteerd.

De aankondiging van het onderzoek volgt op het openbaar toegankelijk maken van de informatie die het Rode Kruis heeft over de gedeporteerde Nederlandse Joden. Deze informatie werd in de oorlogsjaren bijgehouden door de Joodse Raad, maar gaf de overheid na de bevrijding in beheer bij het Rode Kruis. Deze informatie is nu toegankelijk voor het publiek via het Joods Historisch Museum, zodat nabestaanden gemakkelijker kunnen nagaan wat er met hun familieleden is gebeurd in de oorlog.

Bron: http://www.volkskrant.nl/(...)II-onderzoeken.dhtml
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
  Eindredactie Frontpage / Forummod vrijdag 30 maart 2012 @ 02:26:26 #67
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_109682287
Zwitser vindt grote Keltische zilverschat

In het Noord-Zwitserse Fallinsdorf zijn 293 Keltische zilvermunten gevonden, die meer dan 2000 jaar oud zijn. Het is de grootste vondst van een dergelijke schat in het Alpenland tot nu toe.

De Kelten sloegen de munten naar Romeins voorbeeld, maar kleiner, met een diameter van 1 centimeter en een gewicht van 2 gram. De munten zijn waarschijnlijk met opzet samen begraven.

Een particulier ontdekte de schat op slechts enkele centimeter onder het aardoppervlak, aldus de kantonsarcheoloog van Bazel vandaag.

Bron: http://www.volkskrant.nl/(...)he-zilverschat.dhtml
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
  Eindredactie Frontpage / Forummod vrijdag 30 maart 2012 @ 02:39:21 #68
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_109682363
Skye cave find western Europe's 'earliest string instrument'


The notched wood is believed to be the bridge of an ancient lyre

Archaeologists believe they have uncovered the remains of the earliest stringed instrument to be found so far in western Europe.

The small burnt and broken piece of carved piece of wood was found during an excavation in a cave on Skye.

Archaeologists said it was likely to be part of the bridge of a lyre dating to more than 2,300 years ago.

Music archaeologist Dr Graeme Lawson said the discovery marked a "step change" in music history.

The Cambridge-based expert said: "It pushes the history of complex music back more than a thousand years, into our darkest pre-history.

"And not only the history of music but more specifically of song and poetry, because that's what such instruments were very often used for.

"The earliest known lyres date from about 5,000 years ago, in what is now Iraq, and these were already complicated and finely-made structures.

"But here in Europe even Roman traces proved hard to locate. Pictures, maybe, but no actual remains."

The remains, which were unveiled in Edinburgh, were found in High Pasture Cave, where Bronze and Iron Age finds have been made previously.

Cultural historian Dr Purser said: "What, for me, is so exciting about this find is that it confirms the continuity of a love of music amongst the Western Celts.

"Stringed instruments, being usually made of wood, rarely survive in the archaeological record, but they are referred to in the very earliest literature, and, in various forms, were to feature on many stone carvings in Scotland and Ireland, and to become emblematic in both countries."

Steven Birch, an archaeologist involved in the excavation, said deeper sections of the cave were reached using a flight of stone steps.

He said: "Descending the steep and narrow steps, the transition from light to dark transports you out of one world into a completely different realm, where the human senses are accentuated.

"Within the cave, sound forms a major component of this transformation, the noise of the underground stream in particular producing a calming environment."

Dr Fraser Hunter, principal curator of Iron Age and Roman Collections at National Museums Scotland, said the fragment of musical instrument put "sound into the silent past".

Culture and External Affairs Secretary Fiona Hyslop added: "This is an incredible find and it clearly demonstrates how our ancestors were using music and ritual in their lives.

"The evidence shows that Skye was a gathering place over generations and that it obviously had an important role to play in the celebration and ritual of life more than 2,000 years ago."

AOC Archaeology in Edinburgh worked on conserving the bridge.

It was among several artefacts recovered from the cave in a project supported Highland Council, Historic Scotland and National Museums of Scotland.

Bron: http://www.bbc.co.uk/news/uk-scotland-highlands-islands-17537147
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
pi_109684153
29-03-2012

Stichter Amazon vindt motoren Apollo 11 op bodem oceaan


© ap.

Jeff Bezos, stichter van e-combedrijf Amazon, zegt de vijf lanceerraketten van Apollo 11, die Neil Armstrong en co in juli 1969 lanceerde richting maan, gevonden het hebben op de bodem van de Atlantische Oceaan.


Jeff Bezos, stichter van Amazon. © ap.


De Apollo 11. © ap.

Een team van Bezos Expeditions, uitgerust met het beste sonarmateriaal, heeft de F1-raketten gevonden op 4.270 meter diepte. "We zijn van plan een of meer raketten naar boven te halen", zei Bezos gisteren. Hij zei echter niet waar en wanneer de raketten werden gevonden, en wanneer ze naar het wateroppervlak gehaald zullen worden.

Op vijfjarige leeftijd keek Bezos naar de lancering van de Apollo 11 op tv. "Ongeveer een jaar geleden begon ik me af te vragen of ik met het juiste team van onderwaterspecialisten de lanceerraketten, die de reis van de mensheid naar de maan mogelijk maakten, zou kunnen vinden en bergen.

"Stevig materiaal"
De gigantische motoren brandden op 6 juli 1969 enkele minuten voor ze terug naar de aarde vielen. Hoewel dat met grote snelheid gebeurde en ze 43 jaar in zout water lagen, verzekert Bezos dat ze "van stevig materiaal gemaakt zijn."

Wat er met de raketten gebeurt wanneer ze teruggewonnen worden van de zee, is nog onduidelijk. Ze zijn namelijk nog steeds eigendom van NASA

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  Eindredactie Frontpage / Forummod vrijdag 30 maart 2012 @ 22:53:08 #70
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_109714962
Spanje opent massagraf uit Francotijd

TEBA - In het Zuid-Spaanse Teba is vrijdag een massagraf geopend uit de tijd van de Francodictatuur. Er zouden 125 lijken in liggen. Het gaat om een van de grootste massagraven uit de Francotijd tot nu toe die worden geopend. Tientallen afstammelingen van de vermoedelijke slachtoffers woonden de werkzaamheden bij.



Tijdens en na de burgeroorlog (1936-1939) liet de opstandige generaal Francisco Franco massaal democraten, socialisten, communisten en anarchisten vermoorden. De moorden gingen na zijn overwinning door tijdens zijn autoritaire dictatuur. Veelal kregen de slachtoffers geen waardige begrafenis. Volgens mensenrechtenactivisten zijn meer dan 110.000 slachtoffers van de dictatuur in massagraven gedumpt.

Ook na de dood van de dictator in 1975 werd er jarenlang weinig openlijk over gepraat. Tijdens de Transición (Overgang) naar de democratie wilden de dominante politieke krachten het verleden laten rusten. De afgelopen jaren is daar een kentering in gekomen.

Bron: http://www.telegraaf.nl/b(...)ent_massagraf__.html
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
pi_109723557
31-03-2012

2.500 Belgische nazicollaborateurs krijgen nog altijd Duits pensioen


Ook buitenlanders die in het Duitse leger dienden (zoals hier Leon Degrelles Waals Legioen bij een ceremonie in Brussel) hadden recht op een pensioen. © photonews.

Duitsland betaalt nog steeds de pensioenen voor zo'n 2.500 Belgische nazicollaborateurs. Dat stelde Alvin De Coninck vast toen hij onderzocht waarom de Duitse fiscus de pensioentjes van Belgische oorlogsdwangarbeiders wil belasten.

Door de privacywet kan men niet zien of iemand dwangarbeider is geweest dan wel SS-bewaker in een concentratiekamp

Alvin De Coninck zoon verzetsstrijderEind vorig jaar raakte bekend dat de Duitse fiscus zo'n 13.500 gewezen Belgische dwangarbeiders een belasting van 17 procent wil doen betalen op hun oorlogspensioentje. Met terugwerkende kracht bovendien, vanaf 2005. Voor de hoogbejaarde slachtoffers is dat een slag in het gezicht.

"Dit schandaal verbergt een nog groter schandaal", zegt Alvin De Coninck, zoon van een verzetsstrijder. Hij trok op onderzoek naar wat eerst een communicatiefout leek. Samen met politici van de partij Die Linke vroeg hij her en der in Duitsland cijfers op.

"De Bondsrepubliek werd na de oorlog de volkenrechtelijke opvolger van het Derde Rijk en nam alle plichten over", aldus De Coninck. "Ook tegenover militairen in het naziregime. Zij ontvangen een pensioen voor hun dienstjaren in de oorlog. Dat is ergens ook normaal. Maar ook buitenlanders die in dienst traden van het Duitse leger, zoals bijvoorbeeld Leon Degrelle, kregen een pensioen. Dat is ooit zo beslist door de administratie van Karl Dönitz (de opvolger van Hitler, ddc).

"In heel Europa krijgen nog zo'n 900.000 mensen een Duits oorlogspensioen. Na de val van de Muur kwamen er 100.000 pensioenaanvragen bij van gepensioneerde ex-Wehrmachtvrijwilligers uit de Baltische staten. Daardoor werd dat opeens een zware uitgavenpost. In 2010 zag de Duitse regering zich genoodzaakt tot het zogeheten Härtz-besparingsprogramma. Men koos voor een 'makkelijke' maatregel: een belasting van 17 procent op oorlogspensioenen. De maatregel viseerde niet de dwangarbeiders, maar hun beulen."

In Duitsland gaat de federale staat over pensioenen en de deelstaten beslissen over belastingen. "De privacywet verhindert dat de ene dienst zicht krijgt op de bestanden van de andere", zegt De Coninck. "Alles zit in één pot, en men kan niet zien of iemand dwangarbeider is geweest, dan wel SS-bewaker in een concentratiekamp." Het geheel laat volgens hem zien dat in België niet alleen 13.500 dwangarbeiders (of hun weduwen) een Duits pensioentje krijgen, maar ook ongeveer 2.500 collaborateurs (of hun weduwen). Deze generatie is inmiddels aan het slinken. Alles bij elkaar zouden het er na de oorlog 38.000 zijn geweest.

Dat er zoiets zou bestaan als een 'nazipensioen' is al jaren voer voor speculatie. Oud-senator Fred Erdman (sp.a) ijverde in 1997 voor een onderzoek na berichten over 324 collaborateurs met een Duits pensioen, maar kreeg nooit bevredigende antwoorden. Op basis van enkele cases die hij zelf onderzocht, concludeert De Coninck dat Duitsland guller is voor oorlogsmisdadigers dan voor slachtoffers: "Ik stoot op aanvullende pensioenen van 425 tot 1.275 euro per maand. Bij de dwangarbeiders spreken we van 50 euro per maand."

De Coninck schuimde met zijn dossiers verschillende kabinetten af. In de Kamer verzekerde minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) aan Dirk Van der Maelen (sp.a) dat hij de problematiek van de dwangarbeiders begin februari aankaartte bij zijn Duitse ambtsgenoot Guido Westerwelle. Die verzekerde dat Belgische dwangarbeiders de aanmaningsbrieven mogen negeren. De studie van De Coninck zal worden gepubliceerd door het studie- en documentatiecentrum oorlog en hedendaagse maatschappij (Soma).

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_109723632
30-03-2012

Stukjes Chinese Muur buiten China gevonden



Onderzoekers hebben in de Gobi-woestijn, net buiten China de resten van een vergeten deel van de Chinese Muur aangetroffen en bestudeerd.

Iedereen kent natuurlijk de Chinese muur: het verdedigingswerk waar verschillende dynastieën op rij aan werkten. Nog regelmatig worden stukjes van de muur herontdekt. En nu hebben onderzoekers weer zo’n bijzondere vondst gedaan en wel net buiten China.

Mongolië
De onderzoekers kwamen de muur met behulp van Google Earth op het spoor. Aan schaduwen op de satellietbeelden konden de onderzoekers aflezen dat de muur op sommige plaatsen verrassend hoog was. Helaas lagen die plaatsen heel dicht bij de grens tussen Mongolië en China: een gebied waar vreemdelingen niet welkom zijn. Maar de onderzoekers trokken de stoute schoenen aan en kregen uiteindelijk toestemming om in het gebied onderzoek te doen naar de muur. “Volgens het leger waren wij de eerste vreemdelingen die het gebied bezochten,” vertelt onderzoeker William Lindesay aan Scientias.nl.


Resten van de muur. Foto: William Lindesay.

Een echte muur
En het was het allemaal waard, want de onderzoekers vonden een echte muur. Deze maakte deel uit van de Muur van Genghis Khan. “Voorheen hebben wetenschappers in verschillende delen van Mongolië resten van de zogenoemde ‘Muur van Genghis Khan’ gevonden, maar dat waren kleine heuveltjes, amper hoger dan hun omgeving.” Lindesay en zijn team vonden een ‘echte muur’. Op sommige plaatsen is deze maar liefst 2,5 meter hoog.

Han
Hoewel de muur de naam van Genghis Khan draagt, is het niet aannemelijk dat hij de muur ook bouwde. “Genghis Khan was een veroveraar, geen verdediger en het lijkt erop dat zijn naam in Mongolië als een soort ‘merknaam’ aan allerlei zaken wordt gegeven.” Zo wordt Genghis Khan geëerd. Maar wie bouwde de muur dan? “Ik denk dat deze oorspronkelijk tijdens de Han-dynastie, omstreeks 115 voor Christus werd gebouwd, maar de bouw werd niet afgerond: wachttorens ontbreken namelijk.”

Leeftijd
De onderzoekers hebben de muur ook gedateerd. Opvallend genoeg blijken sommige delen van de muur uit de periode tussen 1040 en 1160 na Christus te stammen. “Dat wijst erop dat de muur zo’n 1000 jaar na de bouw ervan werd herbouwd. Dat gebeurde vaak: muren werden door nieuwe dynastieën gerecycled.” Mogelijk was het de Westelijke Xia-dynastie die de muur herbouwde. En dat is verrassend. Men dacht namelijk dat deze dynastie geen muren bouwde.


William Lindesay bij een stuk van de muur. Foto: James Lindesay.

Buiten China
Lindesay is er zeker van dat de muren deel uitmaakten van de Chinese verdedigingswerken. “De Han- en Westelijke Xia-dynastie heersten over land dat ver ten noorden van de huidige Chinese grens ligt, dus ook al bevinden de muren zich nu buiten China, dat wil nog niet zeggen dat het geen Chinese Muren zijn. Het zijn gewoon Chinese Muren buiten China.”

De vondst is bijzonder. Toch hoeft dit deel van de muur geen hordes toeristen te verwachten, zo voorspelt Lindesay. “Ik verwacht dat het onbezocht zal blijven.”

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  Eindredactie Frontpage / Forummod zaterdag 31 maart 2012 @ 12:51:39 #73
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_109727549
'Willem van Oranje sprak laatste woorden niet'

Willem van Oranje kan zijn historische laatste woorden niet hebben gesproken. De 'Vader des Vaderlands' was toen hij op 10 juli 1584 werd neergeschoten op slag dood. Dat is een van de resultaten uit de uitgebreide reconstructie van de moord die het Erfgoed Delft en het EO-programma Blauw Bloed hebben gemaakt, met behulp van moderne forensische onderzoeksmethoden.

De meeste geschiedenisboeken stellen dat Van Oranje in zijn laatste adem de woorden „Mijn God, heb medelijden met mij en met dit arme volk” uitsprak.

Het onderzoek probeert om met behulp van moderne forensische onderzoeksmethoden, zoals schietproeven en sporenonderzoek, antwoord te geven op tot nu toe onbeantwoorde vragen over een van de eerste politieke moorden in de Nederlandse geschiedenis. Zo hoopt het onderzoek uit te sluiten of Willem van Oranje door 2 of 3 kogels om het leven werd gebracht. In veel geschiedenisboeken wordt gesproken over 3 kogels. Maar in de muur van Het Prinsenhof, waar de 'Vader des Vaderlands' werd doodgeschoten, zijn maar 2 kogelgaten te vinden.

Willem van Oranje (1533-1584) was aanvankelijk stadhouder voor de koning van Spanje, maar ontpopte zich in het eerste deel van de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) tot een van de leiders van de protestantse strijd tegen Filips II. Nadat de Spaanse koning hem vogelvrij had verklaard, werd de prins van Oranje doodgeschoten in Het Prinsenhof. Zijn moordenaar, Balthasar Gerards, werd gepakt en twee dagen later gevierendeeld.

De uitzending is vanavond te zien op Nederland 2.

Bron: http://www.tctubantia.nl/(...)ste-woorden-niet.ece

DIt om 19.30 uur.
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
  Eindredactie Frontpage / Forummod zaterdag 31 maart 2012 @ 22:32:18 #74
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_109745016
'Kogelgaten moord Van Oranje zijn authentiek'


Het pistool waarmee Willem van Oranje werd doodgeschoten op een expositie in Het Prinsenhof in Delft.

DELFT - De beroemde kogelgaten in de muur van Het Prinsenhof in Delft, zijn daadwerkelijk de gaten die de kogels achterlieten die Willem van Oranje in 1584 hebben gedood. Dat blijkt uit een uitgebreide reconstructie van de moord die het Erfgoed Delft en het EO-programma Blauw Bloed hebben gemaakt met moderne forensische onderzoeksmethoden.

Onderzoeksbureau DelftTech heeft een 3D-scan gemaakt van de hal waar de moord plaatsvond. Hieruit blijkt dat de muur waar de gaten in zitten daadwerkelijk de muur is die er in 1584 ook al stond. De politie heeft met een vergelijkbaar wapen als moordenaar Balthasar Gerards gebruikte, schietproeven gedaan om te kijken of de kogels inderdaad het lichaam van de prins weer hebben kunnen verlaten.
Dit blijkt het geval te zijn. De kogelgaten zijn wel in de loop der tijd groter geworden doordat mensen er met hun vingers in hebben zitten peuren. Loden kogels uit radslotpistolen, die Gerards gebruikte, laten kleine inslagen in het stucwerk van een muur achter.

Eerder maakten de onderzoekers al bekend dat uit de reconstructie ook is gebleken dat Willem van Oranje zijn historische laatste woorden niet kan hebben gesproken. De 'Vader des Vaderlands' was toen hij op 10 juli 1584 werd neergeschoten op slag dood. De meeste geschiedenisboeken stellen dat Van Oranje in zijn laatste adem de woorden „Mijn God, heb medelijden met mij en met dit arme volk” uitsprak. Maar een forensisch arts heeft nu het originele sectierapport opniew geïnterpreteerd, waaruit blijkt dat de prins hiertoe niet meer in staat was.

Willem van Oranje leidde in de tweede helft van de 16e eeuw de opstand tegen de koning van Spanje, die ontaardde in de Tachtigjarige Oorlog. Vanaf 1 april is in Het Prinsenhof in Delft de tentoonstelling Cold Case te zien, over de reconstructie van de moord.

Bron: http://www.telegraaf.nl/b(...)n_authentiek___.html
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
pi_109803835
quote:
Nazi-propaganda voor de Arabische wereld
Jeffrey Herf in lezingenreeks Zeithistorische Perspektiven

30-mrt-2012Sibrand de Boer

De propaganda van de nazi’s in de jaren dertig en veertig beperkte zich niet tot de Duitse bevolking. Ook in Noord-Afrika en het Midden-Oosten probeerden de nationaal-socialisten met radiouitzendingen en pamfletten in het Arabisch mensen aan hun kant te krijgen. Historicus Jeffrey Herf deed onderzoek naar deze propaganda en sprak daar donderdag over in de lezingenreeks Zeithistorische Perspektiven.
http://www.duitslandweb.n(...)ng-jeffrey-herf.html
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')