quote:Beatrix ageert tegen vraatzucht. Een kerstboodschap die iets te laat kwam.
door Steven de Jong
De eerste letters van de laatste vier alinea’s van Beatrix’ kerstrede vormen het woord ‘bami’. Een crisismaaltijd die in veel gezinnen vanavond ongewild het kerstmenu is. Een crisistoespraak, ook, waarmee de vorst zich schaart achter de intrinsieke waarden van Occupy.
Dit was immers het jaar waarin mensen de straat opgingen uit protest tegen multinationals, banken en regeringen die zich onvoldoende bekommerd hebben om de noden van de kleine luyden, hun leefomgeving en hen zelfs had aangespoord tot onverantwoord consumentisme. Een beweging die ageerde tegen La grande bouffe op Wall Street en de zorgeloze omgang met Moeder Aarde, maar in haar machteloosheid niet met concrete eisen wist te komen.
Toch nemen mensen nu reeds eigen initiatieven tot een meer bewuste manier van leven, benadrukte de koningin. “Dat biedt hoop op een nieuw toekomstperspectief. Het zijn juist de jongeren die ons vandaag daartoe aansporen. Met kracht van overtuiging, moed en zelfvertrouwen zoeken zij medestanders en inspireren zij hun omgeving met een positief elan.” Dat elan werd natuurlijk al decennia uitgedragen, maar begint nu pas gemeengoed te worden: in 2011, het moment van puinrapen en opbouwen.
Behoeften zijn eindig, hebzucht niet
De aarde heeft wel genoeg voor ieders behoefte, zo citeerde Beatrix Mahatma Gandhi, maar niet voor ieders begeerte. Een stelling die in de huidige economische crisis dag na dag bekrachtigd wordt: banken vallen, landen dreigen failliet te gaan, graaibestuurders worden aangeklaagd en lenende consumenten raken alles kwijt.
Gandhi’s spreuk sluit ook aan op Qualitative Growth (2009), een onderzoek dat het Wereldnatuurfonds in 2009 liet uitvoeren. “Het doel van de meeste nationale economieën is het bereiken van onbeperkte groei van hun Bruto Binnenlands Product, via voortdurende accumulatie van materiële goederen en uitbreiding van diensten”, schreef het Institute of Chartered Accountants in England and Wales. “Aangezien menselijke behoeften eindig zijn, maar menselijke hebzucht niet, kan de economische groei worden gehandhaafd met het kunstmatig creëren van behoeften door middel van reclame.” Goederen die hieruit voortvloeien zouden onnodig zijn. “Eigenlijk gaat het hier om afval. Bovendien worden natuurlijke hulpbronnen verder uitgeput door de productie ervan.”
De hoge prijs van het materialisme
Zo bezien maakt Beatrix met haar kerstrede een waterscheiding tussen ‘intrinsieke waardenhouders’ en ‘extrinsieke waardenhouders’. Een grijsgedraaid kerstplaatje, uiteraard, maar nu concreter dan ooit.
Mensen die hoog scoren op extrinsieke waarden zijn eerder geneigd tot vooroordelen, minder bezorgd over het milieu en maken zich nauwelijks druk om mensenrechten. Hun persoonlijk welzijn blijft sterk achter bij de mens met een meer intrinsiek waardenpakket: zij die boven zichzelf uitstijgen en zich druk maken om milieu en welzijn van het nageslacht.
In The High Price of Materialism (The MIT Press, 2003) volgde psycholoog Tim Kasser zowel intrinsieken als extrinsieken. Wat bleek: de materialistisch ingestelde personen zijn minder geneigd tot het uitschakelen van lampen in lege ruimtes, afvalscheiding, fietsen en het aanschaffen van tweedehands spullen. Gedrag dat tot uiting komt in hun milieubelasting, ook wel de ecologische voetafdruk genoemd.
Journalisten moeten oplossingen beschrijven
Het is alsof La grande bouffe, een Frans-Italiaanse film uit 1973 die het hedonistische leven van de rijke bourgeois persifleerde, nu pas zijn climax nadert: we eten ons letterlijk dood. Ten koste van onze menselijke waardigheid en ten koste van onze natuurlijke hulpbronnen.
Zo fatalistisch als La grande bouffe, is de kerstrede van Beatrix gelukkig niet. Ze haalt het Handvest voor de Aarde, een verklaring van de VN uit 1992, aan. Een lange lijst principes die de mensheid aansporen democratisch, geweldloos en duurzaam te leven. Principes die talloze stichtingen praktiseren, maar die – zoals Beatrix opmerkt – “in het nieuws minder aandacht krijgen dan de zorgen om geld en goed”.
Een stukje mediakritiek waarmee David Bornstein, journalist en specialist in sociale innovatie, deze maand in The New York Times al aan de slag ging. “Van onze crises en problemen wordt goed verslag gedaan”, betoogde hij. “maar oplossingen voor die problemen worden zelden geboden in de media. Dat kan veranderen.” Op zijn website Dowser.org voegt hij al langer de daad bij het woord. Niet de problemen staan centraal, maar de ondernemers, onderwijzers en uitvinders die ze aanpakken. “Wie wat nu oplost”, luidt de lijfspreuk van de site.
Er is genoeg voor iedereen
Ook Charles Kenny, journalist en specialist ontwikkelingshulp, werkt in de geest van Beatrix. Zijn rubriek in het tijdschrift Foreign Policy heet The Optimist. Dat is geen goed-nieuws-show, maar een journalistieke methode waarmee cynisme gemeden en succes bezongen wordt. Hij moet niets hebben van de misantropische leer van Thomas Malthus, de Britse econoom en demograaf die in 1798 al waarschuwde voor overbevolking. De rijkste 650 miljoen mensen verdienen honderd keer meer dan de armste 650 miljoen, rekende Kenny voor. Als zij 1 procent minder consumeren kunnen er weer 650 miljoen mensen bij.
“Wie de wereld wil veranderen, moet nu eenmaal beginnen bij zichzelf”, sprak Beatrix vanmiddag. Het is natuurlijk maar de vraag of er vanavond bami op het menu staat in Huis ten Bosch. Maar haar boodschap vat in ieder geval de tijdgeest samen en biedt een uitweg voor deze donkere periode. “Als schepselen begiftigd met verstand en geweten mag van ons worden gevraagd dat we dit vertalen in dagelijkse zorg voor de aarde en inzet voor een rechtvaardige samenleving.” Wie kan daar nu tegen zijn? Juist, de gedoogpartner van onze regering. “Mijn hemel, is de Majesteit stiekum lid geworden van GroenLinks?”, luidde de tweet van Geert Wilders.
http://www.nrc.nl/nieuws/(...)t-iets-te-laat-kwam
quote:Occupy Londen mag worden ontruimd
woensdag 18 jan 2012
De gemeente Londen mag het kamp met demonstranten van Occupy ontruimen. Dat heeft de rechter in de Britse hoofdstad besloten.
Volgens de gemeente zijn het recht op vrije meningsuiting en het recht op vereniging een groot goed, maar rechtvaardigt het geen semi-permanente nederzetting in de openbare ruimte. De rechter was het met die argumentatie eens.
Betogers van Occupy Londen zeggen dat ze in beroep gaan tegen de uitspraak.
Kamp
Het kamp staat vanaf half oktober voor de St. Paul's Cathedral, tot grote ergernis van de gemeenten en lokale ondernemers. Begin november sprak Londen nog met de circa 200 demonstranten af dat ze tot begin 2012 konden blijven staan.
Aanhangers van de Occupy-beweging betogen wereldwijd tegen de uitwassen van het kapitalisme.
http://nos.nl/artikel/331(...)worden-ontruimd.htmlquote:
En hier gaan we verder...quote:Occupy Eindhoven mag nog één week blijven
woensdag 18 januari 2012
EINDHOVEN - Het verblijf van Occupy Eindhoven aan de Stationsweg in Eindhoven wordt met een week verlengd. Dat heeft de gemeente Eindhoven dinsdag laten weten na een gesprek tussen de actievoerders en burgemeester Van Gijzel.
Occupy Eindhoven had van de gemeente ruimte gekregen om tot donderdag te blijven. Nu is dat naar volgende week donderdag verplaatst.
Landelijke bijeenkomst
Op deze manier krijgt Occupy de gelegenheid te blijven tot na de landelijke bijeenkomst op 21 januari aanstaande, die dan in Eindhoven plaatsvindt.
Niet vrijwillig vertrekken
Occupy Eindhoven is het niet eens met de beslissing en is niet van plan vrijwillig te vertrekken, zei woordvoerder Stephan dinsdag. Er bestaat een plan voor een nieuwe protestvorm. De actievoerders willen een duurzaam en sociaal ecodorp bouwen. Ze hopen dat de gemeente wil helpen om een geschikte locatie te vinden.
Volgens de gemeente is met Occupy afgesproken dat in de loop van de volgende week het kampement wordt beëindigd.
http://www.omroepbrabant.(...)9n+week+blijven.aspx
Nee deze alleen is goed.quote:
Och, dat hoeft ook niet per se.quote:
quote:Op donderdag 19 januari 2012 20:13 schreef Gertje-Plongers het volgende:
Ik ben niet zo moeilijk, het gaat om het idee!
Tja, het leek erop dat kalkoen de hit was deze kerst.quote:Op donderdag 19 januari 2012 19:59 schreef allesbeterweter het volgende:
Lekker bami met 1e en 2e kerstavond lekker toch?
Er zijn mensen die hebben niets!
Wat laat op de avondquote:Op donderdag 19 januari 2012 23:44 schreef Joeriii het volgende:
Occupy Dordrecht wordt op dit moment ontruimd
Want? Dan trek jij een fles open?quote:Op vrijdag 20 januari 2012 07:27 schreef Lightning_NL het volgende:
Is de occupy 'beweging' nog steeds niet uitgestorven?Zijn trouwens die uitkeringen al stopgezet van die lui? Dat zou wel terecht zijn.
Bedankt voor de tip!quote:Op donderdag 19 januari 2012 23:44 schreef Joeriii het volgende:
Occupy Dordrecht wordt op dit moment ontruimd
Met een kort audioverslagje op de site (zie link).quote:Occupy Dordrecht heeft biezen moeten pakken
20-01-2012 | 00:09
Het Occupy-kamp in Dordrecht is op last van burgemeester Brok weg. De Occupy-beweging ontstond een paar maanden geleden in Amerika. Ze protesteren op een ludieke manier tegen de zogeheten 'graaicultuur'.
Burgemeester Brok had de demonstranten een ultimatum gesteld. Ze moesten aanvankelijk om vijf uur dinsdagmiddag weg zijn, maar de tenten stonden tot donderdag nog steeds pal naast het stadskantoor. Een handjevol occupy'ers is uiteindelijk in de regen afgedropen.
De gemeente had verder gedreigd om de stroom af te sluiten, maar ook dat dreigement is niet uitgevoerd. Volgens de gemeente Dordrecht zouden dak- en thuislozen in het kamp overlast veroorzaken door alcohol te drinken.
Het protest werd in heel veel landen overgenomen. In Nederland kwamen er tentenkampen tevoorschijn in onder meer Rotterdam, Amsterdam, Den Haag en dus ook in Dordrecht.
http://www.rijnmond.nl/ni(...)biezen-moeten-pakken
quote:Occupy Den Haag houdt stug vol
DEN HAAG - In een groot deel van Nederland zijn de Occupiers al lang en breed weer verdwenen maar op het Malieveld in Den Haag houden ze stug vol. Op dag 96 weten deze bikkels nog steeds niet van ophouden.
Het aantal tentjes is wel geslonken. Door de harde wind in de afgelopen weken is een deel van de Occupiers weggewaaid, heeft zijn boeltje ingepakt en is naar huis gegaan. Maar de diehards zijn niet van plan om te stoppen. 'Wij zijn het eerste initiatief van Nederland. Ophouden voordat je doel bereikt is, is niet aan mij besteed', zegt één van hen.
Ze hebben nog steeds een missie, en niet iedereen is daar van op de hoogte. 'Mensen boven geld. En het milieu natuurlijk. Zonder de aarde vallen we allemaal neer.'
http://www.westonline.nl/nieuws/occupy-den-haag-houdt-stug-vol
quote:Outlawing dissent: Rahm Emanuel's new regime
On the pretext of policing upcoming G8 and Nato summits, Chicago's mayor has awarded himself draconian new powers.
It's almost as if Rahm Emanuel was lifting a page from Naomi Klein's Shock Doctrine – as if he was reading her account of Milton Friedman's "Chicago Boys" as a cookbook recipe, rather than as the ominous episode that it was. In record time, Emanuel successfully exploited the fact that Chicago will host the upcoming G8 and Nato summit meetings to increase his police powers and extend police surveillance, to outsource city services and privatize financial gains, and to make permanent new limitations on political dissent. It all happened – very rapidly and without time for dissent – with the passage of rushed security and anti-protest measures adopted by the city council on 18 January 2012.
Sadly, we are all too familiar with the recipe by now: first, hype up and blow out of proportion a crisis (and if there isn't a real crisis, as in Chicago, then create one), call in the heavy artillery and rapidly seize the opportunity to expand executive power, to redistribute wealth for private gain and to suppress political dissent. As Friedman wrote in Capitalism and Freedom in 1982 – and as Klein so eloquently describes in her book:
"Only a crisis – actual or perceived – produces real change. When the crisis occurs, the actions that are taken depend on the ideas that are lying around. That, I believe, is our basic function … until the politically impossible becomes politically inevitable."
Today, it's more than mere ideas that are lying around; for several decades now, and especially since 9/11, there are blueprints scattered all around us.
Step 1: hype a crisis or create one if there isn't a real one available. Easily done:with images from London, Toronto, Genoa, and Seattle of the most violent anti-G8 protesters streaming on Fox News and repeated references to anarchists and rioters, the pump is primed. Rather than discuss the peaceful Occupy Chicago protests over the past three months, city officials and the media focus on what Fraternal Order of Police President Michael Shields calls "people who travel around the world as professional anarchists and rioters" and a "bunch of wild, anti-globalist anarchists". The looming crisis headlines Rahm Emanuel's draft legislation, now passed: "Whereas, Both the North Atlantic Treaty Organization ("Nato") and the Group of Eight ("G8") summits will be held in the spring of 2012 in the City of Chicago" and "whereas, the Nato and G8 Summits continue to evolve in terms of the size and scope, thereby creating unanticipated or extraordinary support and security needs …" The crisis calls for immediate action.
Step 2: rapidly deploy excessive force. Again, easily done: Emanuel just gave himself the power to marshal and deputize – I kid you not, look at page 3 – the United States Drug Enforcement Administration (DEA), the Federal Bureau of Investigation (FBI), the United States Department of Justice's Bureau of Alcohol, Tobacco, and Firearms (ATF), and the entire United States Department of Justice (DOJ); as well as state police (the Illinois department of state police and the Illinois attorney general), county law enforcement (State's Attorney of Cook County), and any "other law enforcement agencies determined by the superintendent of police to be necessary for the fulfillment of law enforcement functions".
As one commentator suggests, the final catch-all allows Emanuel to hire "anyone he wants, be they rent-a-cops, Blackwater goons on domestic duty, or whatever. For a city that has great problems keeping its directly sworn officers in check, this looser authority is an even greater license for abuse." Thanks to the coming G8 meeting, the Chicago police department has just gotten a lot bigger! According to Fox News, "there will be hundreds, perhaps thousands of federal agents here."
Not just that, but Emanuel has also given himself the power to install additional surveillance, including video, audio and telecommunications equipment. And not just for the period of the G8 and Nato summits, but permanently. These new provisions of the substitute ordinance apply "permanently": there is no sunset provision on either the police expansion or the surveillance. On this second, the new ordinance reads:
"The superintendent is also authorized to enter into agreements with public or private entities concerning placement, installation, maintenance or use of video, audio, telecommunications or other similar equipment. The location of any camera or antenna permanently installed pursuant to any such agreement shall be determined pursuant to joint review and approval with the executive director of emergency management and communications." [my emphasis]
Thanks to the mobilization of the Occupy movement (including their funeral for the Bill of Rights) and other groups like the ACLU, some of Emanuel's other draconian provisions were scaled back. Emanuel dropped his proposals to increase seven-fold the minimum fine for resisting arrest (including for passive resistance) from $25 to $200, to double the maximum fine for resisting arrest from $500 to $1,000, and to double the maximum fine for violations of the parade ordinance from $1,000 to $2,000. But the rest of his proposals – including the three-fold increase in the minimum fine for a violation of the parade ordinance – passed the City Council Thursday.
Step 3: privatize the profits and socialize the costs. In Chicago, that translates into Emanuel outsourcing city services to private enterprises, but making sure the public will indemnify those private companies from future law suits. This is a two-part dance with which we have become all too familiar.
First, city services are outsourced, often to circumvent labor and other regulations, and the income side of the public expenditures are shifted over to private enterprise and employees. Under the ordinance (see page 4):
"The mayor or his designees are authorized to negotiate and execute agreements with public and private entities for good, work or services regarding planning, security, logistics, and other aspects of hosting the Nato and G8 summits in the city in the Spring of 2012 … and to provide such assurances, execute such other documents and take such other actions, on behalf of the city, as may be necessary or desirable to host these summits."
Second, the agreements can be entered "on such terms and conditions as the mayor or such designees deem appropriate" and these terms include, importantly, "indemnification by the city". In other words, any lawsuits will fall on the city taxpayers. The public will be left holding the bag if there is, for instance, police abuse or other mismanagement by private employers.
Step 4: use the crisis to expand executive power permanently and repress political dissent. Most of the ordinance revisions, it turns out, do not sunset with the departure of the G8 or Nato delegates. To be sure, there's a sunset provision for those contracts that specifically involve "hosting the Nato and G8 summits." That provision expires on 31 July 2012; but not the expanded police powers, nor the increased video surveillance, nor the other changes to the protest permit requirements.
The new rules affecting permits for protests and marches include details that impose onerous demands on dissent. As noted earlier, the minimum fine for a violation of the parade ordinance will increase from $50 to $200. On the parade permit applications, the protest organizers now must provide a general description of any sound amplification equipment that is on wheels or too large for one person to carry and/or any signs or banners that are too large for one person to carry. These may sound like small details, but they are precisely the kinds of nitpicking regulations that empower and expand police discretion to arrest and fine, and that make it harder to express political opinions.
It's another glaring example of what I have called The Illusion of Free Markets and the paradox of "neoliberal penality": the purported liberalization of the economy (here, the privatization of city services) goes hand-in-hand with massive policing. Scott Horton captured the idea well in Harper's, under the rubric "The Despotism of Natural Law". Notice the neoliberal paradox: the fact that the city claims to be incompetent or unable to performs its ordinary functions implies that we need to both outsource city services and augment city police powers.
It was accomplished so quickly and seamlessly – passed practically overnight – that few seem to have noticed or had time to think through the long-term implications. There's not a mention in the New York Times and only a small story in the Chicago Tribune. The crisis and fear of outside agitators, professional anarchists and rioters – splashed on the TV screens direct from London, Toronto, Genoa, Rome, or Seattle – is enough to create a permanent state of exception.
To make matters worse, this cookbook implementation of mini shock treatment follows on the heels of a severe crackdown on the Occupy Chicago movement that resulted in the arrest of over 300 Occupy protesters in Grant Park in October 2011. The prosecutions are still ongoing today and the effect on political dissent has been chilling.
In those 300 arrests, Rahm Emanuel and his police chief rigidly enforced a park curfew without finding reasonable ways to accommodate the political speech interests of the protesters, and beyond any semblance of a legitimate governmental interest. The massive arrests raise a clear first amendment problem – one that has been raised by the Occupy protesters and will be heard en masse at the Daley Center on 15 February. (Ironically, Emanuel and his police will effectively "Occupy the Daley Center".)
The first amendment argument is compelling, especially when you consider the disparate treatment that political expression receives in Chicago. Recall, for instance, how different things were in Grant Park on election night 2008. Huge tents were pitched, commercial sound systems pounded rhythms and political discourse, enormous TVs streamed political imagery. More than 150,000 people blocked the streets and "occupied" Grant Park – congregating, celebrating, debating and discussing politics. That evening, President-elect Barack Obama would address the crowds late into the night and the assembled masses swarmed the park to the early morning hours. It was a memorable moment, perhaps a high point in political expression in Chicago.
Well, that was then. The low point would come three years later, almost to the day. On the evening of 15 October 2011, thousands of Occupy protesters marched to Grant Park and assembled at the entrance to the park to engage, once again, in political expression. But this time, the assembled group found itself surrounded by an intimidating police force, as police wagons began lining up around the political assembly. The police presence grew continually as the clock approached midnight.
Within hours, at the direction, ironically, of President Obama's former chief-of-staff (was Rahm Emanuel at Grant Park after hours, a few years earlier?), the Chicago Police Department began to arrest the protesters for staying in Grant Park beyond the 11pm curfew in violation of a mere park ordinance.
Emanuel could have ordered his police officers to issue written citations and move the protesters to the sidewalk. In fact, that's precisely what the police would do a few weeks later at a more obstreperous protest by senior citizens at Occupy Chicago. On that occasion, 43 senior citizens who stopped traffic by standing or sitting in the middle of a downtown street were escorted by police officers off the street without being handcuffed, and were merely issued citations to appear in the department of administrative hearings. (Those arrests, however, took place under the watchful eye of Democratic Senator Dick Durbin and Democratic Representatives Danny Davis, Jan Schakowsky and Mike Quigley.)
But not on 15 October or the following Saturday night. Instead of issuing citations, the Chicago police arrested over 300 protesters, placed them in handcuffs, treating the municipal park infractions as quasi-criminal charges, booked them, fingerprinted them and detained them overnight in police holding cells, some for as many as 17 hours. They are now aggressively prosecuting these cases in criminal court.
That's precisely the type of practice that chills political expression. The inconsistent treatment of political dissent in Grant Park or at the Chicago board of trade reflects the colossal amount of discretion that mayors and police chiefs have over political discourse today. Police discretion is wide, political expression is fragile.
Rahm Emanuel's message on the G8 and Nato meetings has been loud and clear – and chilling: the DEA, FBI, ATF, DOJ, state police and many other law enforcement agencies will be out in force; it will be harder to comply with the protest laws; and any deviations or errors will be costlier and punished. What's really troubling is that the G8 and Nato will come and go, but these reforms are with us in Chicago to stay. Chicago's mayor seems to be following in the footsteps of other municipal officials (recall Rudy Giuliani's idea of staying on as mayor for an extra three months), who, with a touch of Potus-envy and perhaps a small Napoleonic complex, begin to act like minor tyrants.
It'll be interesting to follow the first amendment litigation brought by the Occupy protesters. Their cases have been joined – there are about 100 of them in the challenge now – and their free speech claims will be heard by the chief judge at the Daley Center on 15 February 2012.
http://www.guardian.co.uk(...)m-emanuel-new-regime
Goed voorbeeld wordt dus idd gevolgd...top. Op naar Eindhoven en de rest van Nederland!quote:Op donderdag 19 januari 2012 23:44 schreef Joeriii het volgende:
Occupy Dordrecht wordt op dit moment ontruimd
De eerste keer echt wat slecht weer en direct afhaken,....quote:Occupy Den Haag houdt stug vol
DEN HAAG - In een groot deel van Nederland zijn de Occupiers al lang en breed weer verdwenen maar op het Malieveld in Den Haag houden ze stug vol. Op dag 96 weten deze bikkels nog steeds niet van ophouden.
Het aantal tentjes is wel geslonken. Door de harde wind in de afgelopen weken is een deel van de Occupiers weggewaaid, heeft zijn boeltje ingepakt en is naar huis gegaan. Maar de diehards zijn niet van plan om te stoppen. 'Wij zijn het eerste initiatief van Nederland. Ophouden voordat je doel bereikt is, is niet aan mij besteed', zegt één van hen.
Ze hebben nog steeds een missie, en niet iedereen is daar van op de hoogte. 'Mensen boven geld. En het milieu natuurlijk. Zonder de aarde vallen we allemaal neer.'
http://www.westonline.nl/nieuws/occupy-den-haag-houdt-stug-vol
quote:Op vrijdag 20 januari 2012 09:52 schreef Gertje-Plongers het volgende:
Zijn er al ergens centrale punten en alternatieven te vinden die geplaatst zouden kunnen worden?
Je zou kunnen zeggen dat dit over het algeheel de 'main goals' zijn.quote:Occupy Wall Street (OWS) is a protest movement which began September 17, 2011 in Zuccotti Park, located in New York City's Wall Street financial district, initiated by the Canadian activist group Adbusters. The protests are against social and economic inequality, high unemployment, greed, as well as corruption, and the undue influence of corporations—particularly from the financial services sector—on government. The protesters' slogan We are the 99% refers to the growing income and wealth inequality in the U.S. between the wealthiest 1% and the rest of the population. The protests in New York City have sparked similar Occupy protests and movements around the world.
Goals
Protesters targeted Wall Street because of the part it played in the economic crisis of 2008 which started the Great Recession. They say that Wall Street's risky lending practices of mortgage-backed securities which ultimately proved to be worthless caused the crisis, and that the government bailout breached a sense of propriety. The protesters say that Wall Street recklessly and blatantly abused the credit default swap market, and that the instability of that market must have been known beforehand. They say that the guilty parties should be prosecuted.[23]
Some journalists have criticized the protests saying it is hard to discern a unified aim for the movement, while other commentators have said that although the movement is not in complete agreement on its message and goals, it does have a message which is fairly coherent. The protesters want, in part, more and better jobs, more equal distribution of income, bank reform, and a reduction of the influence of corporations on politics.[24][25] Adbusters co-founder Kalle Lasn has compared the protests to the Situationists and the Protests of 1968 movements.[23][26] and addresses critics saying that while no one person can speak for the movement, he believes that the goal of the protests is economic justice, specifically, a "transaction tax" on international financial speculation, the reinstatement of the Glass-Stegall Act and the revocation of corporate personhood.[7]
The General Assembly, the governing body of the OWS movement, has adopted a “Declaration of the Occupation of New York City,” which includes a list of grievances against corporations,[27] and to many protesters a general statement is enough. However, saying, "‘Power concedes nothing without a demand' " others within the movement have favored a fairly concrete set of national policy proposals.[28] One group has written an unofficial document, "The 99 Percent Declaration”, that calls for a national general assembly of representatives from all 435 congressional districts to gather on July 4, 2012, to assemble a list of grievances and solutions.[29][30][31] OWS protesters that prefer a looser, more localized set of goals have also written a document, the Liberty Square Blueprint,[32] a wiki page edited by some 250 occupiers and still undergoing changes. Written as a wiki the wording changes, however, an early version read: "Demands cannot reflect inevitable success. Demands imply condition, and we will never stop. Demands cannot reflect the time scale that we are working with."[29] The Guardian interviewed OWS and found three main demands: get the money out of politics; reinstate the Glass-Steagall act; and draft laws against the little-known loophole that currently allows members of Congress to pass legislation affecting Delaware-based corporations in which they themselves are investors.
http://en.wikipedia.org/wiki/Occupy_Wall_Street
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |