abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_106946630
Venlo, stad en gemeente in de regio Noord-Limburg, gelegen in de Nederlandse provincie Limburg met ruim 106.000 inwoners.Naam
De oorsprong van de naam Venlo is niet zeker. Een gangbare theorie is dat \"ven\" moeras betekent, en \"lo\" bos, dus \"een moeras in het bos\". Merk op dat Leuven een zelfde betekenis heeft.

Wapenspreuk
De wapenspreuk van Venlo is Festina lente, cauta fac omnia mente, hetgeen betekent: Haast je langzaam, doe alles met verstand. De Venlose vertaling is “ Spooj dich lanksaam, gebroëk diene kiëbus.

Geschiedenis
De eerste bewoners waarvan sporen zijn achtergebleven zijn van boeren uit de bronstijd en vroege ijzertijd zoals verscheidene grafheuvels getuigen. De best onderzochte bevinden zich in het Jammerdal dicht bij de Duitse grens. Venlo is sinds de Romeinse tijd bewoond. Dit is recentelijk aangetoond door opgravingen langs de maasboulevard. Waarschijnlijk is de bewoning sindsdien min of meer continu gebleven wegens een belangrijke kruising van wegen en een oversteekplaats over de Maas waar zelfs resten van een romeinse houten brug zijn gevonden. Tijdens de chaotische Grote Volksverhuizing werd het Maasdal en ook Venlo grotendeels ontvolkt maar toen de rust weergekeerd was toen de Franken hun macht hadden geconsolideerd begon de bevolking en de regionale handel zich weer langzaam te herstellen. In de bisschoppelijke archieven van Keulen wordt Venlo in de 8ste eeuw alweer genoemd als een centrum van handel aan de Maas.In de Middeleeuwen was Venlo een van de belangrijkere stapelplaatsen aan de Maas, die behoorde tot het Gelderse Overkwartier en die lid was van de Hanze. In 1343 verleende hertog Reinald II van Gelre stadsrechten aan Venlo.

Het hertogdom Gelre kwam als laatste gewest bij de val van Venlo in 1543 de facto, en bij het Tractaat van Venlo de jure in handen van keizer Karel V, die het met de rest van zijn Nederlandse bezittingen verenigde. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog werd geregeld slag geleverd om de stad en de Vrede van Münster wees in 1648 het Overkwartier en daarmee Venlo toe aan Spanje.

In de 17de eeuw was Venlo afwisselend Spaans en Staats bezit; tot aan de Spaanse Successieoorlog, die leidde tot het Barriëretractaat, waarbij het Overkwartier tijdens de Vrede van Utrecht 1713 werd opgedeeld tussen Pruisen, Oostenrijk en de Nederlandse Republiek.De stad werd onderdeel van de Republiek en kwam te liggen in het het generaliteitsland Staats-Opper-Gelre.

Heel Staats-Oppergelre werd in 1795 door het Franse revolutionaire leger veroverd. Gedurende deze “Franse Tijd” werd de Venlose sociale, bestuurlijke en maatschappelijke structuur grondig op zijn kop gezet door de nieuwe revolutionaire machthebbers. Dit was trouwens in alle landen het geval die door hen en iets later Napoleon veroverd werden. Na het definitieve vertrek van de Fransen in 1814 bleven veel vernieuwingen gehandhaafd en ging Venlo tot de nieuwgevormde provincie Limburg behoren, die in 1839 gesplitst werd in een Belgisch en Nederlands deel. Anders dan de rest van het gebied, dat omschreven kan worden als het huidige Limburg, werd Venlo (evenals Maastricht) geen lid van de Duitse Bond.

In 1867 werd besloten om de stadswallen te slechten en kon Venlo beginnen met uitbreiding. Dit was hard nodig om het overbevolkte stadscentrum te ontlasten. Ook kon Venlo eindelijk beginnen met de aanleg van een fatsoenlijke infrastructuur. Hierna maakte de stad een stormachtige groei door.

Op 9 november 1939 vond in Venlo het Venlo-incident plaats. Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog leed Venlo veel schade, mede doordat de frontlinie 3 maanden lang door het centrum liep. Tot oktober 1944 was Venlo nauwelijks getroffen door de oorlog maar dat veranderde toen de gevechtsfronten Limburg naderden. Bij hevige geallieerde bombardementen op de strategische Maasbrug en het nabije Duitse vliegveld, werd ook het stadscentrum deels verwoest en kwamen veel burgers om. De stad werd op 1 maart 1945 bevrijd door de Amerikanen.Cultuur
Door deze bombardementen tijdens de oorlog zijn veel historische gebouwen uit de Venlose binnenstad verdwenen. Gelukkig is Venlo's voornaamste monument, het 17e eeuwse stadhuis aan de sfeervolle Markt, ongeschonden gebleven. Ook het middeleeuwse stratenplan van de binnenstad is, vrij zeldzaam voor Nederland, goed bewaard gebleven. In de gemeente zijn vele culturele verenigingen actief waaronder de carnavalsvereniging Jocus en vele muziek- en toneelverenigingen. Op sportgebied is voetbalclub VVV-Venlo landelijk bekend. Het Limburgs Museum is van nationale betekenis voor de geschiedenis en cultuur van Limburg. Het museum vam Bommel van Dam is een museum voor moderne beeldende kunst, waar u kennis kunt maken met de artistieke ontwikkelingen in Nederland, de regio en de Eurregio. In de zomermaand Augustus vindt in Venlo het gratis toegankelijke Zomerparkfeest plaats; een festival voor muziek, (straat-)theater, film en kunst.

Venlo is ook bekend vanwege zijn Vastelaovend.

Valuas is ook eeuwenlang verbonden met de Venlose cultuur. Nadat omstreeks 1740 de bisschop van Roermond verboden had Goliath (en zijn vrouw) in de Venlose processies mee te laten lopen, werd Goliath omgetoverd tot de legende Valuas. Hij zou in 96 na Christus gevlucht zijn naar een vruchtbaar stuk grond aan de maas, waar hij Venlo gesticht zou hebben.

Economie
Bekende Venlose bedrijven zijn kopieer- en printergigant Océ en het voormalig vervoersbedrijf Frans Maas. Vooral in de vervoersbranche werd Venlo aan het begin van de twintigste eeuw groot, door een strategische ligging aan de grens op een kruising van de Maas en het spoor. De grootste bedrijven-terreinen zijn gelegen in stadsdeel Blerick aan de snelwegen A73 en A67 (Knooppunt Zaarderheiken). Hier ligt ook de grote groente- en fruitveiling ZON. Er is een goede verbinding met de Duitse A61 (de Linksrheinische Autobahn) en de A40, richting Duisburg. De Maas wordt tegenwoordig in mindere mate gebruikt als vervoersinfrastructuur. Daarnaast is Venlo het centrum van de Nederlandse enveloppenfabricage.In de binnenstad wordt veel verdiend aan Duitsers die Venlo bezoeken. Deze komen uit de Duitse grensstreek om in Venlo op koopjesjacht te gaan. Vooral op Duitse feestdagen is het vaak druk in Venlo. In bepaalde winkels, in de zgn. Duitse- hoek, wordt men vaak eerst in het Duits aangesproken, alvorens op het Nederlands of dialect over te gaan. Ook de prijzen stonden bij deze winkels tot voor de invoering van de euro vermeld in de eertijdse munteenheid Duitse Mark (DM). Vooral groente en fruit zijn geliefd bij de Duitse bezoekers. Opmerkelijk is dat het Venlose dialect ook wordt gesproken in het Duitse gebied tot kilometers over de grens.

Groot-Venlo
In 2001 vond wederom een herindeling plaats. Ditmaal werden Tegelen (met zijn dorp Steyl) en Belfeld toegevoegd aan de gemeente Venlo.

In het kader van de gemeentelijke herindeling in Noord-Limburg hebben de gemeenteraden van Arcen en Velden en Venlo op 13 maart 2008 unaniem ingestemd met een fusie van beide gemeenten, die op 1 januari 2010 plaatsvond. Daarmee bereikte de gemeente Venlo het inwonertal van 100.000. Zij is na Maastricht nu de grootste gemeente van Nederlands Limburg.

Onze jongens!Beroemde Venlonaren
Frans Boermans (liedjesschrijver, zanger)
Harry Bordon
Willy Caron (zanger)
Mathieu Cordang (Wielrenner)
Paul Cox (regisseur, producer, acteur)
Sef Derkx (weam kint um neet )
Guusje Eybers (actrice)
Carolus Antonius Fodor (componist)
Hendrick Goltzius (schilder en graveur 1558-1617)
Saskia Linssen (actrice)
Mgr Willem Nolens (bisschop, politicus, formateur)
Puteanus (wetenschapper)
Fransz Rombouts (oprichter ZPF)
Frank Scheffer (regisseur, producer, schrijver)
Reinier Selen (producer)
Edward Stelder (acteur, schrijver)
Evert Thielen (society schilder)
Boris Titulaer winnaar (2004) van het TV programma Idols
Chriet Titulaer (wetenschapsgoeroe en voormalig media persoon)
Sjuulke Titulaer (zangeres)
Lex Uiting (presentator bij de VARA)
Bende van Venlo (beruchte moordenaars bende)
Jan van Venlo (schilder)
Geert Wilders (politicus)
Jolande Sap (politicus)
Mark Verheijen (politicus, jong politicus van het jaar 2005)
Jan Klaassens (voetballer)
Glenn Corneille (pianist)
Myra Ward (actrice)
Jeu Sprengers,(Voormalig voorzitter VVV-Venlo, KNVB en UEFA)

Beroemde Tegelenaren/ Venlonaren
André van den Heuvel (acteur)
Chantal Janzen (musicalster, actrice, zangeres, presentatrice)
Huub Stapel (acteur)
Carla Beurskens(Nederlands atlete)
Ben Verbong,(Nederlands filmregisseur)

Beroemde Belfeldenaren:
Sander Schutgens - atleet
Marco Gielen – atleet

Beroemde Veldenaren/Arcenaren/Lommenaren:

Stan Valkx (voetballer)

Vorige deel:
Venlo # 20 a.k.a. Bouwputcity!

En weer vaerder! :)
pi_106946899
Voor de geinteresseerden; Ik heb de OP even bijgewerkt, daar waar nodig aangepast en de plaatjes geupload via tinypic. Ook heb ik in Icons, smiles en headers klaar terwijl u wacht, #89 een header aangevraagd die dan bovenaan de OP kan komen. :)
  woensdag 18 januari 2012 @ 13:23:19 #3
66470 Klonk
Koning van Tofania
pi_106947195
Ah, hier
Klonk is alleen Klonk als er Klonk op staat
pi_106947310
Dan gaan we hier verder.

Trouwens ik zag net een feestent bij het station.

Is dat Oktoberfest am HBF of wat anders? :D ;) :P
  woensdag 18 januari 2012 @ 15:18:41 #5
112339 MPG
Slaverplaatser / Koffiemanager
pi_106951702
quote:
0s.gif Op woensdag 18 januari 2012 12:24 schreef fratsman het volgende:

[..]

Je mag bij de kaartcontrole raden wie ik ben. :+
Dae met die boereploete aan!
KSC JUBILEUM topic
"Sleep: A completely inadequate substitute for caffeine"
#TeamHumbug
Heeft patent op Mosterd-Maaltijd situaties
  woensdag 18 januari 2012 @ 15:19:14 #6
112339 MPG
Slaverplaatser / Koffiemanager
pi_106951727
quote:
0s.gif Op woensdag 18 januari 2012 13:26 schreef Ruder het volgende:
Dan gaan we hier verder.

Trouwens ik zag net een feestent bij het station.

Is dat Oktoberfest am HBF of wat anders? :D ;) :P
Dat is dat de tegelzetters zie het bordes betegelen het niet koud krijgen :')
Staat een mobiele heater in :') .
KSC JUBILEUM topic
"Sleep: A completely inadequate substitute for caffeine"
#TeamHumbug
Heeft patent op Mosterd-Maaltijd situaties
  woensdag 18 januari 2012 @ 15:22:40 #7
112339 MPG
Slaverplaatser / Koffiemanager
pi_106951853
Zo, en nou hangt deze ook weer in de reeks :) .
KSC JUBILEUM topic
"Sleep: A completely inadequate substitute for caffeine"
#TeamHumbug
Heeft patent op Mosterd-Maaltijd situaties
pi_106951930
quote:
7s.gif Op woensdag 18 januari 2012 15:22 schreef MPG het volgende:
Zo, en nou hangt deze ook weer in de reeks :) .
^O^
  woensdag 18 januari 2012 @ 17:10:55 #9
206580 Luxuria
It was love at first bite
pi_106955955
quote:
0s.gif Op woensdag 18 januari 2012 12:24 schreef fratsman het volgende:

[..]

Je mag bij de kaartcontrole raden wie ik ben. :+
Ahhh heb je dat bij dejavu xl ook gedaan??
Ben benieuwd :P
All she wants and needs is just a little taste..
  woensdag 18 januari 2012 @ 17:12:59 #10
206580 Luxuria
It was love at first bite
pi_106956013
Hoe oud ben je? Kan ik het daar misschien uit afleiden :s)
All she wants and needs is just a little taste..
  woensdag 18 januari 2012 @ 17:16:07 #11
66470 Klonk
Koning van Tofania
pi_106956112
quote:
0s.gif Op woensdag 18 januari 2012 17:12 schreef Luxuria het volgende:
Hoe oud ben je? Kan ik het daar misschien uit afleiden :s)
Frats is 18
Klonk is alleen Klonk als er Klonk op staat
pi_106956702
quote:
14s.gif Op woensdag 18 januari 2012 17:16 schreef Klonk het volgende:

[..]

Frats is 18
Deze man :7 8-)
  woensdag 18 januari 2012 @ 17:35:25 #13
66470 Klonk
Koning van Tofania
pi_106956756
ik weet wat de vrouwtjes willen :7
Klonk is alleen Klonk als er Klonk op staat
pi_106987042
Was er hier nou iemand die bij Smullers werkte op het station?
The way that you flip your hair gets me overwhelmed.
pi_106996791
Hey, ik ben eruit gekickt!
Aids.
  donderdag 19 januari 2012 @ 17:15:09 #16
112339 MPG
Slaverplaatser / Koffiemanager
pi_106996858
quote:
17s.gif Op donderdag 19 januari 2012 17:13 schreef Mss het volgende:
Hey, ik ben eruit gekickt!
Waaruit :o ?
KSC JUBILEUM topic
"Sleep: A completely inadequate substitute for caffeine"
#TeamHumbug
Heeft patent op Mosterd-Maaltijd situaties
pi_106997133
Dit topic stond niet meer in MyAT.
Aids.
  donderdag 19 januari 2012 @ 17:25:39 #18
112339 MPG
Slaverplaatser / Koffiemanager
pi_106997161
quote:
17s.gif Op donderdag 19 januari 2012 17:24 schreef Mss het volgende:
Dit topic stond niet meer in MyAT.
Ow, ja, klopt, hij was per ongeluk buiten de reeks geopend.
Heb hem er daarna wel ingehangen, maar dan komtie niet automatisch in MyAT indd.
KSC JUBILEUM topic
"Sleep: A completely inadequate substitute for caffeine"
#TeamHumbug
Heeft patent op Mosterd-Maaltijd situaties
pi_106998354
quote:
0s.gif Op donderdag 19 januari 2012 13:34 schreef Joysa het volgende:
Was er hier nou iemand die bij Smullers werkte op het station?
Jep. Ruder. :Y
pi_106999232
Lang geleden, maar het Venlo topic is er nog! hai Fratsman.
pi_107001427
quote:
0s.gif Op donderdag 19 januari 2012 18:13 schreef fratsman het volgende:

[..]

Jep. Ruder. :Y
Ok, thanks!
The way that you flip your hair gets me overwhelmed.
pi_107001819
quote:
10s.gif Op donderdag 19 januari 2012 18:43 schreef vlug het volgende:
Lang geleden, maar het Venlo topic is er nog! hai Fratsman.
:D :W
pi_107026534
vrijdag, 20.01.12
Download gratis de single "Holladiejeeja 2012" (Noow geit 't loos)
Download hier gratis de single "Holladiejeeja 2012":

https://www.yousendit.com(...)xFlAGa5cp6xsMee-tP4o

*O*
The way that you flip your hair gets me overwhelmed.
pi_107027526
quote:
0s.gif Op vrijdag 20 januari 2012 13:33 schreef Joysa het volgende:
vrijdag, 20.01.12
Download gratis de single "Holladiejeeja 2012" (Noow geit 't loos)
Download hier gratis de single "Holladiejeeja 2012":

https://www.yousendit.com(...)xFlAGa5cp6xsMee-tP4o

*O*
" ...In ôzze Vastelaovesdinsdaagshow, Holladiejeeja, holladiejo! " *O* *O* *O*
pi_107149931
Pfff. Wat een weekend. Ben helemaal gesloopt. :O :z
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')