Ik ben op het moment mijn tassen aan het pakken voor mijn vierde vakantie naar Tjechie. Onze tactiek is ieder jaar ongeveer hetzelfde: we gaan met tien jongens (mannen!) en huren dan ook een flinke villa ergens op het Tjechische platteland. Dit is geen probleem, want we reizen met twee gehuurde busjes, die niet alleen sjofel en gedeukt zijn, maar bovendien spotgoedkoop. Je moet trouwens wel heel erg je best doen wil je op de Tjechische wegen opvallen met een brakke auto.
De busjes, het huisje en de benzine zijn eigenlijk de drie grootste kostenposten. Het komt meestal neer op 200 euro per persoon, ongeveer, misschien 250. Dit betalen we al door het jaar heen, zodat wanneer het eindelijk zo ver is het enige wat je in Tjechie betalen hoeft de kosten voor eten, drinken en activiteiten zijn. Zoals je vast wel weet is Tjechie bepaald geen duur land, zeker niet wanneer het deze zaken betreft, en dus geef je in een week op vakantie ongeveer even veel geld uit als wanneer je een week in Nederland zit en twee of drie keer flink gaat stappen. Ik zal proberen om hier wat ervaringen te delen en misschien toekomstige Tjechie-gangers wat bruikbare informatie te geven.
Over de prijzen gesproken. In Tjechie zijn bepaalde dingen spotgoedkoop terwijl andere dingen even duur of net iets duurder zijn dan hier. Een goede vuistregel hiervoor is als volgt: als de lokale Tjechen gebruik maken van dezelfde diensten als jij, of het betreft een product dat niet geimporteerd is, dan is het goedkoop. Zodra je op plekken komt die echt specifiek voor toeristen bedoelt zijn of dingen gaat kopen die geimporteerd zijn (zoals bv. electronica), dan ben je ongeveer even duur uit als in Nederland.
Taal. De gemiddelde Tjech spreekt zijn talen ronduit slecht. Aangezien het Tjechisch onmogelijk te leren valt (verder dan "leuk skipak!" zijn we nooit gekomen) is dit een probleem. Als er een taal is die mensen nog wel redelijk spreken is het Duits - maar hier moet je goed bij opletten.
Wanneer je met Tjechen gaat praten, probeer het altijd eerst in het Engels. Doe er alles aan om duidelijk te maken dat je geen Duitser bent. Het lijkt misschien sterk, maar in het Oostblok hebben ze een nog veel grotere hekel aan Duitsers dan hier - de Duitsers hebben daar in de oorlog dan ook vreselijk huisgehouden. Ik ken veel verhalen van Polen en Tjechen, die glimlachend vertellen dat ze Duitsers altijd dubbel laten betalen en veel langer laten wachten.
Tips? In Pilsen is er een fantastisch keldercafetje alias cocktail bar, die het "Jazz Rock Cafe" heet. Het licht vrijwel in het centrum en het is een van onze favoriete plekken in Tjechie. Een gezellige rokerige kelder met prima muziek in combinatie met drankjes die je in Nederland boven de tien euro zouden kosten levert altijd een prima avond op.
Dan is er nog een tweede grote aanrader. Een stukje buiten het centrum van Praag ligt het cafe 'U Fleku', wat 'de klok' schijnt te betekenen. Dit is een traditioneel cafe, dat heerlijk zelfgebrouwen bier schenkt. Verder is de regel dat zolang je drinkt zolang je daar zit. Je hoeft dus niets te bestellen, maar er komt gewoon met grote regelmaat een serveerster langs die je een grote pot schuimend gerstenat voorzet. Bovendien zwalkt er een accordeon speler door de tent, die als je hem een biertje geeft best over te halen valt om "Tulpen uit Amsterdam" (of andere klassiekers) te spelen. Absoluut een aanrader.
Maargoed, nu ga ik verder met inpakken - en hopen dat ik niets vergeet. Ik vertrek vanavond rond 23:00.