abonnement Unibet Coolblue
  woensdag 28 december 2011 @ 13:06:56 #126
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_106122669
Gelatine in kroketten? Hoort dat...?
Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
pi_106122925
Wat voor soort kalfs- of rundvlees gebruik je hiervoor? Iets met bot neem ik aan?
  woensdag 28 december 2011 @ 13:21:57 #128
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_106123185
quote:
0s.gif Op woensdag 28 december 2011 13:06 schreef Isegrim het volgende:
Gelatine in kroketten? Hoort dat...?
Ik doe dat ook, gelatine is een hulpmiddeltje om de salpicon op te laten stijven (zodat je er gemakkelijk kroketten of bitterballen van kunt draaien) zonder dat het de smaak beinvloedt, want na frituren is de gelatine weer gesmolten, dus niet alleen smaak-, maar ook textuurloos.
Ik laat de smurrie dus in een dikke laag opstijven, snijd er dan op maat kroketten uit die al redelijk stevig zijn en boetseer ze dan nog een beetje bij tussen mijn warme handen. Bestuiven met maizena en dan kunnen ze zo allemaal de vriezer in. Liefst eerst even los van elkaar op een snijplank of zo invriezen, eenmaal bevroren kunnen ze bij elkaar in een zak.
Dan als je zin heb in kroketten haal je ze even door het eiwit en de panko. (of gewoon paneermeel) en frituurt ze. Fase 1 is slowfood, maar daarna is het fastfood. ;-)


Salpicon for croquettes by FotoosVanRobin, on Flickr


Homemade Croquette by FotoosVanRobin, on Flickr
pi_106123281
Staat hier al zó lang op de wenslijst om eens zelf te maken, zéker nu we ze hier niet kunnen kopen!

Goed voornemen voor 't nieuwe jaar O+
Ja doei.
  woensdag 28 december 2011 @ 13:26:40 #130
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_106123330
quote:
0s.gif Op woensdag 28 december 2011 13:14 schreef Bleie het volgende:
Wat voor soort kalfs- of rundvlees gebruik je hiervoor? Iets met bot neem ik aan?
Maakt echt helemaal niks uit, zolang het maar gaar en lekker is. ;-)
Eigenlijk alles wat je kunt sudderen. Riblappen, sucade, whatever.
pi_106123727
Ok, bedankt voor de aanvullende info Piet en Robin ^O^ Ik ga zo inkopen doen. Hoop dat ik foelie kan vinden :{
  woensdag 28 december 2011 @ 13:46:46 #132
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_106124015
quote:
0s.gif Op woensdag 28 december 2011 13:38 schreef Sunnythesun het volgende:
Ok, bedankt voor de aanvullende info Piet en Robin ^O^ Ik ga zo inkopen doen. Hoop dat ik foelie kan vinden :{
Banda foelie is heel erg Nederlands, wordt elders in europa nauwelijks gebruikt. AH heeft het zeker wel. De smaak is als muskaatnoot, maar dan veel verfijnder, zachter, lekkerder. Hei is het gedroogde vliesje van de muskaatnoot.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  woensdag 28 december 2011 @ 13:48:38 #133
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_106124067
quote:
0s.gif Op woensdag 28 december 2011 13:06 schreef Isegrim het volgende:
Gelatine in kroketten? Hoort dat...?
Het is het geheim van de echte handgemaakte kroket. Je kan zo een ragout in een korstje krijgen.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  woensdag 28 december 2011 @ 13:49:33 #134
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_106124096
quote:
0s.gif Op woensdag 28 december 2011 13:26 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Maakt echt helemaal niks uit, zolang het maar gaar en lekker is. ;-)
Eigenlijk alles wat je kunt sudderen. Riblappen, sucade, whatever.
Bedenk me net, ossestaartkroket, met wat madeira.

Mmmmmmmm
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_106125919
quote:
1s.gif Op woensdag 28 december 2011 13:46 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Banda foelie is heel erg Nederlands, wordt elders in europa nauwelijks gebruikt. AH heeft het zeker wel. De smaak is als muskaatnoot, maar dan veel verfijnder, zachter, lekkerder. Hei is het gedroogde vliesje van de muskaatnoot.
Alleen gemalen, maar heb dat gewoon gebruikt hoor. Mocht ik het ooit in blaadjesvorm zien ergens neem ik het mee.
Het ruikt nu overigens meteen al naar kroketten door die foelie :D

[ Bericht 9% gewijzigd door Sunnythesun op 28-12-2011 14:47:45 ]
  woensdag 28 december 2011 @ 14:50:49 #136
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_106126338
quote:
0s.gif Op woensdag 28 december 2011 14:39 schreef Sunnythesun het volgende:

[..]

Alleen gemalen, maar heb dat gewoon gebruikt hoor. Mocht ik het ooit in blaadjesvorm zien ergens neem ik het mee.
Het ruikt nu overigens meteen al naar kroketten door die foelie :D
Bingo
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  woensdag 28 december 2011 @ 14:51:23 #137
58834 Catbert
The evil HR Director.
pi_106126366
quote:
Kleine tip: als in een recept eiwit gebruikt wordt is het geen Tiramisu :) Heb het toevallig dit weekend ook weer gemaakt (voor 3 gezinnen), en het is bovendien m'n favo toetje, dus ik ben een beetje een purist, maar het is ten eerste onzin dat eiwit gebruikt wordt (het is uit m'n blote hoofd suiker, 4 eidooiers, 500g mascarpone en 250g slagroom), ten tweede is het nog grotere onzin dat het perse amaretto moet zijn. Van oorsprong gebruik je marsalawijn, maar het maakt eigenlijk geen hol uit als het maar een zoetige sterk alcoholische drank is. Ik heb ook wel eens cognac gebruikt omdat ik niks anders had en dat werkt ook prima.

Het allerbelangrijkste is in ieder geval om GEEN eiwit te gebruiken, daar verneuk je het compleet mee, dan krijg je die kant en klare toetjeszooi die je dan net zo goed bij de appie kunt halen. Zelfde geldt voor chocolademouse, ook daar zit geen eiwitschuim in tenzij je perse om dieetredenen minder slagroom wil gebruiken.

Edit: Ik geloof dat oorspronkelijk ook geen slagroom gebruikt wordt, maar soit :D
"[...] a large number of the teenagers claiming Asperger's are, in fact, merely dicks."
pi_106126426
quote:
1s.gif Op woensdag 28 december 2011 14:50 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Bingo
:D :Y we riepen het hier net in koor toen ik het er in mikte _O-
  woensdag 28 december 2011 @ 14:58:06 #139
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_106126582
quote:
0s.gif Op woensdag 28 december 2011 14:53 schreef Sunnythesun het volgende:

[..]

:D :Y we riepen het hier net in koor toen ik het er in mikte _O-
Foelie is, zoals ik al zei, belangrijk in kroketten en heel Nederlands.
Buiten NL wordt het eigenlijk alleen in Vlaanderen gebruikt en in Beieren voor Weisswurst.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_106126717
quote:
0s.gif Op woensdag 28 december 2011 14:58 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Foelie is, zoals ik al zei, belangrijk in kroketten en heel Nederlands.
Buiten NL wordt het eigenlijk alleen in Vlaanderen gebruikt en in Beieren voor Weisswurst.
Ik had het niet in huis omdat ik het eigenlijk nooit ergens voor nodig heb gehad. Het lijkt ook wel heel erg op nootmuskaat en als je er piment bij denkt vind ik die mix best op foelie lijken. Die mix gebruik ik namelijk voor gehakt vaak.. Maar vanaf nu dus ook met foelie experimenteren ;)
  woensdag 28 december 2011 @ 15:07:27 #141
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_106126916
quote:
0s.gif Op woensdag 28 december 2011 15:01 schreef Sunnythesun het volgende:

[..]

Ik had het niet in huis omdat ik het eigenlijk nooit ergens voor nodig heb gehad. Het lijkt ook wel heel erg op nootmuskaat en als je er piment bij denkt vind ik die mix best op foelie lijken. Die mix gebruik ik namelijk voor gehakt vaak.. Maar vanaf nu dus ook met foelie experimenteren ;)
Ik vind het verfijnder dan nootmuskaat, milder, subtieler en complexer van smaak.
Zoals versgemalen zwarte peper staat tot een busje gemalen witte peper dat al een paar jaar in de keukenkast staat.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_106127100
quote:
1s.gif Op woensdag 28 december 2011 15:07 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Ik vind het verfijnder dan nootmuskaat, milder, subtieler en complexer van smaak.
Zoals versgemalen zwarte peper staat tot een busje gemalen witte peper dat al een paar jaar in de keukenkast staat.
Ik ga het zeker gebruiken ^O^ Volgens mij smaakt het ook lekker door stamppot of puree..
  woensdag 28 december 2011 @ 15:15:50 #143
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_106127173
quote:
0s.gif Op woensdag 28 december 2011 15:13 schreef Sunnythesun het volgende:

[..]

Ik ga het zeker gebruiken ^O^ Volgens mij smaakt het ook lekker door stamppot of puree..
Soepen, sauzen, fonds, worsten, gehakt, pate.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  woensdag 28 december 2011 @ 15:16:52 #144
333374 Lithia
Too serious
pi_106127215
Misschien kan hij jouw hulp gebruiken:
Witte Chocolade (mousse) en Gelatine HELP!
Op dinsdag 13 november 2012 21:54 schreef tong80 het volgende:
Ik laat je kreunen en smeken naar genade als ik je achterlangs neem.
:P
  woensdag 28 december 2011 @ 15:32:33 #145
165573 Compass
www.habbix.nl
pi_106127778
Hallo,

Ik heb al aantal keren witte chocolademousse gemaakt en de afgelopen keren is het tot 3 keer toe opeens fout gegaan! Heb dit recept gebruikt: http://www.smulweb.nl/recepten/1110489/Witte-chocolademousse

Het probleem is nadat ik de gelatine aan de chocolade toevoeg begint de chocola te klonteren, het vet komt los en drijft erop en de chocola is niet meer bruikbaar. De chocola krijgt een plakkerige bijna kneedgum achtige structuur! Heeft iemand enig idee wat er fout gaat?
  woensdag 28 december 2011 @ 15:40:00 #146
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_106128071
Je recept deugt van geen kanten.
Er hoort geen gelatine in
Een chocolade mousse maak je zonder gelatine.
Je smelt de chocolade au bain marie, in een schaal boven warm water, dit hoeft te koken, het is beter van niet.
Sla eiwitten zeer stijf
Je slaat slagroom stijf doe twee lepels roerend bij je gesmolten chocolade en doe dit dan beetje bij beetje bij je rest van de slagroom deze envelopeer je er onder, niet roeren.
Voeg nu je eiwitten schep voor schep toe en envelopeer dit er onder.
Zet het om op te stijven in de koelkast
Witte chocolade is trouwens erg lastig om mee te werken door het melkpoeder wat er in zit, de eiwitten denatureren makkelijk bij verhitting, gaat de boel schiften. Ik gebruik bittere, is nog lekkerder ook
De schrijver van dat smulwebrecept is niet goed bij zijn hoofd en heeft het nooit gemaakt.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  woensdag 28 december 2011 @ 15:51:32 #147
58834 Catbert
The evil HR Director.
pi_106128456
quote:
1s.gif Op woensdag 28 december 2011 15:40 schreef Pietverdriet het volgende:
De schrijver van dat smulwebrecept is niet goed bij zijn hoofd en heeft het nooit gemaakt.
Dat is sowieso het probleem bij Smulweb. Teveel van wat daar staat klopt voor geen meter.
"[...] a large number of the teenagers claiming Asperger's are, in fact, merely dicks."
  woensdag 28 december 2011 @ 15:53:04 #148
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_106128515
quote:
0s.gif Op woensdag 28 december 2011 15:51 schreef Catbert het volgende:

[..]

Dat is sowieso het probleem bij Smulweb. Teveel van wat daar staat klopt voor geen meter.
Is trouwens ook met veel kookboeken zo, recepten die ik soms daarin zie zijn ook niet geprobeerd door de naam op de cover. Geschreven ook niet trouwens.
Als je bekend bent dan laat je door een uitgever een paar foto's maken, en de rest doet een redactie.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  woensdag 28 december 2011 @ 16:07:33 #149
165573 Compass
www.habbix.nl
pi_106128974
Dus voortaan gewoon de witte chocolade af laten koelen nadat deze gesmolten is (maar nog wel vloeibaar) en dan doorscheppen?
  woensdag 28 december 2011 @ 16:07:44 #150
58834 Catbert
The evil HR Director.
pi_106128983
quote:
0s.gif Op woensdag 28 december 2011 15:53 schreef Pietverdriet het volgende:
Is trouwens ook met veel kookboeken zo, recepten die ik soms daarin zie zijn ook niet geprobeerd door de naam op de cover. Geschreven ook niet trouwens.
Als je bekend bent dan laat je door een uitgever een paar foto's maken, en de rest doet een redactie.
Ik vond je tip dat je geld in de meeste gevallen beter uit kan geven aan goeie ingredienten ook wel een goeie :)

Ik heb trouwens ook een keer geprobeerd witte chocolademousse te maken, met hetzelfde recept dat ik voor gewone gebruik (die wel erg goed gaat, daar gebruik ik geen eiwitschuim in), en dat ging falikant mis. Waarschijnlijk te warm geworden want ik kreeg gewoon een plas cacaoboter met daarop een prutje :)
"[...] a large number of the teenagers claiming Asperger's are, in fact, merely dicks."
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')