Dat zie ik ook nog wel gebeuren als zij geen abortus laat plegen.quote:Op woensdag 28 december 2011 13:09 schreef Leandra het volgende:
-knip-
Hopelijk wordt zijn vriendin daardoor wel verstandiger, maar gezien zij toch niet "the one and only" is, zie ik Nouvelles over een paar jaar met een andere vriendin weer hetzelfde probleem hebben als zijn huidige vriendin nu abortus laat plegen.
och ja, die optie is er ook nog... puinhoop-scenarioquote:Op woensdag 28 december 2011 13:26 schreef Marrije het volgende:
Dat zie ik ook nog wel gebeuren als zij geen abortus laat plegen.
Omdat hij geen geld heeft voor condooms omdat de alimentatie voor kind 1 zo hoog is....quote:Op woensdag 28 december 2011 13:26 schreef Marrije het volgende:
[..]
Dat zie ik ook nog wel gebeuren als zij geen abortus laat plegen.
Nou deze persoon kreeg de echo niet te zien als ze dat niet wilde..quote:Op woensdag 28 december 2011 12:51 schreef Leandra het volgende:
[..]
Die echo heb ik vaker over gehoord, dat vind ik trouwens nogal wat; als je voor jezelf besloten hebt dat je een abortus wilt, dat je dan nog even die echo moet zien, waarop dat garnaaltje beweegt enzo.
Ik weet van iig een iemand die toen niet meer hoefde.
Ik was echt in shock, dacht echt dat je hele lijst aan vragen kreeg.. en psychologisch onderzoek maar niet dusquote:Op woensdag 28 december 2011 14:43 schreef mrspoeZ het volgende:
Zo ging het bij mij idd ook Pindasoepje. Er wordt niet echt geluisterd of en waarom je het kind niet wil.
Wat vind ik ´niet nodig´?quote:Op woensdag 28 december 2011 11:36 schreef Die_Hofstadtgruppe het volgende:
[..]
Jij bent niet degene die dat bepaalt, klaar. Je mening over dat het 'niet nodig' zou zijn is dan ook irrelevant.
Klopt, maar dat wat voor de een wel onder "noodzaak" valt, vindt een ander wellicht geen noodzaak.quote:Op woensdag 28 december 2011 15:16 schreef Argento het volgende:
[..]
Wat vind ik niet nodig?
Overigens wordt het een beetje lastig discussieren als een mening niet gegeven mag worden omdat dat irrelevant zou zijn. Kunnen we Fok wel opdoeken.
Daar hebben we rechters voor.quote:Op woensdag 28 december 2011 15:29 schreef Leandra het volgende:
De wetgever mag dus wel een eis als "nood" hebben gebruikt bij het opstellen van de abortuswet, maar de een kan niet voor de ander bepalen wanneer de ander in geestelijke nood komt.
Hoe zie jij dat dan? Want je blijft daar maar op hameren. Denk je dat iedere arts voor hij/zij een abortus uitvoert naar de rechter stapt om een uitspraak te krijgen over het al dan niet zijn van een noodsituatie?quote:
Dat lijkt me nogal overdreven, voor iedere abortus een psychologisch onderzoek en een uitspraak van een rechter...quote:
Nee, natuurlijk niet, maar uiteindelijk is het de rechter die het laatste woord heeft over de vraag of in een concreet geval sprake is geweest van een noodsituatie in de zin van de Wet afbreking zwangerschap.quote:Op woensdag 28 december 2011 15:59 schreef miss_sly het volgende:
[..]
Hoe zie jij dat dan? Want je blijft daar maar op hameren. Denk je dat iedere arts voor hij/zij een abortus uitvoert naar de rechter stapt om een uitspraak te krijgen over het al dan niet zijn van een noodsituatie?
Dat zal best, maar het is niet aan de vrouw om te toetsen of haar verzoek om abortus voldoet aan de eisen die de Waz daar aan stelt. Het is primair aan de arts om aan de hand van de redenen die de vrouw opgeeft te beoordelen of die redenen een noodsituatie opleveren. Zo niet, dan kan de arts (of beter gezegd: moet de arts) behandeling weigeren. Komt de arts ten onrechte tot de conclusie dat de Wet niet aan abortus in de weg staat, dan stelt hij zich bloot aan strafrechtelijke vervolging, mits iemand zo snugger is om aangifte te doen.quote:Op woensdag 28 december 2011 16:14 schreef Leandra het volgende:
Ik denk dat de meeste vrouwen uitstekend zelf kunnen beslissen of een abortus voor hen een betere keuze is dan de zwangerschap voortzetten.
Hoezo kan een rechter dat beoordelen? De rechter is geen arts of psycholoog of psychiater, ik denk dat je in een hoop gevallen het oordeel over de geestelijke nood moet overlaten aan iemand die dat ook werkelijk kan beoordelen, en daar heb je een vrij uitgebreid onderzoek voor nodig.quote:Op woensdag 28 december 2011 19:08 schreef Argento het volgende:
[..]
Nee, natuurlijk niet, maar uiteindelijk is het de rechter die het laatste woord heeft over de vraag of in een concreet geval sprake is geweest van een noodsituatie in de zin van de Wet afbreking zwangerschap.
De vraag zal overigens alleen beantwoord kunnen worden indien hij daadwerkelijk aan de rechter wordt voorgelegd en dat kan in principe alleen maar door aangifte tegen de behandelend arts te doen. Of en in hoeverre de ouders strafbaar zijn als in strijd met de Wvg een abortus wordt uitgevoerd, weet ik niet.
Ik denk dat je er veel te veel vanuitgaat dat mensen een ingreep als een abortus "zomaar even" ondergaan. Ik denk dat het voor een hoop vrouwen helemaal niet iets is dat ze "zomaar even" ondergaan, en dat ze er heel goed over nadenken wat de consequenties zijn of kunnen zijn, en ik zie er absoluut geen heil in dat dit recht van vrouwen keer op keer ter discussie gesteld wordt.quote:Op woensdag 28 december 2011 19:11 schreef Argento het volgende:
[..]
Dat zal best, maar het is niet aan de vrouw om te toetsen of haar verzoek om abortus voldoet aan de eisen die de Waz daar aan stelt. Het is primair aan de arts om aan de hand van de redenen die de vrouw opgeeft te beoordelen of die redenen een noodsituatie opleveren. Zo niet, dan kan de arts (of beter gezegd: moet de arts) behandeling weigeren. Komt de arts ten onrechte tot de conclusie dat de Wet niet aan abortus in de weg staat, dan stelt hij zich bloot aan strafrechtelijke vervolging, mits iemand zo snugger is om aangifte te doen.
De rechter is belast met het interpreteren van de begrippen die de wet hanteert, zeker voorzover de wet zelf geen definitiebepaling bevat. Zo ook het begrip 'noodsituatie' in de zin van de Waz. De rechter zal aan de hand van de concrete feiten en omstandigheden een oordeel moeten vellen of aan het vereiste van een noodsituatie wordt voldaan. Geen eenvoudige taak, maar dat is nou eenmaal de taak van de rechter.quote:Op woensdag 28 december 2011 19:11 schreef Leandra het volgende:
Hoezo kan een rechter dat beoordelen? De rechter is geen arts of psycholoog of psychiater, ik denk dat je in een hoop gevallen het oordeel over de geestelijke nood moet overlaten aan iemand die dat ook werkelijk kan beoordelen, en daar heb je een vrij uitgebreid onderzoek voor nodig.
Het gaat dan ook niet om de gedachtengang van de vrouw in kwestie maar om de feiten en omstandigheden van het geval. Dat de vrouw zelf van mening is dat sprake is van een noodsituatie doet in die toets niet terzake, want dan zou al aan dit wettelijk vereiste worden voldaan omdat de vrouw zegt dat aan dat vereiste wordt voldaan. Zo werkt dat niet.quote:Het kan niet zo zijn dat de rechter bij Marietje oordeelt dat het idd geestelijke nood geweest is, en bij Truus niet, omdat de rechter zich beter kan verplaatsen in de gedachtengang van Marietje dan in die van Truus.
En ik ken maar 1 iemand die een abortus heeft gehad.... en dat is ook al 22 jaar geleden, en dat was zeker niet "zomaar even".quote:Op woensdag 28 december 2011 19:14 schreef RockabeIIa het volgende:
Ik ben van mening dat als je in staat bent een kind op te voeden je het ook moet doen.
En als je van mening bent dat niet te kunnen om een psychologisch, geestelijk of lichamelijke beperking, je dan bij een evt. volgende zwangerschap ook intensief begeleid dient te worden.
Nu is het allemaal zo vrijblijvend en ik denk dat veel meisjes een vrucht laten weghalen al dan niet onder dwang van de a.s. vader en/of ouders, alleen al om niet alleen achter te blijven.
(en ja ik ken dus echt 2 personen die wel 4-5 x een abortus hebben gehad. Heel verknipte mensen...)
Geestelijke nood is geestelijke nood, en de mening van de vrouw in kwestie doet zeker wel ter zake.quote:Op woensdag 28 december 2011 19:17 schreef Argento het volgende:
[..]
De rechter is belast met het interpreteren van de begrippen die de wet hanteert, zeker voorzover de wet zelf geen definitiebepaling bevat. Zo ook het begrip 'noodsituatie' in de zin van de Waz. De rechter zal aan de hand van de concrete feiten en omstandigheden een oordeel moeten vellen of aan het vereiste van een noodsituatie wordt voldaan. Geen eenvoudige taak, maar dat is nou eenmaal de taak van de rechter.
Het staat de rechter overigens vrij om daartoe de hulp van een deskundige in te schakelen, maar dat zal uiteraard niet de arts zijn die de abortus heeft uitgevoerd. Die staat daar dan immers als verdachte.
[..]
Het gaat dan ook niet om de gedachtengang van de vrouw in kwestie maar om de feiten en omstandigheden van het geval. Dat de vrouw zelf van mening is dat sprake is van een noodsituatie doet in die toets niet terzake, want dan zou al aan dit wettelijk vereiste worden voldaan omdat de vrouw zegt dat aan dat vereiste wordt voldaan. Zo werkt dat niet.
De gewetensnood van de vrouw is geen toets.quote:Op woensdag 28 december 2011 19:14 schreef Leandra het volgende:
en ik zie er absoluut geen heil in dat dit recht van vrouwen keer op keer ter discussie gesteld wordt.
We moeten niet te licht denken over de dikgedrukt zinsnede. Eigenlijk staat hier dat abortus alleen mag worden uitgevoerd indien (A) sprake is van een noodsituatie en (B) abortus de enige manier is om daarvoor een oplossing te bieden. Als adoptie een mogelijkheid is, is abortus al out of the question. Als je de wet goed toepast tenminste.quote:Bij algemene maatregel van bestuur worden eisen gesteld met betrekking tot hulpverlening en besluitvorming, welke erop zijn gericht te verzekeren dat iedere beslissing tot het afbreken van zwangerschap met zorgvuldigheid wordt genomen en alleen dan uitgevoerd, indien de noodsituatie van de vrouw deze onontkoombaar maakt.
Gewetensnood is ook nood.quote:Op woensdag 28 december 2011 19:22 schreef Argento het volgende:
[..]
De gewetensnood van de vrouw is geen toets.
Ik zou ook zeker niet willen spreken van een recht. Er bestaat niet zoiets als een recht op abortus. Abortus is niet strafbaar binnen de grenzen die de Wet afbreking zwangerschap daar aan stelt, maar dat maakt het nog geen recht.
Artikel 5 eerste lid Waz verwoordt het aldus:
[..]
We moeten niet te licht denken over de dikgedrukt zinsnede. Eigenlijk staat hier dat abortus alleen mag worden uitgevoerd indien (A) sprake is van een noodsituatie en (B) abortus de enige manier is om daarvoor een oplossing te bieden. Als adoptie een mogelijkheid is, is abortus al out of the question. Als je de wet goed toepast tenminste.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |