Nieuw programma, elke woensdag op ned 3. 21.10 uur![BS_16762231_167622_2228453h.jpg]()
quote:
Van de Straat is nieuw en ligt in het verlengde van Family matters, het populaire NCRV-programma waarin probleemkinderen met hun gezinnen werden behandeld. In december 2010 annuleerde de NCRV alle geplande afleveringen van het derde seizoen vanwege de berichten over misbruik door presentator en verslavingsdeskundige Keith Bakker van cliënten in zijn afkickkliniek. De beschuldigingen bleken serieus en Bakker zit in de cel in afwachting van zijn proces.
Een doorstart van Family matters was onlogisch, maar de NCRV wilde haar expertise met hulp aan ontspoorde jongeren niet weggooien. Psycholoog Kas Stuyf werd ingehuurd om vijf ontspoorde jongeren te coachen op een afgelegen Brabantse boerderij, voor de achtdelige reeks Van de straat.
Stuyf werd bij het tv-publiek bekend door zijn werk als coach in het RTL-programma Dames in de dop, de gemanipuleerde realityshow waarin negen wilde, jonge vrouwen werden omgetoverd tot nette dames. Van de straat is veel minder rellerig en lijkt ook niet zo gericht op sensatie. De kijker krijgt een kijkje in de psyche van de jongeren en hun aanvankelijke moeite hun emoties te duiden. Naarmate het programma vordert, worden de kandidaten zich bewust van de problematiek en de beweegredenen voor hun destructieve gedrag. Stuyfs aanpak is de klassieke traumabehandeling, waarbij hij de jongeren laat zien dat pijnlijke gebeurtenissen uit het verleden kunnen doorwerken in het heden.
Agressie, totaal gebrek aan vertrouwen, destructief gedrag en desinteresse van de jongeren blijkt steeds terug te voeren op onverwerkte pijn door verlies, misbruik of verwaarlozing. Stuyf gebruikt tweegesprekken en groepssessies om de jongeren bewust te maken van die zaken. De uitgestrekte landerijen rond de boerderij waar de deelnemers verblijven, worden gebruikt voor therapeutische activiteiten als droogboksen en geblinddoekt aanwijzingen opvolgen.
Stuyf deinst niet terug voor harde confrontaties en uitdagende kwalificaties ('je ziet jezelf een beetje als een wegwerpaansteker'). Vanwege zijn gestandaardiseerde aanpak komt de psychische ontleding van de jongeren steeds op ongeveer hetzelfde neer. Treffend voorbeeld is de analyse van de 18-jarige Malika uit Spijkenisse. Stuyf: "Die berg met schuld, problemen en ellende blijft zich maar voortslepen. Het enige dat ze doet, is proberen dat te verdoven. Maar als je alleen bezig bent met verdoven en je doet niets aan de oorzaak, dan heb je steeds meer medicijnen nodig, dus steeds meer blowen. Je maakt jezelf dan kapot."
Dat inzicht heeft ze. Maar het is eng, want het betekent dat ze naar de problemen moet kijken en 'dat is echt spannend'. Het pakte goed uit. Malika: "Ik ben heel erg veranderd. Ik heb een totaal ander beeld over mezelf en over het leven."
Van de straat. Nederland 3, 21.10 uur. TV VANDAAG
1e aflevering terug zien:
http://www.uitzendinggemi(...)7202db058d82737d6dee