quote:
Op woensdag 8 februari 2012 11:00 schreef motorbloempje het volgende:Oh, en ik wil geen witbrood bakken, dat vind ik niet zo lekker
Broden kneed ik met de hand >15 minuten en heb het met 2 rijzen, 1 rijs, meer gist, minder gist geprobeerd
maar het wil gewoon niet.
Witbrood is ook mijn favoriet niet. Maar je kan er wel het beste aan zien wat je fout doet. Kan je zien bij mijn brood hoe ik erover denk.
Kneden is het belangrijkste van heel de bereiding van je brood. Meel moet je langer kneden als bloem.
Zorg ook dat je deeg niet te stijf is. Ik gebruikte 340 ml water op 500 bloem. Ik zie hier recepten staan voor een deeg met 500 meel en 320 ml water. Terwijl meel veel meer water opneemt alleen kost dat opnemen wat meer tijd bij meel dan bij bloem.
Tip is mischien dan om even je deeg nadat alle grondstoffen door elkaar heen zitten, en het een deeg vormt, het even 10 minuten laten rusten zodat het water de tijd heeft in het meel opgenomen te worden. Na die rust kan je volop gaan kneden.
Hier een voorbeeld van het kneden. Hier laten ze het langzaam zien. Ik doe het vele malen sneller en intensiever. Door flink ermee bezig te zijn zorg je dat het deeg soepeler en warmer word en voor een goede structuur.
Het echte kneden begint pas als alle grondstoffen door mekaar zitten en het een deeg gaat vormen. Dan begint het kneden waar je wel ongeveer 10 minuten mee bezig bent. Als je het na die 10 minuten nog niet warm hebt gekregen dan doe je het te rustig:)