FOK!forum / Culinesse à gogo / [WIN!] Slow Cooking kookboeken
Greysmaandag 14 november 2011 @ 17:41
111109_134533_slowcooking.jpg

Slow Cooking
Lekker langzaam koken en genieten van recepten voor braden, stoven en bakken.

Op veler verzoek verscheen de 4e, herziene druk van Slow cooking van Joanne Glynn. Elk gerecht wordt begeleid door sfeervolle fotografie die de geuren bijna uit het boek laat opstijgen!

Slow Cooking is een kookboek voor iedereen die af en toe het hectische leven achter zich wil laten: maaltijden die je op je gemak kunt bereiden en die de tijd krijgen om langzaam gaar te stoven. Met tijd, zorg en de beste producten ontstaan bijzondere traditionele én moderne, exotische gerechten.

Over de auteur
Joanne Glynn was eigenaresse van een kaasdelicatessenwinkel en een cateringbedrijf. Ze heeft nu een winkel voor Italiaanse delicatessen. Daarnaast is ze verbonden aan de testkeuken van de Engelse uitgeverij Murdoch Books, waar ze dikwijls wordt gevraagd gerechten te bereiden voor fotografen. Ze schreef artikelen voor culinaire bladen en bijzondere mediterrane kookboeken.

Winnen!
In samenwerking met Terra Lannoo mogen we 5 van deze prachtige kookboeken aan jullie weggeven. Om kans op een van de exemplaren te maken dien je de volgende vraag te beantwoorden:

Welke beroemde/beruchte kaas uit Sardinië dankt zijn smaak aan vliegenlarven die doorgaans levend met de kaas worden geconsumeerd?

Het antwoord hierop vul je heel gemakkelijk via deze link in en meedoen kan tot en met zondag 20 november. Succes!

110902_195885_disclaimer_prijsvraag_640_frm.png
Dhahamaandag 14 november 2011 @ 18:24
die vraag, gadverdamme _O-
Greysmaandag 14 november 2011 @ 18:31
quote:
0s.gif Op maandag 14 november 2011 18:24 schreef Dhaha het volgende:
die vraag, gadverdamme _O-
:D Ja, maar wel interessant, toch? :P

Disclaimer: in het boek zelf staan heel smakelijke dingen en geen enge dingen zoals de vraag ;)
casper019maandag 14 november 2011 @ 19:10
lol vieze vraag maar toffe wedstrijd!
Jill-RMCmaandag 14 november 2011 @ 19:54
De kaas die ik nooit van mn leven zal eten :P
Mauskoekwausmaandag 14 november 2011 @ 20:29
De kaas die ik ieder jaar in mijn vaderland eet, ben geboren op Sardinië :D !
Jullie weten trouwens wel dat die kaas 2 (sommigen zeggen zelfs 3) verschillende namen heeft he? :)
Greysmaandag 14 november 2011 @ 20:30
quote:
0s.gif Op maandag 14 november 2011 20:29 schreef Mauskoekwaus het volgende:
De kaas die ik ieder jaar in mijn vaderland eet, ben geboren op Sardinië :D !
Jullie weten trouwens wel dat die kaas 2 (sommigen zeggen zelfs 3) verschillende namen heeft he? :)
Er is één algemeen gebruikte naam, die je ook vindt als je er op zoekt ;)
Maar mochten er ingezonden antwoorden komen die óók goed zijn, tellen we die gewoon mee!
Mauskoekwausmaandag 14 november 2011 @ 20:33
Ah oke, nou ik heb dan maar de meest algemeen gebruikte naam geantwoord, zoals die daar ook in de supermarkten ligt :)
golfermaandag 14 november 2011 @ 21:57
Leuk, een CUL-prijsvraag. :)
Weird-maandag 14 november 2011 @ 22:05
Toffe prijsvraag!
Sunnythesunmaandag 14 november 2011 @ 22:37
oeh dat boek wil ik!! :D ik ben haast verslaafd aan stoofpotten en slowcooking O+
miss_dynastiedinsdag 15 november 2011 @ 00:09
Toffe actie :)
Nembrionicdinsdag 15 november 2011 @ 00:34
Ingezonden :)
Stregadinsdag 15 november 2011 @ 01:14
Leuke actie!
Al ingestuurd.
Ben al jaren aanhanger van slow cooking, maar heb dit boek helaas nog niet in mijn verzameling kookboeken. :9
FutureFairytaledinsdag 15 november 2011 @ 01:24
Cool! Officieel 1e fok-prijsvraag waar ik aan mee heb gedaan :)
Alopexdinsdag 15 november 2011 @ 08:40
Leuke actie! Iets minder onderwerp tijdens het ontbijt, maar ach.
Fanniedinsdag 15 november 2011 @ 08:57
Mooi boek!
Ik doe mee :)
PdeHoogdinsdag 15 november 2011 @ 09:37
Leuk :Y
boriszdinsdag 15 november 2011 @ 09:52
Ik doe mee :+
Tamashiidinsdag 15 november 2011 @ 09:55
Wat een leuke actie voor CUL! :)
Greysdinsdag 15 november 2011 @ 09:57
quote:
17s.gif Op dinsdag 15 november 2011 09:55 schreef Tamashii het volgende:
Wat een leuke actie voor CUL! :)
Wat een enthousiaste reacties! ^O^
Jarnodinsdag 15 november 2011 @ 09:59
Ik doe niet vaak mee, maar nu wel. Luuk!
Mollemandinsdag 15 november 2011 @ 10:21
Leuke actie, uiteraard mee gedaan.
MariaEtceteradinsdag 15 november 2011 @ 10:43
Yay, ik wil het! :D Ingezonden! *O*
Sideshowbobbiedinsdag 15 november 2011 @ 10:56
Ingezonden :)
LeeHarveyOswalddinsdag 15 november 2011 @ 11:41
Ingezonden.
Sorelladinsdag 15 november 2011 @ 11:43
Ik heb mijn gegevens ingevuld, klik op ja ik doe mee en dan krijg ik te zien dat ik al meegedaan heb.
Ik heb niet eens de kaas in kunnen vullen ;(
Kan dat alsnog via een pm naar jou toe greys ?
Greysdinsdag 15 november 2011 @ 12:06
quote:
0s.gif Op dinsdag 15 november 2011 11:43 schreef Sorella het volgende:
Ik heb mijn gegevens ingevuld, klik op ja ik doe mee en dan krijg ik te zien dat ik al meegedaan heb.
Ik heb niet eens de kaas in kunnen vullen ;(
Kan dat alsnog via een pm naar jou toe greys ?
PM me maar, dan zal ik even kijken waar het mis ging :Y
QuasaR78dinsdag 15 november 2011 @ 12:42
Ingezonden :)
Sorelladinsdag 15 november 2011 @ 13:12
pm verstuurd :)
Bienelientjeedinsdag 15 november 2011 @ 15:16
*O* Meegedaan!
Steven184dinsdag 15 november 2011 @ 16:20
En ook een antwoord ingezonden.
limbolandjgirldinsdag 15 november 2011 @ 16:36
Me 2 :D
Greysdinsdag 15 november 2011 @ 16:40
quote:
0s.gif Op dinsdag 15 november 2011 13:12 schreef Sorella het volgende:
pm verstuurd :)
Opgelost!
#ANONIEMdinsdag 15 november 2011 @ 16:44
Laat ik ook eens meedoen, heb deze kaas dit voorjaar nog gegeten... En ach het moet je smaak zijn.
bloempje-moidinsdag 15 november 2011 @ 17:25
Done! Leuke actie~!
z80dinsdag 15 november 2011 @ 20:03
gezien de hoeveelheid deelnemers zal ik wel weer achter het net vissen.
RedAlertdinsdag 15 november 2011 @ 20:24
Leuk een culinaire prijsvraag :Y) succes iedereen !!!
oh-ohdinsdag 15 november 2011 @ 20:57
Oeh, die wil ik echt wel winnen, tof!
Broertiedinsdag 15 november 2011 @ 21:36
Ranzige prijsvraag, maar heb meegedaan...
GlenSpeywoensdag 16 november 2011 @ 00:17
quote:
0s.gif Op dinsdag 15 november 2011 11:43 schreef Sorella het volgende:
Ik heb mijn gegevens ingevuld, klik op ja ik doe mee en dan krijg ik te zien dat ik al meegedaan heb.
Ik heb niet eens de kaas in kunnen vullen ;(
Kan dat alsnog via een pm naar jou toe greys ?
Hier precies hetzelfde, heb geen antwoordmogelijkheden aangetroffen :?
Zal ik het antwoord dan ook maar via PM sturen?
Greyswoensdag 16 november 2011 @ 08:49
quote:
0s.gif Op woensdag 16 november 2011 00:17 schreef GlenSpey het volgende:

[..]

Hier precies hetzelfde, heb geen antwoordmogelijkheden aangetroffen :?
Zal ik het antwoord dan ook maar via PM sturen?
Direct onder de vraag staat een 'antwoordvak' en daaronder je gegevens.
Maar als het mis is gegaan mag je me PMen :Y
bloempje-moiwoensdag 16 november 2011 @ 09:00
Er staat een filmpje op YT hoe die kaas gemaakt wordt. Bah!
HerrPietwoensdag 16 november 2011 @ 09:10
Ingezonden! :Y)
gianni61woensdag 16 november 2011 @ 11:48
ook meegedaan.
een collega die oorspronkelijk van sardinie kwam heeft mij eens over deze kaas verteld. schijnt lekker te zijn, maar ik weet toch niet of ik het wil proberen
GlenSpeywoensdag 16 november 2011 @ 17:19
quote:
0s.gif Op woensdag 16 november 2011 08:49 schreef Greys het volgende:

[..]

Direct onder de vraag staat een 'antwoordvak' en daaronder je gegevens.
Maar als het mis is gegaan mag je me PMen :Y
Misschien heb ik er over heen gekeken... PM is in ieder geval verzonden :)
Greyswoensdag 16 november 2011 @ 18:17
quote:
0s.gif Op woensdag 16 november 2011 17:19 schreef GlenSpey het volgende:

[..]

Misschien heb ik er over heen gekeken... PM is in ieder geval verzonden :)
Is goed gekomen!
Greysmaandag 21 november 2011 @ 09:10
Jullie allemaal bedankt voor de enthousiaste reacties en jullie deelname!

*O* En de winnaars zijn... *O*

p_iglet
s10eke
nectarientje
LovelyLady
peerpizza

Van harte gefeliciteerd! Het boek komt zo snel mogelijk naar jullie toe!
Jarnomaandag 21 november 2011 @ 09:10
Stom!

gefeliciteerd....
p_igletmaandag 21 november 2011 @ 09:17
Oew leuk!!!
Nog nooit wat gewonnen hier :D
#ANONIEMmaandag 21 november 2011 @ 10:04
Oehhh lekker *O*
Dank jullie wel
Sunnythesunmaandag 21 november 2011 @ 10:44
gefeliciteerd allemaal!!

Ik heb iets op mijn verlanglijst te schrijven dus.. -O- ;)
Doedezemaarmaandag 21 november 2011 @ 16:50
Gefeliciteerd!
MariaEtceteramaandag 21 november 2011 @ 16:54
Gefeli, winnaars! *O* Ik hoop op een review in het kookboekentopic :7 :+
nectarientjemaandag 21 november 2011 @ 21:24
Hoe tof!! *O*
RedAlertmaandag 21 november 2011 @ 23:33
quote:
14s.gif Op maandag 21 november 2011 09:10 schreef Greys het volgende:
Jullie allemaal bedankt voor de enthousiaste reacties en jullie deelname!

*O* En de winnaars zijn... *O*

p_iglet
s10eke
nectarientje
LovelyLady
peerpizza

Van harte gefeliciteerd! Het boek komt zo snel mogelijk naar jullie toe!
gefeliciteerd en veel plezier met lezen & koken.
Fanniedinsdag 22 november 2011 @ 08:29
Gefeliciteerd allemaal :)
s10ekevrijdag 25 november 2011 @ 19:32
Das leuk terugkomen van een weekje vakantie... zag het dus nu pas.
#ANONIEMwoensdag 30 november 2011 @ 14:42
Daar istie dan:
scaled.php?tn=0&server=610&filename=wuitj.jpg&xsize=640&ysize=640

*O* Heel erg bedankt *O*
Vanavond eens snuffen erin en misschien van het weekend eens wat lekkers maken :9
p_igletwoensdag 30 november 2011 @ 20:36
Hier is het boek ook binnen. Wow, we gaan uitgebreid neuzen en kokkerellen, het ziet er prachtig uit!
Greyswoensdag 30 november 2011 @ 20:39
Leuk dat jullie het even laten weten! ^O^
Heel veel plezier er mee!
s10ekewoensdag 30 november 2011 @ 20:57
En ook hier istie binnen.. ff doorgekeken en gelijk maar ingepakt voor sinterklaas.. *)
nectarientjewoensdag 30 november 2011 @ 21:44
Hier ook in de bus vandaag! Net met O+ goed doorgenomen en we hebben de komende zaterdagen wat te doen :9 Er staan echt zalige dingen in!
JJdJ1984woensdag 30 november 2011 @ 22:43
Jeuuh *O*

Ik heb boek nadat ik het zag meteen maar bij de Bruna gekocht _O-
nectarientjezaterdag 10 december 2011 @ 15:00
De stifado van pagina 30 staat hier nu te pruttelen, ruikt echt zalig! :9
Mollemanzaterdag 10 december 2011 @ 15:53
Gefeliciteerd aan degenen die het boek gewonnen hebben!

Zou gaaf zijn als jullie hier wat recepten delen. Ben benieuwd! Slow cooking is heerlijk.
nectarientjezaterdag 10 december 2011 @ 16:09
Wat er bij mij nu staat te pruttelen:
Stifado
voor 6-8 personen.
bereidingstijd 3u en 15 min

4 eetlepels olijfolie
1,8 kg mager rundvlees (schouderstuk), in blokjes van 3 cm
1 theelepel gemalen komijn
2 uien, fijngesneden
3 tenen knoflook, uitgeperst
2,5 dl droge rode wijn
3 eetlepels tomatenpuree
4 eetlepels rodewijnazijn
2 stokjes kaneel
10 kruidnagels
2 laurierblaadjes
2 theelepels suiker
1 kg kleine uitjes, geschild
4 eetlepels krenten
200 gr feta, verkruimeld

verhit twee eetlepels olijfolie in een grote koekenpan en braad het vlees hierin rondom aan, voeg indien gewenst nog meer olie toe. Leg het rundvlees in een kom en bestrooi met komijn. Voeg nog wat meer olie toe en fruit de ui en de knoflook5-6 minuten op laag vuur. Voeg het rundvlees weer toe.

Blus het vlees af met de wijn. Voeg 5 dl water, de tomatenpuree en rodewijnazijn toe en breng aan de kook. Roer de kaneel, de laurierbladeren, kruidnagels en de suiker erdoor en voeg naar smaak zout en versgemalen peper toe. Draai het vuur laag, leg het deksel op de pan en kook het mengsel 1 uur op laag vuur.

Kerf een kruis in de onderkant van de uitjes en voeg ze samen met de krenten toe aan het gerecht. Laat het geheel nog 1 1/2 uur zachtjes koken tot het vlees mals is en de saus ingedikt. Verwijder de kaneelstokjes en de laurierbladeren. Roer de kaas erdoor en kook het geheel nog eens, zonder deksel, voor 3-4 minuten op laag vuur. Voeg eventueel naar smaak zout en peper toe. Serveer het gerecht rechtstreeks uit de pan en geef er rijst bij.
Mollemanzaterdag 10 december 2011 @ 16:20
Oooohh, klinkt heerlijk! Misschien het boek ook maar eens aanschaffen als er veel van die gerechten in staan.

Ik heb nu overigens stoofvlees aan het maken

quote:
het stoofvlees:
1 kg rundvlees (zenuwstuk, in gelijke stukken)
2 grote uien
1 flesje bruin bier (bv. Sint-Bernardus abt 12)
2 eetlepels Loonse (of Luikse) stroop
verse tijm
1 kruidnagel
2 blaadjes laurier
1 stevige bruine boterham
2 eetlepels scherpe mosterd
1 scheutje natuurazijn
boter
peper van de molen
zout

bereiding
het stoofvlees:
Pel de uien en snipper ze in niet al te fijne stukjes.

Verhit een ruime stoofpot en smelt er een klontje boter in. Stoof daarin de uien op een matig vuur. Laat de uien niet bruin bakken.

Verhit een braadpan op een matig vuur en smelt er een klontje boter in.

Schroei de stukken vlees in de braadpan tot ze een goudbruin kleurtje hebben. Kruid het vlees tijdens het bakken met wat peper van de molen en een snuifje zout.
Tip: Een grote hoeveelheid vlees bak je het best in meerdere beurten. Als je braadpan te vol ligt, wordt het vlees gekookt i.p.v. gebakken.

Doe de stukjes vlees in de stoofpot met uien. Hou de braadpan met aanbaksels bij en schenk daarin het bier. Roer alle aanbaksels van het vlees los terwijl het bier aan de kook gebracht wordt (deglaceren).
Tip: Gebruik gerust een beetje meer bier dan aangegeven.

Zodra het bier kookt, giet je het in de stoofpot.

Bind enkele blaadjes laurier en een paar takjes verse tijm samen met een eindje keukentouw. Laat het kruidentuiltje meestoven in de pot.

Voeg de kruidnagel toe en de Loonse (of Luikse) appel-perenstroop.

Besmeer het bruin brood royaal met (scherpe) mosterd. Leg de boterham in de pot, met de besmeerde zijde naar onder.

Laat het stoofvlees anderhalf tot drie uur lang sudderen op een zacht vuur. Het deksel hoeft niet op de pot. De kooktijd is afhankelijk van de kwaliteit van het vlees. Roer af en toe eens in de pot en controleer tussendoor of het vlees voldoende gaar is.

Pas zodra de stoofvleessaus de gewenste dikte heeft, plaats je het deksel op de stoofpot.

Werk het stoofvlees af met een klein scheutje natuurazijn en roer alles om.

Proef en voeg naar smaak nog wat peper van de molen toe en een snuifje zout.
nectarientjezaterdag 10 december 2011 @ 16:23
een kanshebber om binnenkort gemaakt te worden:

Moussaka
bereidingstijd 5 u
voor 6 personen

2,5 dl olijfolie
3 grote gele paprika's, zaadlijsten verwijderd, fijngesneden
1 kg lamsgehakt
2 grote uien, fijngesneden
3 tenen knoflook, uitgeperst
1/2 theelepel vers geraspte nootmuskaat
1/4 theelepel gemalen piment
2dl droge rode wijn
800 gr tomaten, ontveld, zaad verwijderd en fijngesneden (of uit blik)
75 gr krenten
1 kg aubergines, in dunne plakken
600 gr aardappelen
4 eetlepels geraste kefalotyri of parmezaanse kaas
4 eetlepels fijngesneden peterselie
500 g yoghurt
2 eierdooiers
150 gr buffelmozzarella, geraspt

verhit twee eetlepels olie in een grote pan en bak hierin de paprika's 7-8 minuten op matig vuur. Haal ze uit de pan. Verhit nog 2 eetlepels olie en bak het gehakt op iets hoger vuur ca 8 min tot het rul is. Voeg de uien en knoflook toe en bak het mengsel nog 10 minuten. Voeg de nootmuskaat en het piment toe en bak het mengsel nog 1 minuut. Roer de tomaten, krenten en rode wijn erdoor en laat het mengsel afgedekt 2 uur sudderen op laag vuur, onder af en toe roeren. Voeg tussentijds zo nodig een scheutje water toe als de saus te droog wordt. Je hebt nu een dikke, niet te vochtige saus. Breng hem op smaak met zout en peper.

Bestrooi intussen de aubergineschijfjes licht met zout, laat ze een uur uitlekken in een vergiet, spoel ze af en dep ze droog met keukenpapier.

Verhit intussen een grillpan tot deze zeer heet is. Bestrijk de aubergineschijfjes ruim met olie, grill ze en haal ze uit de pan. Doe de aardappelen in een pan, overgiet ze met kokendheet water en breng dit opnieuw aan de kook. kook de aardappelen 4 minuten, giet ze af en spoel ze af onder de koude kraan, Snijd ze in dunne schijfjes.

Verwarm de oven voor op 170 C. Vet een rechthoekige ovenschaal in. Schik hierin dakpansgewijs een laagje aardappelschijfjes en bestrooi deze met peper, zout en kefalotyri. Verdeel de helft van de aubergineschijfjes hierover. Roer de peterselie door de gehaktsaus en verdeel de helft hiervan over de aubergine.Verdeel de paprika's hierover en bestrooi met kefalotyri. Verdeel hierover de rest van de gehaktsaus en strijk hem glad. Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet de moussaka 2 uur in de oven.

Roer in een kommetje de yoghurt en de eierdooiers door elkaar. Neem de moussaka uit de oven en verdeel het yoghurtmengsel hierover. Breng de resterende aubergineschijfjes aan. Bestrooi ze met de rest van de kefalotyri en mozzarella. Zet de moussaka nog 30 min in de oven, tot hij begint te kleuren. Neem uit de oven en laat 10 min rusten. Snijd hem in vierkanten en serveer hem.