abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_104144561
Omdat ik interesse heb in deze studie heb ik een paar vragen:

- Wat is voornamelijk het verschil tussen hbo- en wo civiele techniek?

- Hoe zwaar is civiele techniek als je het vergelijkt met andere beta studies zoals technische informatica, natuurkunde, wiskunde maar ook bijv. elektro techniek?
Believe that anything you can imagine, you can make real.
  dinsdag 8 november 2011 @ 23:14:05 #2
243072 RonVibbentrop
Oh, not von Ribbentrop, eh?
pi_104145314
Zelf heb ik geen ervaring met HBO; dit is dus hear-say.

Op het HBO richt men zich meer op de praktische kant van de civiele techniek. Afleidingen van formules worden niet gegeven, je leert ze toepassen. Op het WO leer je de hele afleiding (die je weer vergeet uiteraard) en krijg je ook de wiskundige tools om bepaalde conclusies te trekken. Op het HBO blijft dat vaak achterwege. Dat is een verschil dat je vaak ziet. Het is (of 'was' dankzij de heer Zijlstra) mogelijk om na je HBO opleiding via een 'schakeljaar' je bachelor te halen om vervolgens een master te gaan doen. Dit valt voor de meeste mensen af te raden. Een schakeljaar is alle moeilijke vakken van de civiele bachelor in één jaar gepropt - het slagingspercentage na één jaar is dan ook laag.

Qua moeilijkheid is het goed te doen voor een technische studie. Omdat we in de civiele techniek meestal stilstaande situaties beschouwen (m.u.v. van vloeistofmechanica!) blijven lastige dynamicavergelijkingen achterwege gelaten. Civiele techniek (met name in Twente) heeft echter wel een deel beleid, management en recht. Dit is in de bachelor, maar in je master kan het zomaar de overtoon gaan voeren. Ik vind dit zelf de 'softe' vakken, maar het kan zomaar zijn dat dit je niet ligt. De gemiddelde studielast licht op zo'n 35 uur per week (geen bron, wel ergens gelezen). Ik vind dit redelijk overeenkomen met de werkelijkheid.

Ik neem aan dat je nu nog op het VWO zit? Een groot verschil wat je zult zien is dat civiele techniek, ook op het WO, erg praktisch is. Er worden bepaalde aannames gemaakt die op het VWO totaal ontoelaatbaar zouden zijn. Sommige docenten noemen het 'ingenieursformules' - er klopt wiskundig gezien niks meer van, maar het werkt al 200 jaar goed. Als je denkt dat 3*pi = 10 klopt ben je helemaal welkom!
Nein, Nein! Different other chap!
[..]
pi_104231516
Echt een eenduidig antwoord is hier niet op te geven... je zou het in eerste instantie niet zeggen, maar het werkgebied Civiele Techniek is behoorlijk breed.

Qua universiteiten kun je alleen cit studeren in Enschede en Delft, waar Enschede meer op management gericht is en de echte rekenwonders zitten in Delft... Civiel in Delft zal daarom meer op technisch niveau zijn in vergelijking met de studies die je opnoemt, maar ook in Enschede is niveau zeker niet laag (waarvan akte).

Er zijn wel behoorlijk wat meer hogescholen die cit aanbieden, alleen verschilt het per school ook behoorlijk waar ze het accent op leggen. De één zit meer op constructief (bouwkundige hoek), de ander weer meer richting watermanagement en de ander richt zich weer meer op de grond/wegenbouw. Over het algemeen krijg je op elke school wel wat van deze materie, maar verschilt het wel waar de nadruk op gelegd wordt... Het is het wel waard om hier even goed naar te kijken als je in de markt bent voor hbo civiel.

Het verschil tussen wo en hbo is, zoals hier boven wordt genoemd, vooral het feit dat er op het hbo een iets meer praktische instelling is... op de uni zul je niet snel zaken over de uitvoering van een werk te horen krijgen, zaken over kranen enzo. Dat is ook wel direct mijn grootste bezwaar richting wo civiel, de uitvoering is ontzettend belangrijk in de civiele wereld en na een wo studie stroom je vaak wel op een aardig hoge functie in zonder dat je ook echt 'in de klei' hebt gestaan. Op het hbo is dat beter geregeld, daar loop je veel meer stage en krijg je zodoende betere feeling bij het hele werkgebied... denk dat dat zeker voor civiel niet verkeerd is.

Andere kant van de medaille is dat het niveau van de uni wel hoger is... ik weet niet wat je vooropleiding is, maar er vanuitgaande dat je vwo doet ga je dat niveau sowieso niet halen op het hbo. Goed, ik kon zelf het wo-niveau qua wiskunde niet aan, dus ik heb daarom een stap terug gedaan, maar daarvan heb ik nou na een half jaar zeer leerzame stage nog steeds geen spijt ;)
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')