Ik denk dat ik dit van het weekend wel ga maken, maar heb ik voor vandaag geen tijd meer voor. Lijkt me erg leuk om pizza's te maken. Heb me vriendin belooft het vanavond voor haar te maken. Maar koopsman pakje is echt geen optie? Anders moet ik wat anders bedenken om vanavond te eten.quote:Op dinsdag 22 november 2011 10:36 schreef MaximusTG het volgende:
Ja, dat is echt smerig. Tis dan ook "deeg" met bakpoeder, niet met gist.
Heb het iemand een keer zien maken;met de hoeveelheid water als op het pakje wordt het ook nog eens superplakkerig.
Voor een simpele pizza, als je dat een keer wil proberen:
500 gram bloem
300 gram water, lauw
Half zakje gist (zakje van 7 gram)
Theelepeltje zout.
Zout door bloem mengen. Gist door bloem mengen. Water erbij. Met lepel omroeren tot het gemengd is. Afdekken en 15 min. wachten. Dan kneden met de hand, handen bebloemd of met olie insmeren. Ongeveer 10-15 min. kneden. Daarna in twee bollen verdelen, in kommetjes die je met olie invetten.
Twee uur rijzen, kamertemperatuur. Oven voorverwarmen, heetst. Pak stuk bakpapier, neem een bal, bebloem een stuk aanrecht, druk de bal plat, en rek het deeg uit. Eventueel pak je een deegroller. Doe deeg op bakpapier, leg van te voren iets hards onder het papier, snijplank of zo. Smeer wat tomatensaus erop, en laat het papier met pizza en al op de ovenplaat glijden. Bak een paar minuten voor, tot de rand gerezen is maar nog niet bruin. Haal eruit, beleg verder en bak af.
Ik denk dat je dan genoeg pizza hebt voor twee/drie personen, die je goed zal smaken.
Wil je de volgende keer wat verder gaan, kijk dan eens naar het recept in mn ondertitel.
Ziet er weer goed uit. Omdat ik een beetje puristische neigingen heb (valt meestal wel mee hoor) zag ik vroeger ananas op een pizza niet erg zitten. Maar heb voor kennissen met kinderen een keer een uitzondering gemaakt en tot mijn verbazing vind ik het best lekker.quote:Op maandag 21 november 2011 21:04 schreef Yvesss het volgende:
De lunch-hawaii van Zaterdag:
[ afbeelding ]
Jups, prima maar nog lekkerder om verse kruiden erdoor te doenquote:Op woensdag 23 november 2011 13:27 schreef peerte het volgende:
Heeft er iemand weleens een smaak-olijfolie door zijn deeg gebruikt? bijv. olijfolie met toscaanse kruiden, of olijfolie met knoflook?
Ik zag deze bij de oil en vinegar en lijkt me weleens leuk om te proberen.
Ja! ik heb hem ook net geprobeerdquote:Op dinsdag 22 november 2011 10:37 schreef motorbloempje het volgende:
Ik heb het gisteren trouwens met die gooi methode gedaan van dat filmpje ergens hier in het topic, en dat werkte eigenlijk best goed moet ik zeggen!
Verbranden die verse kruiden niet bij het bakken?quote:Op woensdag 23 november 2011 13:44 schreef MissHobje het volgende:
[..]
Jups, prima maar nog lekkerder om verse kruiden erdoor te doenveel meer smaak afgifte.
Nee, geen last van, anders zou mijn hele deeg meteen verbrand zijnquote:Op woensdag 23 november 2011 14:42 schreef peerte het volgende:
[..]
Verbranden die verse kruiden niet bij het bakken?
Ik draai door mijn deeg een handje met italiaanse kruiden .. smaakt primaquote:Op woensdag 23 november 2011 13:44 schreef MissHobje het volgende:
Jups, prima maar nog lekkerder om verse kruiden erdoor te doenveel meer smaak afgifte.
Ik ben erg benieuwd naar je modificatie. Met foto's erbij zou helemaal fantastisch zijn. Je hebt vast al gelezen dat die bestrons tegenwoordig begrensd zijn?quote:Op vrijdag 25 november 2011 00:32 schreef sandsucker het volgende:
Nu nog even mijn bestron oventje modificeren. ik heb het idee dat hij niet heet genoeg wordt.
Ze zijn idd begrensd... Ik ga er binnenkort mee aan de slag:) ff op mn bestelde ventilator van ebay wachtenquote:Op vrijdag 25 november 2011 22:07 schreef kuifje_fok het volgende:
[..]
Ik ben erg benieuwd naar je modificatie. Met foto's erbij zou helemaal fantastisch zijn. Je hebt vast al gelezen dat die bestrons tegenwoordig begrensd zijn?
Oh met dat ventilatortje, die had ik op die duitse site gezien. Sorry, maar dat vind ik wel een beetje pruts. Ik zat meer te denken aan een manier om de thermostaat zelf te "herijken", en ik was benieuwd hoe deze thermostaat werkt. Het kan een thermokoppel zijn, en dan is die temperatuurknop een pot.meter die de uitschakelspanning bepaalt. Maar een collega suggereerde dat het misschien nog veel simpeler is: een bimetaaltje, waarbij de temperatuurknop de afstand regelt tussen het bimetaal en een contact. Het is ook bij me opgekomen om die hele thermostaat te omzeilen en hem gewoon "altijd aan" te maken. Maar dat gaat wel een beetje ver.quote:Op zaterdag 26 november 2011 17:42 schreef sandsucker het volgende:
[..]
Ze zijn idd begrensd... Ik ga er binnenkort mee aan de slag:) ff op mn bestelde ventilator van ebay wachten
Ik herken je verhaal! Nu na 3 pogingen, zijn mijn bodems qua structuur en vorm ook super, maar blijf de smaak ook wat flauw vinden, zelf nadat ik het dit weekend bijna een dag langzaam heb laten rijzen in de koelkast en een paar uur voor het bakken daar weer uit heb gehaald...quote:Op vrijdag 25 november 2011 00:32 schreef sandsucker het volgende:
ik volg dit topic al een tijdje en ik heb al een paar keer het standaardrecept gebruikt om deeg te maken. Qua structuur en vorm werden de pizza's echt super! Helaas bleef de smaak wat minder... ik kreeg niet de lekkere smaak erin als bij de pizzeria. Zelfs niet nadat ik het deeg een nachtje in de koelkast had laten staan, meer of minder zout etc.
Eens.quote:Op maandag 28 november 2011 10:41 schreef MaximusTG het volgende:
Jongens jongens, tis leuk en aardig met al die toevoegingen, maar het gaat ondertussen meer richting brioche dan pizzabodem. Als je het zo lekker vindt smaken, prima hoor, maar de pizzeria maakt tenslotte ook zn deeg met slechts water, bloem, zout en gist.
Zou zeggen, laat je deeg nog wat langer rijpen, of probeer eens een zuurdesemdeeg te maken.
Jep, pizzaschep hier. Tis eigenlijk vrij makkelijk; je moet gewoon genoeg bloem gebruiken, of liever, griesmeel of maismeel. Dat is vrij korrelig en zorgt ervoor dat de pizza makkelijk glijdt.quote:Op maandag 28 november 2011 12:36 schreef Rob_Gordon het volgende:
Hebben jullie allemaal een pizzaschep in gebruik? Is dit de enige manier om een pizza ongeschonden op de baksteen te krijgen?
Ik ben ook al een paar maanden bezig om te leren om goede pizza's te maken. Ging tot nog toe best redelijk -- ik legde het deeg op wat bakpapier, belegde het vervolgens met saus en ingrediënten, en tilde de pizza met bakpapier en al op de bakplaat. Maar nu heb ik een pizzasteen en het lukt me maar niet om de pizza daar op te krijgen! De eerste keer belegde ik de pizza op een met bloem bestoven glazen snijplank, maar toen ik hem op de pizzasteen wilde krijgen bleek de pizza helemaal aan de snijplank vastgekleefd te zijn. Daarna probeerde ik het op een houten snijplank, maar ook dit wilde niet echt in beweging komen. Gaat dit beter als ik de pizza meteen op een echte pizzaschep bereid? Of is mijn deeg gewoon te kleverig en moet ik er minder water in doen?
Dat is meel voor cake, niet voor pizza. Het is namelijk grano tenero, zachte meel, voor pizza, brood en pasta wil je grano duro (harde tarwe) hebben.quote:Op dinsdag 22 november 2011 14:59 schreef Felixa het volgende:
Ik haal mijn meel ook altijd bij de Hanos.
Kost per kilo iets van 1,50.
Deze is het:
[ afbeelding ]
Klopt dat het allemaal verschillend is (in Italië is ALLES van dorp tot dorp verschillend), maar het is wel wettelijk geregeld. En door de bank genomen geldt: 00 grano tenero heeft minstens 9,5% proteine, grano duro is altijd boven de 11,5%. tipo 1 tipo 2 grano tenero zijn beide minstens 12%.quote:Op maandag 28 november 2011 14:24 schreef MaximusTG het volgende:
Dat kan je niet zo zeggen hoor, de naamgeving van harde en zachte tarwe verschilt verschrikkelijk in Europa alleen al. Hier is het vooral op basis van eiwitgehalte, in Italie was het geloof ik zo, dat er maar 1 soort als harde tarwe werd aangemerkt, en de rest automatisch zachte tarwe is. De farina di grano tenero van le 5 stagioni wordt namelijk wel degelijk voor pizza gebruikt. Het eiwitgehalte kan dus nogal wisselen tussen verschillende soorten "farina di grano tenero".
http://www.le5stagioni.it/le5stagioniITA/prodotti-napoletana.html
Volgens mij zijn er twee dingen.quote:Op woensdag 30 november 2011 20:40 schreef peerte het volgende:
Wat ik in deze topics meerdere malen terug zie komen is dat mensen nét niet helemaal tevreden zijn omdat ze van de pizzabodem uit de oven (ook met pizzasteen erin) toch blijven vinden dat de bodem een broodsmaak blijft hebben.
Is het een pizza-oven, bestron/ferrari die door de hitte echt het verschil kan maken tussen pizzeria bodemsmaak en thuisconstructie?
Nee nooit, juist niet.quote:Op dinsdag 6 december 2011 21:34 schreef sandsucker het volgende:
gebruiken jullie altijd een deegroller?
jummmmmmmmmmmmm, ook lekker met sla erbovenop!quote:Op woensdag 7 december 2011 12:02 schreef MaximusTG het volgende:
Ik ga vanavond flammekueche maken, een soort Duitse pizza. Met crème fraiche, kwark, spekjes en ui. Ik denk dat ik er een salade bij serveer.
Ik dus vaak wel. Is geen schande hoor. Als het deeg nog net wat te koud is, of te elastisch. Vaak een combinatie van hand- en deegroller. Maakt de pizza echt geen haar beter hoor, de hand-fetisj. Klinkt alleen stoer aan de borreltafel. Als je maar een goede basispizza hebt, hoe je dat doet maakt geen moer uit. De mensen die dat hier beweren te kunnen worden in Italië keihard uitgelachen. Ga dan korfballen.quote:Op dinsdag 6 december 2011 21:34 schreef sandsucker het volgende:
gebruiken jullie altijd een deegroller?
Ik wil zo graag een keer een pizza van je proevenquote:Op woensdag 7 december 2011 18:27 schreef MaximusTG het volgende:
Hmm, hij was erg lekker
[ link | afbeelding ]
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |