abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_103883335
Heuj,bedankt voor de tips! :D Kan ik zeker gebruiken!
pi_103894635
In jouw link Maximus, zie je dat er 2 temperaturen opgegeven worden voor de Bestron dld9016? 450 voor das altes Modell en 380 voor das neues. Ik weet niet welke ik heb, wel weet ik dat ik destijds 3 weken op het ding heb moeten wachten en een periode daarna het ding compleet niet leverbaar was. Zal met die EU-regelgeving te maken hebben die je pizza-oven eigenlijk degradeert tot een soort broodrooster. Tuning is dan een must, supertoll om te doen ook. Mijn bestron heeft ook een mindere periode gehad, dat kwam door een zware fik door teveel beleg. Vlammen sloegen eruit, heeft waarschijnlijk ook de thermostaat wat aangetast. Maar de bestron heeft zich gestabiliseerd, wordt weer wat heter nu. Nu zijn dit de gemiddelde resultaten en daar doe ik dan niet echt moeite voor. Over het algemeen best een lekker hapje.

pi_103899330
quote:
0s.gif Op woensdag 2 november 2011 21:44 schreef Yvesss het volgende:
In jouw link Maximus, zie je dat er 2 temperaturen opgegeven worden voor de Bestron dld9016? 450 voor das altes Modell en 380 voor das neues. Ik weet niet welke ik heb, wel weet ik dat ik destijds 3 weken op het ding heb moeten wachten en een periode daarna het ding compleet niet leverbaar was. Zal met die EU-regelgeving te maken hebben die je pizza-oven eigenlijk degradeert tot een soort broodrooster. Tuning is dan een must, supertoll om te doen ook. Mijn bestron heeft ook een mindere periode gehad, dat kwam door een zware fik door teveel beleg. Vlammen sloegen eruit, heeft waarschijnlijk ook de thermostaat wat aangetast. Maar de bestron heeft zich gestabiliseerd, wordt weer wat heter nu. Nu zijn dit de gemiddelde resultaten en daar doe ik dan niet echt moeite voor. Over het algemeen best een lekker hapje.
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Volgens mij heeft de 9016 1 knop (alleen voor temperatuur). De 9070 heeft er 2. Eentje voor temperatuur en de andere om de boven- of onderwarmte te regelen.
  † In Memoriam † donderdag 3 november 2011 @ 16:30:35 #55
91830 MaximusTG
pi_103918671
@Yvesss; Ja, dat had ik gezien. Erg lastig op die manier om te weten wat je koopt. Want bv ook op ebay en andere sites worden soms fotos van 9016 en 9070 door mekaar gebruikt..

@_Loki: Waar blijven die fotoooooooos!!!! :+
pi_103918785
Even geleden de deeghompen uit de koelkast gehaald voor straks. Helaas (nog) nauwelijks gerezen ;( ...

EDIT; mwa, ik heb het wel weer gezien; oven is sowieso aan het aftakelen en wordt niet echt warm meer dus ook niet lekker bruin, het deeg rijst niet of nauwelijks (laat staan 50%) en in de oven ook geen goede rand, en het vormen is k*twerk (nooit rond, vaak 50% kans op scheuren).

Dit was het resultaat van een van de 2 vanavond (in het echt iets bruiner en zag er ook iets beter uit dan deze foto):


Enige wat wél gelukt (érg lekker) is is de tomatensaus. Helaas heb ik die weken/maanden geleden gemaakt en weet ik niet meer wat ik d'r in gepleurd heb :')

[ Bericht 67% gewijzigd door Iemand91 op 03-11-2011 18:44:41 ]
  † In Memoriam † donderdag 3 november 2011 @ 19:59:00 #57
91830 MaximusTG
pi_103927023
Hmm, jammer zeg, gek dat je deeg niet gerezen is.
Zelf enig idee waarom niet?
Gist te oud?
pi_103927329
quote:
0s.gif Op donderdag 3 november 2011 19:59 schreef MaximusTG het volgende:
Hmm, jammer zeg, gek dat je deeg niet gerezen is.
Zelf enig idee waarom niet?
Gist te oud?
Zou kunnen. Ik doe alles precies volgens je recept namelijk. Deze keer had ik de hoeveelheid ook goed (i.t.t. de vorige keer). In de koelkast was het eigenlijk niet gerezen.
Ik heb het vervolgens 2 dagen later (vandaag dus) uit de koelkast gehaald om het vervolgens een uur of 1,5-2 later te vormen.
Wat een crime is; snel superdun deeg maar andere plekken weer te dik deeg.
En het lukt me nooit om het ook maar enigszins rond te krijgen :')
  † In Memoriam † donderdag 3 november 2011 @ 20:10:39 #59
91830 MaximusTG
pi_103927747
En hoe kneed je het? Echt gek, krijg zelf altijd van dat mooie deeg..
pi_103928335
quote:
0s.gif Op donderdag 3 november 2011 20:10 schreef MaximusTG het volgende:
En hoe kneed je het? Echt gek, krijg zelf altijd van dat mooie deeg..
Volgens je recept. Tijdens het mengen van bloem/water/gist/zout met een lepel, wat trouwens ook maar een minuut duurt voordat het gemengd is.
Na de eerste 20min. mengen met de mixer+deeghaken.
Na de tweede 20min. vorm ik het naar een soort van bal (dus niet kneden) en snij ik het in tweeën.
pi_103929286
Vanavond hier weer heerlijk gebakken :9 een heleboel verschillende met zn drietjes, oven heeft weer flink zn best gedaan :)
  † In Memoriam † vrijdag 4 november 2011 @ 11:36:08 #62
91830 MaximusTG
pi_103951740
quote:
0s.gif Op donderdag 3 november 2011 20:19 schreef Iemand91 het volgende:

[..]

Volgens je recept. Tijdens het mengen van bloem/water/gist/zout met een lepel, wat trouwens ook maar een minuut duurt voordat het gemengd is.
Na de eerste 20min. mengen met de mixer+deeghaken.
Na de tweede 20min. vorm ik het naar een soort van bal (dus niet kneden) en snij ik het in tweeën.
Ja, in tweeën, en dan opbollen en in geoliede bakjes in de koelkast? Koelkast niet te koud? Stonden ze tegen de achterwand? Gist in direct contact met het zout geweest? Hoe warm/koud was het water?
  vrijdag 4 november 2011 @ 11:52:18 #63
16266 MissHobje
Dat zou ik ook zeggen!
pi_103952204
quote:
0s.gif Op woensdag 2 november 2011 17:56 schreef _Loki het volgende:

[..]

Ha, heb ik ook een keer gedaan, ze geloofde niet dat dat gewoon met water, meel en gist kon :D

Trouwens he, ik zie ineens dat jij hetzelfde soort aanrecht hebt als ik. Hoe kneed jij je deeg dan? Ik kan namelijk niet daarop kneden omdat dat niet 100% schoon te krijgen is door die bobbeltjes, en gebruik nu een onhandige placemet ;(
Heb je die mega grote onderlegger van de ikea al? daar kun je echt prima op kneden
[b]Hobbelicious is back!
[/b]
pi_103954642
quote:
0s.gif Op vrijdag 4 november 2011 11:36 schreef MaximusTG het volgende:

[..]

Ja, in tweeën, en dan opbollen en in geoliede bakjes in de koelkast? Koelkast niet te koud? Stonden ze tegen de achterwand? Gist in direct contact met het zout geweest? Hoe warm/koud was het water?
Ja, in tweeën, enigszins een bal maken en in geoliede bakjes. Koelkast is iets van 6-7 graden. Niet tegen de achterwand. Zout zou zeker in contact geweest kunnen zijn met het gist (pleur de ingrediënten gewoon bij elkaar), gewoon (koud) water uit kraan.

Nu ik dit lees neem ik aan dat zout en gist niet met elkaar in contact moeten komen, het water lauw moet zijn?
  † In Memoriam † vrijdag 4 november 2011 @ 13:26:15 #65
91830 MaximusTG
pi_103954859
Nee, temperatuur water mag best koud zijn, maar gist mag idd niet tegen de zoutkristallen komen. Ik doe meestal bloem in een kom, dan de gist links en het zout rechts (of andersom natuurlijk :+). Dan meng ik de gist een beetje erdoor, dan het zout, en dan alles. En dan het water erbij.
pi_103954910
quote:
0s.gif Op vrijdag 4 november 2011 13:26 schreef MaximusTG het volgende:
Nee, temperatuur water mag best koud zijn, maar gist mag idd niet tegen de zoutkristallen komen. Ik doe meestal bloem in een kom, dan de gist links en het zout rechts (of andersom natuurlijk :+). Dan meng ik de gist een beetje erdoor, dan het zout, en dan alles. En dan het water erbij.
Zal het (proberen) te onthouden. Maar voorlopig even geen pizza's maken meer. Met slecht rijzend deeg en een ramp met vormen nodigt niet echt uit om het nog een keer te doen.

Ik weet niet hoe ik erbij kwam, maar m'n verzonnen tomatensaus is écht lekker. Alleen al in juli gemaakt dus geen idee wat er door zit. :') ;(
Ontdooien boven een kopje met kokend water werkt goed trouwens. :Y
pi_103955419
Even een bevestiging van Maximus' recept: bij mij rees 't deeg uitstekend, heb gewoon het recept gevolgd, geen speciale ingrediënten gebruikt en ik heb zeker geen gouden vingers ;)
pi_103964406
Over zout/antichristgist, dat klopt. Als je het zout nu gewoon oplost in het water is dat probleem al weg. Simpeler kan het niet.
pi_103968860
Vandaag weer pizza gemaakt. :9 Ik heb alleen een vraag over de saus..die van mij proef ik bijna niet. Als je hem zo 'los' proeft is hij gewoon lekker maar zodra hij op de pizza zit proef je er bijna niets van weer. Het is niet zo dat de andere ingredienten op de pizza overheersen want ik gebruik alleen mozzarella en wat basilicum. Meer saus is misschien een optie maar dan wordt het al snel te nat..iemand een idee?
pi_103969445
Ik weet niet of de tip al eens gegeven is, maar alles waar deeg op/aan zit schoonmaken met koud water!
  vrijdag 4 november 2011 @ 22:15:58 #71
359472 rojoz
lerend klusser
pi_103977584
Hoi Yvesss die eerste pizza ziet er erg goed uit vind ik. hoop dat mij dat ook nog gaat lukken morgen. Mensen wat is beter deeg avand van te voren klaar maken of deeg voor zaterdagavond op zaterdagochtend maken (heb nog niets in huis dus kan nu ook niet meer).
Ik hoop dat het ook goed is als ik het morgnvroeg klaar maak en dan in de oelkast zet toch morgenavond.

quote:
0s.gif Op woensdag 2 november 2011 21:44 schreef Yvesss het volgende:
In jouw link Maximus, zie je dat er 2 temperaturen opgegeven worden voor de Bestron dld9016? 450 voor das altes Modell en 380 voor das neues. Ik weet niet welke ik heb, wel weet ik dat ik destijds 3 weken op het ding heb moeten wachten en een periode daarna het ding compleet niet leverbaar was. Zal met die EU-regelgeving te maken hebben die je pizza-oven eigenlijk degradeert tot een soort broodrooster. Tuning is dan een must, supertoll om te doen ook. Mijn bestron heeft ook een mindere periode gehad, dat kwam door een zware fik door teveel beleg. Vlammen sloegen eruit, heeft waarschijnlijk ook de thermostaat wat aangetast. Maar de bestron heeft zich gestabiliseerd, wordt weer wat heter nu. Nu zijn dit de gemiddelde resultaten en daar doe ik dan niet echt moeite voor. Over het algemeen best een lekker hapje.
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Aldoende leert men😃
  † In Memoriam † vrijdag 4 november 2011 @ 23:21:29 #72
91830 MaximusTG
pi_103981321
quote:
0s.gif Op vrijdag 4 november 2011 13:46 schreef vriendelijkevriend het volgende:
Even een bevestiging van Maximus' recept: bij mij rees 't deeg uitstekend, heb gewoon het recept gevolgd, geen speciale ingrediënten gebruikt en ik heb zeker geen gouden vingers ;)
Heel vriendelijk van je ;)

@rojoz:

Nou ja, beter, je moet goed begrijpen welk effect zo'n koude rijs heeft. De activiteit van de gist komt op een laag pitje, waardoor bacteriën in het deeg smaak kunnen creëren. Als je het deeg sochtends maakt en in de koelkast zet gebeurt dat ook wel, maar minder natuurlijk. Ook moet je dan spelen met de hoeveelheid gist om een resultaat te krijgen dat evenveel gerezen is.
  zaterdag 5 november 2011 @ 14:33:04 #73
359472 rojoz
lerend klusser
pi_103996261
Hoi MaximusTG,

Ik heb gewoon (nou ja gewoon) het recept uit jouw PDF gebruikt. Ik zal als ik het klaar heb vanaaf eens een foto maken en die proberen te posten (ook van de eventuele oven en aanpassingen.

ik was gewoon vergeten om alle spullen te halen voor een pizza vandaar dat ik het vanmorgen heb gedaan.

Grt en bedankt
Aldoende leert men😃
  zaterdag 5 november 2011 @ 20:37:48 #74
359472 rojoz
lerend klusser
pi_104009123
Zo de pizza's watren heerlijk en ik ben erg tevreden. Ok toegegeven ze mochten wel wat donkerder maar goed is wens voor de volgende keer. hieronder paar fotos van de pizza's en dan ook van de oven.

MaximusTG bedankt voor het goede recept, dit doet wonderen. ikheballeen wat minder zout gebruikt omdat ik ander nog altijd 2 ltr water moet drinken en dat heb ik nu niet (75% van wat in jouw recept staat.







en dan mijn oventje zonder aanpassing nog. maar goed pizzas zien er niet echt slecht uit dus maar eens zo laten denk ik dan.





en dan ook nog een van de keuken na die tijd :+

Aldoende leert men😃
pi_104094668
Wat is dat toch met dat MaximusTG recept? Ik wil er nu het fijne van weten.
pi_104094850
quote:
0s.gif Op vrijdag 4 november 2011 19:37 schreef md89 het volgende:
Vandaag weer pizza gemaakt. :9 Ik heb alleen een vraag over de saus..die van mij proef ik bijna niet. Als je hem zo 'los' proeft is hij gewoon lekker maar zodra hij op de pizza zit proef je er bijna niets van weer. Het is niet zo dat de andere ingredienten op de pizza overheersen want ik gebruik alleen mozzarella en wat basilicum. Meer saus is misschien een optie maar dan wordt het al snel te nat..iemand een idee?
Hoe maak je het nu?
pi_104094960
Goeie timing, Loki.
pi_104095213
Dat klinkt enorm sarcastisch :')
pi_104095446
Ja, excuse me, dat was niet de bedoeling. Maar ik stelde een soort van vraag aan Maximus die ik nu al vergeten ben en toen kwam jij ineens tussendoor in dat wat dooie topic. Zodoende was het. Loki=kewl.
  † In Memoriam † maandag 7 november 2011 @ 21:29:28 #80
91830 MaximusTG
pi_104095706
quote:
0s.gif Op maandag 7 november 2011 21:19 schreef Yvesss het volgende:
Wat is dat toch met dat MaximusTG recept? Ik wil er nu het fijne van weten.
Het werkt gewoon goed? :?
pi_104095983
Ja, maar dan niet voor iedereen. Ik bedoel mezelf er niet mee. Waar gaat het dan fout?
  † In Memoriam † maandag 7 november 2011 @ 21:39:15 #83
91830 MaximusTG
pi_104096372
Tja, geen idee, tis niet alsof het zo'n apart recept is hoor. Volgens mij gaat het bij de meeste mensen prima. Vormen is gewoon kwestie van handigheid en oefenen. Als het niet wil rijzen, dan ligt dat toch echt aan de persoon zelf of de kwaliteit van de ingrediënten of de omstandigheden, maar niet aan de methode.
pi_104096802
I Hear you. Ik heb er zelf ook niet zoveel problemen mee. Maar geef toe, dat geklooi met deeg houdt mensen tegen. Zeker als ze dan een keer proberen een het belandt in de 'epic-fail' hoek. Ik blijf erbij, een goed gebakken ei is net zo makkelijk/moeilijk.
  maandag 7 november 2011 @ 22:08:21 #85
238882 Spartagek
meestal gewoon gek
pi_104098831
Dit weekend voor vrienden gebakken

6 pizza's achter elkaar
Het spel met de temperaturen was intensief
Opwarmen op stand 2
terug naar stand 1 ( bovenwarmte stopt met branden dan )
minuutje of 3 de pizza in de oven

De onderkant checken op 'garing' enige kleur - halve slag draaien
knop naar stand 2 - de toppings beginnen te bakken, in de gaten houden welk deel het snelst gaat
< elke keer verschillend >
draaien en schuiven in de oven.
Als de bovenboel er "goed" uitziet de bodem even nakijken, en misschien nagaren op standje 1







Nog eentje erbij gezet :




Tevreden over resultaat, tip voor meer dan 4 personen ... maak het communitypizza's
Snij ze op, en laat iedereen tegelijk elke pizza eten

een oudje ...



[ Bericht 17% gewijzigd door Spartagek op 08-11-2011 10:03:23 ]
pi_104099380
Doe een snormaal, Spartagek. You should know better, met deze vage imageshacklinkjes.

Excuse me, ik was te snel. Nu doen d plaatjes het.
  maandag 7 november 2011 @ 22:17:12 #87
238882 Spartagek
meestal gewoon gek
pi_104099460
quote:
0s.gif Op maandag 7 november 2011 22:16 schreef Yvesss het volgende:
Doe een snormaal, Spartagek. You should know better, met deze vage imageshacklinkjes.
Jaja .... al opgelost .....

Nog bedankt voor mijn mooie pizzaverslaving btw !!!

sidenote :
Zie je hoe mooi zwart mijn steen is op het moment ....
In den beginne mooi roomwit, nu is hij heerlijk smaakvol geblakerd !
pi_104099635
Ach man. Je moet mijn steen eens zien. Eens kijken of ik daar van de week een foto van kan maken.
pi_104099743
Maar die truuk met dat eitje is een goeie. Niet iets voor de beginnende pizzaman. Denkt U wellicht van wel? Probeer het maar eens na te doen.
  maandag 7 november 2011 @ 22:25:13 #90
238882 Spartagek
meestal gewoon gek
pi_104100146
Het eitje was ook niet in het begin, en een beetje horecainzicht is meegenomen natuurlijk
gaartijden en volgorde is belangrijk

met een 250+ graden hitte is zo'n ei ( stolpunt eiwit = 80c ) zo klaar.
Het geel is een grotere uitdaging, en al snel te hard 'gekookt'

Deze zat er volgens mij net anderhalf á 2 minuten voor het einde in, en voor het perfecte een paar seconden tekort
pi_104100424
Ja, dat weet ik. Het eitje is de ultieme truuk. Het oogt niet eens fraai, maar wel lekker. Nogmaals: voor de pizzabakkers, doe het maar eens na. En niet het ei los van de pizza bakken.
  maandag 7 november 2011 @ 22:30:54 #92
238882 Spartagek
meestal gewoon gek
pi_104100587
quote:
0s.gif Op maandag 7 november 2011 22:28 schreef Yvesss het volgende:
Ja, dat weet ik. Het eitje is de ultieme truuk. Het oogt niet eens fraai, maar wel lekker. Nogmaals: voor de pizzabakkers, doe het maar eens na. En niet het ei los van de pizza bakken.
lol ....
Ik voel een nieuwe wedstijd opkomen ...
Wie heeft het meest perfecte pizza-ei ;)
pi_104100813
Ja. En dan er heel laf een perfect gepocheerd ei opleggen. Beetje aangrillen. Zo zal het dan wel gaan. Maar serieus, ik doe het zelden, het past ook niet echt bij de Italian style, maar af en toe is zo'n eitje best lekker. Op je pizza, that is.
  dinsdag 8 november 2011 @ 00:06:24 #94
238882 Spartagek
meestal gewoon gek
pi_104106305
* nagekomen foto .... ( je kan via ander ip niet je post editten .... ? )
kan wel ..

[ Bericht 26% gewijzigd door Spartagek op 08-11-2011 10:02:27 (Foto verplaatst) ]
  dinsdag 8 november 2011 @ 00:34:34 #95
238882 Spartagek
meestal gewoon gek
pi_104107210
quote:
0s.gif Op vrijdag 4 november 2011 19:37 schreef md89 het volgende:
Vandaag weer pizza gemaakt. :9 Ik heb alleen een vraag over de saus..die van mij proef ik bijna niet. Als je hem zo 'los' proeft is hij gewoon lekker maar zodra hij op de pizza zit proef je er bijna niets van weer. Het is niet zo dat de andere ingredienten op de pizza overheersen want ik gebruik alleen mozzarella en wat basilicum. Meer saus is misschien een optie maar dan wordt het al snel te nat..iemand een idee?
De laatste voor vandaag ....
Ik maak de saus aan "hoog op smaak" zoals ze het tegenwoordig noemen op de tv :|

De zuurgraad mag best 'te hoog' zijn als je hem los proeft, de tomaten ontwikkelen nog wat suikers tijdens het afbakken.
Wat ik ook graag doe is hem "net" te pittig maken bij de bereiding.
De kaas ( mengeling van pittig oud 40+ en belegen kaas, samen met de Mozarella ) zwakken dat uiteindelijk toch weer af uiteindelijk

Ik gebruik voor mijn pizzasaus :

Gefruit uitje met (veel) knoflook
de basissaus van Grand Italia, blokjes tomaat met knoflook, en die met Basilicum of pepertjes.



Daarbij gepelde tomaat uit blik ( lekker zoet )
en italiaanse kruidenmix van Silvo
Tegen het einde verse basilicum erdoor, en mee laten trekken

Het geheel uiteindelijk met staafmixer tot gewenste moes pureren, en OVER smaak brengen met zout, peper en Worchestershiresaus
Soms zelfs wat suiker ( bruine basterd, als ik een barbeque-tintje wil ) en een spaans pepertje
  dinsdag 8 november 2011 @ 03:32:47 #96
176114 Under_Score
Sarcastische lul
pi_104109118
paar dagen geleden zelf pizza gemaakt. allemaal verse ingredienten alleen kant en klare bodems gebruikt. die bodems smaakten helemaal nergens naar en waren ook veel te hard. nog voordat de toppings lekker gaar waren was de bodem al meer een koekje dan een pizzabodem.

volgende keer beter.
  dinsdag 8 november 2011 @ 09:32:43 #97
238882 Spartagek
meestal gewoon gek
pi_104111146
@Under_score ...

Het is ECHT aan te raden om een keer met meel, water en toebehoren te gaan spelen.

Deegmaken is gewoon leuk om te doen, kun je zelfs wat agressie in kwijt :)
halfuurtje rommelen, en dan zoals Maximus al beschreven heeft, na een klein uurtje kun je al goed onderweg met een eigen "bodem"

< gebruik wel een bakplaat in de oven ... een mooie op het internet is dit voorbeeld >

pi_104111405
quote:
0s.gif Op dinsdag 8 november 2011 00:34 schreef Spartagek het volgende:
verhaal
Goede info, meer gepraat over andere dingen dan het deeg is beter ;)
  dinsdag 8 november 2011 @ 09:58:51 #99
238882 Spartagek
meestal gewoon gek
pi_104111764
Nou, dat is eigenlijk het probleem bij pizza ....

Het deeg is wel één van de belangrijke dingen.
De rest is smaak, en de ene smaak is weer anders dan van een andere.

Al ben ik het wel met je eens, op een gegeven moment is het deegverhaal wel uitgerezen, en moet je aan de toppings beginnen.

Ik haal mijn ideeen uit de andere topics.
smoked-BBQ chicken, vlees-vis combo's, vegetarische meuk

Ansjovis door de saus maakt het ineens héél anders van smaak.
Structuur, ik pureer graag de saus, maar niet tot babyvoeding, eerder een grove mosterdstructuur
pi_104111776
quote:
0s.gif Op maandag 7 november 2011 21:29 schreef Yvesss het volgende:
Ja, excuse me, dat was niet de bedoeling. Maar ik stelde een soort van vraag aan Maximus die ik nu al vergeten ben en toen kwam jij ineens tussendoor in dat wat dooie topic. Zodoende was het. Loki=kewl.
Ah op die fiets :D
Danku danku, ik voel me gevleid.
  † In Memoriam † dinsdag 8 november 2011 @ 14:39:11 #101
91830 MaximusTG
pi_104120559
Nou ja, weet je, recepten voor sauzen en toppings is allemaal leuk en aardig, en kan inderdaad soms best interessant zijn, het is wel het gedeelte van de pizza waar de minste technieken bij komen kijken. En inderdaad heel erg smaak afhankelijk.
Zelf hou ik van minimalistische pizza's, met paprika, champignons, tomatensaus (gebruik gespoelde, ontpitte, gepureerde gepelde tomaten, of als ik lui ben een pakje tomato frito van Heinz) die naar tomaat smaakt, wat salami en wat mozzarella. Soms nog wat chilivlokken erover.

Het is juist de bodem waar veel mensen de mist ingaan. Of omdat ze denken dat een lekkere bodem in een anderhalf uur tijd mogelijk is, of omdat ze teveel bloem toevoegen omdat het deeg anders te plakkerig is. Meer gist = sneller gerezen, dat klopt, maar sneller gerezen != meer smaak.
Je ziet het ook bij brood bakken. Veel te droge degen, die dus weinig rijzen in de oven, en niet luchtig zijn.
Natuurlijk kun je variëren in je deeg, check pizzamaking.com maar eens, daar staan, naast veel varianten van het recept in mijn PDF, ook recepten met honing, en suiker, en olie, en.. Maar dat zijn dan recepten om een bepaald soort pizza te maken. Een dikke, of juist een hele dunne, of een crackerstyle. Maar je ontkomt niet aan een bepaald basis hydratatieniveau. En ja, dat maakt het proces van kneden/verdelen/rijzen/vormen niet makkelijk, maar dat zijn nu net de skills die je een goede bakker maken.
Ik kan me goed voorstellen dat het enorm frusterend is als je zo'n recept als in mn PDF maakt, en dan niet eindigt met zo' n lekkere pizza als in het plaatje op het einde in de PDF, maar met een vormeloze massa en veel rotzooi.. Daarom waarschuw ik mensen ook altijd, zowel bij het recept als wanneer ze hier posten. Als je van te voren weet dat het lastig is en gaat zijn, is het al minder erg als het daadwerkelijk niet helemaal perfect gaat.
Bedoel, was voor mij ook een openbaring toen ik eenmaal een paar echt goede broodbakboeken had gekregen. Allemaal mooie technieken, en je leert een soort gevoel te ontwikkelen voor het deeg. Maar ook als je het liever exact hebt, kan ook met deeg. Daar is de koelkastmethode heel geschikt voor. Omdat je de temperatuur zo constant kan houden. Sommige mensen die bouwen een rijskastje, met een gloeilamp als warmtebron, en een ventilator, geregeld met een feedbackloop met een NTC.
Toen vond ik de site van Jeff Varasano en zijn zoektocht naar het perfecte pizzadeeg en ik was verkocht. Hij onderbouwt zijn verhaal ook echt.. In tegenstelling tot sommige recepten..

Poe, heel verhaal geworden..
pi_104122290
^O^ maar wel een goed verhaal :)
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')