abonnement iBood bol.com Vodafone Ziggo Coolblue
  zondag 16 oktober 2011 @ 23:40:22 #1
180174 Diemux
People vs Me
pi_103172028
Op deze vraag gaan we vanavond in. Hoe werkt nou zo'n rolluik. Je ziet ze overal en hebben voornamelijk een praktische functie. Ze gaan omhoog en omlaag en bieden daardoor bescherming tegen dieven, hooligans en de zon. Daarnaast bieden ze ook een ideaal "doek" voor kunstenaars met spuitbussen.

Maar hoe werkt zo iets nou?
Een rolluik is er in vele vormen, het principe is echter altijd hetzelfde. Het eerste onderscheid wordt gemaakt tussen handmatige- en elektrische rolluiken. Handmatig bediende rolluiken worden door een zwendel of stoffenband bediend. Het rolluik wordt opgerold op een dunne buis, meestal van metaal. Handbediende rolluiken zie je voornamelijk in de particuliere omgeving, handmatige rolluiken zijn namelijk ondervonden aan bepaalde maatbepalingen. Bij handmatig bediende rolluiken moet je voornamelijk denken aan zonneschermen en beveilingsluiken voor woningen.

Bij de elektrische rolluiken komt wat meer techniek kijken. De elektrische rolluiken worden voortgedreven door een elektromotor, die geintregeerd zit in de buis waar het rolluik op/af rolt. Dit principe ziet men ook in bijvoorbeeld projectieschermen. Door het intigreren van de motor in de buis kan een rolluik zeer compact worden gemaakt.
Een dwarsdoorsnede geeft aan hoe een rolluik er van binnen uitziet:Je ziet de binnenste ( in dit geval een 8-hoekige ) buis die wordt aangedreven door een motor aan de andere zijde. Het rolluik wordt hierom gewikkeld, om er voor te zorgen dat dit gelijkmatige en voornamelijk recht gebeurd zitten er geleiders bij de ingang van de behuizing.

Hieronder staat een afbeelding van een rolluikmotor:Deze motor is kant en klaar gemaakt voor een bepaalde maat rolluik, je hebt ook universele motoren:Aansturing

Bij de elektrische schermen dient er natuurlijk een signaal te worden gegeven aan de motor. Dit kan op verschillende manieren:

- Handbediening doormiddel van een knoppenpaneel:


- Handbediening met sleutelbeveiliging:


- Handbediening met draadloos systeem (Somfy is hiervoor een bekend merk):

(dit is wel iets voor echte bazen)

- Automatische bediening vanuit een controlsysteem zoals Crestron of AMX:


Frequently Asked Questions:

Wat te doen bij stroomuitval?
Indien een rolluik geen stroomtoevoer heeft zal de elektromotor niet functioneren. Een veel gekozen oplossing is het plaatsen van een noodstroomvoorziening. Hierbij wordt een aparte accu (230V) geplaatst met capaciteit afhankelijk van de afmetingen van het rolluik. Indien de stroom uitvalt heeft de accu voldoende capaciteit om het rolluik te openen en/of te sluiten. Wel dient de accu jaarlijks te worden gecontroleerd en deze zal na twee tot drie jaar (afhankelijk van het gebruik) vervangen dienen te worden.

Montage, zelf doen?
Nee, de montage vormt de belangrijkste schakel. Indien het rolluik niet juist bevestigd is, bestaat de kans dat de inbraak- en/of brandwerendheid teniet wordt gedaan. Onze monteurs zijn speciaal opgeleid en in het bezit van het certificaat ‘specialisatie-beveiligingsrolluiken’. Daarnaast gaat veiligheid boven alles en moet iedere monteur zijn VCA paspoort kunnen overleggen.

Welke bediening kies ik?
Vooropgesteld dat praktisch alle rolluiken elektrisch bedienbaar zijn, kunt u kiezen uit veel bedieningsmogelijkheden. Afhankelijk van het risico en het aantal gebruikers wordt de bediening gekozen. Van een eenvoudige sleutelschakelaar met profielcilinderslot tot een afstandbediening met handzenders of een RFI module met magneetsleutels tot bediening met uw eigen GSM-toestel, alles is mogelijk.

Hoe werkt een noodhandbediening?
Door het plaatsen van een externe handslinger direct op de elektromotor kan een rolluik handmatig (vertraagd) worden bediend. Door het plaatsen van de handslinger wordt de stroomtoevoer automatisch afgesloten. Dit systeem is standaard bij 400V aandrijvingen en kan als optie ook bij 230V buismotoren worden toegepast (alternatief hiervoor is een noodstroomaccu).


EDIT:

SAMENVATTING: Dat ding gaat gewoon omhoog en omlaag, doormiddel van het oprollen van het luik.

[ Bericht 0% gewijzigd door Diemux op 17-10-2011 00:04:36 ]
pi_103172135
TL;DR
Hearing voices from afar, Join the madness when the curtain falls.
We are the ones, To ignite the darkened skies.
pi_103172776
Aan het voorbereiden voor je spreekbeurt?
pi_103173077
He, een varen.
[PAINT] Wat gebeurt er bij de formaties #1 -- #2 -- #3 -- #4 -- #5 -- #6 -- #7 -- #8 -- #9 -- #10
Steun de strijd voor een indianenforum!
pi_103189834
handig om precies uit te leggen hoe een rolluik werkt.
elk rolluik kan je binnen 4 minuten open maken van buiten af.
als jou tekening net iets uitgebreider was had heel fok! het gekund
pi_103255414
Helemaal gelezen :)
goede morgen/middag/avond/nacht
pi_103260327
ehm who cares?
You never know how strong you are until being strong is your only choice.
  Moderator dinsdag 18 oktober 2011 @ 23:34:41 #8
4036 crew  Cynix
Verzuurde hork
pi_103261683
Wij hebben een elektrisch rolluik zonder noodstroomvoorziening! Moet ik me zorgen maken? :o
Vertel het me en ik zal het vergeten. Laat het me zien en ik zal het onthouden. Laat het me ervaren en ik zal het me eigen maken.
De toekomst hangt af van wat je nu aan het doen bent.
  dinsdag 18 oktober 2011 @ 23:36:19 #9
180174 Diemux
People vs Me
pi_103261760
quote:
99s.gif Op dinsdag 18 oktober 2011 23:09 schreef meinerd het volgende:
ehm who cares?
Schaam je! Weg uit dit forum!
abonnement iBood bol.com Vodafone Ziggo Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')