abonnement Unibet Coolblue
  zondag 29 januari 2012 @ 16:23:33 #176
10763 popolon
Fetchez la vache!
pi_107366284
Gisteren een PA gebottled en meteen een batch pilsner er in gegooit. Die is op tijd klaar voor de lente.
Patience is not one of my virtues, neither is memory. Or patience for that matter.
  woensdag 1 februari 2012 @ 13:06:38 #177
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_107475537
Ik ga vanmiddag/vanavond weer bottelen. Ben benieuwd, voorlopig smaakt het goed. Nu benieuwd hoe de evolutie verloopt.
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
  woensdag 1 februari 2012 @ 13:23:14 #178
256666 leeell
I know you're lonely
pi_107476048
ik lees dit topic altijd graag mee,

maar Nem, kan je niet een paar fotos maken?
Op maandag 1 oktober 2012 18:45 schreef Chocolatebear het volgende:
Zei de man, terwijl hij een shaggie opstak en het gas open trok van zijn Tomos.
  donderdag 2 februari 2012 @ 13:09:36 #179
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_107513736
quote:
2s.gif Op woensdag 1 februari 2012 13:23 schreef leeell het volgende:
ik lees dit topic altijd graag mee,

maar Nem, kan je niet een paar fotos maken?
Waarvan precies?
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
  donderdag 2 februari 2012 @ 13:10:56 #180
256666 leeell
I know you're lonely
pi_107513776
quote:
0s.gif Op donderdag 2 februari 2012 13:09 schreef Nembrionic het volgende:

[..]

Waarvan precies?
opstellingen, foto's van verschillende fases van het bier, lezen is leuk zien is leuker
Op maandag 1 oktober 2012 18:45 schreef Chocolatebear het volgende:
Zei de man, terwijl hij een shaggie opstak en het gas open trok van zijn Tomos.
  donderdag 2 februari 2012 @ 13:11:32 #181
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_107513800
quote:
2s.gif Op donderdag 2 februari 2012 13:10 schreef leeell het volgende:

[..]

opstellingen, foto's van verschillende fases van het bier, lezen is leuk zien is leuker
Ik heb nog wel ergens fotos van een paar jaar geleden. Even kijken.
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
  donderdag 2 februari 2012 @ 15:59:21 #182
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_107519225
Zo, net weer 22 flesjes gebotteld. Dat is niet zo heel veel maar als deze goed gelukt is(en proevend en ruikend denk ik dat dat het geval is) dan ga ik 'm groter brouwen.
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
  donderdag 2 februari 2012 @ 17:49:50 #183
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_107523411
Dit was mijn eerste keer bierbrouwen in 2008.

Dit is een giststarter. Gezond, actief gist is belangrijk. Hoe actiever en gezonder het is, hoe beter en sneller het alcohol genereert(waardoor de kans op infecties daalt). Soms moet je het opkweken(vermeerderen). Zoals je hier ziet, doe ik het niet meer.


Je mout(behandeld graan) moet je malen/pletten. Dat heet "schroten" De bedoeling is namelijk dat je zetmeel uit de korrels haalt welke omgezet worden in suikers. Als je de korrel breekt, dan is het contactoppervlak met water groter, dus meer rendement.


En zo moet het er een beetje uitzien. Gebroken korrels maar intacte vliesjes. Die vliesjes vormen straks namelijk een filterbed waardoor je een hoop troep eruit filtert(beter voor smaak etc)


Verwarmingsfase, oftewel "maischen" Je moet het water+mout op bepaalde temperaturen brengen en daar een tijdje op vast houden. De tijden en temperaturen(maischschema) bepalen heel erg hoeveel suikers je krijgt, wat voor suikers(vergistbaar vs. onvergistbaar), de smaak, de droogheid/zoetheid.


Zo ziet het er onder het schuim uit dus.


De pH van "het beslag" meten. Doorgaans is een pH van 5,4 het beste. Dan werkend enzymen het best.


Vanuit de pan links in een filteremmer. Nu filter je het jonge bier ( "wort" ) voordat je het gaat koken. Hoe schoner, hoe beter.


En zo zie het er dan uit. Het moet eigenlijk helderder zijn, maar ja, eerste keer he :+
In de slang kun je wel helder zien. Het ziet er nu ook bruin uit, maar in de fles uiteindelijk echt geel ;)


Zakje met hopbloemen(voor de bitterheid, smaak en wat geur)


Zakje kruiden(in dit geval curacaoschillen en koriander)


Het bier wordt gekookt. Je ziet de zakken erin drijven.
Dat koken is gedaan om de werkzame stoffen uit de hop e.d. te halen, maar vooral ook om het spul in te dampen. Daardoor wordt namelijk de concentratie suikers hoger. En het wordt gelijk ontsmet :)

Kooktijden en hoeveelheden hop/kruiden zijn ook belangrijk.


Na 60 of 90 minuten koken moet je het afkoelen. Dat heb ik hier gedaan met een spiraalkoeler.
Dan is het in 20 minuten zo'n graad of 22 geworden. Dat is erg belangrijk. tussen de 30 en 60 graden is een gebied waarin bacterien en schimmels en vreemde gisten zich prima voelen en dus is het bier op dat moment erg vatbaar voor infectie. Dan wordt het zuur en kun je het weggooien.


Hier belucht ik het wort (doe ik niet meer). De theorie is/was dat er zuurstof nodig is voor de gist. De gist doe je erin zodra het wort is afgekoeld dus.


En zo ziet het eruit als het goed aan het gisten is. Ziet er heel vies uit, is plakkerig. Dit is een bovengister. Soms stinkt het ook heel erg. Dat is vrij normaal.


Straks meer.
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
  donderdag 2 februari 2012 @ 18:22:35 #184
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_107524660
Kijk, en zo ziet dat er dus een beetje uit. Heel goor met klonten en slierten. Dat is de gist die samenklontert.


En hier zie je een meting met een hydrometer. Zo'n meter geeft aan hoeveel opgeloste suiker er in een vloeistof zit. Ik begon bij mijn laatste bier op 1067 en deze meting is 1015

Het belang van deze meting? Je kunt direct na het koken zien of je voldoende suikers hebt en eventueel nog moet aanvullen of meer moet inkoken. Je kunt op deze manier ook goed zien of een bier is uitgegist. Als je bier nog niet is uitgegist en je stopt het op de fles(met een schepje suiker), dan loop je het risico dat je flessen ontploffen vanwege de druk.

Na hergisting op de fles kom ik uit op ongeveer 7,7% alcohol in mijn bier. En dat is prima :P

- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
pi_107524920
tof om te zien ^O^
  donderdag 2 februari 2012 @ 18:58:22 #186
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_107525948
En dit is dus een proefglaasje met een eindresultaat van een brouwsel van 2 jaar terug. Even kijken of ik daar nog meer fotos van kan vinden.

- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
  zaterdag 11 februari 2012 @ 17:03:23 #187
10763 popolon
Fetchez la vache!
pi_107864118
Mooi spul heb je, ik hou het tot nu toe iets simpeler alhoewel ..... Ik ga binnenkort uitbreiden.

De Aussie pale ale zit twee weken in de fles en gisteren eentje open gemaakt, die smaakt nu al heel goed. Nog een paar weken en dan is het perfect.

Next brew: Porter.
Patience is not one of my virtues, neither is memory. Or patience for that matter.
  maandag 20 februari 2012 @ 13:55:30 #188
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_108184946
quote:
1s.gif Op zaterdag 11 februari 2012 17:03 schreef popolon het volgende:
Mooi spul heb je, ik hou het tot nu toe iets simpeler alhoewel ..... Ik ga binnenkort uitbreiden.

De Aussie pale ale zit twee weken in de fles en gisteren eentje open gemaakt, die smaakt nu al heel goed. Nog een paar weken en dan is het perfect.

Next brew: Porter.
Die betreffende wortkoeler en ketel heb ik helaas niet meer dus het moet iets primitiever :P

Ik heb binnenkort wel de mogelijkheid weer eens een Speidel Brauwmeister te gebruiken. Een halfautomatische ketel. Erg handig brouwen :)

En een vriend van me kan misschien 2 100liter pannen regelen. Dat is ook wel erg interessant.
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
  maandag 20 februari 2012 @ 13:55:49 #189
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_108184958
We hebben gisteren een porterproeverij gehad. Een goeie porter brouwen lijkt me ook erg leuk :Y
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
  maandag 20 februari 2012 @ 17:08:10 #190
10763 popolon
Fetchez la vache!
pi_108192658
Ik stel de porter nog even uit, heb deze bestelt. Wel zin in een 'easy brew'.
Patience is not one of my virtues, neither is memory. Or patience for that matter.
  donderdag 1 maart 2012 @ 23:44:58 #191
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_108609985
Zo, dit topic was snel gezakt.

Maandag! 20 Liter van mijn eigen Double IPA :)
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
  vrijdag 2 maart 2012 @ 10:02:27 #192
256666 leeell
I know you're lonely
pi_108616834
leuke plaatjes :D
blijft interessant, ik volg het
Op maandag 1 oktober 2012 18:45 schreef Chocolatebear het volgende:
Zei de man, terwijl hij een shaggie opstak en het gas open trok van zijn Tomos.
pi_108619854
Dat gekloot met het schoonmaken van flesjes houdt mij een beetje tegen, is het niet mogelijk om het in een vat te bewaren? Of wordt het dan snel oud?
  vrijdag 2 maart 2012 @ 14:25:06 #194
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_108624213
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 maart 2012 12:05 schreef JoPiDo het volgende:
Dat gekloot met het schoonmaken van flesjes houdt mij een beetje tegen, is het niet mogelijk om het in een vat te bewaren? Of wordt het dan snel oud?
Vat of fust? Op fust kan, als je het kunt afvullen(heb je wel wat voor nodig). Maar als je een vat aanslaat, dan blijft dat natuurlijk geen weeeeken goed.

Schoonmaken van flesjes is trouwens erg simpel: als je flesjes leeg zijn, gelijk(in ieder geval geen week wachten) een paar keer omspoelen en op de kop in de krat terugzetten.
Zodra je gaat bottelen spoel je ze nog een keer met sulfiet+citroenzuur of Oxichem Pro.

Zoveel werk is het dus niet. Het brouwen is een boel meer werk :D
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
  vrijdag 2 maart 2012 @ 17:00:55 #195
10763 popolon
Fetchez la vache!
pi_108630405
Tja het schoonmaken van flessen kost me hooguit een half uurtje denk ik. Ik heb dan ook geen 33cl flesjes, ze zijn allemaal minimaal 66cl of meer. Heb wel wat Grolsch beugels die minder dan dat zijn maar die staan gewoon leuk. ;)

Ik moet nodig weer wat flessen hebben, ik heb 50 liter bier in de basement dat nog wel een maand of wat moeten 'zitten'.

Heb veel van deze Sam Adams flessen, 650ml.
Patience is not one of my virtues, neither is memory. Or patience for that matter.
  vrijdag 2 maart 2012 @ 22:57:10 #196
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_108646332
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 maart 2012 17:00 schreef popolon het volgende:
Tja het schoonmaken van flessen kost me hooguit een half uurtje denk ik. Ik heb dan ook geen 33cl flesjes, ze zijn allemaal minimaal 66cl of meer. Heb wel wat Grolsch beugels die minder dan dat zijn maar die staan gewoon leuk. ;)
Ik bottel het meeste eigenlijk in 33cl maar af en toe een grotere fles zoals 75cl. Dat heeft ook qua rijping wel wat voordelen.

Ik spaar meestal zoveel mogelijk flesjes op. Het nu ook een "flessenboom" gekocht. Pilaar met steeltjes en daar kan ik 81 flessen op kwijt(je hebt ze ook groter). Neemt lekker weinig ruimte in.

Daarbij heb ik gelijk 50 flesjes gekocht(eigenlijk tegen mijn principe) maar ik had een paar keer achter elkaar gebrouwen dus al mijn gespaarde flesjes waren op :D

quote:
Ik moet nodig weer wat flessen hebben, ik heb 50 liter bier in de basement dat nog wel een maand of wat moeten 'zitten'.

Heb veel van deze Sam Adams flessen, 650ml.
Drink je die zoveel dan? ;)
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
  vrijdag 2 maart 2012 @ 23:47:37 #197
10763 popolon
Fetchez la vache!
pi_108648491
Ik haal er een paar soms maar vrienden bewaren ze nu ook voor me.

De 33cl ben ik eigenlijk mee opgehouden, teveel werk. Af en toe vul ik er een paar bij een batch, zijn wel handig als je eens wat weggeeft. En die hoef ik ook niet terug. ;)
Patience is not one of my virtues, neither is memory. Or patience for that matter.
  woensdag 7 maart 2012 @ 15:47:31 #198
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_108824459
Zo, eergisteren een nieuwe batch van mijn Double IPA gemaakt en enigzins onverwachts ga ik morgen nóg een batch van mijn Double IPA maken :9

Dat is mooi, want dan heb ik 1) een stuk meer en 2) kan ik een klein experiment uitvoeren met het dryhoppen :)
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
  zaterdag 10 maart 2012 @ 23:17:03 #199
10763 popolon
Fetchez la vache!
pi_108954671
Zo, deze vandaag even gebrouwen.



Ik heb geen flessen meer. :') Ik heb 30 liter pilsner en een batch Australian ale nu beneden staan.
Patience is not one of my virtues, neither is memory. Or patience for that matter.
  zondag 11 maart 2012 @ 00:08:04 #200
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_108956263
quote:
17s.gif Op zaterdag 10 maart 2012 23:17 schreef popolon het volgende:
Zo, deze vandaag even gebrouwen.

[ afbeelding ]

Ik heb geen flessen meer. :') Ik heb 30 liter pilsner en een batch Australian ale nu beneden staan.
Ik ben benieuwd :Y

Ik ben nu flesjes aan het sparen omdat ik nu dus ongeveer 38 liter in de vergisting heb staan.
Dan moet straks wel op fles :D

En dan heb ik nog een klein plan voor een nieuw biertje. Ik heb nog wel een paar grote flessen staan, die ga ik ook maar gebruiken denk ik.
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')