quote:Op dinsdag 27 september 2011 12:43 schreef MASD het volgende:
Er zit echt een laser in treinen. Die laser gebruiken ze om een groot rad te verhitten. De duizenden hamster in dat rad gaan gaan rennen omdat ze hun voeten verbranden en zo komt de trein in beweging.
Denk nou eens na. Een spoor heeft wissels. Denk je dat je dan met gelijkstroom weg komt?quote:Op dinsdag 27 september 2011 13:19 schreef STORMSEEKER het volgende:
Haha, nee maar serieus, het is toch ook weer niet zo een rare vraag? Trouwens, als het zovaak voorkomt, wat is dan het antwoord?
By the way; de bovenleiding is toch 1500V gelijkstroom? Als ICM's ook gelijkstroommotoren hebben, waarom heb je dan een omvormer nodig? En het een omvormer is, waarom hoor je dat dan alleen bij het opstarten, het moet dan toch constant omgevormd worden?
Die mag je even uitleggen, waarom zou dat niet met gelijkspanning kunnen?quote:Op dinsdag 27 september 2011 13:23 schreef vogeltjesdans het volgende:
[..]
Denk nou eens na. Een spoor heeft wissels. Denk je dat je dan met gelijkstroom weg komt?
Je mist de grap over wissels en wisselstroomquote:Op dinsdag 27 september 2011 13:25 schreef kree het volgende:
[..]
Die mag je even uitleggen, waarom zou dat niet met gelijkspanning kunnen?
Whooshquote:Op dinsdag 27 september 2011 13:25 schreef kree het volgende:
Die mag je even uitleggen, waarom zou dat niet met gelijkspanning kunnen?
Oh jaquote:Op dinsdag 27 september 2011 13:27 schreef vogeltjesdans het volgende:
[..]
Je mist de grap over wissels en wisselstroom
Het enige juiste antwoordquote:Op dinsdag 27 september 2011 12:54 schreef Scarlet_Dragonfly het volgende:
Bedoel je niet gewoon de ventilator van de airconditioning lucht-circulatie?
Je kunt op 2 manieren een DC motor aansturen, door middel van weerstanden of door de stroom te 'pulsen'. Bij weerstanden heb je (heel veel) verlies als warmte, en hierom pulsen moderne treinen de stroom. Bij het starten is de frequentie laag genoeg om te horen.quote:Op dinsdag 27 september 2011 13:19 schreef STORMSEEKER het volgende:
Haha, nee maar serieus, het is toch ook weer niet zo een rare vraag? Trouwens, als het zovaak voorkomt, wat is dan het antwoord?
By the way; de bovenleiding is toch 1500V gelijkstroom? Als ICM's ook gelijkstroommotoren hebben, waarom heb je dan een omvormer nodig? En het een omvormer is, waarom hoor je dat dan alleen bij het opstarten, het moet dan toch constant omgevormd worden?
Haha. Nee. Waarom denk je dat je hoge fluittonen hoort alleen bij het starten dan, omdat alleen dan de airco aanstaat?quote:
Het is ook gewoon niet de airco.quote:Op dinsdag 27 september 2011 13:32 schreef STORMSEEKER het volgende:
Maakt dat ding serieus zoveel lawaai dan? Waarom hoor je precies datzelfde geluid dan niet in andere treinen?
En het klinkt echt als iets electrisch, wat precies zou dit geluid dan veroorzaken in de airco?
Ah ok, dus die pulsen beginnen heel langzaam (omdat de motor op gang moet komen) en gaandeweg neemt de frequentie van die pulsen dus toe (door toenemend toerental) en dat klinkt dus als dat aparte opstart/lasergeluid (wat je bij hoge frequenties, dus na het opstarten, niet meer waar kunt nemen). Right?quote:Op dinsdag 27 september 2011 13:33 schreef Catbert het volgende:
Je kunt op 2 manieren een DC motor aansturen, door middel van weerstanden of door de stroom te 'pulsen'. Bij weerstanden heb je (heel veel) verlies als warmte, en hierom pulsen moderne treinen de stroom. Bij het starten is de frequentie laag genoeg om te horen.
Het is typisch voor alle chopper systemen maar hoe sterk je het hoort varieert nogal. Ik heb het idee dat de constructie van die dingen gewoon niet zo geweldig is. Je hoort het doordat leidingen mee gaan trillen met de frequentie vanwege de magnetische velden die met die frequentie aan/uit gezet worden. In princiepe hoort dat met isolatie en een degelijke contructie geminimaliseerd te worden.quote:Op dinsdag 27 september 2011 13:46 schreef STORMSEEKER het volgende:
Ah ok, dus die pulsen beginnen heel langzaam (omdat de motor op gang moet komen) en gaandeweg neemt de frequentie van die pulsen dus toe (door toenemend toerental) en dat klinkt dus als dat aparte opstart/lasergeluid (wat je bij hoge frequenties, dus na het opstarten, niet meer waar kunt nemen). Right?
Is dit typisch voor dit type treinen, want ik hoor dit in geen enkel ander soort trein?
Nee! (maar bedankt voor de poging)quote:
Ik denk dat er eerst gelijkstroom van gemaakt wordt en dat er daarna via een chopper PWM toegepast wordt. Hoe 't exact werkt is wel op internet te vinden en anders PM je Socios maar. Verbaast me dat 'ie dit topic nog niet gevonden heeftquote:Op dinsdag 27 september 2011 13:46 schreef kree het volgende:
De bovenleiding is volgens mij gewoon wisselspanning.
Volgens mij is wat je bedoeld de frequentie omvormer.
Je bedoelt NIET dat geluid als 'ie optrekt? Oh. In dat geval vermoed ik eerder de ventilatie ofzo. Compressor van de airco die aanslaat ofzo.quote:Op dinsdag 27 september 2011 13:50 schreef STORMSEEKER het volgende:
Nee! (maar bedankt voor de poging)
Dit is gewoon een piep/zoemgeluid. Ik bedoel het geluid dat de trein maakt als deze wordt ingeschakeld/aangezet/opgestart. Het duurt maar 3 a 4 seconden ongeveer. Het is eenmalig bij het opstarten en daarna hoor je het niet meer. Vaak als de trein stilstaat en alles uitstaat (behalve de verlichting) wordt er iets (motoren?) ingeschakeld waardoor dat geluid ontstaat. Daarna gaat hoor je het brommen/zoemen van de motoren en pas inderdaad bij wegrijden hoor je die piep/zoemtonen van de motoren.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |