abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  woensdag 31 augustus 2011 @ 14:05:09 #1
66470 Klonk
Koning van Tofania
pi_101409247
Bakkersnoobvraagje

Stel ik heb een deeg wat een uur moet rijzen kan het dan kwaad als dat twee uur staat te rijzen?
Klonk is alleen Klonk als er Klonk op staat
  woensdag 31 augustus 2011 @ 14:08:27 #2
81882 Lips
Een vrouwtje
pi_101409348
Volgens mij niet. Gist is op een bepaald moment toch gewoon uitgewerkt?

Als je oliebollen bakt moet dat ook rijzen, maar tussen het moment dat het rijzen begint en dat je van het laatste beetje deeg een oliebol maakt zit ook veel meer dan de opgegeven rijstijd (die je wel aanhoud voor de eerste oliebollen).

Bovenstaande is volledig gebaseerd op logica trouwens, niet op kennis :D
Miauw
Op dinsdag 21 juni 2011 21:42 schreef Jajong het volgende: I stand corrected; ik zou nooit vreemdgaan, behalve als mijn vriendin zo dom zou zijn als Lips.
  woensdag 31 augustus 2011 @ 14:09:24 #3
66470 Klonk
Koning van Tofania
pi_101409382
Zo dacht ik er ook over ja :D
Klonk is alleen Klonk als er Klonk op staat
  † In Memoriam † woensdag 31 augustus 2011 @ 14:11:47 #4
91830 MaximusTG
pi_101409473
Ja, deeg kan wel degelijk te lang rijzen, dan worden de luchtbelletjes te groot en gaan ze verbinden. De structuur van het resulterende brood? is dan minder goed. Wat je kan doen is het deeg op een koelere plek zetten. Al is een uurtje extra nu ook weer niet heel veel. Wat wil je bakken?
  woensdag 31 augustus 2011 @ 14:17:06 #5
66470 Klonk
Koning van Tofania
pi_101409645
Brood, normaal zou dat een uur moeten rijzen en het zou verrekte handig uitkomen als ik het deeg nu zou kunnen maken, rond drie uur moet ik werken (gebroken diensten) en zou rond kwart voor vijf weer thuis zijn, dus eigenlijk 3 kwartier te lang :@
Klonk is alleen Klonk als er Klonk op staat
  † In Memoriam † woensdag 31 augustus 2011 @ 14:19:14 #6
91830 MaximusTG
pi_101409700
Ja, nou, dan zou ik het dus op een koele plek in huis zetten, berging of zo? Kelder? Moet ook weer niet te koud zijn. Je kunt ook iets meer zout toevoegen, dat remt de werking van gist af.
  woensdag 31 augustus 2011 @ 14:19:39 #7
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_101409719
Als je een langere rijstijd wilt, gebruik koud water en laat het deeg in de koelkast rijzen
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  woensdag 31 augustus 2011 @ 14:19:52 #8
66470 Klonk
Koning van Tofania
pi_101409728
ik dacht deeg altijd moest rijzen op een warme plek :D
Klonk is alleen Klonk als er Klonk op staat
  † In Memoriam † woensdag 31 augustus 2011 @ 14:20:43 #9
91830 MaximusTG
pi_101409762
Niks moet, meestal zijn die recepten bedoeld om je deeg snel klaar te hebben. Langzamer rijzen is beter voor de smaak. Koelkast zou ik niet doen als het maar om 3 kwartier is.
  woensdag 31 augustus 2011 @ 14:21:34 #10
66470 Klonk
Koning van Tofania
pi_101409794
Dus even de samenvatting, geen warm maar koud water gebruiken en laten rijzen in de kelder waar het net wat koeler is dan in de keuken?
Klonk is alleen Klonk als er Klonk op staat
  woensdag 31 augustus 2011 @ 14:21:42 #11
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_101409796
Hoe langzamer het rijst hoe beter voor de smaak. Minder gist toevoegen doet het ook
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  woensdag 31 augustus 2011 @ 14:22:12 #12
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_101409816
quote:
0s.gif Op woensdag 31 augustus 2011 14:21 schreef Klonk het volgende:
Dus even de samenvatting, geen warm maar koud water gebruiken en laten rijzen in de kelder waar het net wat koeler is dan in de keuken?
Ja, dan verleng je de rijstijd, je kan het nog meer verlengen door minder gist te gebruiken
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  woensdag 31 augustus 2011 @ 14:23:34 #13
66470 Klonk
Koning van Tofania
pi_101409870
Dan ga ik aan de slag :)

Dank voor de info allebei :)
Klonk is alleen Klonk als er Klonk op staat
  † In Memoriam † woensdag 31 augustus 2011 @ 14:28:46 #14
91830 MaximusTG
pi_101410043
Succes! En post ff een foto van het resultaat in het broodbaktopic he ;)
Brood bakken in de oven #5: Waar we lekker verder kneden..
  woensdag 31 augustus 2011 @ 14:33:04 #15
66470 Klonk
Koning van Tofania
pi_101410184
raar of tof trouwens, merk net dat ik met koud water veel sneller een stevige deegbal in de kom heb
Klonk is alleen Klonk als er Klonk op staat
pi_101410245
ik meng altijd met lauw water (ongeveer 20 graden) en laat het in totaal zo'n 6 uur rijzen op kamertemp. Gewoon minder gist gebruiken :P
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')