Tuurlijk wel, als er niet genoeg "1-tjes en 00-tjes" aankomen aan de andere kant van de kabel, dan heb je kwaliteitsverlies.quote:Op maandag 29 augustus 2011 18:00 schreef benjamin-nl het volgende:
Binnenkort gaat Ziggo standaard digitale tv aanbieden. Mijn televisie is splinter nieuw en gaat dus straks knallen. Nu ligt er een oude COAX kabel naar de tv toe met 2 koppel stukken er tussen.
Op de website van UPC dat een goede coax kabel van belang is!? Maar als er straks digitaal signaal doorheen gaat... dus 1-tjes en 00-tjes kan er toch nooit kwaliteitseis verlies optreden?
Hoe werkt dit en kan ik beter een nieuwe kabel kopen?
Maar is het niet zo dat er net als bij ethernet een soort ontvangst bevestiging op zit?quote:Op maandag 29 augustus 2011 18:22 schreef KomtTijd... het volgende:
[..]
Tuurlijk wel, als er niet genoeg "1-tjes en 00-tjes" aankomen aan de andere kant van de kabel, dan heb je kwaliteitsverlies.
Of je beter een nieuwe kabel kunt kopen, weet je pas als je je huidige kabel getest hebt.
Nee, TV is Live, dus ontvangstbevestiging heb je weinig aan. Eenmaal gemist is gemist.quote:Op maandag 29 augustus 2011 18:24 schreef benjamin-nl het volgende:
Bedankt voor de antwoorden
[..]
Maar is het niet zo dat er net als bij ethernet een soort ontvangst bevestiging op zit? Net als bij ethernet
Als er niets is aan te merken op de kwaliteit van je huidige analoge ontvangst (dus geen zichtbare beeldruis of interferentiestrepen) dan gaat digitale TV via diezelfde kabel meestal (!) ook goed werken. Maar twee koppelstukken ertussen en dan ook nog een oude (en wellicht niet goed afgeschermde) coaxkabel is geen aanrader.quote:Op maandag 29 augustus 2011 18:00 schreef benjamin-nl het volgende:
Binnenkort gaat Ziggo standaard digitale tv aanbieden. Mijn televisie is splinter nieuw en gaat dus straks knallen. Nu ligt er een oude COAX kabel naar de tv toe met 2 koppel stukken er tussen.
Nee, dat zie je veel te simplistisch. Zowel digitale als analoge televisiesignalen worden gemoduleerd op hoogfrequente draaggolven om ze via het bestaande kabelnet te kunnen transporteren. En dat is in essentie een analoge techniek. Beide signalen zijn even gevoelig voor storingen als gevolg van bijvoorbeeld misaanpassingen of interferentie van buitenaf bij ontoereikende afscherming. Alleen manifesteren die storingen zich bij digitale televisie heel anders. Bij digitale transmissie wordt gebruik gemaakt van redundantie zodat - met behulp van uitgekookte algoritmen - bitfouten tot op zekere hoogte zijn te corrigeren. Dat gebeurt geheel automatisch in de digitale ontvanger. Maar als de error rate te hoog oploopt, kun je last krijgen van blokjespatronen of 'hangende' beelden en dan gaat het beeld ook al heel gauw op zwart, zodat je helemaal niets meer ziet of hoort. Het komt bij digitale televisie bij gebruik van ondeugdelijke bekabeling ook vaak voor dat sommige kanalen in het geheel niet werken en andere - ogenschijnlijk - een uitstekende ontvangst geven.quote:Op de website van UPC dat een goede coax kabel van belang is!? Maar als er straks digitaal signaal doorheen gaat... dus 1-tjes en 00-tjes kan er toch nooit kwaliteitseis verlies optreden?
Als je geld over hebt voor een gloednieuwe televisie en probleemloos digitaal wil gaan kijken, dan denk ik dat dit een mooie gelegenheid is om ook je bekabeling eens te herzien. Kies voor installatie binnenshuis bijvoorbeeld Hirschmann KOKA799. Denk ook aan deugdelijk aansluitmateriaal (coax stekkers en wandcontactdozen). Beslist geen 'bouwmarkt' spul nemen.quote:Hoe werkt dit en kan ik beter een nieuwe kabel kopen?
Dit soort dingen bedoel ik dus.quote:Op maandag 29 augustus 2011 18:59 schreef Riparius het volgende:
Als je geld over hebt voor een gloednieuwe televisie en probleemloos digitaal wil gaan kijken, dan denk ik dat dit een mooie gelegenheid is om ook je bekabeling eens te herzien. Kies voor installatie binnenshuis bijvoorbeeld Hirschmann KOKA799. Denk ook aan deugdelijk aansluitmateriaal (coax stekkers en wandcontactdozen). Beslist geen 'bouwmarkt' spul nemen.
Inderdaad, en zeker bij digitale TV. Als het niet goed gaat zie/merk je dat meteen, en als het wel goed gaat, is het absolute onzin om iets met je kabels te doen.quote:Op maandag 29 augustus 2011 19:16 schreef Redah het volgende:
[..]
Dit soort dingen bedoel ik dus.
Ik kijk sinds 1999 digitale televisie. Inmiddels 3x coax getrokken (2x ivm wisseling van kamers, 3e x ivm verbouwing) en heb gewoon altijd Gamma kabeltjes en connectors gehaald. En die doen het prima, zolang je maar voor de 'satelliet' variant gaat. Kun je 'merk' kabel goedkoop krijgen (via internet bijv.), dan vooral doen. Maar het is, mag ik na 12 jaar ervaring met altijd 100% signaalsterkte over 15 meter Gamma kabel toch wel zeggen, beslist niet nodig om 'merk' kabels en connectors te kopen.
Dit valt in dezelfde categorie als 'Monster' kabels van > ¤100,-. Ja, er is verschil, maar dat is zo ontzettend miniem dat het in 99 van de 100 gevallen het prijsverschil niet waard maakt.
Coax is per definitie "afgeschermd". Alleen de kwaliteit daarvan laat nogal te wensen over bij sommige goedkope kabels. Waardoor stoorsignalen toch door kunnen dringen tot de signaaldrager.quote:Op maandag 29 augustus 2011 19:30 schreef Ori het volgende:
Digitale tv (Ziggo) heeft hier lang probleemloos gewerkt met een standaard goedkope coaxkabel
Tot Digitenne ineens een zender plaatste vlakbij op een toren. Stuk of 6 zenders deden het ineens niet meer, omdat de freqentie overlapte. De digitenne zender werkte dus gewoon in op de kabel. Alleen vervangen door afgeschermde kabels verhielp het probleem.
Ja, en dat is nou precies wat ik hierboven ook al heb uitgelegd, maar kennelijk heb je dat niet gelezen. Tijd om je coaxbekabeling en aansluitmateriaal te herzien.quote:Op vrijdag 16 september 2011 23:13 schreef marcobee het volgende:
Kan het kloppen dat een deel van de digitale zenders niet weergegeven kan worden terwijl de andere ogenschijnlijk goed zijn?
ja. Digitaal kent geen ruisquote:Op vrijdag 30 september 2011 00:32 schreef fespo het volgende:
die van mij wordt 3x doorgelust en is zeker 20 jaar maar de beeldkwaliteit is kraakhelder.
hoe kom je dat meten?quote:Op vrijdag 30 september 2011 00:33 schreef Ou-Tannu het volgende:
[..]
ja. Digitaal kent geen ruisals t Signaal maar goed genoeg overkomt en je BER waarde binnen de perken blijft ( liefste gewoon 0! ) merk je er weinig van ja
Precies.quote:Op vrijdag 30 september 2011 12:31 schreef Bart het volgende:
Gewoon afwachten. Geen artifacts, dan ook geen nieuwe kabel kopen. Wel artifacts, dan wel een nieuwe kabel kopen. Ik heb zojuist een 15m-kabel gekocht voor 17 euro, doet het perfect. Duur merk is niet echt nodig.
Alle digitale ontvangers hebben de mogelijkheid de BER te meten en te laten zien op het scherm van de aangesloten TV. Raadpleeg de handleiding van de ontvanger of loop het systeemmenu even door. De BER moet permanent op nul blijven staan bij alle zenders. Is dat niet het geval, dan is je signaalkwaliteit niet in orde, hetgeen doorgaans te wijten is aan de coaxbekabeling binnenshuis of het gebruikte aansluitmateriaal (coax stekkers, splitters, versterkers ...).quote:
Dit dus. Zo gek duur is het niet trouwens, 1.30 de meter ofzo...quote:Op zaterdag 17 september 2011 15:26 schreef wolfrolf het volgende:
Het digitale TV signaal is veel gevoeliger dan een analoog TV signaal. Met name de HDTV zenders. Als je storing hebt op je kabel (die vaak misschien niet eens zichtbaar is op een analoge zender!!!) zie je gewoonweg blokken.
Je doet er verstandig aan om te investeren in dubbel afgeschermd Hirschmann Koka799 coax kabel en volledig afgeschermde Hirschmann Coax connectoren
[ afbeelding ]http://www.jmsproducts.eu(...)telliet-25meter.html
[ afbeelding ]
http://www.jmsproducts.eu(...)e-iec-coax-plug.html
[ afbeelding ]
http://www.jmsproducts.eu(...)e-iec-coax-plug.html
Deze connectoren zijn 100% afgeschermd tegen stoorzenders van buiten tot 75dB
Just my 2 cents. Ik heb deze spullen hier in gebruik en het signaal is brandschoon met een BER van 0.
Het is belangrijk om te beseffen dat bij digitale TV de kwaliteit van het signaal belangrijker is dan de sterkte.
Voor 18 euro heb je 15 meter hirschmann (ongeveer) en dan ben je nog 5 euro aan stekkers kwijt en dan weet je dat je sowieso geen verlies hebt.quote:Op vrijdag 30 september 2011 12:31 schreef Bart het volgende:
Gewoon afwachten. Geen artifacts, dan ook geen nieuwe kabel kopen. Wel artifacts, dan wel een nieuwe kabel kopen. Ik heb zojuist een 15m-kabel gekocht voor 17 euro, doet het perfect. Duur merk is niet echt nodig.
bij mij is de BER op de hoge frequentjes (800+mhz) rond de 10~15 .. geeft nog steeds een prima beeld.. stukje coax in de installatie wat ik zo niet kan vervangen :-(quote:Op vrijdag 30 september 2011 12:49 schreef Riparius het volgende:
[..]
Alle digitale ontvangers hebben de mogelijkheid de BER te meten en te laten zien op het scherm van de aangesloten TV. Raadpleeg de handleiding van de ontvanger of loop het systeemmenu even door. De BER moet permanent op nul blijven staan bij alle zenders. Is dat niet het geval, dan is je signaalkwaliteit niet in orde, hetgeen doorgaans te wijten is aan de coaxbekabeling binnenshuis of het gebruikte aansluitmateriaal (coax stekkers, splitters, versterkers ...).
kloptquote:Op vrijdag 30 september 2011 16:14 schreef wolfrolf het volgende:
Er zit wel foutcorrectie op ook. 15 BER kan je ontvanger nog wel terugberekenen naar wat het hoort te zijn. Maar de kans dat je blokjes in beeld krijgt neemt wel erg toe.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |