abonnement bol.com Unibet Coolblue
  woensdag 24 augustus 2011 @ 19:06:36 #51
74865 Pumatje
Wij stelen die kazen!
pi_101137569
quote:
0s.gif Op woensdag 24 augustus 2011 18:04 schreef Clan het volgende:

[..]


Ten tweede is de houding van de Britten te wijten aan de ongeregeldheden die op dat moment plaatsvonden in Nederlands Indië, de Slag bij Sorabaja heeft de Britten laten inzien dat een snelle terugkeer van het koloniaal gezag niet ten goede zou komen aan de archipel. De Britten probeerde neutraal te staan tussen de Nederlanders en de Indonesische nationalisten waarna ze de Nederlandse troepen weigerde actie te ondernemen. Ik denk dat dit ook vanuit een optiek is m de eigen Britse ( Indische) troepen te beschermen tegen aanvallen van deze nationalisten.
absolute onzin..
de Nederlanders in de jappenkampen bleven daarin, in tegenstelling tot wat de britten deden met Britse burgers, die werden in een chaos overal in Indië bevrijd. Er zijn zelfs rapporten dat de Britten in ruil voor vermaak wapens zouden hebben geruild met Zwarte raven en buffels.

De enige reden waarom de Brit nederland niet toeliet in Nederlands Indie was om de reden van het Anti koloniale beleid van Clement Attlee...
[DEF] SC#8 Pumatje, niet geboren maar door de baas verstrekt
pi_101140850
quote:
0s.gif Op woensdag 24 augustus 2011 19:06 schreef Pumatje het volgende:

[..]

absolute onzin..
de Nederlanders in de jappenkampen bleven daarin, in tegenstelling tot wat de britten deden met Britse burgers, die werden in een chaos overal in Indië bevrijd. Er zijn zelfs rapporten dat de Britten in ruil voor vermaak wapens zouden hebben geruild met Zwarte raven en buffels.

De enige reden waarom de Brit nederland niet toeliet in Nederlands Indie was om de reden van het Anti koloniale beleid van Clement Attlee...
Clement Attlee is pas eind juli 1945 premier van het Verenigd Koninkrijk geworden, ik weet niet of hij binnen een paar weken al met dit beleid kwam en dit tot uitvoer liet brengen.

Ten tweede kozen veel burgers ervoor om in de Jappenkampen te blijven uit vrees voor gerichte acties van de Indonesische nationalisten, de Britten lieten de bescherming in eerste insantie over aan de Japanners maar dat bleek niet te werken. Wat ook vergeten wordt is dat de Britten maar op bepaalde strategische plekken in de archipel actief waren en niet overal gezag konden uitvoeren tegen de nationalisten die de republiek al hadden uitgeroepen. Dat de Britten hun eigen bevolking overal bevrijdden is hun goed recht, in beginsel waren de Nederlanders in Indië ook niet echt de verantwoordelijkheid van de Britten.

Ik zou echt eens een goed stuk onder ogen moeten zien over de Britten in Nederlands Indië over te voeren beleid om daar een andere mening over te krijgen.
pi_101141087
Mariniersbrigade 1943-1949

De opleiding van de mariniers vond plaats in de Verenigde Staten in Camp Lejeune (North Carolina) Camp Endicott, Philadelphia, Kentucky en Quantico.
Daar er van de Engelsen geen Nederlandse troepen op Java mochten landden, week de Brigade uit naar Malakka. Alleen het 1 Inbat mocht in Batavia ontschepen en voegde zich later bij de

Op 24 april 1946 werd het zogeheten Soerabaja-front van de 5th Indian Division overgenomen.

De Marbrig heeft in het jaar 1946 diverse acties gevoerd zoals op 10 augustus 1946 de operatie "Trackman" en op 19 augustus 1946 de operatie "Quantico".
Eind januari 1947 werd het Soerabaja-front belangrijk uitgebreid door de bezetting van de Porongdelta. Op 17 maart werden in een gecombineerde actie met de landmacht de sluizen bezet. Op 18 maart werd Modjokerto bezet en kon operatie "Ideaal" ook wel aangeduid als "IJmuiden" als zeer geslaagd worden beschouwd.

Tijdens de 1e politionele actie, op 21 juli 1947, landde de Mariniersbrigade op de noordkust van de oosthoek bij Pasir-Poetih. Een ander deel trok samen met de X - Brigade op naar Malang. Als vervolg op de 1e politionele actie landden onderdelen van de Marbrig. en onderdelen van KL en KNIL op 4 augustus 1947 op Madoera, en werd dit eiland bezet.

Na de 1e politionele actie was de Marbrig gelegerd in de "Oosthoek".

Begin 1948 vond een grote reorganisatie (inkrimping) plaats bij de Mariniersbrigade. De tijd brak aan dat de OVW'ers moesten thuisvaren en vervangen werden door mariniers zeemilicien {dienstplichtigen).Voor de Marbrig betekende het een afslanking van 3 naar 2 infanteriebataljons. Ingekrompen, gereorganiseerd werden verder o.a. het Motortransportbataljon, het Artilleriebataljon en de Verzorgingsafdeling. Het Genie bataljon werd ingekrompen tot een Amphibisch Technische Eenheid {ATE) . Van de Zware wapen compagnie bleven slechts 2 pelotons over, evenals van de Medische compagnie. De Tankcompagnie. en de Verkenningsafdeling werden in hun geheel opgeheven.

Tijdens de 2e politionele actie op 19 december 1948 landde de Marbrig bij Glondong. De landing verliep vlot, maar na zo'n 30 km stuitten zij echter op een enorme tankval bij de kampong Hgepon. Vanaf dat moment begint de opmars naar Tjepoe te veranderen in een lijdensweg van versperringen, opgeblazen bruggen, onberijdbare en opgegeven wegen die er niet meer blijken te zijn maar overwoekerd zijn door djatibossen. Op 20 december bereikten de mariniers een groot djatibos bij Kaligede. De route die door dit bos is geheel overwoekerd en verdwenen. Besloten werd te voet verder te gaan en zo vertrokken de mariniers voor de laatste 35 kilometer naar Tjepoe. Op 21 december viel de verkeersbrug over de kali solo in mariniershanden en werd een al brandend Tjepoe bezet. Madioen kon niet meer op tijd bezet worden en werd pas op 27 december bereikt maar was reeds bezet door de K.L en KNIL.

Na de 2e politionele actie was de Marbrig gelegerd in het gebied dat de residenties Bodjonegoro en Soerabaja omvatte.

Op 7 juni 1949 werd de Mariniersbrigade opgeheven. Een gereorganiseerd en versterkt 5 Inbat ging verder als Amphibat (Amphibisch Bataljon) en kwam onder rechtstreeks bevel van de cdt. A - Divisie. Eind 1949 was het Amphibat. geheel teruggenomen op Soerabaja en zouden de laatste Mariniers Java verlaten.
Bron:Legermuseum



[ Bericht 34% gewijzigd door Clan op 25-08-2011 20:56:56 ]
pi_101253782
Het huidige Indonesië werd in maart 1942 door het Japanse leger verovert en bezet. Zoals er in Nederland verzet is geweest tegen de Duitsers, is er in Indië verzet gepleegd tegen de Japanners – maar over deze geschiedenis is weinig bekend. De omstandigheden in Indië waren volkomen anders dan in Nederland. En het verzet in Indië werd gebroken. Toen Japan op 15 augustus 1945 capituleerde waren vrijwel alle verzetsmensen gevangen genomen of geëxecuteerd.

In 80 minuten reconstrueert de documentairemaker Peter Hoogendijk het onbekende, huiveringwekkende verhaal van een strijd die gedoemd was om te mislukken, aan de hand van getuigenissen van Indische, Indonesische en Japanse veteranen.
pi_101287785
quote:
De eerste internetlink werkte niet dus ik zet hier even de internetlink van de pagina neer:

http://www.indischhistorisch.nl/

Tevens moet ik zeggen dat ik deze internetpagina niet kende en ik deze wel erg interessant en informatief vind.
  zondag 28 augustus 2011 @ 17:50:37 #57
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_101295862
quote:
0s.gif Op donderdag 18 augustus 2011 19:47 schreef Clan het volgende:

[..]

Waar komt deze afbeelding vandaan en waar heeft dit plaatsgevonden?
Komt uit het boek
Van Batavia naar Atjeh, dwars door Sumatra
De Aarde en haar Volken, 1904

door F. Bernard

titel van de foto is: Chineesche koelies aan het werk.

http://www.gutenberg.org/files/27972/27972-h/27972-h.htm
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_101300428
quote:
0s.gif Op zondag 28 augustus 2011 17:50 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Komt uit het boek
Van Batavia naar Atjeh, dwars door Sumatra
De Aarde en haar Volken, 1904

door F. Bernard

titel van de foto is: Chineesche koelies aan het werk.

http://www.gutenberg.org/files/27972/27972-h/27972-h.htm
Ik heb het even bekeken, maar het heeft niets met het leger van doen, dit waren Chinese koelies en die waren in dienst van private ondernemers, dat was na de afschaffing van het cultuurstelsel, dit heeft dus ook niets met kolonialisme te maken, maar is gewoon een vorm van uitbuiting van arbeiders zoals je die laatst ook hier zag in Nederland met die Polen in de aspergesector.
pi_101356429
@Pumatje

M.b.t. tot de weigering van de militairen tot Indië heb ik informatie gevonden die niet zozeer de Britten aanwijzen voor het dekolonisatieproces maar meer de V.S. en Australië, op de desbetreffende pagina kun je alle documenten vinden.

Diplomatieke & militaire relatie met Groot-Brittannië

Het vooroorlogse defensiebeleid van Groot-Brittannië in het Verre Oosten is volledig gericht op het behoud Singapore. In de totale Britse oorlogsplanning heeft het gebied echter een lage prioriteit. Tijdens de stafconferenties in Singapore in 1940 en 1941 vragen de Engelsen aan Nederlands-Indië om bij een oorlog met Japan versterkingen naar Malakka sturen. Pas in oktober 1941 worden vanuit Europa twee schepen van de Britse slagvloot naar Singapore gedirigeerd. Samen met de Verenigde Staten neemt Engeland in januari 1942 het initiatief tot de oprichting van ABDA-Command. Na val van Singapore (15 februari 1942) vechten uitgeweken restanten van het Britse leger mee bij de verdediging van Java.

Het Britse beleid is tijdens de oorlog op gericht zo snel mogelijk Singapore te heroveren om Britse prestige in de regio te herstellen. Premier Churchill zegt de Nederlandse regering een volledig herstel van het koloniale gebied toe. Op 15 augustus 1945 wordt het bevelsgebied SEAC van admiraal Lord Louis Mountbatten uitgebreid met Nederlands-Indië (minus Sumatra), Thailand en zuidelijk Indo-China. Het ontbreekt Mountbatten aan de middelen om meteen tot hulpverlening aan de burgergeïnterneerden en krijgsgevangenen over te gaan. De herbezetting van Java en Sumatra heeft voor hem bovendien geen prioriteit. Pas in oktober 1945 arriveren substantiële Brits-Indische eenheden. Door de politiek explosieve situatie besluit Mountbatten af te zien van de herbezetting van Java en Sumatra en alleen bruggenhoofden (key areas) te bezetten.
De Brits-Indische troepen zijn er om twee taken uit te voeren: het geven van hulp aan de geïnterneerden en de evacuatie van de Japanners. Onder geen beding mogen zij worden ingezet tegen de jonge Republiek Indonesië. [b]Om een escalatie te voorkomen verbiedt Mountbatten op 19 november bovendien de landing van Nederlandse troepen op Java en Sumatra
. De Brits-Indische troepen zijn er om de Japanners af te voeren en geallieerde krijgsgevangenen en geïnterneerde burgers te helpen. Desondanks raken Brits-Indische troepen in Soerabaja (oktober - november 1945) in zware gevechten verwikkeld met Indonesische nationalisten[/b]. De Britse legerleiding op Java vraagt de Indonesische autoriteiten te helpen bij de evacuatie van Japanners en geallieerde burgergeïnterneerden. In november 1946 verlaten de laatste Brits-Indische eenheden Java.


Diplomatieke & militaire betrekkingen met Australië

Voor Australië is Nederlands-Indië de eerste verdedigingslinie bij Japanse agressie in Zuidoost-Azië en het land neemt deel van de stafbesprekingen in Singapore in februari en april 1941. Een sleutelrol in de vooroorlogse defensieplannen is weggelegd voor de Britse Eastern Fleet, die bij een dreigende oorlog vanuit Europa wordt uitgezonden naar Singapore. Als de oorlog uitbreekt neemt Australië deel aan ABDA-Command en stuurt het marineschepen en troepen naar Nederlands-Indië en Singapore. Op Java (Blackforce), Ambon (Gull Force) en Timor (Sparrow Force) vechten Australische troepen tegen de Japanners.

Na de val van Singapore en Nederlands-Indië richt Australië zich volledig op de Verenigde Staten. Generaal MacArthur vestigt zijn hoofdkwartier in Brisbane, wordt geallieerd opperbevelhebber South West Pacific Area (SWPA) en krijgt het opperbevel over alle Australische en Nieuw-Zeelandse troepen. De Australische minister van Buitenlandse Zaken Herbert V. Evatt uit kritiek op de snelle val van Nederlands-Indië en zinspeelt op een grote rol van Australië bij het naoorlogse bestuur van de kolonie.

In 1945 zet MacArthur Australische troepen in bij de herovering van Tarakan en Balikpapan. Zijn geplande invasie van Java door twee Australische divisies (Operatie Oboe IV) wordt geschrapt. Na de capitulatie van Japan op 15 augustus zijn Australische troepen verantwoordelijk voor de herbezetting van Borneo, Celebes, de Molukken en een deel van de Kleine Soenda-eilanden. De regerende Australian Labor Party staat sceptisch tegenover herstel van de oude koloniale verhoudingen in Zuidoost-Azië. In het dekolonisatieconflict tussen Nederland en de Republiek Indonesië speelt de regering de Indonesische kaart. In de op verzoek van Australië ingestelde Commissie van Goede Diensten vertegenwoordigt het land de Republiek Indonesië. Na de tweede Politionele Actie wil Australië dat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zware sancties oplegt aan Nederland.


Diplomatieke en militaire relatie met de Verenigde Staten

De Verenigde Staten nemen deel aan de tweede en derde Singapore conferentie en als de oorlog uitbreekt neemt Amerika met Engeland het initiatief tot de oprichting van aan ABDACOM. Na de invasie van de Filippijnen wijken eenheden van de marine en legerluchtmacht uit naar Nederlands-Indië. De snelle val van de Singapore (15 februari) en Nederlands-Indië (8 maart) steekt in Amerikaanse ogen ongunstig af vergeleken bij de strijd op de Filippijnen. De Verenigde Staten hebben de Filippijnen voor de oorlog zelfstandigheid toegezegd en Filippijnse troepen hebben een groot aandeel in de verdediging tegen de Japanse invasie. Pas op 6 mei 1942 capituleren de laatste Amerikaans en Filippijnse eenheden. Tijdens de oorlog gaan er met name bij het ministerie van Buitenlandse Zaken stemmen op om Nederland aan te sporen hun kolonie intern zelfbestuur of zelfstandigheid toe te zeggen. Generaal MacArthur is echter bereid om zonder voorwaarden vooraf het Nederlandse koloniale gezag te herstellen. De ondertekening van de Van Mook-MacArthur Civil Affairs Agreement wordt door tussenkomst van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Cordell Hull, vertraagd.
MacArthur wil de Australische divisies onder zijn bevel inzetten voor de bevrijding van Nederlands-Indië (Operatie Oboe). Alleen herovering van Tarakan en Balikpapan vindt doorgang. De geplande invasie van Java (Operatie Oboe IV) wordt door de Joint Chiefs of Staff geannuleerd. Op 15 augustus wordt de verantwoordelijkheid voor de herbezetting van Nederlands-Indië (minus Sumatra) van MacArthurs bevelsgebied SWPA overgeheveld naar Mountbattens bevelsgebied SEAC. Tijdens het dekolonisatieconflict is de Verenigde Staten als neutrale partij vertegenwoordigd in de Commissie van Goede Diensten. Hun rol is beslissend in de laatste fase van het conflict. Onder dreiging van stopzetting van de Marshallhulp gaat Nederland overstag en wordt de grondslag gelegd voor een onmiddellijke overdracht van de soevereiniteit.


Bron: Afscheid van Indië
pi_101366035
quote:
Mauritz Christiaan Kokkelink (militair fort Willem I te Ambarawa, Nederlands-Indië, 17 juni 1913 - Matoury, Frans-Guyana, 24 augustus 1994) was een Nederlandse soldaat en na 1944 sergeant en tijdelijk militie-adjudant-onderofficier van het KNIL en guerrillastrijder in Nederlands Nieuw-Guinea tegen de Japanse bezetters in de Tweede Wereldoorlog.


http://nl.wikipedia.org/wiki/Mauritz_Christiaan_Kokkelink

Hij was geboren op het militair fort Willem I. Dat betekende meestal dat zijn vader daar gelegerd was, dat die geen officier was en dat moeder ook op de basis woonde.
pi_101366924
quote:
0s.gif Op woensdag 24 augustus 2011 19:06 schreef Pumatje het volgende:

de Nederlanders in de jappenkampen bleven daarin,
Even voor de duidelijkheid... een meerderheid van Nederlanders zat niet in een jappenkamp .
Zij waren meestal van gemengd afkomst en zij werden bedreigd in die eerste maanden na 15 augustus 1945. Beroofd, verkracht, mishandeld en enkele duizenden werden vermoord. Daarom ook zeiden de engelsen tegen de geinterneerden: blijf in het kamp zitten. Vele kampen werden bewaakt door Japanners, Molukkers en later ook Engelse troepen.

btw hoe het met de Molukse knillers is gegaan binnen en buiten (meesten van hun) de kampen, wel of niet in verzet, en hoe ze zo snel paraat stonden in augustus 1945 is ook een vergeten stukje geschiedenis.
pi_101384804
quote:
0s.gif Op dinsdag 30 augustus 2011 12:28 schreef Bluesdude het volgende:

[..]

[ afbeelding ]

http://nl.wikipedia.org/wiki/Mauritz_Christiaan_Kokkelink

Hij was geboren op het militair fort Willem I. Dat betekende meestal dat zijn vader daar gelegerd was, dat die geen officier was en dat moeder ook op de basis woonde.
Ik zie dat het fort er nog steeds staat:


Een van de toegangswegen naar Fort Willem I door Lanang-Lodoyong.

Het fort werd na het einde van de Java-oorlog (1825 tot 1830) gebouwd door Johannes van den Bosch, die in 1830 tot Gouverneur-Generaal van Nederlands-Indie werd benoemd.
Het fort kreeg een treurige bekendheid doordat het tijdens de Japanse bezetting als interneringskamp werd ingericht.
Het wordt echter nog steeds gebruikt als woonruimte en als gevangenis. Grote delen van het fort zijn dicht gemetseld en zijn in gebruik als “rumah walet”, dat is een plaats waar zwaluwen hun nesten maken. Deze nesten worden verzameld en naar het buitenland geëxporteerd, vooral naar China.






pi_101386036
quote:
0s.gif Op dinsdag 30 augustus 2011 12:57 schreef Bluesdude het volgende:

[..]

btw hoe het met de Molukse knillers is gegaan binnen en buiten (meesten van hun) de kampen, wel of niet in verzet, en hoe ze zo snel paraat stonden in augustus 1945 is ook een vergeten stukje geschiedenis.
Het schijnt dat het verzet tegen de Japanners onder de Molukkers erg groot was, maar hoe ze zo snel weer paraat stonden, ik weet het ook niet, daar zou ik ook wel het één en ander over willen weten. Nu weet ik ook niet waar de Molukse KNIL militairen ergens in Indië zaten.
  woensdag 31 augustus 2011 @ 16:42:35 #64
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_101414476
quote:
0s.gif Op vrijdag 19 augustus 2011 15:33 schreef Clan het volgende:

[..]

Dat zijn geen goedkope boeken, ik kijk bij de antiquraat of er misschien tweedehands liggen.
http://link.marktplaats.nl/479408323 !!
  woensdag 31 augustus 2011 @ 17:58:04 #65
74865 Pumatje
Wij stelen die kazen!
pi_101417322
quote:
0s.gif Op dinsdag 30 augustus 2011 12:57 schreef Bluesdude het volgende:

[..]

Even voor de duidelijkheid... een meerderheid van Nederlanders zat niet in een jappenkamp .
Zij waren meestal van gemengd afkomst en zij werden bedreigd in die eerste maanden na 15 augustus 1945. Beroofd, verkracht, mishandeld en enkele duizenden werden vermoord. Daarom ook zeiden de engelsen tegen de geinterneerden: blijf in het kamp zitten. Vele kampen werden bewaakt door Japanners, Molukkers en later ook Engelse troepen.

btw hoe het met de Molukse knillers is gegaan binnen en buiten (meesten van hun) de kampen, wel of niet in verzet, en hoe ze zo snel paraat stonden in augustus 1945 is ook een vergeten stukje geschiedenis.
Ja en dat is dus alles behalve de bedoeling.
Het straalt de verkeerde boodschap uit, en ik kan je vertellen dat de Nederlanders in de kampen alles behalve blij waren met de Japanse bewakers. Deze werden ook niet vertrouwd. De oorlog was voorbij, Japan heeft gecapituleerd... waarom konden de Nederlanders niet terug naar hun huizen, plantages en fabrieken? Simpelweg om het feit dat die terroristen gehele eilanden in hun terreurgreep hadden, waar niemand baat bij had.

De britten werden ook niet vertrouwd, er zijn meldingen geweest van ruilhandel met Zwarte buffels en raven voor wapens tegen plezier.. Idem voor de Jappen.

Het eiland moest zichzelf herstellen, dit was ook de wens en wil van de Nederlandse regering. Dit kan niet anders dan iedereen zijn dagelijkse leven weer op te laten pakken.

De Britten hebben de Nederlanders niet uit de kampen gehaald, ze hebben ze er ook niet ingestopt dat klopt, maar het is schrijnend dat de Britten op de eilanden wel uit de kampen zijn gehaald om terug te keren naar waar ze wilden.

Godzijdank heeft Westerling de meeste uit de kampen gehaald.
[DEF] SC#8 Pumatje, niet geboren maar door de baas verstrekt
pi_101418093
quote:
0s.gif Op dinsdag 30 augustus 2011 12:57 schreef Bluesdude het volgende:

[..]

Even voor de duidelijkheid... een meerderheid van Nederlanders zat niet in een jappenkamp .
Zij waren meestal van gemengd afkomst en zij werden bedreigd in die eerste maanden na 15 augustus 1945. Beroofd, verkracht, mishandeld en enkele duizenden werden vermoord. Daarom ook zeiden de engelsen tegen de geinterneerden: blijf in het kamp zitten. Vele kampen werden bewaakt door Japanners, Molukkers en later ook Engelse troepen.
Bedoel je de bersiap tijd?
pi_101420989
quote:
0s.gif Op woensdag 31 augustus 2011 18:19 schreef revolutionarymen het volgende:

[..]

Bedoel je de bersiap tijd?
ja ..
bersiapperiode=in die eerste maanden na 15 augustus 1945
tot eind december
pi_101421314
quote:
0s.gif Op woensdag 31 augustus 2011 17:58 schreef Pumatje het volgende:

[..]

Ja en dat is dus alles behalve de bedoeling.
Het straalt de verkeerde boodschap uit, en ik kan je vertellen dat de Nederlanders in de kampen alles behalve blij waren met de Japanse bewakers.
Dat waren ze min of meer wel na 15 augustus Geen bewaking was nog gevaarlijker.
De Japanners lieten het agressief besturen van de kampen vallen, mensen konden wel op eigen verantwoordelijkheid vertrekken. Onderwijl wachtten ze de komst van geallieerde troepen af om het gezag van de regio over te dragen, hun eenheid formeel over te geven.
In Semarang eo ging een Japanse eenheid nog fel in de slag met een meute extremisten, oa omdat men vreesde dat Japanse en Europese gevangenen zouden worden vermoord.

quote:
Deze werden ook niet vertrouwd. De oorlog was voorbij, Japan heeft gecapituleerd... waarom konden de Nederlanders niet terug naar hun huizen, plantages en fabrieken? Simpelweg om het feit dat die terroristen gehele eilanden in hun terreurgreep hadden, waar niemand baat bij had.
Het was geen georganiseerde groep. Het waren vele groepjes, zonder centrale leiding . Het waren jongeren (pemoeda's ) of jong volwassenen, die spontaan in verzet kwamen tegen een nieuwe dreigende Nederlandse dictatuur.


quote:
Godzijdank heeft Westerling de meeste uit de kampen gehaald.
Die enge massamoordenaar heeft zeker niet de meeste geinterneerden ( 100.000 burgers+42.000 pows) "bevrijd"
Hij werd als lid van het Korps Insulinde op Sumatra gedropt en was daar vooral actief in hardhandig terreur en nationalistisch verzet aan te pakken.
http://www.hetdepot.com/KapiteinWesterling.html

[ Bericht 4% gewijzigd door Bluesdude op 31-08-2011 20:03:22 ]
  woensdag 31 augustus 2011 @ 21:28:05 #69
74865 Pumatje
Wij stelen die kazen!
pi_101426784
Enge massamoordenaar? Wie bedoel je?

Je doelt vast en zeker op de leiders van de Raven en Buffels.. je haalt er 2 door elkaar vriend ;)
[DEF] SC#8 Pumatje, niet geboren maar door de baas verstrekt
pi_101427115

Camp Darley Australië 1945 gezagbataljons klaar voor Indië


Dienstplichtigen 2e divisie, in afwachting van hun vetrek naar Indië 1947


Troepentransport naar Nederlands-Indië
  vrijdag 2 september 2011 @ 12:00:39 #71
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_101483488
Deze maand in het Historisch Nieuwsblad een aantal interessante artikelen over Indië, kan even niet scannen helaas. In ieder geval die paar euro waard.

Verder nog een blog op de site van het HN: http://www.historischnieu(...)n_Ad_van_Liempt.html
pi_101571642
Indiëherdenking Roermond 2011


http://www.nim-roermond.nl/index.htm


Van Heutz




De laatste echte KNIL militair, deze Sergeant-majoor draagt een origineel uniform


Bewoners van Bronbeek op de eretribune


Het monument de dag erna


Het monument de dag erna



[ Bericht 7% gewijzigd door Clan op 05-09-2011 02:44:34 ]
pi_101572042
m'n opa had daar tot een paar jaar terug ook nog bij kunnen zitten (3 jaar terug overleden), maar hij had daar nooit zoveel behoefte aan.
Nobody expects the Spanish Inquisition!
pi_101572387
quote:
0s.gif Op zondag 4 september 2011 22:06 schreef Its-Jojo-4you het volgende:
m'n opa had daar tot een paar jaar terug ook nog bij kunnen zitten (3 jaar terug overleden), maar hij had daar nooit zoveel behoefte aan.
Ik sprak vandaag een man bij het monument die drie jaar in Indië had gezeten maar niet naar de herdenking ging, "veel mooie herinneringen, maar soms iets teveel" was zijn argument.

Ik denk dat ook voor veel de erkenning te laat is gekomen en ze geen behoefte meer hebben aan dit alles.
  Eindredactie Frontpage / Forummod maandag 5 september 2011 @ 07:27:32 #75
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_101582088
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC



quote quotesplits me

Omdat je een nieuwe gebruiker bent willen we je erop wijzen dat het niet is toegestaan reclame te maken of FOK! te gebruiken voor commerciële doeleinden. Blijf ontopic en wees aardig voor je medeFOK!kers.
smilie   Pagina 3 / 9
Let op: Met het plaatsen van een bericht verklaar je akkoord te gaan met onze algemene voorwaarden van 27-05-2020, privacy policy van 27-05-2020 en Policy
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')