http://www.zeppers.nl/nl/filmnl/beer-cheaper-therapyquote:“Ik ben 22 jaar en heb zeker 30 mensen gedood. In Irak kreeg ik hiervoor een onderscheiding, hier thuis zou ik een seriemoordenaar zijn. Dat zijn moeilijke gedachten die door je hoofd gaan, als het ’s avonds donker wordt.”
'Welcome home heroes'. 'We support our troops'. 'If you love your freedom, thank my dad'. Op wapperende vlaggen, op winkelruiten, op auto's en T-shirts is te lezen hoe de inwoners van Killeen, Texas denken over 'onze jongens' een paar kilometer verderop in Fort Hood, de grootste legerbasis van de Verenigde Staten.
Duizenden militairen overspoelen het stadje als ze terug zijn van een missie, tot ze weer uitgezonden worden. "Om lol te maken natuurlijk!" roept een militair van nauwelijks twintig, in het dagelijks leven monteur van Apache-helikopters, die nu met vrienden naar stoere auto’s kijkt. Met glimmende velgen, grote spoilers en vering tot op de grond. Hij vertrekt binnenkort weer naar Afghanistan. Of hij bang is? "Nee joh - daar wordt ik voor betaald. Duty calls!"
De heroes zijn zonder uitzondering tough guys, jongens die voor de derde of vierde keer naar Afghanistan vertrekken, die in Irak of nog in Bosnië hebben gediend. Ze komen uit families waar het leger vaste werkgever én way of living is: hun opa heeft in Vietnam gevochten, hun vader misschien in Korea, hun broers en neven wagen net als zij hun leven voor het vaderland. Ze laten tatoeages zetten van wapens en teksten als 'Freedom', of 'Never accept defeat'.
Maar wat gaat er achter deze bravoure schuil? Hoe ga je om met het feit dat je soms niet meer weet waarvoor je vecht, dat je je buddies opgeblazen ziet worden en daarna hun hersenen van de straat moet schrapen, of dat je een moeder en haar kind hebt dood geschoten? "Mensen willen deze verhalen niet horen, ze willen je een hand geven op het vliegveld en je bedanken voor je moed, en dan snel doorlopen."
Onderzoek onder de Amerikaanse troepen in Afghanistan toont aan dat de moraal is gedaald tot een absoluut dieptepunt. Het aantal zelfmoorden onder veteranen en actieve soldaten loopt nog steeds op, door de Iraq and Afghanistan Veterans of America wordt zelfs gesproken van een zelfmoordepidemie. Daarnaast krijgt een deel van hen te maken met ernstige psychische problemen: een Posttraumatische Stressstoornis (PTSS). Soms loopt dat volledig uit de hand. "Ik had een probleem met gelukkige mensen," vertelt een van hen, schijnbaar onbewogen. "Ik stond op het punt om de straat op te gaan om de eerste lachende persoon te gaan vermoorden. Het is in deze kringen niet gebruikelijk om je gevoelens te tonen, of toe te geven dat je hulp nodig hebt in het verwerken van trauma. Pure ontkenning. Er wordt niet gepraat over gevoelens van angst, twijfel of verdriet."
Beer Is Cheaper than Therapy schetst de onheilspellende sfeer in de legerstad Killeen en laat zien welke frustraties er leven achter de schijn van heldendom en de 'John Wayne-mentaliteit'.
Bij de reacties op Youtube staat er ook een over een piloot, die weleens een aflevering kijkt voor een vlucht als extra inspiratiequote:Op donderdag 24 november 2011 00:28 schreef heiden6 het volgende:
[..]
Ik vind dat Air Crash Investigation ideaal om te kijken tijdens transatlantische vluchten.
Vanaf 15 maart is de docu film in de bioscopen te zien.quote:Op donderdag 17 november 2011 11:31 schreef Haaibaaike het volgende:
Jammer dat deze docu op idfa uitverkocht is. Ik wil hem zo graag zien.twitter:MichielVanErp twitterde op donderdag 17-11-2011 om 09:52:19Mijn film 'I am a Woman now' is 5x op Idfa te zien. Alle voorstellingen zijn uitverkocht. Binnenglippen behoort wel tot de mogelijkheden. reageer retweet
Was een jaar geleden een keer op tv. Een documentaire maker volgt vier kleine criminelen. Best apart om te zien hoe die lui hun leven leiden. De docu volgt ze 14 jaar lang, van 1994 tm 2009, alleen daarom al vond ik het erg bijzonder.quote:Teledoc: Foute vrienden (Roy Dames, NTR, 2010, 87 minuten)
Verbrande Herman, Rooie Jos, Dikke Bobbie en Jantje van Amsterdam zijn bloedgabbers. Rauw en dicht op de huid volgde regisseur Roy Dames de mannen sinds begin jaren negentig. Ze zijn onderdeel van de Amsterdamse penose, een cultuur die aan het verdwijnen is. De 'vrije jongens' proberen uit de criminaliteit te blijven, maar hun bier is altijd weer frisser dan hun zaakjes.
Bron Wikipediaquote:The Century of the Self (of Century of Self) is een vierdelige serie documentaires die Adam Curtis in 2002 maakte voor de BBC. De reeks is onderverdeeld in vier logisch op elkaar volgende programma's van één uur per stuk:
• Happiness Machines
• The Engineering of Consent
• There is a Policeman Inside All Our Heads: He Must Be Destroyed
• Eight People Sipping Wine in Kettering
De rode draad van de serie is Freuds theorie van de psychoanalyse en hoe die door de jaren heen door verschillende mensen gebruikt en misbruikt is om het grote publiek te manipuleren. Curtis richt zich in The Century of the Self met name op de politiek en het grote bedrijfsleven.
Nice. Die ga ik kijken.quote:Op maandag 19 december 2011 22:39 schreef BdR het volgende:
[..]
Was een jaar geleden een keer op tv. Een documentaire maker volgt vier kleine criminelen. Best apart om te zien hoe die lui hun leven leiden. De docu volgt ze 14 jaar lang, van 1994 tm 2009, alleen daarom al vond ik het erg bijzonder.
Wat me altijd opvalt is dat je nooit echt Vietcong ziet of iets dergelijks, behalve misschien lichamen maar dat kunnen net zo goed burgers zijn. (tho zijn sommige burgers weer vietcong dus snap dat het wellicht moeilijk was om weer te geven)quote:Op maandag 19 december 2011 19:48 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
Vietnam in HD
Vietnam in HD is een 6-delige Amerikaanse documentaire series die begin november 2011 werd uitgezonden op de History Channel in Amerika. Vietnam in HD is van dezelfde producent als de documentaire serie WWII in HD. De serie richt zich op de ervaringen van een dertiental Amerikanen tijdens de Vietnam oorlog. De dertien Amerikanen vertellen hun verhalen over wat ze mee gemaakt hebben in Vietnam gecombineerd met vele nieuwe gevonden videobeelden. Het verhaal wordt verteld door Michael C. Hall die sommige waarschijnlijk wel herkennen als Dexter.
Door de jaren heen zijn er net zoals over de Tweede Wereldoorlog tal van documentaires verschenen, en anders dan bij WW2 documentaires waren deze vanaf het begin af aan al in kleur en in goeie kwaliteit. Maar duidelijk is te zien dat de makers van deze documentaire ruim de tijd hebben genomen om nieuwe bijzondere videobeelden te vinden. En net zoals we bij WW2 Apocalypse zijn dit in veel gevallen bloederiger en meer intense beelden dan we gewend zijn.
http://www.documentairenet.nl/review/vietnam-in-hd/
Een oorlog die ook nog eens deels op basis van een "false flag" (verzonnen) aanval door de Yanks is gestart. De tweede aanval op de Amerikaanse marine zou namelijk nooit hebben plaatsgevonden, maar was wel de reden om de oorlog te beginnen.quote:Op dinsdag 20 december 2011 14:46 schreef epicbeardman het volgende:
[..]
Wat me altijd opvalt is dat je nooit echt Vietcong ziet of iets dergelijks, behalve misschien lichamen maar dat kunnen net zo goed burgers zijn. (tho zijn sommige burgers weer vietcong dus snap dat het wellicht moeilijk was om weer te geven)
Maar verder dan dat is het heel veel amerikaanse propaganda, met ook vaak dezelfde beelden.
Echt een rare oorlog is dat geweest.
Geweldige docu.quote:Op maandag 19 december 2011 23:53 schreef Apotheose het volgende:
[..]
Bron Wikipedia
Heb nog maar een half uurtje ervan gekeken , maar dat was al erg interessant.
Jantje van Amsterdamquote:Op maandag 19 december 2011 22:39 schreef BdR het volgende:
[..]
Was een jaar geleden een keer op tv. Een documentaire maker volgt vier kleine criminelen. Best apart om te zien hoe die lui hun leven leiden. De docu volgt ze 14 jaar lang, van 1994 tm 2009, alleen daarom al vond ik het erg bijzonder.
Heb hem nu voor de helft gezien.. weet niet of ik nog verder ga kijken. Interessant om eens goede beelden van de Vietnam oorlog te zien.. maar inderdaad, veel beelden worden steeds hergebruikt, je krijgt niets te zien van de Vietcong en de informatie die gegeven wordt is erg oppervlakkig. Vooral Amerikaanse vets aan het woord, die met een episch muziekje op de achtergrond vertellen over hun heldendaden.quote:Op dinsdag 20 december 2011 14:46 schreef epicbeardman het volgende:
[..]
Wat me altijd opvalt is dat je nooit echt Vietcong ziet of iets dergelijks, behalve misschien lichamen maar dat kunnen net zo goed burgers zijn. (tho zijn sommige burgers weer vietcong dus snap dat het wellicht moeilijk was om weer te geven)
Maar verder dan dat is het heel veel amerikaanse propaganda, met ook vaak dezelfde beelden.
Echt een rare oorlog is dat geweest.
Ik vond m persoonlijk een beetje tegenvallenquote:Op woensdag 21 december 2011 19:23 schreef jimjim1983 het volgende:
[..]
Jantje van Amsterdam
hele vette docu
Dus jij trekt ze over de baliee!!!?quote:Op woensdag 21 december 2011 19:23 schreef jimjim1983 het volgende:
[..]
Jantje van Amsterdam
hele vette docu
er zit niet echt een heel interessant verhaal in ofzo, maar wel een paar hele toffe karakters.quote:Op donderdag 22 december 2011 06:58 schreef theKiD het volgende:
[..]
Ik vond m persoonlijk een beetje tegenvallen
Dat is inderdaad een zeer boeiende docu (eigenlijk 2 delen). Vooral de manier waarop het begint (amateuristisch bijna) tot het volledig uit de hand lopen en de verharding van het milieu zijn opmerkelijk om te zien.quote:Op donderdag 22 december 2011 22:33 schreef NumberSeven het volgende:
Hier een aantal die ik echt super vind, het is wel bijna allemaal in de misdaad genre.
- Cocaine Cowboys (Docu over de drugsmafia in Miami in de jaren 70/80. Miami was destijds een Coke-Paradijs en ook hier weer ex-dealers/drugsbaronnen aan het woord.
Idd. als je deze goed vind raad ik je ook de anderen aan in dezelfde genre. De Inside Mafia reeks van National Geographic en de bijbehorende films. Nu nog is het in bijv, Mexico een ramp wat betreft de drugshandel. Als je ziet hoever de drugskartels gaan om slachtoffers als een voorbeeld te stellen. Journalisten worden gemarteld, de ogen uitgestoken en dan op een openbare weg/brug opgehangen.quote:Op woensdag 28 december 2011 21:03 schreef drexciya het volgende:
[..]
Dat is inderdaad een zeer boeiende docu (eigenlijk 2 delen). Vooral de manier waarop het begint (amateuristisch bijna) tot het volledig uit de hand lopen en de verharding van het milieu zijn opmerkelijk om te zien.
Dat is echt een vreemd verhaal.quote:Op dinsdag 3 januari 2012 12:05 schreef bloempje-moi het volgende:
Naar aanleiding van Floortje Dessing in Noord Korea deze docu opgezocht:
Crossing the Line
Dit is een interview met een van de vier mannen die begin jaren '60 als Amerikaanse soldaten overliepen naar Noord Korea. Ze werden daar als helden ontvangen, speelden in Noord Koreaanse films 'the bad guys' (er waren immers geen andere westerlingen die imperialisme konden vertolken), en de man waarmee het interview wordt gehouden woont er nog steeds. Bijzondere beelden uit het land en interessant om te zien hoe iemand de keuze maakt naar zo'n land over te stappen en zich aan die regels weet aan te passen. Ben pas op de helft, dus ik kan nog niet vertellen of ook de andere drie aan het woord komen.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |