Zo heb ik het ook geleerd. Vorig jaar.quote:Op donderdag 28 juli 2011 05:57 schreef joekeloekes het volgende:
[..]
Ik heb dat 25 jaar geleden zo geleerd en blijkbaar is het nog steeds zo:
http://www.gratisrijbewijsonline.nl/lichtenwet2.htm
Aha. Dus alleen geen stadslicht overdag voeren tijdens je CBR rijexamen. Daarna boeit het niet aangezien geen hond erop controleert of je aan zal houden ervoor aangezien er geen verbod op is.quote:Op donderdag 28 juli 2011 14:31 schreef Kreupel het volgende:
[..]
Dan mag jij mijn theorieboekje even lenen.
Ik heb ook geleerd, 3 jaar terug mét theoriecursus, dat je in GEEN ENKEL geval met stadslicht mag rijden.
[..]
Apart, dit exacte voorbeeld (stadlicht+voormistlampen+sneeuw) zat in mijn theorie-examen, en dit mag dus niet volgens het CBR.
Waarom is het dan wel mogelijk technisch gezien?quote:Op donderdag 28 juli 2011 20:18 schreef 08gnoT. het volgende:
[..]
Zo heb ik het ook geleerd. Vorig jaar.
Regels
- De STADSLICHTEN mag je gebruiken samen met de DIMLICHTEN of de GROOTLICHTEN.
- Je mag niet met de stadslichten alleen aan rijden.
Technisch gezien te ingewikkeld om ze alleen maar aan te kunnen doen als je stilstaat?quote:Op donderdag 28 juli 2011 20:32 schreef Made-In-Holland het volgende:
[..]
Waarom is het dan wel mogelijk technisch gezien?
Als er geen verlichting verplicht is mag je stadslichten voeren. Er staat nergens dat het voeren stadslichten verboden is.quote:Op donderdag 28 juli 2011 20:18 schreef 08gnoT. het volgende:
[..]
Zo heb ik het ook geleerd. Vorig jaar.
Regels
- De STADSLICHTEN mag je gebruiken samen met de DIMLICHTEN of de GROOTLICHTEN.
- Je mag niet met de stadslichten alleen aan rijden.
quote:Artikel 38
Bestuurders van motorvoertuigen op meer dan twee wielen
die buiten de bebouwde kom stilstaan op:
de rijbaan, langs auto(snel)wegen gelegen
parkeerplaatsen,
parkeerhavens,
vluchtstroken,
vluchthavens,
moeten bij:
dag, indien het zicht ernstig wordt belemmerd en 's nachts stadslicht en achterlicht voeren.
Artikel 39.
Stilstaande aanhangwagens moeten onder de genoemde omstandigheden (38) achterlicht en zijlicht voeren.
Artikel 40.
Stilstaande wagens moeten onder deze omstandigheden (38) buiten de bebouwde kom op de rijbaan voor- en achterlicht voeren.
Stadslichten worden dus ook gebruikt als parkeerlicht. Dus als je de auto en de lampen uit hebt, doe dan je richtingaanwijzer maar eens een kant op. Dan branden de stadslichten en achterlichten aan een zijde van de auto.quote:Op donderdag 28 juli 2011 20:34 schreef blup het volgende:
[..]
Als er geen verlichting verplicht is mag je stadslichten voeren. Er staat nergens dat het voeren stadslichten verboden is. Gek genoeg is het nog een APK eis ook. Beetje gek dat de lampjes die verboden zijn moeten werken.
Deze tirade geldt dan ook voor mensen die overdag helemaal geen licht aandoen? Of is het alleen maar erg als je stadslicht aandoet overdag.quote:Op donderdag 28 juli 2011 20:35 schreef ibaneX het volgende:
Waarom zou je in godsnaam met stadslicht willen rijden overdag, dan kun je nog beter vuurvliegjes of glimwormen in je koplampen doen. Zelf heb ik altijd maar dan ook altijd dimlicht aan, zo als het in mijn optiek hoort. Kwestie van zien en gezien worden.
Vooral de fossielen rijden hier nog wel eens met stadslicht, niet alleen overdag maar ook in de mist of bij nacht of stromende regen.
Dan denk ik ook bij mezelf, sporen die mensen wel? Willen ze aangereden worden? Voor de energie besparing hoef je het niet te doen en als je niet weet hoe je dimlicht inschakelen moet dan ben je het rijbewijs niet waard...........
jaja ninja edit van mijn kantquote:Op donderdag 28 juli 2011 20:37 schreef ibaneX het volgende:
[..]
Stadslichten worden dus ook gebruikt als parkeerlicht. Dus als je de auto en de lampen uit hebt, doe dan je richtingaanwijzer maar eens een kant op. Dan branden de stadslichten en achterlichten aan een zijde van de auto.
Jazekers, hier zijn voornamelijk bochtige en onoverzichtelijke wegen. Bij een grijzige (regenachtige) of mistige-dag is een mede weggebruiker niet altijd optimaal zichtbaar wanneer deze geen verlichting voert. Persoonlijk vind ik s'nachts autorijden ook het fijnste, optimaal overzicht op je medeweggebruikers waar deze in het donker wel gedwongen zijn verlichting te voeren.quote:Op donderdag 28 juli 2011 20:37 schreef Dromer het volgende:
[..]
Deze tirade geldt dan ook voor mensen die overdag helemaal geen licht aandoen? Of is het alleen maar erg als je stadslicht aandoet overdag.
Goed. Dan heb je dus geen probleem met stadslichten maar met 'geen dimlicht'. Het ging erover waarom je het niet aan zou mogen zetten overdag oftewel waarom het slechter is dan geen licht. Niet over waarom je dimlicht aan moet doen overdag. (doe ik trouwens altijd, tenzij het een erg zonnige dag is)quote:Op donderdag 28 juli 2011 20:43 schreef ibaneX het volgende:
[..]
Jazekers, hier zijn voornamelijk bochtige en onoverzichtelijke wegen. Bij een grijzige (regenachtige) of mistige-dag is een mede weggebruiker niet altijd optimaal zichtbaar wanneer deze geen verlichting voert. Persoonlijk vind ik s'nachts autorijden ook het fijnste, optimaal overzicht op je medeweggebruikers waar deze in het donker wel gedwongen zijn verlichting te voeren.
Wat mij betreft mag postbus51 ook wel eens spotjes maken over het voeren van verlichting.
Dimlicht mag ook zondermeer altijd. Stadslicht is wel een discussie maar bij mijn beste weten is het recentelijk veranderd dat je stadslichten gewoon naar eigen inzicht mag gebruiken als andere verlichting niet noodzakelijk is (alhoewel dit topic toch wat twijfel brengt, aangezien ik ook geleerd heb dat het niet mag).quote:Op donderdag 28 juli 2011 22:44 schreef Turquaz52 het volgende:
Rij vrijwel altijd met de dimlichten aan, de dashboard verlichting etc.. ik stoor niemand en raakt door niemand gestoord dus why not? Pliesie zegt er ook niks over dus
Er staat dus niet in de wet dat het verboden is om stadslicht te voeren overdag bij goed zicht tijdens het rijden.quote:2.13
Gebruik van lichten tijdens het rijden
Artikel 32
1 Bestuurders van een motorvoertuig, een bromfiets,
een snorfiets, niet zijnde een bromfiets als bedoeld
in artikel 1, eerste lid, onderdeel e, subonderdeel d,
van de wet, een gehandicaptenvoertuig dat is
Verkeersborden en Verkeersregels in Nederland | 25
uitgerust met een verbrandingsmotor, of een
gehandicaptenvoertuig dat is uitgerust met een
elektromotor en voorzien van een gesloten carrosserie,
voeren bij dag, indien het zicht ernstig wordt
belemmerd, en bij nacht dimlicht. Bestuurders van
een gehandicaptenvoertuig dat is uitgerust met een
elektromotor en niet is voorzien van een gesloten
carrosserie voeren alsdan de in artikel 5.18.43, eerste
lid, van de Regeling voertuigen bedoelde lichten.
2 Het voeren van groot licht in plaats van dimlicht is
toegestaan behoudens in de volgende gevallen:
a. bij dag;
b. bij het tegenkomen van een andere weggebruiker
en
c. bij het op korte afstand volgen van een ander
voertuig.
3 Achterlicht en de verlichting van de achterkentekenplaat
moeten steeds gelijktijdig met groot licht,
dimlicht, stadslicht of mistlicht branden.
Nou, er wordt wel op gecontroleerd. Ik ben laatst aan de kant gezet door de politie, en de betreffende agent verzocht mij gewoon dimlicht te gaan gebruiken, omdat stadslicht niet mochtquote:Op donderdag 28 juli 2011 20:18 schreef Dromer het volgende:
Vroeger leerden ze ook dat je niet op de snelweg mocht remmen. Kom daar nu nog maar eens om.
Geen stadslicht mogen voeren overdag is ook zo'n fabeltje dat mensen ooit geleerd hebben en dat vervolgens hardnekkig is blijven hangen. Ook in boeken.
[..]
Aha. Dus alleen geen stadslicht overdag voeren tijdens je CBR rijexamen. Daarna boeit het niet aangezien geen hond erop controleert of je aan zal houden ervoor aangezien er geen verbod op is.
En dat was overdag? Niet 's avonds of in de schemering?quote:Op vrijdag 29 juli 2011 11:13 schreef Coastin het volgende:
[..]
Nou, er wordt wel op gecontroleerd. Ik ben laatst aan de kant gezet door de politie, en de betreffende agent verzocht mij gewoon dimlicht te gaan gebruiken, omdat stadslicht niet mochtGa je je wel afvragen of ze niks beters te doen hebben. Ze vroegen namelijk ook of ik mijn motorkap wel goed dicht had, want 'hij zag er niet dicht uit'.
De verschillende autolichten op je auto gebruik je o.a. om te communiceren met andere weg gebruikers. Knipperlichten om links of rechts te gaan, remlicht, etc. Dat geldt dus ook voor stadslicht of dimlicht. Bij dimlicht geef je dus het signaal aan je mede weg gebruikers dat je rijdt of elk moment kan rijden (stilstaat). Bij stadslicht geef je het signaal af dat je geparkeerd staat. Los gezien of het verboden is of niet, is het beter om niet met stadslicht te rijden.quote:Op donderdag 28 juli 2011 20:02 schreef ZwartmetSuiker het volgende:
Maar hoezo zou het verboden zijn om stadslicht te gebruiken?
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |