aangezien wij een handelsland zijn, zijn we gebaat bij een relatief lagere euro.
quote:Nu zelfs $1,007 , het gaat snel....
Op maandag 15 juli 2002 13:17 schreef HiZ het volgende:
€1 = $ 1,0013 nu, kijken of we erboven blijven vandaag
[Dit bericht is gewijzigd door BloodhoundFromHell op 15-07-2002 17:46]
aan de andere kant, de euro's die ik hier verdien zijn dan ook weer veel meer waard, dus dat zit wel goed.
quote:Goh, en waarom heeft de eurozone dan niet een enorme boom achter de rug? Of waren we alweer vergeten dat de economie uitermate belabberd liep in de periode dat de euro ook op z'n dieptepunt was?
Op maandag 15 juli 2002 17:08 schreef Ultrawuft het volgende:
dit is slecht voor de nederlandse economieaangezien wij een handelsland zijn, zijn we gebaat bij een relatief lagere euro.
quote:De gebruikelijke bullshit eurosceptische argumentatie; de stijging van de dollar in de afgelopen periode was zogenaamd gebaseerd op dollar-sterkte vanwege de betere vooruitzichten van de Amerikaanse economie. Of met andere woorden; hoeveel kost een Amerikaans luchtkasteel? Kennelijk zijn we tot de conclusie gekomen dat een luchtkasteel niet zo heel veel waard is.
Op maandag 15 juli 2002 18:58 schreef clarify het volgende:
Reden voor een hoera stemming is natuurlijk niet.
De dollar is zwakker geworden, de euro is [/b]niet[b] sterker geworden. Al met al ziet het er niet best uit voor de wereld economie, een recessie ligt op de loer of is al aan de gang.
Het werd ook hoog tijd. Voor Europa betekent een duurdere euro vooral lagere kosten voor grondstoffen en olie, een lagere inflatie met als gevolg ruimte voor de ECB de rente niet te verhogen. Voor de Europese economie is dat veel belangrijker dan wat dan ook.
Nu is er al 1 tegen 1 . Dus we kunnen al amerikaanse producten kijken. ..
quote:Komplete onzin.
Op maandag 15 juli 2002 18:58 schreef clarify het volgende:
Reden voor een hoera stemming is natuurlijk niet.
De dollar is zwakker geworden, de euro is [/b]niet[b] sterker geworden. Al met al ziet het er niet best uit voor de wereld economie, een recessie ligt op de loer of is al aan de gang.
quote:
HB/sms DÜSSELDORF. Experts see the euro's rise above parity with the dollar causing few worries for Germany's economy, despite its strong reliance on exports.The European single currency on Monday rose above $1 for the first time since February 2000. By 1800 CET, the euro had traded as high as $1.0089, a gain of over 1.5% from the last New York closing level.
"The positive effects easily outweigh the negative," was the overwhelming view expressed by economists consulated by Handelsblatt.
"There's no cause for panic at the current level," said Oscar-Erich Kuntze at the Munich-based Ifo economic research institute.
"The situation is controllable, " said Anton Börner, president of the BDGA association of wholesalers and exporters. "Parity is a psychological marker, which is set at an arbitrary level. We have already lived with worse exchange rates." He said problems would come about if the dollar were to collapse, but there was little likelihood of that.
The stronger euro means that products bearing the "Made in Germany" stamp will become less competitive in key export markets. But on the positive side, it will also make imports to the euro-zone cheaper, and that will help to push down inflation and strengthen consumers' purchasing power. It will also decrease the pressure on the European Central Bank to raise interest rates.
"For now, it's the second (positive) effects that will predominate," said Joachim Fels, an economist at Morgan Stanley. Consumers will see the decrease in prices straightaway, particularly at service stations, where they'll have to pay less for petrol. The sense of perceived inflation will recede, thus helping to overcome the reluctance to consume.
It's not only euro-zone consumers who will benefit from lower inflation. Manufacturers will see a decline in the prices of imported raw materials. "This should provide partial compensation for the wage increases," said Ifo's Kuntze. After all, he added, producers are unlikely to pass on all their cost savings to their customers.
Of course, the stronger euro is not good news for export industries. But 60% of all German exports go to the euro-zone and other European markets. "The dollar exchange rate is psychologically important," conceded Hans-Eckhardt Scharrer, vice-president of Hamburg-based economic research institute HWWA.
And Morgan Stanley economist Fels is convinced that there's no problem when it comes to exports outside Europe. "The euro has long been undervalued, so at current exchange rates, exporters are still competitive."
Economists also agree that economic developments in the main export markets are far more important than exchange-rate fluctuations. "If the US economy grows 34% next year, exporters will have no reason to worry," said Holger Fahrinkrug, an economist at SG Warburg.
According to UBS Warburg, the stronger euro will not start to impact on the euro-zone economy until 2003. Partly to take account of exchange-rate developments, the bank recently revised down its growth forecast for the euro-zone next year to 2.4% from 2.9%.
quote:Tuurlijk joh, dream on.
Op maandag 15 juli 2002 23:09 schreef X-Ray het volgende:[..]
Komplete onzin.
80% van de handel in Nederland is afkomstig uit/of naar de EU-landen.
De dollar heeft daar nakko mee te maken.
Ti's natuurlijk leuk pariteit met de dollar en het doet ook wat meer recht aan de verhoudingen op dit moment. Maar of het positief is. De tijd zal het leren.
quote:Engels lezen is te moeilijk voor je of zo? De stand van de beurs zegt al geruime tijd heel weinig meer over de toestand van de werkelijke economie.
Op dinsdag 16 juli 2002 15:04 schreef clarify het volgende:[..]
Tuurlijk joh, dream on.
De snelheid waarmee de daling van de dollar zich voltrekt is wel degelijk een bedreiging voor de wereld economie. Kijk maar eens naar de aandelen koersen over de hele wereld.Ti's natuurlijk leuk pariteit met de dollar en het doet ook wat meer recht aan de verhoudingen op dit moment. Maar of het positief is. De tijd zal het leren.
quote:Frans gaat inderdaad beter.
Op dinsdag 16 juli 2002 15:56 schreef HiZ het volgende:[..]
Engels lezen is te moeilijk voor je of zo? De stand van de beurs zegt al geruime tijd heel weinig meer over de toestand van de werkelijke economie.
Dus jij gaat mij vertellen dat het huidige beursklimaat gunstig is voor de economie. Met zoveel vetrouwen heb je natuurlijk ff forse posities opgebouwd. Voor je het weet heb je een fortuin bij elkaar.
[Dit bericht is gewijzigd door BloodhoundFromHell op 17-07-2002 05:36]
quote:Wow
Op dinsdag 16 juli 2002 17:07 schreef BloodhoundFromHell het volgende:
Een lage euro is goed voor de creativiteit van bedrijven omdat ze inventiever moeten zijn om competatief te blijven, het automatische van "wij kunnen toch wel goedkoper bieden, omdat we een grotere marge hebben" en de daardoor optredende laksigheid zal verleden tijd zijn. Men zal weer wat moeten doen om geld te verdienen.
quote:Da's grappig, want ik snap niets van BHFS's bewering
Wow Je begrijpt het een heel stuk beter dan de meeste mensen.
Zijn idee stoelt op een lagere euro, terwijl de euro juist sterk stijgende is. En wat hebben marges en biedingen met de koers van de euro te maken - over wat voor transacties gaat het hier?
Maar afgezien daarvan, er is maar een heel beperkte groep bedrijven (pure exporteurs in dollarmarkten) die zijn concurrentiepositie sterk verslechterd ziet door een lagere dollar/duurdere euro. De lagere grondstof- en energieprijzen en het vooruitzicht van minder inflatie (en dus lagere looneisen) zijn voor ondernemers juist een reden om nog even tevreden achterover te leunen. Bovendien stellen deze valutafluctuaties voor een doorsnee bedrijf niets voor vergeleken met de gewone conjunctuurbewegingen; de uitdaging zit hem er nu in, om ondanks de slechte economische ontwikkelingen en de teruglopende bestedingen het hoofd boven water te houden.
Of in simpele termen, je verdient meer aan Parmaham, dan aan slachtvarkens.
quote:Wat is het verband met de euro?
hij schrijft namelijk dat het beter is om te concurreren met innovatieve een hoog-kwalitatieve producten dan op prijs.
Overigens is bovenstaande bewering een oude dooddoener uit de tijd dat Nederland zich ervoor opmaakte nooit meer met wie dan ook op prijs te kunnen concurreren. In de praktijk zul je, afhankelijk van de marktomstandigheden en -ontwikkelingen, op beide fronten (en andere) moeten kunnen concurreren. De een is niet 'beter' dan de ander.
quote:Hij heeft het over een stijgende euro, wat positief is omdat op die manier ordinaire prijsconcurrentie moeilijker wordt en er meer op innovatie en kwaliteit moet worden geconcurreerd.
Op woensdag 17 juli 2002 00:12 schreef dvr het volgende:[..]
Wat is het verband met de euro?
Hoe is een opmerking over een dalende euro relevant wanneer hij juist stijgt?
quote:Het is geen dooddoener, het is een harde werkelijkheid. En de een is wel degelijk beter dan de ander, prijsconcurrentie maakt dat je in principe concurreert met een generiek product dat door iedereen relatief simpel kan worden aangeboden. Ik omschrijf dat als concurreren met India.
Overigens is bovenstaande bewering een oude dooddoener uit de tijd dat Nederland zich ervoor opmaakte nooit meer met wie dan ook op prijs te kunnen concurreren. In de praktijk zul je, afhankelijk van de marktomstandigheden en -ontwikkelingen, op beide fronten (en andere) moeten kunnen concurreren. De een is niet 'beter' dan de ander.
Concurreren op innovatie en kwaliteit betekent dat je een uniek product aanbied met een hoge prijselasticiteit. Je maakt dan gebruik van het verschijnsel dat iemand die een Mercedes wil, gaat geen Lada kopen omdat die goedkoper is.
quote:Ik bedoelde een hogere euro (of lagere dollar) zoals HiZ al goed had aangevoeld... het was een typo..
Op woensdag 17 juli 2002 00:12 schreef dvr het volgende:[..]
Wat is het verband met de euro?
Hoe is een opmerking over een dalende euro relevant wanneer hij juist stijgt?Overigens is bovenstaande bewering een oude dooddoener uit de tijd dat Nederland zich ervoor opmaakte nooit meer met wie dan ook op prijs te kunnen concurreren. In de praktijk zul je, afhankelijk van de marktomstandigheden en -ontwikkelingen, op beide fronten (en andere) moeten kunnen concurreren. De een is niet 'beter' dan de ander.
quote:Er zijn niet zoveel bedrijven die het moeilijker zullen krijgen, per saldo wordt het voor het NL bedrijfsleven juist wat makkelijker. Maar dat jullie het positief vinden dat sommige bedrijven het moeilijker krijgen vind ik een merkwaardige draai. De weinige overgebleven Nederlandse producenten moesten zich toch al suf innoveren om zich op de wereldmarkt staande te houden.
Hij heeft het over een stijgende euro, wat positief is omdat op die manier ordinaire prijsconcurrentie moeilijker wordt en er meer op innovatie en kwaliteit moet worden geconcurreerd.
quote:
Het is geen dooddoener, het is een harde werkelijkheid. En de een is wel degelijk beter dan de ander, [..]
Nee, het is boekenpraat, gebaseerd op het idee dat Nederland zo'n geweldig kennis- en technologieland is. Maar dat zijn we steeds minder. Onze hoogwaardige productie is allang naar Azië en het oostblok geexporteerd (cq weggeconcurreerd), en in diezelfde streken wordt steeds meer op hoog technologisch niveau aan eigen onderzoek en ontwikkeling gedaan. Het is voor Nederland dus steeds minder gemakkelijk om nog met unieke producten te komen. Bovendien worden de producten steeds meer voor een specifiek prijssegment ontwikkeld, zodat van elasticiteit ook steeds minder sprake is.
Ik haal Fokker maar weer eens aan: Die had net voor de sterk groeiende markt van kleine-middelgrote toestellen de zeer innovatieve en geavanceerde F50 uitontwikkeld toen ze kapot gingen. Simpelweg omdat de dollar op maar fl 1,60 stond en ze dus teveel dollars moesten vragen om nog concurrerend te kunnen zijn. Je kunt een vliegtuigfabriek en zijn leveranciers nou eenmaal niet even naar een ander continent verhuizen.
quote:Slecht voorbeeld, want dat zijn juist twee heel verschillende prijsklassen. Maar waar het nu om gaat is dat in sommige sectoren de normale concurrentieverhoudingen abrupt verstoord worden. De vraag is hoe ver de dollar nog daalt, en of Mercedes (en VW, Audi, etc) nog voldoende ruimte hebben om bv met een 30% goedkopere Chevy te concurreren.
Je maakt dan gebruik van het verschijnsel dat iemand die een Mercedes wil, gaat geen Lada kopen omdat die goedkoper is.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |