Eigenlijk wist ik na de havo altijd al dat ik een universitaire studie wilden doen. Maar mede doordat ik niet werd toegelaten op het vwo (ik werd niet 'capabel' genoeg geacht) ben ik eerst drie jaar gaan werken en dit jaar begonnen aan een HBO-opleiding. Hoewel de school (HU) mij prima bevalt daagt de stof me totaal niet uit en doe ik geen reet en haal tot dusverre alles.
Ik wil dus na het behalen van mijn P toch naar een universiteit overstappen, alleen wat en waar? Lange tijd heb ik gedacht om Psychologie te gaan doen Leuven (België), dit vooral omdat ik wel toe ben aan iets nieuws en studeren in België retegoedkoop is. Hoewel ik dit plan nog steeds niet heb geschrapt begin ik er wel een beetje een 'raar gevoel' over te krijgen. Helemaal naar België, daar werken én studeren, en hoewel ik de gemiddelde Vlaming zeer waardeer ben ik eigenlijk ook best wel gebonden aan de directe/duidelijke Nederlandse cultuur, waarbinnen ook nog eens geen ander dialect is binnen 10 min (Lange Frans en Baas B. zeggen van wel, maar zijn blijkbaar nog nooit in België geweest, dat terzijde

)
Elk weekend naar huis vanuit België zit er niet in, ik zal daar dan ook echt gaan wonen, werken en studeren. Ik twijfel gewoon of die stap niet te groot is. Daarnaast kan ik maar niet wennen aan het in mijn optiek grote cultuurverschil (ben er nu vier keer geweest).
Wat zijn nog andere opties? Psychologie in Nederland is gewoon geen optie voor mij. Numerus fixus + al die eisen aan wiskunde, dat wordt hem echt niet. Nu zit ik te denken aan Sociologie (aan de UvA) ... wat mij opzich ook zeer boeiend lijkt en niet zulke strenge wiskundige eisen stelt.
Maar is er eigenlijk wel minder statistiek bij een studie Sociologie? En waar liggen de gedetailleerde verschillen tussen Psychologie en Sociologie? Ik weet dat het de studie naar het gedrag van de mens vs. de studie naar het gedrag van een samenleving/maatschappij is ... maar hoop hier eigenlijk ook eens wat te horen van studenten die misschien met één van deze studies ervaring hebben.
Oh en ook niet te vergeten; wat zijn de verschillen qua beroepsperspectief en hoeveel vakken krijg je per semester? In België zou ik er dan zes krijgen verdeeld over twee tentamenperiodes, in Nederland is toch twee of drie verdeeld over vier?