FOK!forum / Culinesse à gogo / Raapsteeltjes
Erasmovrijdag 27 mei 2011 @ 21:24
Raapstelen zijn de jongste blaadjes van oa. Chinese kool:

boven.jpg

Het is van oudsher een voorjaarsgroente uit de koude kas maar op de volle grond kun je ze bijna de hele zomer door oogsten. Het is een groente die je niet zo vaak ziet maar door velen als een echt delicatesse wordt beschouwd, hij is rauw uitstekend te verwerken in oa salades en stamppotten.
Bij de supermarkt zul je ze niet zo snel zien liggen omdat ze vrij delicaat zijn, het beste kun je ze op de oogstdag eten. Een goede groenteboer heeft ze wel en vrijwel iedere teler verkoopt ze ook aan de deur.

Persoonlijke favoriete bereidingswijze is een stamppot met aardappelpuree van nieuwe aardappels en spekblokjes :9~

Meer raapsteelliefhebbers hier?
boyvvrijdag 27 mei 2011 @ 21:30
*Jahier

maar niet teveel van het goede he
Flurryvrijdag 27 mei 2011 @ 21:34
Jahaaa! Die stamppot is heerlijk!
golfervrijdag 27 mei 2011 @ 21:40
Ja, lekker. ^O^
Pietverdrietvrijdag 27 mei 2011 @ 23:32
* Pietverdriet is een groot fan van Raapstelen, Broeivet, Postelein, Warmoes en Steelmoes

En was de snijbiet nog vergeten, hence ninja edit

[ Bericht 21% gewijzigd door Pietverdriet op 28-05-2011 15:11:21 ]
Zo-is-datzaterdag 28 mei 2011 @ 09:10
Nog een liefhebber hier, op precies dezelfde wijze :9 kreeg ze dit voorjaar een paar keer in mn verrassings groente tas en nu ken ik ze dus, bevalt goed!
sigmezaterdag 28 mei 2011 @ 09:22
quote:
0s.gif Op vrijdag 27 mei 2011 21:24 schreef Erasmo het volgende:
Raapstelen zijn de jongste blaadjes van oa. Chinese kool:
Bij mijn weten zijn raapsteeltjes de blaadjes van jonge raapjes, en heten blaadjes van jonge kool snijmoes.

Maar ik heb de indruk dat niemand (buiten mijzelf) het nog snijmoes noemt :+.
Ik heb hier in de kas wel echte snijmoes staan; Groninger Blauwe.

Lekker in de stampot, maar ik eet het ook wel graag in de vorm van een soort soep, nog het meest lijkend op gehakte spinazie. Dus gewoon een pan vol met aanhangend water opzetten, koken, staafmixer erin. Beetje zout of bouillonblokje erdoor, kaas en/of uitgebakken spekjes.

Grof gesneden en gesmoord met wat reuzel is het ook lekker.
pavvzaterdag 28 mei 2011 @ 11:44
gisteren nog gegeten... vers van de koude grond

heerlijk
Monquezaterdag 28 mei 2011 @ 20:32
@Pietverdriet: Postelein! :Y Vorig jaar al een succes en dit jaar meteen maar drie zakjes gezaait. Ik snap niet waarom dat haast niet meer te krijgen is. Zal wel zijn om dat de tijd tussen oogsten en eten niet te groot mag zijn. Zelf vind ik even roerbakken en dan alleen een plakje jonge kaas erover nog het lekkerst.
quote:
7s.gif Op zaterdag 28 mei 2011 09:22 schreef sigme het volgende:
Bij mijn weten zijn raapsteeltjes de blaadjes van jonge raapjes, en heten blaadjes van jonge kool snijmoes.
Ik geloof dat volwassen knollen van de raapsteeltjes Meikooltjes of Meiloof ofzo heten. Voor de gein heb ik ze wel eens uit laten groeien. Ik kon er nét een portie van bereiden.
Pietverdrietzaterdag 28 mei 2011 @ 20:40
quote:
0s.gif Op zaterdag 28 mei 2011 20:32 schreef Monque het volgende:
@Pietverdriet: Postelein! :Y Vorig jaar al een succes en dit jaar meteen maar drie zakjes gezaait. Ik snap niet waarom dat haast niet meer te krijgen is. Zal wel zijn om dat de tijd tussen oogsten en eten niet te groot mag zijn. Zelf vind ik even roerbakken en dan alleen een plakje jonge kaas erover nog het lekkerst.

[..]
Rauw door de aardappelstampot met lekker veel boter.
Jum Jum Jum
sigmezaterdag 28 mei 2011 @ 20:47
quote:
0s.gif Op zaterdag 28 mei 2011 20:32 schreef Monque het volgende:
@Pietverdriet: Postelein! :Y Vorig jaar al een succes en dit jaar meteen maar drie zakjes gezaait. Ik snap niet waarom dat haast niet meer te krijgen is. Zal wel zijn om dat de tijd tussen oogsten en eten niet te groot mag zijn. Zelf vind ik even roerbakken en dan alleen een plakje jonge kaas erover nog het lekkerst.

[..]

Ik geloof dat volwassen knollen van de raapsteeltjes Meikooltjes of Meiloof ofzo heten. Voor de gein heb ik ze wel eens uit laten groeien. Ik kon er nét een portie van bereiden.
Meiraapjes? (Of meiknaapjes, voor pietverdriet ;))
meiraapjes-750614.jpg
Monquezaterdag 28 mei 2011 @ 20:52
quote:
0s.gif Op zaterdag 28 mei 2011 20:47 schreef sigme het volgende:
Meiraapjes? (Of meiknaapjes, voor pietverdriet ;))
[ afbeelding ]
Ja dat zijn ze! Nu weet ik het ook weer; wij noemden ze meiknollen.
Erasmozaterdag 28 mei 2011 @ 21:03
Hoe smaken ze? :)
DancingPhoebezaterdag 28 mei 2011 @ 21:05
Ik hou er van! In een stamppotje! Met blokjes oude kaas!
Pietverdrietzaterdag 28 mei 2011 @ 22:54
quote:
0s.gif Op zaterdag 28 mei 2011 21:03 schreef Erasmo het volgende:
Hoe smaken ze? :)
Meiraapjes smaken ergens tussen radijsjes en asperges. Ik vind ze heerlijk
Spanky78zaterdag 28 mei 2011 @ 22:59
lekker dat soort elntegroenten. ook ik doe ze graag in een stamppotje. Postelein aten we vroeger ook wel gewoon kort gekookt met een scheutje room en zout/peper.
Erasmozaterdag 28 mei 2011 @ 23:00
quote:
0s.gif Op zaterdag 28 mei 2011 22:54 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Meiraapjes smaken ergens tussen radijsjes en asperges. Ik vind ze heerlijk
Klinkt interessant, wellicht dat ik nog wat in de tuin zet :)
Pietverdrietzaterdag 28 mei 2011 @ 23:05
quote:
0s.gif Op zaterdag 28 mei 2011 23:00 schreef Erasmo het volgende:

[..]

Klinkt interessant, wellicht dat ik nog wat in de tuin zet :)
Probeer ze anders eerst eens, turkse groenteboeren hebben ze vaak.
RobinOokzondag 29 mei 2011 @ 00:55
quote:
0s.gif Op zaterdag 28 mei 2011 23:00 schreef Erasmo het volgende:

[..]

Klinkt interessant, wellicht dat ik nog wat in de tuin zet :)
Haal ze eerst maar eens bij je turk, want echt, zo interessant zijn ze niet. :r
Pietverdrietzondag 29 mei 2011 @ 10:17
quote:
0s.gif Op zondag 29 mei 2011 00:55 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Haal ze eerst maar eens bij je turk, want echt, zo interessant zijn ze niet. :r
Ach méns, ga toch koken.
Monquezondag 29 mei 2011 @ 22:27
quote:
0s.gif Op vrijdag 27 mei 2011 23:32 schreef Pietverdriet het volgende:
En was de snijbiet nog vergeten, hence ninja edit
Oh ja, snijbiet! Ook lekker in de salade.
Erosjuhhhmaandag 30 mei 2011 @ 00:33
quote:
0s.gif Op zondag 29 mei 2011 10:17 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Ach méns, ga toch koken.