bulbjes | zondag 22 mei 2011 @ 17:57 |
Ik heb hier thuis nog 2 eieren met houdbaarheidsdatum 19 mei (tis nu 22 mei). Kan ik deze nog eten? Ik dacht, 3 dagen maakt miss nog niet zoveel uit....maar ze maken wel een klotsend geluid als ik ermee schudt -de eerste seconde nog niet, maar na een seconde of twee-drie-. Ik had nl ff op internet gezocht hoe je kon testen of je ei nog goed was, als je ermee schudde en hij maakte geluid zou ie niet meer goed zijn. Of klotst een ei altijd na een paar seconden? Wordt je er erg ziek van om een overdatum/ bedorven ei te eten? | |
CyberJesus | zondag 22 mei 2011 @ 17:58 |
Gewoon op eten | |
GizartFRL | zondag 22 mei 2011 @ 17:58 |
Als je het ei nu breekt in een kopje. Dan ruik je eraan. Als het bedorven is, dan merk je dat snel genoeg. ![]() Zoja, dan weggooien. Zonee, wat wil je er mee gaan maken? | |
-moppie- | zondag 22 mei 2011 @ 17:58 |
Doe in een bak water als ie zinkt is ie nog goed als het ei drijft is ie bedorven! | |
bulbjes | zondag 22 mei 2011 @ 17:58 |
Ja daar moet je dan weer 100 g zout in doen en mijn zout is bijna op...dus dat vind ik btje zonde ![]() | |
bulbjes | zondag 22 mei 2011 @ 17:59 |
Gewoon brood met gebakken ei vnvnd. | |
LasTeR | zondag 22 mei 2011 @ 17:59 |
Juist geen zout, dat is dus de hele test ![]() | |
-moppie- | zondag 22 mei 2011 @ 17:59 |
Nee hoor, zout is niet nodig | |
GizartFRL | zondag 22 mei 2011 @ 18:00 |
Als je ze goed bakt en geen lopend eigeel ( jakkes), dan zou ik ze zo opeten. ![]() En bij deze heb je me ook aan mijn eettip voor zodadelijk geholpen. ![]() | |
Puntenjager | zondag 22 mei 2011 @ 18:02 |
Eieren maken altijd een klotsend geluid als je ze schudt... Ooit eens een ei opengemaakt!??![]() | |
deadly_kiss | zondag 22 mei 2011 @ 18:02 |
zout moet je er pas bij doen bij het koken... als dan je ei lek is dan loopt ie niet leeg in de pan. gewoon eieren onder water zetten, dat ze rechtop staan is niet raar zolang ze maar niet de bodem loslaten | |
joao | zondag 22 mei 2011 @ 18:02 |
doe maar beter niet... trouwens die met die bak water enzoo werkt wel echt (dat ik nu toevallig kippen heb) | |
GizartFRL | zondag 22 mei 2011 @ 18:03 |
Ik had laatst een gekookt ei welke dit niet deed. ![]() | |
bulbjes | zondag 22 mei 2011 @ 18:05 |
Hmm dat stond op die site over hoe je je eieren kon testen (wetenschappelijke site)..Ik heb ze net maar ff getest in n pannetje met water en een snufje zout (100g vond ik teveel)...ze gaan niet totaal drijven maar liggen ook niet plat op de bodem...de kont komt omhoog drijven. Doen of niet meer doen? Gewoon proberen om te bakken maar en als eigeel niet teveel uitloopt opeten -mits ze niet enorm meuren-? Ik heb overigens mn eieren net dus wel hard geschudt....krijg ik nu sowieso nog wel een hele dooier of heb ik kans dat ik die kapot geschudt heb? ![]() | |
joao | zondag 22 mei 2011 @ 18:06 |
NIET eten | |
-moppie- | zondag 22 mei 2011 @ 18:06 |
![]() | |
bulbjes | zondag 22 mei 2011 @ 18:08 |
Want? Kun je er flink ziek van worden als ie een paar dagen over datum is? Ze raken de bodem dus overigens wel...alleen kont drijft wel wat omhoog.. | |
BrandX | zondag 22 mei 2011 @ 18:09 |
van ei dat niet goed meer is kan je enorm flink ziek worden idd. Ik zou het risico gewoon niet nemen als je niet zeker bent. | |
bulbjes | zondag 22 mei 2011 @ 18:09 |
Is dat zo? Volgens die site dus niet als het een vers ei betrof. Alleen oude eieren zouden geluid maken.. | |
bulbjes | zondag 22 mei 2011 @ 18:10 |
Maar ruik je dat dan niet oid? | |
joao | zondag 22 mei 2011 @ 18:10 |
JA, je kan er zeker ziek van worden..(en ik spreekuit ervaring) | |
GizartFRL | zondag 22 mei 2011 @ 18:13 |
We hebben het hier over 2 dagen, geen 2 weken ![]() | |
Specularium | zondag 22 mei 2011 @ 18:13 |
Als je het ei breekt, nogal ja. Eieren zijn uit mijn eigen ervaring vaak nog ruim een week tot na de tht te gebruiken. | |
BrandX | zondag 22 mei 2011 @ 18:20 |
klopt, maar TS twijfelt. Waarom dan om die paar rottige duppies toch persee die eieren willen eten? Doe dan het brood toasten en doe er jam op ofzo. Ook lekker. | |
deadly_kiss | zondag 22 mei 2011 @ 18:22 |
eieren kunnen ook al rot zijn VOORdat de aangegeven datum voorbij is... ik test het gewoon altijd.. ooit een keer een rot ei in de pan gehad en geloof me.. daar wil je geen hap van nemen ![]() ![]() ![]() en al helemaal niet als je het niet zag aankomen ![]() | |
GizartFRL | zondag 22 mei 2011 @ 18:25 |
Ik ruik sowieso altijd aan een ei voordat het de pan ingaat. Tijd in een eierhandel gewerkt, dan weet je het verschil tussen eetbaar en niet eetbaar wel. ![]() Zaterdags altijd een 10 XL eieren omelet. ![]() | |
Resistor | zondag 22 mei 2011 @ 18:38 |
![]() Maar ik doe altijd: bij twijfel niet eten. Ik ben er niet echt gevoelig voor, maar als ik iets ruik of verdenk wat ik al niet vertrouw eet ik het niet. | |
Puntenjager | zondag 22 mei 2011 @ 19:01 |
Ooit eens een (hard) gekookt ei gehad wat WEL een klotsend geluid maakte!?? | |
Klaploper | zondag 22 mei 2011 @ 19:11 |
Goed dat je de grap even uitlegt. Ik snapte hem niet!
| |
Puntenjager | zondag 22 mei 2011 @ 19:17 |
Nou, de topicstarter verbaasde er zich over dat haar eitjes ![]() ![]() | |
Specularium | zondag 22 mei 2011 @ 19:22 |
![]() | |
Isabeau | zondag 22 mei 2011 @ 19:28 |
Inderdaad! Houdbaarheidsmarges zijn meestal wat ruim en je kan zo'n eitje nog gerust eten hoor. | |
Miss_Isis | zondag 22 mei 2011 @ 19:30 |
Als je ze toch gaat bakken gewoon even in een kopje/kommetje kapot tikken en bekijken hoe het er uit ziet en ff ruiken. Als het dooier en eiwit helemaal door elkaar zijn gelopen in een soort gele, waterige massa, als eiwit en eigeel door elkaar gelopen uit het ei spuiten als je er een klein gaatje in hebt, en/of als het ei stinkt is het niet meer goed. Als het dooier en eiwit als zodanig nog gewoon herkenbaar zijn en het ei niet stinkt gewoon opeten. De tht datum is een richtlijn, geen wet of zo. Gewoon kijken, ruiken en je verstand gebruiken en dan kom je een heel eind ![]() | |
Guus Muisarm | zondag 22 mei 2011 @ 19:33 |
Yea ... maar als je het niet zo vertrouwt eet het toch niet echt lekker. Flikker die dingen maar weg. | |
The_Hives | zondag 22 mei 2011 @ 19:40 |
man ik eet wel eens eieren van 10 dagen over datum zonder te controleren. 2 dagen kan best | |
bulbjes | zondag 22 mei 2011 @ 19:40 |
Nou, heb ze idd toch maar weggegooid en nieuwe gehaald....en even de proef op de som genomen. Vers gekocht eitje met tht 8-6 even in hetzelfde pannetje met water en btje zout gelegd, en hij bleef iets dieper liggen dan de eieren die 3 dagen over datum zijn (daarvan stak de kont wat meer omhoog en je voelt ook net wat meer weerstand bij het onder water duwen). Daarna verse eitje even geschudt...hoorde in eerste instantie niets maar na wat meer seconden kon ik ook deze licht horen tikken/ klotsen. Bij de eieren die over datum waren was het echter meer een echt klotsend geluid en die maakten al na een seconde of twee geluid, en bij het verse eitje duurde dat wat langer. Tot zover mijn bevindingen voor vandaag ![]() | |
wiltoyo | zondag 22 mei 2011 @ 19:45 |
Groot misverstand is dat als de tht verlopen is, het product ook bedorven is. THT is echter "tenminste houdbaar tot" oftewel gegarandeerd goed tot. THT is niks meer en minder dan de uiterste verkoopdatum. Met uht is het een ander verhaal, "uiterst houdbaar tot". Dat vind je vooral op producten als houdbare melk. | |
Puntenjager | maandag 23 mei 2011 @ 00:07 |
DUDE!! UHT op houdbare melk betekent dat het houdbaar is => Ultra High Temperature. http://en.wikipedia.org/wiki/Ultra-high-temperature_processing | |
WaywardOne | maandag 23 mei 2011 @ 00:48 |
Hoe een ei grip op iemands leven kan hebben ![]() | |
Karammel | maandag 23 mei 2011 @ 01:26 |
Belachelijk hoe voorzichtig sommige mensen zijn met dit soort kleine dingetjes. De eieren hadden de watertest met verve doorstaan, maar alsnog durf je het niet aan om ze open te maken. Reken maar dat je helemaal niets vreemds aan die eieren had geroken en dat ze nog prima eetbaar waren. Eieren kunnen vaak ruimschoots de houdbaarheidsdatum gepasseerd zijn en alsnog niet bedorven zijn. Als je ze in de koelkast bewaard, waar ik overigens geen voorstander van ben, kan het zelfs nóg langer. Houdbaarheidsdata zijn er voor de bange mensen. | |
Isabeau | maandag 23 mei 2011 @ 08:52 |
Nee hoor, om 12 uur 's nachts op de dag van de houdbaarheidsdatum denkt zo'n produkt: hèhè, nu kan ik eindelijk gaan rotten ![]() Helemaal met je eens. Goed voedsel weggooien ![]() |