FOK!forum / Culinesse à gogo / ei over datum; nog te gebruiken?
bulbjeszondag 22 mei 2011 @ 17:57
Ik heb hier thuis nog 2 eieren met houdbaarheidsdatum 19 mei (tis nu 22 mei). Kan ik deze nog eten?
Ik dacht, 3 dagen maakt miss nog niet zoveel uit....maar ze maken wel een klotsend geluid als ik ermee schudt -de eerste seconde nog niet, maar na een seconde of twee-drie-. Ik had nl ff op internet gezocht hoe je kon testen of je ei nog goed was, als je ermee schudde en hij maakte geluid zou ie niet meer goed zijn. Of klotst een ei altijd na een paar seconden?
Wordt je er erg ziek van om een overdatum/ bedorven ei te eten?
CyberJesuszondag 22 mei 2011 @ 17:58
Gewoon op eten
GizartFRLzondag 22 mei 2011 @ 17:58
Als je het ei nu breekt in een kopje.
Dan ruik je eraan.
Als het bedorven is, dan merk je dat snel genoeg. :Y

Zoja, dan weggooien.
Zonee, wat wil je er mee gaan maken?
-moppie-zondag 22 mei 2011 @ 17:58
Doe in een bak water als ie zinkt is ie nog goed als het ei drijft is ie bedorven!
bulbjeszondag 22 mei 2011 @ 17:58
quote:
1s.gif Op zondag 22 mei 2011 17:58 schreef -moppie- het volgende:
Doe in een bak water als ie zinkt is ie nog goed als het ei drijft is ie bedorven!
Ja daar moet je dan weer 100 g zout in doen en mijn zout is bijna op...dus dat vind ik btje zonde ;)
bulbjeszondag 22 mei 2011 @ 17:59
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2011 17:58 schreef GizartFRL het volgende:
Als je het ei nu breekt in een kopje.
Dan ruik je eraan.
Als het bedorven is, dan merk je dat snel genoeg. :Y

Zoja, dan weggooien.
Zonee, wat wil je er mee gaan maken?
Gewoon brood met gebakken ei vnvnd.
LasTeRzondag 22 mei 2011 @ 17:59
Juist geen zout, dat is dus de hele test :')
-moppie-zondag 22 mei 2011 @ 17:59
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2011 17:58 schreef bulbjes het volgende:

[..]

Ja daar moet je dan weer 100 g zout in doen en mijn zout is bijna op...dus dat vind ik btje zonde ;)
Nee hoor, zout is niet nodig
GizartFRLzondag 22 mei 2011 @ 18:00
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2011 17:59 schreef bulbjes het volgende:

[..]

Gewoon brood met gebakken ei vnvnd.
Als je ze goed bakt en geen lopend eigeel ( jakkes), dan zou ik ze zo opeten.
:Y

En bij deze heb je me ook aan mijn eettip voor zodadelijk geholpen. :D
Puntenjagerzondag 22 mei 2011 @ 18:02
Eieren maken altijd een klotsend geluid als je ze schudt... Ooit eens een ei opengemaakt!??

|:(
deadly_kisszondag 22 mei 2011 @ 18:02
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2011 17:58 schreef bulbjes het volgende:

[..]

Ja daar moet je dan weer 100 g zout in doen en mijn zout is bijna op...dus dat vind ik btje zonde ;)
zout moet je er pas bij doen bij het koken...
als dan je ei lek is dan loopt ie niet leeg in de pan.

gewoon eieren onder water zetten, dat ze rechtop staan is niet raar zolang ze maar niet de bodem loslaten
joaozondag 22 mei 2011 @ 18:02
doe maar beter niet... trouwens die met die bak water enzoo werkt wel echt
(dat ik nu toevallig kippen heb)
GizartFRLzondag 22 mei 2011 @ 18:03
quote:
3s.gif Op zondag 22 mei 2011 18:02 schreef Puntenjager het volgende:
Eieren maken altijd een klotsend geluid als je ze schudt... Ooit eens een ei opengemaakt!??

|:(
Ik had laatst een gekookt ei welke dit niet deed. oO<
bulbjeszondag 22 mei 2011 @ 18:05
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2011 17:59 schreef LasTeR het volgende:
Juist geen zout, dat is dus de hele test :')
Hmm dat stond op die site over hoe je je eieren kon testen (wetenschappelijke site)..Ik heb ze net maar ff getest in n pannetje met water en een snufje zout (100g vond ik teveel)...ze gaan niet totaal drijven maar liggen ook niet plat op de bodem...de kont komt omhoog drijven. Doen of niet meer doen?
Gewoon proberen om te bakken maar en als eigeel niet teveel uitloopt opeten -mits ze niet enorm meuren-? Ik heb overigens mn eieren net dus wel hard geschudt....krijg ik nu sowieso nog wel een hele dooier of heb ik kans dat ik die kapot geschudt heb? :')
joaozondag 22 mei 2011 @ 18:06
NIET eten
-moppie-zondag 22 mei 2011 @ 18:06
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2011 18:03 schreef GizartFRL het volgende:

[..]

Ik had laatst een gekookt ei welke dit niet deed. oO<
:)
bulbjeszondag 22 mei 2011 @ 18:08
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2011 18:02 schreef joao het volgende:
doe maar beter niet... trouwens die met die bak water enzoo werkt wel echt
(dat ik nu toevallig kippen heb)
Want? Kun je er flink ziek van worden als ie een paar dagen over datum is?
Ze raken de bodem dus overigens wel...alleen kont drijft wel wat omhoog..
BrandXzondag 22 mei 2011 @ 18:09
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2011 18:08 schreef bulbjes het volgende:

[..]

Want? Kun je er flink ziek van worden als ie een paar dagen over datum is?
Ze raken de bodem dus overigens wel...alleen kont drijft wel wat omhoog..
van ei dat niet goed meer is kan je enorm flink ziek worden idd.

Ik zou het risico gewoon niet nemen als je niet zeker bent.
bulbjeszondag 22 mei 2011 @ 18:09
quote:
3s.gif Op zondag 22 mei 2011 18:02 schreef Puntenjager het volgende:
Eieren maken altijd een klotsend geluid als je ze schudt... Ooit eens een ei opengemaakt!??

|:(
Is dat zo? Volgens die site dus niet als het een vers ei betrof. Alleen oude eieren zouden geluid maken..
bulbjeszondag 22 mei 2011 @ 18:10
quote:
19s.gif Op zondag 22 mei 2011 18:09 schreef BrandX het volgende:

[..]

van ei dat niet goed meer is kan je enorm flink ziek worden idd.

Ik zou het risico gewoon niet nemen als je niet zeker bent.
Maar ruik je dat dan niet oid?
joaozondag 22 mei 2011 @ 18:10
JA, je kan er zeker ziek van worden..(en ik spreekuit ervaring)
GizartFRLzondag 22 mei 2011 @ 18:13
quote:
19s.gif Op zondag 22 mei 2011 18:09 schreef BrandX het volgende:

[..]

van ei dat niet goed meer is kan je enorm flink ziek worden idd.

Ik zou het risico gewoon niet nemen als je niet zeker bent.
We hebben het hier over 2 dagen, geen 2 weken ;)
Speculariumzondag 22 mei 2011 @ 18:13
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2011 18:10 schreef bulbjes het volgende:

[..]

Maar ruik je dat dan niet oid?
Als je het ei breekt, nogal ja.

Eieren zijn uit mijn eigen ervaring vaak nog ruim een week tot na de tht te gebruiken.
BrandXzondag 22 mei 2011 @ 18:20
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2011 18:13 schreef GizartFRL het volgende:

[..]

We hebben het hier over 2 dagen, geen 2 weken ;)
klopt, maar TS twijfelt. Waarom dan om die paar rottige duppies toch persee die eieren willen eten? Doe dan het brood toasten en doe er jam op ofzo. Ook lekker.
deadly_kisszondag 22 mei 2011 @ 18:22
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2011 18:13 schreef GizartFRL het volgende:

[..]

We hebben het hier over 2 dagen, geen 2 weken ;)
eieren kunnen ook al rot zijn VOORdat de aangegeven datum voorbij is...
ik test het gewoon altijd.. ooit een keer een rot ei in de pan gehad en geloof me..
daar wil je geen hap van nemen :r :r :r
en al helemaal niet als je het niet zag aankomen ;(
GizartFRLzondag 22 mei 2011 @ 18:25
Ik ruik sowieso altijd aan een ei voordat het de pan ingaat.
Tijd in een eierhandel gewerkt, dan weet je het verschil tussen eetbaar en niet eetbaar wel. _O-
Zaterdags altijd een 10 XL eieren omelet. :9~
Resistorzondag 22 mei 2011 @ 18:38
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2011 18:25 schreef GizartFRL het volgende:
Ik ruik sowieso altijd aan een ei voordat het de pan ingaat.
Tijd in een eierhandel gewerkt, dan weet je het verschil tussen eetbaar en niet eetbaar wel. _O-
Zaterdags altijd een 10 XL eieren omelet. :9~
:X en dan maar denken dat ik gek was met mijn 4 XL eieren met ham en een tomaat op 2 sneden brood.

Maar ik doe altijd: bij twijfel niet eten. Ik ben er niet echt gevoelig voor, maar als ik iets ruik of verdenk wat ik al niet vertrouw eet ik het niet.
Puntenjagerzondag 22 mei 2011 @ 19:01
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2011 18:03 schreef GizartFRL het volgende:

[..]

Ik had laatst een gekookt ei welke dit niet deed. oO<
Ooit eens een (hard) gekookt ei gehad wat WEL een klotsend geluid maakte!??
Klaploperzondag 22 mei 2011 @ 19:11
quote:
16s.gif Op zondag 22 mei 2011 19:01 schreef Puntenjager het volgende:

[..]

Ooit eens een (hard) gekookt ei gehad wat WEL een klotsend geluid maakte!??
Goed dat je de grap even uitlegt. Ik snapte hem niet!

SPOILER
:{
Puntenjagerzondag 22 mei 2011 @ 19:17
quote:
14s.gif Op zondag 22 mei 2011 19:11 schreef Klaploper het volgende:

[..]

Goed dat je de grap even uitlegt. Ik snapte hem niet!

SPOILER
:{
Nou, de topicstarter verbaasde er zich over dat haar eitjes :+ een klotsend geluid maakten. Klaarblijkelijk niet voor iedereen een open deur. Dus wie is hier nou een eihoofd!?? :W
Speculariumzondag 22 mei 2011 @ 19:22
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2011 19:17 schreef Puntenjager het volgende:

[..]

Nou, de topicstarter verbaasde er zich over dat haar eitjes :+ een klotsend geluid maakten. Klaarblijkelijk niet voor iedereen een open deur. Dus wie is hier nou een eihoofd!?? :W
:')
Isabeauzondag 22 mei 2011 @ 19:28
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2011 18:13 schreef GizartFRL het volgende:

We hebben het hier over 2 dagen, geen 2 weken ;)
Inderdaad! Houdbaarheidsmarges zijn meestal wat ruim en je kan zo'n eitje nog gerust eten hoor.
Miss_Isiszondag 22 mei 2011 @ 19:30
Als je ze toch gaat bakken gewoon even in een kopje/kommetje kapot tikken en bekijken hoe het er uit ziet en ff ruiken. Als het dooier en eiwit helemaal door elkaar zijn gelopen in een soort gele, waterige massa, als eiwit en eigeel door elkaar gelopen uit het ei spuiten als je er een klein gaatje in hebt, en/of als het ei stinkt is het niet meer goed. Als het dooier en eiwit als zodanig nog gewoon herkenbaar zijn en het ei niet stinkt gewoon opeten. De tht datum is een richtlijn, geen wet of zo. Gewoon kijken, ruiken en je verstand gebruiken en dan kom je een heel eind :)
Guus Muisarmzondag 22 mei 2011 @ 19:33
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2011 19:28 schreef Isabeau het volgende:
je kan zo'n eitje nog gerust eten hoor.
Yea ... maar als je het niet zo vertrouwt eet het toch niet echt lekker. Flikker die dingen maar weg.
The_Hiveszondag 22 mei 2011 @ 19:40
man ik eet wel eens eieren van 10 dagen over datum zonder te controleren. 2 dagen kan best
bulbjeszondag 22 mei 2011 @ 19:40
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2011 19:33 schreef Guus Muisarm het volgende:

[..]

Yea ... maar als je het niet zo vertrouwt eet het toch niet echt lekker. Flikker die dingen maar weg.
Nou, heb ze idd toch maar weggegooid en nieuwe gehaald....en even de proef op de som genomen.
Vers gekocht eitje met tht 8-6 even in hetzelfde pannetje met water en btje zout gelegd, en hij bleef iets dieper liggen dan de eieren die 3 dagen over datum zijn (daarvan stak de kont wat meer omhoog en je voelt ook net wat meer weerstand bij het onder water duwen).
Daarna verse eitje even geschudt...hoorde in eerste instantie niets maar na wat meer seconden kon ik ook deze licht horen tikken/ klotsen. Bij de eieren die over datum waren was het echter meer een echt klotsend geluid en die maakten al na een seconde of twee geluid, en bij het verse eitje duurde dat wat langer.
Tot zover mijn bevindingen voor vandaag :P
wiltoyozondag 22 mei 2011 @ 19:45
quote:
De tht datum is een richtlijn, geen wet of zo.
Groot misverstand is dat als de tht verlopen is, het product ook bedorven is. THT is echter "tenminste houdbaar tot" oftewel gegarandeerd goed tot. THT is niks meer en minder dan de uiterste verkoopdatum. Met uht is het een ander verhaal, "uiterst houdbaar tot". Dat vind je vooral op producten als houdbare melk.
Puntenjagermaandag 23 mei 2011 @ 00:07
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2011 19:45 schreef wiltoyo het volgende:

[..]

Groot misverstand is dat als de tht verlopen is, het product ook bedorven is. THT is echter "tenminste houdbaar tot" oftewel gegarandeerd goed tot. THT is niks meer en minder dan de uiterste verkoopdatum. Met uht is het een ander verhaal, "uiterst houdbaar tot". Dat vind je vooral op producten als houdbare melk.
DUDE!! UHT op houdbare melk betekent dat het houdbaar is => Ultra High Temperature.

http://en.wikipedia.org/wiki/Ultra-high-temperature_processing
WaywardOnemaandag 23 mei 2011 @ 00:48
Hoe een ei grip op iemands leven kan hebben :')
Karammelmaandag 23 mei 2011 @ 01:26
Belachelijk hoe voorzichtig sommige mensen zijn met dit soort kleine dingetjes. De eieren hadden de watertest met verve doorstaan, maar alsnog durf je het niet aan om ze open te maken. Reken maar dat je helemaal niets vreemds aan die eieren had geroken en dat ze nog prima eetbaar waren.

Eieren kunnen vaak ruimschoots de houdbaarheidsdatum gepasseerd zijn en alsnog niet bedorven zijn. Als je ze in de koelkast bewaard, waar ik overigens geen voorstander van ben, kan het zelfs nóg langer.

Houdbaarheidsdata zijn er voor de bange mensen.
Isabeaumaandag 23 mei 2011 @ 08:52
quote:
0s.gif Op maandag 23 mei 2011 01:26 schreef Karammel het volgende:
Houdbaarheidsdata zijn er voor de bange mensen.
Nee hoor, om 12 uur 's nachts op de dag van de houdbaarheidsdatum denkt zo'n produkt: hèhè, nu kan ik eindelijk gaan rotten *)

Helemaal met je eens. Goed voedsel weggooien :N