FOK!forum / Culinesse à gogo / Welke wijn bij asperges?
_The_General_zondag 22 mei 2011 @ 12:07
Ik krijg vanavond eters en het hoofdgerecht is asperges op de traditionele wijze met ei, ham en een aspergesausje.

Ik ben echter vergeten witte wijn te halen en ik heb staan:

Hardy's Nottage Hill Chardonnay - Australie 2008
Vin d'Alsace Pinot Blanc Regine Zimmer - Frankrijk 2008
Tohu Sauvignon Blanc - Nieuw Zeeland 2009
Rhein Riesling - Duitsland 2007
Oude Kaap halfzoet - Zuid-Afrika 2007

Welke kan ik het beste pakken, ik drink graag wijn maar ben geen goede in het maken van combinatie's met eten!
Silveradozondag 22 mei 2011 @ 12:08
Vin d'Alsace Pinot Blanc Regine Zimmer - Frankrijk 2008
conlechezondag 22 mei 2011 @ 12:09
Ik zou de pinot blanc doen. Of de Riesling.
Dentiwanzondag 22 mei 2011 @ 12:10
Wijn bij asperges? Ben je helemaal gek geworden!!!
Logicalzondag 22 mei 2011 @ 12:28
Die Tohu komt zeker uit Hawkes Bay? (ipv Marlborough of Waiheke)
(aardig zuur en ik geef 'm niet meer dan een 7)

Ik zou die Tohu iig niet gebruiken voor asperges.
_The_General_zondag 22 mei 2011 @ 12:31
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2011 12:28 schreef Logical het volgende:
Die Tohu komt zeker uit Hawkes Bay? (ipv Marlborough of Waiheke)
(aardig zuur en ik geef 'm niet meer dan een 7)

Ik zou die Tohu iig niet gebruiken voor asperges.
Het is deze. http://www.tohuwines.co.n(...)=2008&id=26#wine-top
Erasmozondag 22 mei 2011 @ 12:32
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2011 12:07 schreef _The_General_ het volgende:
Ik krijg vanavond eters en het hoofdgerecht is asperges op de traditionele wijze met ei, ham en een aspergesausje.
Uit een pakje?
Biogardezondag 22 mei 2011 @ 12:33
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2011 12:32 schreef Erasmo het volgende:

[..]

Uit een pakje?
Hollandaise _O_
_The_General_zondag 22 mei 2011 @ 12:35
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2011 12:32 schreef Erasmo het volgende:

[..]

Uit een pakje?
Nee, maar twijfel nog tussen een botersausje of een Hollandaise!
Logicalzondag 22 mei 2011 @ 12:36
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2011 12:31 schreef _The_General_ het volgende:
Het is deze. http://www.tohuwines.co.n(...)=2008&id=26#wine-top
Ah ok, ik dacht dat het er een uit Giborne/Hawkes Bay was ;)
Marlborough/Nelson kan goed zijn, maar nu durf ik niet meer te beweren of het nu een goede was of niet...
Erasmozondag 22 mei 2011 @ 12:38
quote:
14s.gif Op zondag 22 mei 2011 12:33 schreef Biogarde het volgende:

[..]

Hollandaise _O_
Hollandaise komt niet uit een pakje...

quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2011 12:35 schreef _The_General_ het volgende:

[..]

Nee, maar twijfel nog tussen een botersausje of een Hollandaise!
Eigen voorkeur, zolang het maar vers is :P
_The_General_zondag 22 mei 2011 @ 12:39
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2011 12:36 schreef Logical het volgende:

[..]

Ah ok, ik dacht dat het er een uit Giborne/Hawkes Bay was ;)
Marlborough/Nelson kan goed zijn, maar nu durf ik niet meer te beweren of het nu een goede was of niet...
Ze schenken hem op de Nieuw Zeelandse Ambassade, en daar heb ik hem ook gedronken. Lekkere wijn met fruittonen er in. Maar deze valt iig af voor bij de Asperges. Nu ik er over denk had ik hem niet eens in het rijtje hoeven te vermelden.
Logicalzondag 22 mei 2011 @ 12:45
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2011 12:39 schreef _The_General_ het volgende:
Ze schenken hem op de Nieuw Zeelandse Ambassade, en daar heb ik hem ook gedronken. Lekkere wijn met fruittonen er in. Maar deze valt iig af voor bij de Asperges. Nu ik er over denk had ik hem niet eens in het rijtje hoeven te vermelden.
In Wellington of op het consulaat in Auckland?
De laatste keer dat ik Koninginnedag hier in Auckland heb gevierd was er wel iets dat op kroketten en haring leek, maar daar is dan ook echt alles mee gezegd :P
golferzondag 22 mei 2011 @ 13:05
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2011 12:07 schreef _The_General_ het volgende:
Ik krijg vanavond eters en het hoofdgerecht is asperges op de traditionele wijze met ei, ham en een aspergesausje.

Ik ben echter vergeten witte wijn te halen en ik heb staan:

Hardy's Nottage Hill Chardonnay - Australie 2008
Vin d'Alsace Pinot Blanc Regine Zimmer - Frankrijk 2008
Tohu Sauvignon Blanc - Nieuw Zeeland 2009
Rhein Riesling - Duitsland 2007
Oude Kaap halfzoet - Zuid-Afrika 2007

Welke kan ik het beste pakken, ik drink graag wijn maar ben geen goede in het maken van combinatie's met eten!
Ik zou 1 van deze twee doen:
Hardy's Nottage Hill Chardonnay - Australie 2008
Vin d'Alsace Pinot Blanc Regine Zimmer - Frankrijk 2008
_The_General_zondag 22 mei 2011 @ 13:20
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2011 12:45 schreef Logical het volgende:

[..]

In Wellington of op het consulaat in Auckland?
De laatste keer dat ik Koninginnedag hier in Auckland heb gevierd was er wel iets dat op kroketten en haring leek, maar daar is dan ook echt alles mee gezegd :P
Nee op de NZ Ambassade te Den Haag.
Tamashiizondag 22 mei 2011 @ 14:06
Ik zou botersaus erbij maken en de Hardys gebruiken.
charonzondag 22 mei 2011 @ 14:13
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2011 12:38 schreef Erasmo het volgende:

[..]

Hollandaise komt niet uit een pakje...

Afteltopic tot Piet zich meldt!
Pietverdrietzondag 22 mei 2011 @ 14:49
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2011 12:07 schreef _The_General_ het volgende:

Vin d'Alsace Pinot Blanc Regine Zimmer - Frankrijk 2008
Tohu Sauvignon Blanc - Nieuw Zeeland 2009
Rhein Riesling - Duitsland 2007

Zou 1 van deze drie nemen, en een deel van de wijn gebruiken voor het maken van de saus, wijn inkoken met wat laurierblad, sjalotje, teen knof, wat verse kruiden, korrels peper. Dan zeven en dit als basis gebruiken voor de saus.
Je zou er een hollandaise mee kunnen maken, of met room en boter een eenvoudige witte saus van maken,
Lord Katundrozondag 22 mei 2011 @ 15:47
Als we het toch over asperges hebben; weet iemand nog een goed recept voor lekkere aspergesoep?
golferzondag 22 mei 2011 @ 15:54
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2011 15:47 schreef Lord Katundro het volgende:
Als we het toch over asperges hebben; weet iemand nog een goed recept voor lekkere aspergesoep?
Aspergeschillen en kontjes ca 30 minuten koken in een liter water met een beetje kippenbouillon.
Daarna door een (passeerzeef) halen en de bouillon opvangen.

Roux maken van ca. 40 gram boter en 40 gram bloem.
Met een pollepel lepel voor lepel de bouillon bij de roux toevoegen. Mooi gald roeren en even laten doorkoken met een beetje zout en peper naar smaak.
Eventueel nog een minuut of 5 er wat aspergekopjes bijvoegen.

In een apart bakje een mengsel maken van een eidooier, wat kookroom en nootmuskaat.

Soep van het vuur halen en ca. 5 minuten laten afkoelen en dan met (staaf)mixer het eigeel-room-nootmuskaatmengsel er doorheen kloppen.
Garneren met wat peterselie of verse bieslook.
Lord Katundrozondag 22 mei 2011 @ 16:00
quote:
3s.gif Op zondag 22 mei 2011 15:54 schreef golfer het volgende:

[..]

Aspergeschillen en kontjes ca 30 minuten koken in een liter water met een beetje kippenbouillon.
Daarna door een (passeerzeef) halen en de bouillon opvangen.

Roux maken van ca. 40 gram boter en 40 gram bloem.
Met een pollepel lepel voor lepel de bouillon bij de roux toevoegen. Mooi gald roeren en even laten doorkoken met een beetje zout en peper naar smaak.
Eventueel nog een minuut of 5 er wat aspergekopjes bijvoegen.

In een apart bakje een mengsel maken van een eidooier, wat kookroom en nootmuskaat.

Soep van het vuur halen en ca. 5 minuten laten afkoelen en dan met (staaf)mixer het eigeel-room-nootmuskaatmengsel er doorheen kloppen.
Garneren met wat peterselie of verse bieslook.
Thanks dude! ^O^ Die ga ik van de week eens (proberen) te maken. :9
Pietverdrietzondag 22 mei 2011 @ 20:08
quote:
3s.gif Op zondag 22 mei 2011 15:54 schreef golfer het volgende:

[..]

Aspergeschillen en kontjes ca 30 minuten koken in een liter water met een beetje kippenbouillon.
Daarna door een (passeerzeef) halen en de bouillon opvangen.

Roux maken van ca. 40 gram boter en 40 gram bloem.
Met een pollepel lepel voor lepel de bouillon bij de roux toevoegen. Mooi gald roeren en even laten doorkoken met een beetje zout en peper naar smaak.
Eventueel nog een minuut of 5 er wat aspergekopjes bijvoegen.

In een apart bakje een mengsel maken van een eidooier, wat kookroom en nootmuskaat.

Soep van het vuur halen en ca. 5 minuten laten afkoelen en dan met (staaf)mixer het eigeel-room-nootmuskaatmengsel er doorheen kloppen.
Garneren met wat peterselie of verse bieslook.
Kippenbouillon nog even weglaten en je asperges hierin koken, nadat je de asperges gekookt hebt en opgegeten kan je van het kookvocht een aspergesoep maken, of invriezen en nog een keer schillen er in afkoken, asperges er in koken, etc.
Het kookvocht smaakt na een tijdje meer naar asperges dan de asperges zelf, en als je na een tijdje daar een keer soep van kookt weet je niet wat je proeft.
Tip, leng hem dan wel aan, want anders is de smaak te intensief.