abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  zaterdag 21 mei 2011 @ 08:20:37 #1
136 V.
Fuck you and your eyebrows
pi_97109133
Olla, voor het eerst in tijden weer eens een hele (dooie) kip aangeschaft voor in de oven. Biologisch uiteraard, dus ik wil hem (haar) zo goed mogelijk bereiden. Anders is het zonde van de dood van de kip en het geld.

Maar ik heb in de loop der tijd steeds andere adviezen gekregen om een kip in de over klaar te maken. De een zegt "een uur per kilo op 180 graden". Weer een ander zei: "een uur en een kwartier op 100 graden" (waar ik geen reet van geloof, want dat wordt nooit gaar genoeg volgens mij). En gisteren toen ik het bij de slager vroeg kreeg ik het advies om hem op de bolle kant een uur op 100 graden te doen, dan drie kwartier op 150 en dan nog een kwartier op de andere zijde op 180. Dus in totaal twee uur op drie verschillende standen.

Nu weet ik het niet meer. Iemand een eenduidig antwoord?

Alvast bedankt.

V.
Ja inderdaad, V. ja.
pi_97109238
Pfff ik geloof dat ik een kippetje ongeveer 1,5 uur of zo op 180 graden doe (eventueel afdekken als het velletje te snel gaat).. even in de dijen prikken of er helder vocht uit komt, dan issie gaar ;)
Zelf doe ik hem meestal in een grote gietijzeren braadpan. Beetje witte wijn er bij en regelmatig even 'basten' (bedruipen).

Aanrader: knoflook, rozemarijnblaadjes (vers) citroenrasp, zout en peper door boter heen mengen en dan aan de borstzijde onder zijn velletje drukken :9 Aardappelblokjes of plakjes, panchettablokjes en rozemarijntakjes in de pan, scheutje witte wijn er bij, kip er op en braden maar :9~
Of een mengsel maken van 100 gram chorizo, 1 kleine rode ui, 3 stukken geroosterde paprika, peterselie, wat broodkruim en 1 eidooier en dat onder het velletje proppen. Heerlijk!!

Oh en vergeet niet de citroenparten in zijn kont te proppen :D :Y
  zaterdag 21 mei 2011 @ 08:42:08 #3
136 V.
Fuck you and your eyebrows
pi_97109254
Dank voor de recepten, al heb ik mijn eigen plan (delen lijken op wat jij hebt geplaatst).

Anderhalf uur op 180 lijkt mij weer wat heftig, maar veiligheid voor alles ;)

V.
Ja inderdaad, V. ja.
pi_97109276
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 mei 2011 08:42 schreef Verbal het volgende:
Dank voor de recepten, al heb ik mijn eigen plan (delen lijken op wat jij hebt geplaatst).

Anderhalf uur op 180 lijkt mij weer wat heftig, maar veiligheid voor alles ;)

V.
Nou, is tot nu toe altijd prima gebleken :Y Zoals ik zei: gaat het velletje te hard dan even afdekken met wat folie en je kunt de tijd altijd iets inkorten natuurlijk, afhankelijk van het formaat kip. :)

Post anders even jouw recept, leuk om te verzamelen hier toch?? ^O^
  zaterdag 21 mei 2011 @ 09:47:28 #5
118585 Crutch
Filantroop || Taalzwengel
pi_97109845
Een uur is zelfs voor drumsticks tekort, ik zou iig minimaal 1 uur en een kwartier op 180 graden aanhouden.
Wat je slager zegt ga ik trouwens eens proberen. :7
Je moeder is een hamster
  zaterdag 21 mei 2011 @ 10:01:18 #6
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_97110010
75 tot 90 minuten, 180 graden
Kip moet gewoon moddergaar zijn.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zaterdag 21 mei 2011 @ 11:09:13 #7
136 V.
Fuck you and your eyebrows
pi_97111158
De kip weegt overigens ongeveer 1,4 kilo. Piet, wat zeg jij van het advies van de slager?

V.
Ja inderdaad, V. ja.
  zaterdag 21 mei 2011 @ 11:30:22 #8
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_97111683
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 mei 2011 11:09 schreef Verbal het volgende:
De kip weegt overigens ongeveer 1,4 kilo. Piet, wat zeg jij van het advies van de slager?

V.
Dat ie moeilijk doet terwijl dat niet nodig is. Persoonlijk gaat bij mij een hele kip aan het draaispit en onder de gril, zit daar dan een anderhalf uur onder, dan is ie moddergaar en heeft ie een krokante huid.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_97113992
branden moet ie :Y :9 ;)
pi_97114004
Dat kun je toch gewoon zien? als hij zwart begint te worden haal je hem eruit ;)
  zaterdag 21 mei 2011 @ 13:41:50 #11
136 V.
Fuck you and your eyebrows
pi_97115507
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 mei 2011 12:54 schreef Bioflap het volgende:
Dat kun je toch gewoon zien? als hij zwart begint te worden haal je hem eruit ;)
Goeie tip ^O^

V.
Ja inderdaad, V. ja.
  zaterdag 21 mei 2011 @ 13:42:48 #12
136 V.
Fuck you and your eyebrows
pi_97115537
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 mei 2011 11:30 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Dat ie moeilijk doet terwijl dat niet nodig is. Persoonlijk gaat bij mij een hele kip aan het draaispit en onder de gril, zit daar dan een anderhalf uur onder, dan is ie moddergaar en heeft ie een krokante huid.
Mkay... ik heb geen draaispit en hij gaat in een braadzak met de nodige ingrediėnten, dus uitdrogen doet 'ie waarschijnlijk toch niet. Ik doe wel anderhalf uur op 180 graden dan. Thanks :)

V.
Ja inderdaad, V. ja.
  Moderator zaterdag 21 mei 2011 @ 13:44:37 #13
27682 crew  Bosbeetle
terminaal verdwaald
pi_97115611
Finkers had ook een goed recept maar dat was voor kip harakiri

• Eerst steekt de kip zichzelf dood en valt op de ovenschaal
• Zet in de oven
• Haal de kip uit de oven
• Zet de kip terug
• Hou de handen onder de kraan
• Doe ovenhandschoenen aan
• Haal de kip uit de oven

(stond niet bij hoelang hij in de oven moet)
En mochten we vallen dan is het omhoog. - Krang (uit: Pantani)
My favourite music is the music I haven't yet heard - John Cage
Water: ijskoud de hardste - Gehenna
  zaterdag 21 mei 2011 @ 15:08:00 #14
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_97118494
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 mei 2011 13:42 schreef Verbal het volgende:

[..]

Mkay... ik heb geen draaispit en hij gaat in een braadzak met de nodige ingrediėnten, dus uitdrogen doet 'ie waarschijnlijk toch niet. Ik doe wel anderhalf uur op 180 graden dan. Thanks :)

V.
Hou er rekening mee dat hij in een braadzak stoomt, en niet braad, en niet krokant of knapperig wordt.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_97118539
4 uur op een temperatuur tussen de 80 en de 100 graden, je wil de kerntemperatuur van de kip net onder de 100 houden.
La derecha oprime, la izquierda libera
  zaterdag 21 mei 2011 @ 15:14:29 #16
10763 popolon
Fetchez la vache!
pi_97118635
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 mei 2011 15:08 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Hou er rekening mee dat hij in een braadzak stoomt, en niet braad, en niet krokant of knapperig wordt.
Zo zal hij/zij wel wat malser blijven. Toch hou ik er niet van, kunststof in een oven/magnetron. 't Klopt gewoon niet.
Patience is not one of my virtues, neither is memory. Or patience for that matter.
  zaterdag 21 mei 2011 @ 15:15:32 #17
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_97118655
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 mei 2011 15:10 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
4 uur op een temperatuur tussen de 80 en de 100 graden,
Lijkt me niet verstandig met kip in een huishoudsoven, tenzij je snel een paar kilo wilt afvallen
quote:
je wil de kerntemperatuur van de kip net onder de 100 houden.
Daar gaat ie echt niet overheen.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zaterdag 21 mei 2011 @ 15:17:04 #18
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_97118694
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 mei 2011 15:14 schreef popolon het volgende:

[..]

Zo zal hij/zij wel wat malser blijven. Toch hou ik er niet van, kunststof in een oven/magnetron. 't Klopt gewoon niet.
Als ik een kip wil stoven koop ik een soepkip en smoor hem in rode wijn. Lekker urenlang laten pruttelen tot ie uit elkaar valt en smaakt dan beter dan welke braadkip dan ook
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zaterdag 21 mei 2011 @ 15:19:20 #19
10763 popolon
Fetchez la vache!
pi_97118747
Ik
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 mei 2011 15:17 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Als ik een kip wil stoven koop ik een soepkip en smoor hem in rode wijn. Lekker urenlang laten pruttelen tot ie uit elkaar valt en smaakt dan beter dan welke braadkip dan ook
Zoiets doe ik ook, vaak in een ovenschaal met een goede marinade. Gegrilde kip is me vaak net wat te droog. Heb wel een rotisserie optie in m'n oven maar moet zeggen dat ik die niet vaak gebruik.

Je kunt 'm ook in een grote gesloten ovenschaal gooien, zo voorkom je het gebruik van kunststof in een oven.
Patience is not one of my virtues, neither is memory. Or patience for that matter.
pi_97123583
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 mei 2011 13:42 schreef Verbal het volgende:

[..]

Mkay... ik heb geen draaispit en hij gaat in een braadzak met de nodige ingrediėnten, dus uitdrogen doet 'ie waarschijnlijk toch niet. Ik doe wel anderhalf uur op 180 graden dan. Thanks :)

V.
:o zonde!! Echt, gewoon in een ovenschaal of gietijzeren pan hoor! Veeeeel lekkerder :Y :Y (bij gebrek aan draaispit, heb ik ook niet maar dit werkt prima)
pi_97123609
Oh en tegen uitdrogen dus wat vulling onder de huid schuiven, dan blijven de filets lekker sappig :9
pi_97123646
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 mei 2011 15:15 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Lijkt me niet verstandig met kip in een huishoudsoven, tenzij je snel een paar kilo wilt afvallen

[..]

Daar gaat ie echt niet overheen.
Kernthermometer dr in :)
La derecha oprime, la izquierda libera
  zaterdag 21 mei 2011 @ 17:58:56 #23
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_97124338
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 mei 2011 17:42 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

Kernthermometer dr in :)
Het gaat niet om de uiteindelijke kerntemperatuur, maar om de tijd die het duurt die te bereiken en de lange lauwwarme periode.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zaterdag 21 mei 2011 @ 19:47:58 #24
136 V.
Fuck you and your eyebrows
pi_97128169
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 mei 2011 17:41 schreef Sunnythesun het volgende:

[..]

:o zonde!! Echt, gewoon in een ovenschaal of gietijzeren pan hoor! Veeeeel lekkerder :Y :Y (bij gebrek aan draaispit, heb ik ook niet maar dit werkt prima)
Geen klachten vandaag, was prima. Maar ovenschaal met deksel wordt geregeld. Ik wil niet mijn hele oven onder de kipspetters. De rode wijn-optie van Piet is ook een mooie voor de volgende keer :)

V.
Ja inderdaad, V. ja.
pi_97131345
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 mei 2011 17:58 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Het gaat niet om de uiteindelijke kerntemperatuur, maar om de tijd die het duurt die te bereiken en de lange lauwwarme periode.
Als het daarna maar lang genoeg warm genoeg is :) Het is wel veruit de lekkerste manier om kip te bereiden :)
La derecha oprime, la izquierda libera
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')