FOK!forum / Culinesse à gogo / ei pocheren
welkominspacemaandag 25 april 2011 @ 15:54
http://www.foodtube.nl/video/4/Ei-pocheren

ik ga dit zo eens proberen met de 2de methode (in huishoudfolie).
zijn er mensen die hier ervaring mee hebben?
is er een groot smaakverschil vergeleken met een gebakken ei of is het gewoon een leukigheidje?

:*
Zanamaandag 25 april 2011 @ 16:06
Lijkt mij wel een smaakverschil...
Ik heb ooit gezien dat ze water in een pan hebben laten koken en dan met een lepel geroerd hebben zodat een draaikolk ontstond en daar in het midden het ei hebben gegeven, dus zonder folie. Ik heb het zelfs nog niet geprobeerd trouwens.
Maracamaandag 25 april 2011 @ 16:10
Dat dramatische muziekje ook :D
welkominspacemaandag 25 april 2011 @ 16:13
water staat nu op en na een beetje vechten ligt de folie klaar in het kommetje *O*
Crutchmaandag 25 april 2011 @ 16:36
Hoe simpel het ook is gemaakt, het is nog leuk om te kijken ook. :D
uniekhoornmaandag 25 april 2011 @ 16:49
Zo doe ik hetmeestal ook maar het eiwit blijft zo aan de folie plakken :(
Parlaymaandag 25 april 2011 @ 16:50
quote:
0s.gif Op maandag 25 april 2011 16:49 schreef uniekhoorn het volgende:
Zo doe ik hetmeestal ook maar het eiwit blijft zo aan de folie plakken :(
Bij mij ook, ik doe het liever zo in het water. Maar het ene ei gaat beter dan het andere.
L-ascorbinezuurmaandag 25 april 2011 @ 16:53
quote:
0s.gif Op maandag 25 april 2011 16:10 schreef Maraca het volgende:
Dat dramatische muziekje ook :D
Inderdaad, ik moest lachen. :D

Ziet er wel lekker uit overigens. :9
Pietverdrietmaandag 25 april 2011 @ 20:04
Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan?
De man in het filmpje loopt te prutsen.
Als je een ei perfect wilt pocheren:
Neem kakelverse eieren. Breng water aan de kook, als je wilt wat azijn erbij, maar ik doe dat nooit.
Als het water kookt breng je het aan het draaien door het te roeren, met lepel of garde, moet een draaikolk ontstaan.
Je breekt het ei voorzichtig en je laat het in het midden van de kolk glijden. De werveling zorgt ervoor dat het ei bij elkaar blijft en alle uitvloeisels om het ei worden ineengedraaid.
Je hoeft helemaal niet te kutten met plasticfolie ofzo, dit is echt zo makkelijk. Gewoon 2 a 3 keer proberen en het gaat perfect.
loecjemaandag 25 april 2011 @ 20:55
doe het dan met een boterham zakje, dat plakt minder.
maar met draaikolkje is ook helemaal niet moeilijk. met zakje is vooral makkelijk als je er heel veel wilt maken, gewoon alle zakjes in 1x in een grote pan gooien en klaar.
RobinOokmaandag 25 april 2011 @ 21:00
Wie heeft er kakelverse eieren in zijn koelkast? Dat zijn er niet veel.
En als het ei niet kakelvers is is het pocheren gedoemd te mislukken.

En oja, mij is het nog nooit gelukt.
Beide manieren niet, trouwens.
En nee, ik wil het ook niet meer proberen ook.
Fuck it.
GizartFRLmaandag 25 april 2011 @ 21:02
quote:
0s.gif Op maandag 25 april 2011 21:00 schreef RobinOok het volgende:
Wie heeft er kakelverse eieren in zijn koelkast? Dat zijn er niet veel.
En als het ei niet kakelvers is is het pocheren gedoemd te mislukken.

En oja, mij is het nog nooit gelukt.
Beide manieren niet, trouwens.
En nee, ik wil het ook niet meer proberen ook.
Fuck it.
Eieren in de koelkast. :N
Pietverdrietmaandag 25 april 2011 @ 21:15
Ach ja, vrouwen, gooien altijd alles in de koelkast.

Heb je tomaten, aarbeien, komkommers en courgettes ook in de koelkast, Robin?
ad0rablemaandag 25 april 2011 @ 21:19
quote:
0s.gif Op maandag 25 april 2011 21:15 schreef Pietverdriet het volgende:
Ach ja, vrouwen, gooien altijd alles in de koelkast.

Heb je tomaten, aarbeien, komkommers en courgettes ook in de koelkast, Robin?
Pardon?! Ik haal 't er juist altijd uit!

Bij de Dille & Kamille heb je van die hulpdingesen, van die bakjes: http://dille-kamille.nl/n(...)rder-roestvrij-staal
Pietverdrietmaandag 25 april 2011 @ 21:20
quote:
0s.gif Op maandag 25 april 2011 21:19 schreef ad0rable het volgende:

[..]

Pardon?! Ik haal 't er juist altijd uit!

Bij de Dille & Kamille heb je van die hulpdingesen, van die bakjes: http://dille-kamille.nl/n(...)rder-roestvrij-staal
Ik loop ook alleen een beetje te stoken.
Maar eieren horen dus idd niet in de koelkast
RobinOokmaandag 25 april 2011 @ 21:45
Ja, eieren in de koelkast. Het is fucking 2011, we leven niet meer in de vorige eeuw.
Jesse_Jamesmaandag 25 april 2011 @ 21:46
Heb een tijd terug al in een aantal keukens geleerd dat je zeker een goede scheut azijn in het water moet doen wil je dat het goed lukt. Altijd zo gedaan voor die keren dat ik een ei ging pocheren, en zo is het bij mij ook altijd gelukt.

Werken met een draaikolk, en als je het jezelf makkelijk wil maken doe je je ei eerst in een een koffiekopje en giet je het vanuit het kopje meteen in de kolk.
Guus Muisarmmaandag 25 april 2011 @ 22:22
quote:
0s.gif Op maandag 25 april 2011 21:45 schreef RobinOok het volgende:
Het is fucking 2011, we leven niet meer in de vorige eeuw.
Niet alle dingen die nieuw zijn moet je te gebruiken omdat ze bestaan hoor.
PluisigNijntjemaandag 25 april 2011 @ 22:34
Waarschijnlijk is 1 van de redenen dat mensen eieren in de koelkast doen, simpelweg dat ze daar veilig staan. Ik heb geen kastje waar ik mn eieren in kwijt kan en op t aanrecht zijn ze gedoemd te breken.
RobinOokmaandag 25 april 2011 @ 23:14
quote:
10s.gif Op maandag 25 april 2011 22:22 schreef Guus Muisarm het volgende:

[..]

Niet alle dingen die nieuw zijn moet je te gebruiken omdat ze bestaan hoor.
Nee, uiteraard niet. Ik gebruik de koelkast ook niet als kast (zoals jij blijkbaar, PluisigNijntje ;) ), maar als koelkast. Om dingen te koelen en vers te houden. En echt al tig, tig, tig jaar wordt het aanbevolen om eieren in de koelkast te bewaren. Dat gezeik van neanderthalers die ze nog buiten de koelkast bewaren. Ja, dat kan. En ja, zo deed men het vroeger altijd en als je 12 eieren per dag eet zal het ook vast net zo makkelijk zijn om ze niet in de koelkast te zetten, maar ik eet geen 12 eieren per dag, ook niet per week, zelfs niet per maand. Zoals zoveel mensen. En ik bewaar ze liever in de koelkast. Klaar!
Pietverdrietdinsdag 26 april 2011 @ 10:21
quote:
0s.gif Op maandag 25 april 2011 23:14 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Nee, uiteraard niet. Ik gebruik de koelkast ook niet als kast (zoals jij blijkbaar, PluisigNijntje ;) ), maar als koelkast. Om dingen te koelen en vers te houden. En echt al tig, tig, tig jaar wordt het aanbevolen om eieren in de koelkast te bewaren. Dat gezeik van neanderthalers die ze nog buiten de koelkast bewaren. Ja, dat kan. En ja, zo deed men het vroeger altijd en als je 12 eieren per dag eet zal het ook vast net zo makkelijk zijn om ze niet in de koelkast te zetten, maar ik eet geen 12 eieren per dag, ook niet per week, zelfs niet per maand. Zoals zoveel mensen. En ik bewaar ze liever in de koelkast. Klaar!
Maar eieren pocheren lukt niet, gek, waar zou dat aan liggen.
Rickocumdinsdag 26 april 2011 @ 11:05
:') Eieren in de koelkast leggen.

Lekker als je je ei wil laten smaken naar wortel :')
Pietverdrietdinsdag 26 april 2011 @ 11:24
quote:
0s.gif Op dinsdag 26 april 2011 11:05 schreef RickoKun het volgende:
:') Eieren in de koelkast leggen.

Lekker als je je ei wil laten smaken naar wortel :')
Of naar slecht schoongemaakte koelkast
Rianndinsdag 26 april 2011 @ 11:36
eieren horen NIET in de koelkast

einde discussie
okiokinldinsdag 26 april 2011 @ 12:04
quote:
0s.gif Op dinsdag 26 april 2011 11:05 schreef RickoKun het volgende:
:') Eieren in de koelkast leggen.

Lekker als je je ei wil laten smaken naar wortel :')
wie legt er nou een wortel in de koelkast? :p
RobinOokdinsdag 26 april 2011 @ 12:12
quote:
0s.gif Op dinsdag 26 april 2011 11:36 schreef Riann het volgende:
einde discussie
Ja, graag!!!!

Net zo'n oninteressante discussie als wel of niet je vlees zouten voor het bakken.
Of dat je spinazie niet op mag warmen. Of hoe slecht msg is. Komt ook allemaal keer op keer op keer terug. Brrrrr.
Fyodordinsdag 26 april 2011 @ 12:44
quote:
0s.gif Op maandag 25 april 2011 16:49 schreef uniekhoorn het volgende:
Zo doe ik hetmeestal ook maar het eiwit blijft zo aan de folie plakken :(
Folie even invetten met olijfolie en je hebt nergens last van.
loecjedinsdag 26 april 2011 @ 19:30
niet in de koelkast, maar in mn kamer(en dus ook keuken) is het tussen de 20 -25 graden zo met de zon erop.
is dat dan veel beter is voor eieren...?

ze liggen bij mij in de deur van de koelkast in een apart vakje in het doosje. dus geen luchtjes overname en niet te koud.

[ Bericht 30% gewijzigd door loecje op 26-04-2011 19:51:08 ]
ebeaydojraesdinsdag 26 april 2011 @ 19:35
quote:
0s.gif Op dinsdag 26 april 2011 11:36 schreef Riann het volgende:
eieren horen NIET in de koelkast

einde discussie
http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/eieren.aspx :
quote:
Bewaren
Bewaar eieren in de koelkast. Zo verklein je het risico op salmonellabesmetting. Bovendien drogen de eieren minder snel uit in de koelkast, maar dan moet je ze wel in de doos bewaren.

Met de punt naar beneden blijven eieren langer goed. Leg ze niet in de buurt van vis, ui, knoflook of ander sterk geurend eten. Eieren nemen geurtjes snel over.

Op de verpakking staat de houdbaarheidsdatum. Het is wettelijk vastgelegd dat een vers ei 28 dagen na de legdatum houdbaar is. Na 28 dagen zijn ze niet ineens bedorven. Je kunt ze nog enkele dagen hardgekookt of gebakken (goed doorbakken) eten.

Als je twijfelt of eieren nog eetbaar zijn, kun je een test doen. Leg een ei in water met zout (verhouding 80 gram per liter). Een ei dat drijft is niet goed meer.
p.s. zolang ze maar koel bewaard worden. ijskoud hoeft nu ook weer niet...
Pietverdrietdinsdag 26 april 2011 @ 19:38
quote:
Voedingscentrum kan mijn Cohones Kussen
Bluesdinsdag 26 april 2011 @ 22:28
quote:
0s.gif Op maandag 25 april 2011 22:34 schreef PluisigNijntje het volgende:
Waarschijnlijk is 1 van de redenen dat mensen eieren in de koelkast doen, simpelweg dat ze daar veilig staan. Ik heb geen kastje waar ik mn eieren in kwijt kan en op t aanrecht zijn ze gedoemd te breken.
Hier liggen ze in een kom op het aanrecht, opgestapeld. Hoe kunnen ze dan breken :P
golferwoensdag 27 april 2011 @ 01:53
quote:
0s.gif Op dinsdag 26 april 2011 22:28 schreef Bluezz het volgende:

Hier liggen ze in een kom op het aanrecht, opgestapeld. Hoe kunnen ze dan breken :P
In de supermarkt liggen de eieren ook niet in de koeling. ^O^

En ik maak vaak genoeg gepocheerde eitjes ervan ook. Na wat oefenen lukt het altijd nu:
Methode Piet Verdriet, maar wel met een drupje azijn in het water.
3 1/2 minuut pocheren, ca 1 minuut laten uitlekken op keukenpapier en je hebt een perfect gepocheerd eitje. :9
Waitwutwoensdag 27 april 2011 @ 12:50
Pietverdrietwoensdag 27 april 2011 @ 15:15
quote:
Let wel, hij gooit hem in ijswater omdat de gepocheerde eieren niet direct geserveerd worden, ze gaan in een soep bij hem
Staalwoensdag 27 april 2011 @ 20:12
quote:
0s.gif Op dinsdag 26 april 2011 19:35 schreef ebeaydojraes het volgende:

[..]

http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/eieren.aspx :

[..]

p.s. zolang ze maar koel bewaard worden. ijskoud hoeft nu ook weer niet...
Heb wel een houten eierkastje maar bij de temps van afgelopen dagen (30 in de tuin in de schaduw) bewaar ik ze echt wel in de koeling.

Ik denk trouwens dat de meeste mensen hun eieren standaard in de koelkast bewaren omdat er ook altijd een eierrekje in wordt meegeleverd.
WaywardOnedonderdag 28 april 2011 @ 22:40
quote:
0s.gif Op maandag 25 april 2011 20:04 schreef Pietverdriet het volgende:
Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan?
De man in het filmpje loopt te prutsen.
Als je een ei perfect wilt pocheren:
Neem kakelverse eieren. Breng water aan de kook, als je wilt wat azijn erbij, maar ik doe dat nooit.
Als het water kookt breng je het aan het draaien door het te roeren, met lepel of garde, moet een draaikolk ontstaan.
Je breekt het ei voorzichtig en je laat het in het midden van de kolk glijden. De werveling zorgt ervoor dat het ei bij elkaar blijft en alle uitvloeisels om het ei worden ineengedraaid.
Je hoeft helemaal niet te kutten met plasticfolie ofzo, dit is echt zo makkelijk. Gewoon 2 a 3 keer proberen en het gaat perfect.
Volgens mij was het hele idee van pocheren om het product te garen rond de 90 graden. Een ei dat je gepocheerd wilt hebben zal kokend water niet echt fijn vinden :p Kokend water -> bubbels -> kapot ei :(
Wel ff de kachel lager zetten imo.
Pietverdrietdonderdag 28 april 2011 @ 22:44
quote:
0s.gif Op donderdag 28 april 2011 22:40 schreef WaywardOne het volgende:

[..]

Volgens mij was het hele idee van pocheren om het product te garen rond de 90 graden. Een ei dat je gepocheerd wilt hebben zal kokend water niet echt fijn vinden :p Kokend water -> bubbels -> kapot ei :(
Wel ff de kachel lager zetten imo.
Klopt
Het vuur laagzetten als het kookt.
WaywardOnedonderdag 28 april 2011 @ 22:48
quote:
0s.gif Op donderdag 28 april 2011 22:44 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Klopt
Het vuur laagzetten als het kookt.
^O^
Erasmozondag 1 mei 2011 @ 18:30
Hoe doet de gemiddelde Chinees om de hoek dat eigenlijk? Jeweetwel, van die rare eigevallen die ze op de nasi dumpen.
golferzondag 1 mei 2011 @ 18:37
quote:
0s.gif Op zondag 1 mei 2011 18:30 schreef Erasmo het volgende:
Hoe doet de gemiddelde Chinees om de hoek dat eigenlijk? Jeweetwel, van die rare eigevallen die ze op de nasi dumpen.
Stomen met een deksel op de pan?
uniekhoornzondag 1 mei 2011 @ 20:51
Vorige week voor het eerst gemaakt:
Kokend water, vuur zacht, scheutje azijn, ei in kopje, draaikolk maken, ei er in..
Ging gewoon 3 x goed.
001-6.jpg

Thanks voor de tips!
RobinOokzondag 1 mei 2011 @ 21:32
Een foto van een gepocheerd heel ei zegt me niks. :N
Open moet ie! *O*
gianni61woensdag 18 mei 2011 @ 09:44
had ik dit topic maar van te voren nog even doorgelezen.
kokend water blijkt inderdaad vrij funest voor je eitje :')
r2d22woensdag 18 mei 2011 @ 11:12
Hoe doet de gemiddelde Chinees om de hoek dat eigenlijk? Jeweetwel, van die rare eigevallen die ze op de nasi dumpen.

Die bakken de eieren in een wok met vet.
Byte_Mewoensdag 18 mei 2011 @ 11:14
als je een ei pocheert in folie, dan klopt de textuur toch niet? dan krijg je gewoon een gekookt ei, maar dan zonder schaal.

en pietverdriet, ik dacht dat azijn ook bijdroeg aan de textuur en de smaak, klopt dat niet?
WaywardOnewoensdag 18 mei 2011 @ 11:28
quote:
0s.gif Op woensdag 18 mei 2011 11:14 schreef Byte_Me het volgende:
als je een ei pocheert in folie, dan klopt de textuur toch niet? dan krijg je gewoon een gekookt ei, maar dan zonder schaal.

en pietverdriet, ik dacht dat azijn ook bijdroeg aan de textuur en de smaak, klopt dat niet?
Voor zover ik weet word de azijn bij het pocheren van een ei toegevoegd om het ei sneller te laten stollen. Zodat het niet gelijk de hele pan door rommelt als het ware. De azijn zal haar smaak ook wel iets achterlaten op het ei, iets wat ik persoonlijk nooit wil.
Weet het niet zeker, Piet zal het ongetwijfeld weten ^O^
Ik gebruik eigenlijk nooit azijn bij het pocheren van eieren. En ik heb er wat gemaakt de laatste weken met asperges op de kaart.
Pietverdrietwoensdag 18 mei 2011 @ 16:17
quote:
0s.gif Op woensdag 18 mei 2011 11:28 schreef WaywardOne het volgende:

[..]

Voor zover ik weet word de azijn bij het pocheren van een ei toegevoegd om het ei sneller te laten stollen. Zodat het niet gelijk de hele pan door rommelt als het ware. De azijn zal haar smaak ook wel iets achterlaten op het ei, iets wat ik persoonlijk nooit wil.
Weet het niet zeker, Piet zal het ongetwijfeld weten ^O^
Ik gebruik eigenlijk nooit azijn bij het pocheren van eieren. En ik heb er wat gemaakt de laatste weken met asperges op de kaart.
LIgt er natuurlijk aan hoeveel azijn je in het water doet. Ik pocheer zonder trouwens. En azijn dient om het water zuur te maken, wat er voor zorgt dat eiwit sterker wordt, in theorie.
WaywardOnewoensdag 18 mei 2011 @ 18:00
quote:
0s.gif Op woensdag 18 mei 2011 16:17 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

LIgt er natuurlijk aan hoeveel azijn je in het water doet. Ik pocheer zonder trouwens. En azijn dient om het water zuur te maken, wat er voor zorgt dat eiwit sterker wordt, in theorie.
Weer wat geleerd :)
Pietverdrietwoensdag 18 mei 2011 @ 18:02
quote:
7s.gif Op woensdag 18 mei 2011 18:00 schreef WaywardOne het volgende:

[..]

Weer wat geleerd :)
Dit is ook de reden waarom je wat citroensap kan toevoegen (paar druppels) als je eiwit slaat.
cinnamon_Mdonderdag 19 mei 2011 @ 13:59
Ah nu snap ik waarom, na een eerdere geslaagde poging, mijn gepocheerde ei van vorige week mislukte. Het water kookte te hard. Binnenkort nieuwe poging!

quote:
0s.gif Op woensdag 18 mei 2011 11:14 schreef Byte_Me het volgende:
als je een ei pocheert in folie, dan klopt de textuur toch niet? dan krijg je gewoon een gekookt ei, maar dan zonder schaal.

en pietverdriet, ik dacht dat azijn ook bijdroeg aan de textuur en de smaak, klopt dat niet?
Dat vraag ik me nu ook af.
Pietverdrietdonderdag 19 mei 2011 @ 18:37
quote:
0s.gif Op donderdag 19 mei 2011 13:59 schreef cinnamon_M het volgende:

Dat vraag ik me nu ook af.
Zeker als je die plastic folie ook nog invet met olijfolie, dan smaakt het compleet anders.
Dat is alsof je een spiegelei maakt door een diep bord nat te maken en op een pan kokend water zet, en daar een ei in breekt. Het lijkt wel wat op een spiegelei, maar het smaakt echt anders