gamezz | woensdag 20 april 2011 @ 00:56 |
Bespreek hier de actualiteit rondom Indianen. Enkele opvallende nieuwsberichten van de laatste jaren:
quote: Archeologen vinden jaagplaats IndianenUitgegeven: 9 augustus 2010 14:56 Laatst gewijzigd: 9 augustus 2010 14:56 BROWNING - Archeologen hebben in de Verenigde Staten een plek ontdekt waar Indianen meer dan duizend jaar geleden op bizons jaagden. Onder een klif in het indianenreservaat Blackfeet in de staat Montana werden twee kampeerplaatsen en veel bizonbotten gevonden. Dat melden lokale media maandag. De vindplaats ligt op een plateau dat uitkijkt over een rivier. Het kan volgens de archeologen een van de belangrijkste prehistorische locaties van Montana worden. De onderzoekers hopen door bestudering van de vondsten te leren hoe de indianen en hun voorouders precies leefden en op bizons jaagden. Vlees Bizons zorgden voor een groot deel van het levensonderhoud van indianen. Het vlees werd gegeten en de huiden kwamen van pas voor kleding en tenten. Meestal lieten indianen een kudde bizons op hol slaan en leidden ze de groep dan naar een afgrond. Veel dieren stierven door de val, de overlevende werden opgewacht door jagers.
quote: Chocola meer dan 3000 jaar oudUitgegeven: 13 november 2007 06:23 Laatst gewijzigd: 13 november 2007 09:32 WASHINGTON - Chocolade is meer dan 500 jaar ouder dan tot nu toe gedacht. Al omstreeks 1100 voor Christus maakten indianen in het huidige Honduras een drankje op basis van cacaobonen. Dit meldde het Amerikaanse tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences maandag. Amerikaanse wetenschappers ontdekten sporen van cacao op brokstukken van meer dan 3000 jaar oude kruiken. Bier De eerste drinkbare chocola was waarschijnlijk een alcoholisch drankje, in tegenstelling tot de huidige chocolademelk. Mogelijk hebben de indianen vloeibare chocola 'ontdekt' bij het brouwen van een primitieve vorm van bier. Elite Chocola speelde een belangrijke rol als statussymbool in de oude indianencultuur. De Azteken dronken het drankje bij ceremonies van de elite. De brokstukken van kruiken met chocoladesporen zijn gevonden in resten van de grotere huizen van rijke indianen. Spaanse veroveraars brachten de cacaoboon in de 16e eeuw naar Europa. In de daarop volgende eeuwen werd de chocolade in vaste vorm uitgevonden. © ANP
quote: Obama wil betere toekomst voor indianen - door Redactie op 05-11-2009 @ 22:07 De Amerikaanse president Barack Obama heeft vandaag tijdens een bijeenkomst met indianenleiders betere relaties met de indianen beloofd. Hij zei ook dat Washington hen niet langer zal vergeten. Obama zei dat de indianenstammen tot op de dag van vandaag worden miskend. "Weinigen werden meer gemarginaliseerd en genegeerd door Washington dan de indianen, de eerste Amerikanen", aldus Obama. "Het is een geschiedenis die is getekend door geweld, ziekte en beroving", zei de president. Obama beloofde te helpen om de armoede aan te pakken waarmee de meeste van de overgebleven indianengemeenschappen in de Verenigde Staten te kampen hebben. Binnen drie maanden moet de regering een plan opstellen om de relaties met de verschillende stammen te verbeteren, aldus Obama. De bijeenkomst, die door de leiders van 564 erkende stammen werd bijgewoond, was bedoeld om naar hun problemen te luisteren. Veel indianenleiders waren al in de hoofdstad om afgelopen dinsdag de opening van de eerste indiaanse ambassade bij te wonen.
quote: Indianen gebruikten wiel 1.500 jaar eerder dan gedacht - door Ferry (Veerboot) op 21-07-2002 @ 20:01 Uit wetenschappelijke rapporten van het Reiss-Engelhorn Museum in het Duitse Mannheim blijkt dat de oude beschavingen in de Nieuwe Wereld, in tegenstelling tot wat algemeen wordt aangenomen, het wiel 1.500 jaar voordat de Spaanse veroveraars er hun intrede deden al gebruikten. Een revolutionaire vondst van kunstvoorwerpen door een team archeologen van Reiss-Engelhorn bewijst dit. Het archeologenteam vond handgemaakt keramiekwerk dat door Nasca Indianen uit Peru zou zijn vervaardigd. Na grondig onderzoek bleek dat de voorwerpen alleen op pottenbakkerswielen kunnen zijn gemaakt. 'Dit kwam ook voor ons als een grote verrassing', zo vertelt directeur Michael Tellenbach van het Reiss-Engelhorn Museum. 'Tot nu toe werd immers aangenomen dat wielen en wagons onbekend waren in de Nieuwe Wereld en dat de Spanjaarden de uitvinding in de Amerika's lanceerden.'
quote: Indianen eisen miljarden - door Bart (JD) op 02-05-2000 @ 07:27 In de Canadese stad Calgary is maandag een proces begonnen waarin een indianenstam de hoogste schadevergoeding van de regering eist in de Canadese geschiedenis, zo'n 2,2 miljard gulden. De indianen uit Alberta eisen de schadevergoeding vanwege de gas- en oliewinning op hun land. De regering zou hiervoor betalen, maar heeft dit al 50 jaar niet gedaan. In 1998 wilde de Canadese overheid de zaak nog buiten justitie om schikken, maar de indianen vonden dat een belediging en wezen het aanbod van de hand. Yep, Indiaantjes zijn tegenwoordig niet meer te strikken met wat plastic kraaltjes.
quote: Indianenstam ontdekt in oerwoud Brazilïe - door Redactie op 30-05-2008 @ 07:09 In het westen van Brazilië is een indianenstam ontdekt. De groep werd waargenomen tijdens een rondvlucht van de overheidsorganisatie voor indianenzaken boven het Amazonegebied bij de grens met Peru. Dat maakte Survival International donderdag bekend. Deze organisatie zet zich in voor bedreigde stammen. Survival International heeft op haar website foto's van de stam geplaatst. Met rood pigment beschilderde stamleden staan naast rieten hutjes in een open plek in het bos. Een paar mensen richt pijl en boog op het vliegtuigje. "We hebben de rondvlucht uitgevoerd om hun huizen te laten zien, om te laten zien dat ze er zijn, dat ze bestaan", zei een wetenschapper. Naar schatting zijn er wereldwijd ruim honderd stammen nog niet ontdekt. Meer dan de helft daarvan zou in het Amazonegebied bij de grens tussen Brazilië en Peru leven. Door illegale houtkap worden zij in hun voortbestaan bedreigd. 
quote: Peru gaat geïsoleerd levende indianen beschermen - door Redactie op 04-06-2008 @ 08:06 Peru gaat maatregelen nemen ter bescherming van een geïsoleerd levende groep indianen in het grensgebied met Brazilië. Dat heeft een regeringsfunctionaris laten weten, aldus het Peruaanse persbureau Andina gisteren. Ronald Ibarra, hoofd inheemse volken van het ministerie van Sociale Ontwikkeling, zei dat de Peruaanse overheid de indianen een gebied ter beschikking zou kunnen stellen. Daar zouden controleposten ingericht kunnen worden, die moeten helpen voorkomen dat buitenstaanders het gebied binnendringen. Vorige week plaatste Survival International, een organisatie die zich inzet voor bedreigde inheemse volken, op haar website foto's van de in het grensgebied van Brazilië en Peru geïsoleerd levende stam . Met rood pigment beschilderde stamleden staan op de foto's naast rieten hutjes in een open plek in het bos. Een paar mensen richt pijl en boog op een vliegtuigje.
|
GGMM | woensdag 20 april 2011 @ 01:35 |
Indianenstam ontdekt in oerwoud Brazilïe
Dit is op zich wel vet nieuws. |
#ANONIEM | woensdag 20 april 2011 @ 01:37 |
Yeuh. |
nubreektmijnklomp | woensdag 20 april 2011 @ 01:37 |
Goed nieuwsbericht over die wiet, gaan ze het nu ook legaliseren?  |
gamezz | zondag 24 april 2011 @ 22:03 |
quote: Zeven indianen gedood in westen van Venezuela - door Redactie op 24-04-2011 @ 21:59
Onbekenden hebben in het westen van Venezuela zeven leden van de Wayuu, een inheemse indianenstam, gedood. Onder de slachtoffers waren ook twee kinderen. Dat meldt de onderminister van veiligheid, Nestor Reverol, zondag.
De aanval had plaats terwijl de Wayuu in een truck onderweg waren in de staat Zulia. Een jong meisje dat de aanval overleefde, is overgebracht naar een ziekenhuis en staat onder bescherming van de Nationale Garde, aldus Reverol.
De politie vermoedt dat de aanval voortkomt uit een familieruzie tussen leden van de stam. Het onderzoek loopt echter nog. Net op de FP. |
MPG | zondag 24 april 2011 @ 22:06 |
quote: Zeven indianen gedood in westen van Venezuela dus |
FANNvanhetlaatsteuur | donderdag 5 mei 2011 @ 02:51 |
http://www.trouw.nl/tr/nl(...)enaam-Geronimo.dhtml
Indianen VS boos over codenaam Geronimo 05/05/11, 01:48
WASHINGTON - Amerikaanse indianenleiders hebben woedend gereageerd op het gebruik van de naam Geronimo voor de missie om terroristenleider Osama bin Laden te doden. Volgens de oorspronkelijke inwoners van de Verenigde Staten geeft het geen pas een belangrijke indianenleider in één zin te noemen met Bin Laden.
''Om een inheemse strijder te associëren met Bin Laden is geen accurate reflectie van de geschiedenis'', aldus Jefferson Keel, president van het Nationale Congres van de Amerikaanse Indianen (NCAI). Hij sprak verder van een ''belediging'', onder meer voor de indianen die in het leger dienen.

Geronimo was een bekende indianenleider die leefde van 1829 tot 1909 en jarenlang met geweld vocht tegen de Verenigde Staten. Geronimo boezemde zijn tegenstanders angst in door zijn naam te schreeuwen wanneer hij een aanval opende. Het lukte hem jarenlang om arrestatie te vermijden. De Amerikanen kregen hem in 1886 toch in handen en zetten hem tot zijn dood in de gevangenis.
Verontwaardigd
Ook de leider van de indianenstam Fort Sill Apache, Jeff Houser, is verontwaardigd. ''Het vergelijken van Geronimo of welke indiaanse persoon dan ook met een figuur als Osama bin Laden, een massamoordenaar en een laffe terrorist, is pijnlijk en kwetsend voor onze stam en voor alle inheemse Amerikanen.'' Volgens hem zijn de twee onder meer niet met elkaar te vergelijken, omdat Geronimo in gevechten altijd oog in oog stond met zijn vijanden.
Houser heeft in een brief aan president Barack Obama dan ook excuses geëist, hoewel hij er van overtuigd is dat de keuze voor de naam ''is gebaseerd op een verkeerd begrepen historisch perspectief van Geronimo en zijn gewapende strijd''.
Codenaam
Na de dood van Bin Laden zouden de elitetroepen, die de inval in de woning in de Pakistaanse stad Abbottabad uitvoerden, aan hun bevelhebbers hebben gemeld: ''Geronimo EKIA'', te vertalen als Geronimo vijand gedood in actie. Het Pentagon, het Amerikaanse ministerie van Defensie, heeft het gebruik van de codenaam niet bevestigd.
Overigens is het niet voor het eerst dat het Amerikaanse leger de strijdkreet Geronimo heeft overgenomen. Dat gebeurde ook in 1940, toen een van de eerste Amerikaanse parachutisten een sprong maakte en de kreet uitstootte. Hij was waarschijnlijk geïnspireerd door een film over de indianenleider, die een jaar eerder was uitgekomen.
Senaatscommissie
De Senaatscommissie voor inheemse zaken zal donderdag praten over de ophef die het gebruik van de codenaam heeft veroorzaakt.
Twee jaar geleden nam het Huis van Afgevaardigden nog een resolutie aan om Geronimo te eren voor zijn moed en de verdediging van zijn thuisland.
(ANP) |
GGMM | zaterdag 7 mei 2011 @ 02:45 |
Als toevoeging op het bovenstaande: 'Del' is een van de weinige personen die niet zo kortzichtig is. |
FANNvanhetlaatsteuur | zaterdag 7 mei 2011 @ 14:39 |
quote: Op zaterdag 7 mei 2011 02:45 schreef GGMM het volgende:Als toevoeging op het bovenstaande: 'Del' is een van de weinige personen die niet zo kortzichtig is.  |
rubje | zondag 8 mei 2011 @ 12:03 |
quote: Op donderdag 5 mei 2011 02:51 schreef FANNvanhetlaatsteuur het volgende:http://www.trouw.nl/tr/nl(...)enaam-Geronimo.dhtmlIndianen VS boos over codenaam Geronimo 05/05/11, 01:48WASHINGTON - Amerikaanse indianenleiders hebben woedend gereageerd op het gebruik van de naam Geronimo voor de missie om terroristenleider Osama bin Laden te doden. Volgens de oorspronkelijke inwoners van de Verenigde Staten geeft het geen pas een belangrijke indianenleider in één zin te noemen met Bin Laden. ''Om een inheemse strijder te associëren met Bin Laden is geen accurate reflectie van de geschiedenis'', aldus Jefferson Keel, president van het Nationale Congres van de Amerikaanse Indianen (NCAI). Hij sprak verder van een ''belediging'', onder meer voor de indianen die in het leger dienen. [ afbeelding ] Geronimo was een bekende indianenleider die leefde van 1829 tot 1909 en jarenlang met geweld vocht tegen de Verenigde Staten. Geronimo boezemde zijn tegenstanders angst in door zijn naam te schreeuwen wanneer hij een aanval opende. Het lukte hem jarenlang om arrestatie te vermijden. De Amerikanen kregen hem in 1886 toch in handen en zetten hem tot zijn dood in de gevangenis. Verontwaardigd Ook de leider van de indianenstam Fort Sill Apache, Jeff Houser, is verontwaardigd. ''Het vergelijken van Geronimo of welke indiaanse persoon dan ook met een figuur als Osama bin Laden, een massamoordenaar en een laffe terrorist, is pijnlijk en kwetsend voor onze stam en voor alle inheemse Amerikanen.'' Volgens hem zijn de twee onder meer niet met elkaar te vergelijken, omdat Geronimo in gevechten altijd oog in oog stond met zijn vijanden. Houser heeft in een brief aan president Barack Obama dan ook excuses geëist, hoewel hij er van overtuigd is dat de keuze voor de naam ''is gebaseerd op een verkeerd begrepen historisch perspectief van Geronimo en zijn gewapende strijd''. Codenaam Na de dood van Bin Laden zouden de elitetroepen, die de inval in de woning in de Pakistaanse stad Abbottabad uitvoerden, aan hun bevelhebbers hebben gemeld: ''Geronimo EKIA'', te vertalen als Geronimo vijand gedood in actie. Het Pentagon, het Amerikaanse ministerie van Defensie, heeft het gebruik van de codenaam niet bevestigd. Overigens is het niet voor het eerst dat het Amerikaanse leger de strijdkreet Geronimo heeft overgenomen. Dat gebeurde ook in 1940, toen een van de eerste Amerikaanse parachutisten een sprong maakte en de kreet uitstootte. Hij was waarschijnlijk geïnspireerd door een film over de indianenleider, die een jaar eerder was uitgekomen. Senaatscommissie De Senaatscommissie voor inheemse zaken zal donderdag praten over de ophef die het gebruik van de codenaam heeft veroorzaakt. Twee jaar geleden nam het Huis van Afgevaardigden nog een resolutie aan om Geronimo te eren voor zijn moed en de verdediging van zijn thuisland. (ANP) Wat een geneuzel om niks zeg. Typisch yankee gedrag.
Eerst janken dat ze te weinig waardering krijgen,vervolgens wordt er een kenmerkende Indianennaam voor een legendarische militaire actie gebruikt die tot in den eeuwen in de boeken zal blijven staan, en dan is het weer niet goed.  |
GGMM | zondag 8 mei 2011 @ 17:19 |
quote: Op zondag 8 mei 2011 12:03 schreef rubje het volgende:[..] Wat een geneuzel om niks zeg.  Typisch yankee gedrag. Eerst janken dat ze te weinig waardering krijgen,vervolgens wordt er een kenmerkende Indianennaam voor een legendarische militaire actie gebruikt die tot in den eeuwen in de boeken zal blijven staan, en dan is het weer niet goed.  Hoe zie jij deze codenaam als een blijk van waardering dan? |
#ANONIEM | zondag 8 mei 2011 @ 19:40 |
quote: Op zondag 8 mei 2011 17:19 schreef GGMM het volgende:[..] Hoe zie jij deze codenaam als een blijk van waardering dan? Met een beperkte geest is dat wel mogelijk. |
FANNvanhetlaatsteuur | zondag 8 mei 2011 @ 20:36 |
quote: Op zondag 8 mei 2011 12:03 schreef rubje het volgende:[..] Wat een geneuzel om niks zeg.  Typisch yankee gedrag. Eerst janken dat ze te weinig waardering krijgen,vervolgens wordt er een kenmerkende Indianennaam voor een legendarische militaire actie gebruikt die tot in den eeuwen in de boeken zal blijven staan, en dan is het weer niet goed.  Weet je wie pas kunnen neuzelen?
Die kaaskoppen....
Nederland deed in Uruzgan ook eens een experiment met een fantasierijke benaming voor een militaire operatie.
Zo heette de militaire actie in Uruzgan aanvankelijk Unicorn, naar de mythische witte paarden met één hoorn.
Dit bleek echter in de Verenigde Staten ook een symbool voor homoseksualiteit te zijn.
De Nederlandse krijgsmacht besloot hierop toch weer terug te vallen op een minder creatieve naam: Taskforce Uruzgan.
Da's pas sneu voor zo'n ''tolerant'' land als Nederland
http://www.volkskrant.nl/(...)sey-Dawn-voor-.dhtml
quote: Op zondag 8 mei 2011 17:19 schreef GGMM het volgende:[..] Hoe zie jij deze codenaam als een blijk van waardering dan?
quote: dat dan weer wel  |
FANNvanhetlaatsteuur | maandag 9 mei 2011 @ 02:58 |
http://www.mo.be/artikel/(...)tegen-pijpleiding-op
Chileense vissers en indianen voeren strijd tegen pijpleiding op
SANTIAGO , 6 Mei 2011 ( IPS )
In een conflict dat al vijftien jaar aansleept, zijn Mapuche-indianen en kleine vissers in Chili nu naar de Inter-Amerikaanse Mensenrechtencommissie (IHRC) gestapt.
Ze beschuldigen een cellulosefabriek ervan giftig afval in zee te willen dumpen. De Chileense overheid wordt ervan beschuldigd de rechten van de inheemse gemeenschappen te schenden.

De cellulosefabriek in Valdivia, eigendom van Celulosa Arauco y Constitución (Celco), bevindt zich op 500 meter van de rivier Cruces, stroomopwaarts van het beschermde natuurgebied Carlos Anwandter, en op 40 kilometer van Mehuín, aan de Maiquillahuebaai (Stille Oceaan), waar lokale gemeenschappen van de visvangst leven.
Celco wil een pijpleiding van de fabriek naar de oceaan aanleggen om daar celluloseafval te lozen op een diepte van 18 meter. Aan de baai wonen kleine vissers en Mapuche-indianen. Die verzetten zich al sinds 1996 tegen deze pijpleiding.
Sterfte van zwarthalszwanen In 2004 begon de fabriek afval in de Cruces te lozen maar toen zich ineens een massale sterfte bij zwarthalszwanen voordeed in het natuurgebied verderop, werd het plan voor een leiding naar de oceaan opnieuw uit de koelkast gehaald. De Chileense overheid zette in februari vorig jaar het licht op groen voor de pijpleiding.
In Chili zijn alle juridische verzetsmiddelen uitgeput. Het Comité ter Verdediging van de Zee, dat het verzet leidt, is daarom naar de Inter-Amerikaanse Mensenrechtencommissie (IHRC) gestapt, een instelling van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS),
Conventie 169 Volgens José Araya van de niet-gouvernementele organisatie Observatorio Ciudadano zijn de rechten van de inheemse gemeenschappen geschonden in dit dossier. Ze werden niet geconsulteerd over een project dat in hun territorium zou worden uitgevoerd, ook al is zo'n consultatie verplicht volgens Conventie 169 over Inheemse en Tribale Volkeren van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO).
Die conventie werd in september 2009 van kracht in Chili, vier maanden vóór de leiding werd goedgekeurd. Ook al had de overheid een jaar de tijd om wetten en normen aan te passen aan de conventie, veel is daar niet gebeurd, zegt Araya.
Met de dood bedreigd De lokale bevolking vreest niet alleen de vervuiling van het celluloseafval, de leiding schendt ook plaatsen van religieus belang. Zo dreigt een inheemse begraafplaats doormidden gesneden te worden, zegt Eliab Viguera, woordvoerder van het Comité ter Verdediging van de Zee. Viguera zegt dat de laatste jaren steeds meer sprake was van "brutaal geweld" door "maffia's betaald door Celulosa Arauco" tegen "mensen die de zee verdedigden, zelfs tegen bejaarden en kinderen."
De mensen kregen geld aangeboden om hun verzet te staken, anderen werden met de dood bedreigd. Slechts een handvol vissers ging op het aanbod in. Valdivia produceert jaarlijks 550.000 ton cellulose voor de export.
Chili is goed voor 6 procent van de 48 miljoen ton cellulose die jaarlijks voor papier wordt geproduceerd wereldwijd. |
galtfactory | zaterdag 21 mei 2011 @ 16:58 |
Opvallend dat niemand het over The battle of Wounded Knee heeft gehad als media nieuws. |
Hans_van_Baalen | zaterdag 21 mei 2011 @ 17:18 |
Leerzaam subforum  |
pl4kkie | zaterdag 21 mei 2011 @ 18:48 |
quote: Er is geen zak tedoen  |
FANNvanhetlaatsteuur | zaterdag 21 mei 2011 @ 22:33 |
quote: Dat is toch ook ''oud nieuws''
Misdaden tegen Indianen
quote: Nee, want her interesseert niemand eigenlijk ene zak
Dit is Fok man...
 |
Tizitl | zondag 22 mei 2011 @ 21:56 |
quote: Discovery of ancient Maya sites shows Yucatan settled earlier than thought Settlements show previous estimates could be off by 600 years Deutsche Presse-Agentur May 20, 2011
Mexican archaeologists discovered seven ancient Maya sites on Mexico's Yucatan peninsula.
The sites, named Oxmul, Polok Ceh, Nichak, Cuzam, Chan Much, Tzakan and Chankiuik, were found in the eastern edges of Merida, the capital city of the state of Yucatan, with just under one million residents.
B a s e d o n t h e f i n d i n g , northern Yucatan was settled a lot earlier than was previously thought, Mexico's National Institute of Anthropology and History said.
The project was part of an effort to protect Mexico's archaeological heritage from urban sprawl, the authorities said.
There are some 170 recorded Maya sites within Merida's bounds.
The sites were located in what is known as Sitpach, and they date from 400 B.C. to 200 A.D., the institute said. So far, experts believed that northern Yucatan was only settled from 200 A.D.
Archaeologists found building structures, pieces of ceramics and human burial places at the seven sites, among others
|
FANNvanhetlaatsteuur | donderdag 26 mei 2011 @ 21:40 |
quote: Op maandag 9 mei 2011 02:58 schreef FANNvanhetlaatsteuur het volgende:http://www.mo.be/artikel/(...)tegen-pijpleiding-opChileense vissers en indianen voeren strijd tegen pijpleiding opSANTIAGO , 6 Mei 2011 ( IPS ) In een conflict dat al vijftien jaar aansleept, zijn Mapuche-indianen en kleine vissers in Chili nu naar de Inter-Amerikaanse Mensenrechtencommissie (IHRC) gestapt. Ze beschuldigen een cellulosefabriek ervan giftig afval in zee te willen dumpen. De Chileense overheid wordt ervan beschuldigd de rechten van de inheemse gemeenschappen te schenden. [ link | afbeelding ] De cellulosefabriek in Valdivia, eigendom van Celulosa Arauco y Constitución (Celco), bevindt zich op 500 meter van de rivier Cruces, stroomopwaarts van het beschermde natuurgebied Carlos Anwandter, en op 40 kilometer van Mehuín, aan de Maiquillahuebaai (Stille Oceaan), waar lokale gemeenschappen van de visvangst leven. Celco wil een pijpleiding van de fabriek naar de oceaan aanleggen om daar celluloseafval te lozen op een diepte van 18 meter. Aan de baai wonen kleine vissers en Mapuche-indianen. Die verzetten zich al sinds 1996 tegen deze pijpleiding. Sterfte van zwarthalszwanen In 2004 begon de fabriek afval in de Cruces te lozen maar toen zich ineens een massale sterfte bij zwarthalszwanen voordeed in het natuurgebied verderop, werd het plan voor een leiding naar de oceaan opnieuw uit de koelkast gehaald. De Chileense overheid zette in februari vorig jaar het licht op groen voor de pijpleiding. In Chili zijn alle juridische verzetsmiddelen uitgeput. Het Comité ter Verdediging van de Zee, dat het verzet leidt, is daarom naar de Inter-Amerikaanse Mensenrechtencommissie (IHRC) gestapt, een instelling van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), Conventie 169 Volgens José Araya van de niet-gouvernementele organisatie Observatorio Ciudadano zijn de rechten van de inheemse gemeenschappen geschonden in dit dossier. Ze werden niet geconsulteerd over een project dat in hun territorium zou worden uitgevoerd, ook al is zo'n consultatie verplicht volgens Conventie 169 over Inheemse en Tribale Volkeren van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO). Die conventie werd in september 2009 van kracht in Chili, vier maanden vóór de leiding werd goedgekeurd. Ook al had de overheid een jaar de tijd om wetten en normen aan te passen aan de conventie, veel is daar niet gebeurd, zegt Araya. Met de dood bedreigdDe lokale bevolking vreest niet alleen de vervuiling van het celluloseafval, de leiding schendt ook plaatsen van religieus belang. Zo dreigt een inheemse begraafplaats doormidden gesneden te worden, zegt Eliab Viguera, woordvoerder van het Comité ter Verdediging van de Zee. Viguera zegt dat de laatste jaren steeds meer sprake was van "brutaal geweld" door "maffia's betaald door Celulosa Arauco" tegen "mensen die de zee verdedigden, zelfs tegen bejaarden en kinderen." De mensen kregen geld aangeboden om hun verzet te staken, anderen werden met de dood bedreigd. Slechts een handvol vissers ging op het aanbod in. Valdivia produceert jaarlijks 550.000 ton cellulose voor de export. Chili is goed voor 6 procent van de 48 miljoen ton cellulose die jaarlijks voor papier wordt geproduceerd wereldwijd. Laten we hopen dat het in Chili beter afloopt dan in Brazilië.
http://www.trouw.nl/tr/nl(...)milieuactivist.dhtml
De aangekondigde dood van een milieuactivist 26/05/11, 20:09
 De vermoorde activist Ze Claudio en zijn vrouw opgebaard in hun woning.
Een dag nadat de Braziliaanse regering grootschalige houtkap in het Amazonegebied mogelijk maakte, begraaft het land één van haar beschermers van het woud.
Afgelopen dinsdag gebeurde wat Ze Claudio eerder al had aangekondigd; zijn eigen dood. Op een verlaten landweg openden onbekende schutters het vuur op hem en zijn vrouw Maria.
"Vandaag kan ik hier tegen jullie praten en volgende maand kunnen jullie het nieuws krijgen dat ik ben verdwenen", zei Ze Claudio, voluit José Cláudio Ribeiro da Silva geheten, ruim een half jaar geleden. "Ik zal het woud tegen elke prijs beschermen. Daarom kan ik elk moment een kogel door mijn hoofd krijgen. Omdat ik houthakkers en houtskoolproducenten aanklaag, vinden zij dat ik niet mag bestaan."
 Ontbossing in de staat Para waar activist Ze Claudio werd vermoord
Milieuactivisten die het in Brazilie opnemen tegen de onderwereld van illegale exploitatie van het regenwoud, lopen groot gevaar.
Tenminste 260 personen zouden op een dodenlijst staan omdat zij zich tegen de houtkap in het Amazonewoud keren, zo bleek uit een rapport uit 2008. http://www.guardian.co.uk(...)zil-activists-mendes Ook Ze Claudio stond op die lijst. Hij ontving doodsbedreigingen, maar kreeg geen politiebescherming.
Indien er interesse is kan men hier het hele artikel lezen. http://www.trouw.nl/tr/nl(...)milieuactivist.dhtml |
FANNvanhetlaatsteuur | dinsdag 28 juni 2011 @ 13:07 |
Best een beetje oud bericht, uit Maart 2011
http://www.survivalinternational.nl/nieuws/7117
Obama dringend verzocht de Guarani-Indianen te steunen tijdens zijn bezoek aan Brazilië 18 maart 2011
 Guarani moeder en kind. De explosieve groei van de suikerrietindustrie bedreigt het voortbestaan van de Guarani.
Survival International heeft President Obama opgeroepen om de Braziliaanse Guarani-Indianen te steunen omdat hun voortbestaan wordt bedreigd door de explosieve groei van de suikerrietindustrie.
Survival heeft President Obama dringend verzocht om tijdens zijn bezoek aan Brazilië op 19 en 20 maart de kritieke situatie van de Guarani te bespreken met de nieuwe Braziliaanse President, Dilma Rousseff.
In de Verenigde Staten is er een stijgende vraag naar ethanol, een biobrandstof die uit suikerriet wordt gewonnen. Het ziet ernaar uit dat de import van ethanol uit Brazilië hierdoor sterk zal toenemen.
Suikerriet wordt illegaal verbouwd op het voorouderlijk grondgebied van de Guarani, dat spiritueel van groot belang is voor dit inheemse volk en dat onontbeerlijk is voor hun voortbestaan.
Suikerriet vervuilt de rivieren in het leefgebied van de Guarani, doodt de vissen die zij nodig hebben als voedsel en veroorzaakt diarree, hoofdpijn en andere kwalen onder het volk.
Ambrósio Vilhalva, een Guarani uit een van de getroffen gemeenschappen, vertelde Survival International: “De suikerrietplantages betekenen het einde voor de Indianen. Ons leefgebied wordt steeds kleiner. De plantages zijn dodelijk voor de Indianen.”
Veel Guarani die van hun voorouderlijk grondgebied zijn verdreven, leven nu noodgedwongen in overvolle reservaten of geïmproviseerde kampen langs de kant van doorgaande wegen.
Zelfmoord, alcoholisme en ondervoeding zijn hier aan de orde van de dag.
De Braziliaanse overheid is wettelijk verplicht om het grondgebied van de Guarani in kaart te brengen en te beschermen. Dit demarcatieproces wordt echter eindeloos uitgesteld. Bovendien zijn er plannen voor de bouw van meer dan 70 ethanolraffinaderijen in de deelstaat Mato Grosso do Sul, wat de toekomst van het Guarani volk nog verder in gevaar brengt.
Oliegigant Shell en de Braziliaanse biobrandstofproducent Cosan hebben vorig jaar een samenwerkingsverband gesloten voor de productie van ethanol, met een marktwaarde van 12 miljard dollar. Cosan koopt echter suikerriet op dat wordt verbouwd op land dat toebehoort aan de Guarani.
Stephen Corry, directeur van Survival International, verklaarde vandaag: “De Guarani zijn in het verleden al veel van hun land kwijtgeraakt aan veehouderijen en sojaplantages.
Het zou onmenselijk zijn om hen nu de dupe te laten worden van de sterk stijgende vraag naar ethanol. Het bezoek van President Obama aan Brazilië is een uitermate geschikte gelegenheid voor de twee presidenten om de kritieke situatie van de Guarani te bespreken en de aanzet te geven tot maatregelen voor de bescherming van hun leefgebied.” |
FANNvanhetlaatsteuur | dinsdag 28 juni 2011 @ 13:09 |
Misdaden tegen Indianen
3 treurige filmpjes
“Zijn stem zal niet het zwijgen worden opgelegd." In dit emotionele interview met Survival-medewerker Fiona Watson vertelt de schoondochter van Marcos Verón hoe haar schoonvader is vermoord. Aan het einde van het interview omhelst Veróns weduwe Fiona.
http://www.survivalinternational.nl/filmmateriaal/marcos-veron-nl
Ingehuurde schutters Een Guarani-gemeenschap beschrijft de dreiging van gewapende mannen die ingehuurd zijn door de veeboeren die hun land hebben ingenomen.
http://www.survivalinternational.nl/filmmateriaal/thegunmen-nl
‘Verlies de moed niet’ De Guarani zijn vastberaden om hun land terug te winnen.
http://www.survivalinternational.nl/filmmateriaal/havecourage-nl |