Gulo | zondag 17 april 2011 @ 18:53 |
Toen ik een tijdje in Duitsland woonde plukte wij vaak Bärlauch in het bos wat daar in grote hoeveelheden aanwezig was. Ik vind de bladeren van deze plant enorm lekker. Niet alleen voor in de salade, maar ook op een broodje met goede (geiten)kaas smaakt dit bijzonder goed. Ik had nog nooit van deze plant gehoord in Nederland. Het blijkt hier daslook te heten. Nu heb ik deze look in Duitsland zelfs wel eens op de groenteafdeling van de Lidl gevonden. Ik Nederland heb ik echter nog nooit daslook te koop zien staan. In Nederland in het bos plukken is geen optie omdat dit een zeldzame plant is hier. Nu vroeg ik me dus af of er hier mensen zijn die daslook in hun gerechten verwerken. Zij kunnen me immers vertellen waar ze dit kopen :-). En wat maken jullie dan zoal met daslook? Ik heb in Thüringen een keer daslooksoep gegeten, dat was ook erg lekker. | |
RobinOok | zondag 17 april 2011 @ 19:03 |
Hoezo zeldzaam? Ik ken genoeg mensen die het in de vrije natuur plukken hoor. Berm, bos, tuin, maakt niet uit. | |
RobinOok | zondag 17 april 2011 @ 19:05 |
Hm, ja, hij schijnt beschermd te zijn. Nou, in je tuin zetten dan maar. Of in pot op terras. | |
Gulo | zondag 17 april 2011 @ 19:18 |
Is inderdaad een beschermde plant. Waar ik woon is hij overigens ook wel zeldzaam hoor. Let er altijd op, maar heb hem pas op een plek hier in de buurt aangetroffen. Heb je ervaring met het groeien in een pot op het terras? Lijkt me een goed plan. Zal eens googlen voor zaden. | |
RobinOok | zondag 17 april 2011 @ 19:21 |
Nee, sorry, geen ervaring mee. | |
AcidFay | zondag 17 april 2011 @ 20:28 |
Hier in Groningen groeit het overal. Ik heb vorig jaar een paar uitgegraven en op mijn dakterras gezet. Maar toen was het te laat denk ik. (was ergens eind juni/juli). Er bleef wel een wortel over. In de pot had ik nog geen gaatjes gemaakt, dus die is een keer vol geregend. Ergens aankomende week ga ik het weer proberen. Het zijn vaste planten dus ze komen elk jaar terug. In recepten ken ik het vooral voor in de salade of groente muffins/taartjes. Knoflook kan soms bitter worden, met daslook nog geen last van gehad. Ik zou denken aan recepten waar je bladgroente door gooit. Is vast ook lekker door stamppotjes. Volgens mij kan je het bestellen bij de groene band. Edit: ik weet even niet hoe ik bij de groene band kom. Misschien bedoel ik de zaaister? Ik zal een vriendin vragen waar ze het besteld ![]() Deze plant is idd beschermt, maar volgens mij als ze eenmaal ergens groeien dan krijg je er heel veel. Dus in Groningen kan je prima een paar uitgraven. [ Bericht 5% gewijzigd door AcidFay op 17-04-2011 21:38:48 ] | |
Pietverdriet | zondag 17 april 2011 @ 21:36 |
Bij het wild plukken moet je erg opletten dat je geen Lelietje-van-dalen plukt, de bladeren lijken er erg op, en het is verschrikkelijk giftig. Zijn met de Daslookrage in Duitsland een paar jaar terug (je werd er mee doodgegooid in de media) verschillende mensen overleden die het zelf gingen plukken en het verschil niet kende. | |
AcidFay | zondag 17 april 2011 @ 21:37 |
Als je een daslook blad kneust ruik je een knoflook achtige lucht. Lelietje-van-dalens hebben dat niet toch? | |
sigme | zondag 17 april 2011 @ 21:42 |
Vreeken heeft zaad en plantjes in het assortiment. Ze hebben een webshop. | |
Pietverdriet | zondag 17 april 2011 @ 21:47 |
Geen idee, ik laat het gewoon staan als ik het in het wild zie. Lelietjes van Dalen zijn trouwens erg mooi. Daslook ruikt vrij sterk, aardig om een keer te eten maar vind het verder niet echt interessant. Ik gebruik gewoon knoflook als ik knoflooksmaak wil. Daslook werd een paar jaar terug in Duitsland verschrikkelijk gehyped, net als daarvoor Citroengras en daarvoor de Pu-Er thee, en recalcitrant als ik ben gooi ik dan de kont tegen het krib | |
AcidFay | zondag 17 april 2011 @ 21:55 |
Das waar, het is best wat werk voor een salade ![]() Maar als je vanuit hobby een kruidentuinje hebt is het een leuk plantje. Die site heeft echt veel! Zelfs doornappel. | |
Gulo | zondag 17 april 2011 @ 22:34 |
Haha, de recalcitrantie herken ik wel enigszins maar ik was niet op de hoogte van de hype van daslook. Dan gezegd hebbende vind ik knoflook geen alternatief voor daslook. Dan zou ik nog eerder voor chinese bieslook gaan. Sigme, bedankt voor de link. Ga daar bestellen en eens kijken of het op mijn balkon wil groeien. | |
AcidFay | zondag 17 april 2011 @ 23:41 |
Hoezo is knoflook geen alternatief voor daslook? | |
gianni61 | maandag 18 april 2011 @ 08:38 |
ik volg dit ook even. als ik in duitsland kom neem ik ook altijd barlauch kaas en barlauch brood mee. heerlijk! Als ik dit hier ergens kan kopen zou dat ideaal zijn. | |
MaximusTG | maandag 18 april 2011 @ 11:26 |
Voor de mensen die een plantje ergens uit willen steken; Let op! Op de wikipediapagina over daslook staat dat er een aantal giftige planten sterk lijkt op de daslook! | |
oh-oh | maandag 25 april 2011 @ 22:38 |
![]() ![]() Die geur verwar je echt niet zomaar even met andere plantjes hoor ![]() | |
Tinkepink | maandag 25 april 2011 @ 22:43 |
Ik vind het wel lekker. Maak er meestal Bärlauchboter of pasta met Bärlauch van. | |
oh-oh | maandag 25 april 2011 @ 22:44 |
Ja ik dus pesto en dan pasta, maar brood ermee bakken lijkt me ook erg lekker, goed idee, en boter stond ook op mn lijstje ![]() | |
oh-oh | maandag 25 april 2011 @ 22:54 |
![]() Hier in het bos groeit het op een paar plaatsen echt met de massa ![]() ![]() |