FOK!forum / Culinesse à gogo / Grillpan invetten of niet?
voice-overzondag 17 april 2011 @ 16:47
Wat is nu het juiste gebruik van een grillpan om vlees of vis mee te grillen?
Moet de pan een beetje worden ingevet of juist het vlees of de vis?
Googlen geeft geen eenduidig antwoord.

Vanavond wil ik biefstuk grillen. Wat kan ik dus het beste doen.

Ik ben benieuwd. :)
Biogardezondag 17 april 2011 @ 16:48
Biefstuk bak je sowieso in een blob vet toch? Want anders kun je net zo goed op je tong kauwen.
alorszondag 17 april 2011 @ 16:56
Volgens mij kan het allebei wel, biefstuk hoeft echt niet extreem veel vet, je bakt het immers maar kort en smaak heeft het van zichzelf al genoeg :9
Phaelanx_NLzondag 17 april 2011 @ 17:11
Vet op het vlees doen, olijfolie oid. en niet te veel. Anders verdwijnt het hele effect van grillen (klein contactoppervlak met de pan).
Buitendamzondag 17 april 2011 @ 17:15
Wordt dat niet binnen no-time taai? Ik zou niet weten hoe ik zonder een pan, waar het vlees in boter zwemt, een biefstuk eetbaar zou krijgen.
Phaelanx_NLzondag 17 april 2011 @ 17:16
quote:
3s.gif Op zondag 17 april 2011 17:15 schreef Buitendam het volgende:
Wordt dat niet binnen no-time taai? Ik zou niet weten hoe ik zonder een pan, waar het vlees in boter zwemt, een biefstuk eetbaar zou krijgen.
Goede biefstuk kopen misschien.

En niet te lang bakken uiteraard.
Buitendamzondag 17 april 2011 @ 17:16
quote:
0s.gif Op zondag 17 april 2011 17:16 schreef Phaelanx_NL het volgende:

[..]

Goede biefstuk kopen misschien.
:').
myteczondag 17 april 2011 @ 17:25
inderdaad goede biefstuk van de slager (webwinkel kan ook;P) een dikke steak dichtschroeien en nagaren in de oven, maar om het makkelijk te houden; klein beetje invetten (ik doe altijd roomboter bij biefstuk) MAX 1x omdraaien, niet onnodig verschuiven. natijd pas zout en peper anders droogt de steak uit.
Ace1zondag 17 april 2011 @ 17:29
quote:
0s.gif Op zondag 17 april 2011 17:25 schreef mytec het volgende:
inderdaad goede biefstuk van de slager (webwinkel kan ook;P) een dikke steak dichtschroeien en nagaren in de oven, maar om het makkelijk te houden; klein beetje invetten (ik doe altijd roomboter bij biefstuk) MAX 1x omdraaien, niet onnodig verschuiven. natijd pas zout en peper anders droogt de steak uit.
Zo doe ik het ook.. Alleen je laatste zin over dat uitdrogen is bullshit.
#ANONIEMzondag 17 april 2011 @ 17:32
Biefstuk niet op de grill leggen :N Die dikke verbrande strepen worden enorm bitter. Gewoon in een pan met wat echte boter, ongeveer 3 minuten per kant, inpakken in zilverfolie en na laten garen.
myteczondag 17 april 2011 @ 17:43
@Ace1 als je net voor het bakken strooit niet nee, maar als je het eerder inzout zal het vocht ontrokken worden uit het vlees.
#ANONIEMzondag 17 april 2011 @ 17:44
quote:
0s.gif Op zondag 17 april 2011 17:43 schreef mytec het volgende:
@Ace1 als je net voor het bakken strooit niet nee, maar als je het eerder inzout zal het vocht ontrokken worden uit het vlees.
Ik weet niet hoeveel zout jij op je biefstuk strooit maar om het vocht te ontrekken heb je bijna een pak nodig volgens mij.
RobinOokzondag 17 april 2011 @ 18:04
3182238046_239ce5b3cd.jpg

Biefstuk op tijd uit de koelkast halen.
Olie erop. Zout erop.
Pan loeiheet maken, biefstukkie 30 seconden erop.
Omdraaien, weer 30 seconden.
Omdraaien, kwartslag gedraaid, 30 seconden.
Omdraaien, 30 seconden.

Eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat bovenstaand biefstukkie eerst een minuut of 10 gerookt heb in een rookoventje. Dat scheelt voor de garing. Is denk ik net zoiets als dat nagaren in de oven, alleen heb ik dat nog nooit gedaan.
Weltschmerzzondag 17 april 2011 @ 18:48
Ik vet eigenlijk nooit het vlees in, noch de pan. Het werkt ook zonder.
voice-overzondag 17 april 2011 @ 19:07
quote:
0s.gif Op zondag 17 april 2011 18:48 schreef Weltschmerz het volgende:
Ik vet eigenlijk nooit het vlees in, noch de pan. Het werkt ook zonder.
Brandt het vlees dan niet aan?
Moet de temperatuur van de pan dan niet al te hoog zijn?

Vragen, vragen. :)
RobinOokzondag 17 april 2011 @ 19:08
Ik heb een tijdlang ook zonder olie gegrilld, maar met is toch lekkerder.
En 't hoeft niet veel te zijn. Beetje maar.