abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_95621526
Hallo fokkers,

Enkele maanden geleden heb ik mijn eerste huis gekocht, bouwjar 2006. Het huis bevalt me prima, op een enkel puntje na, dat ik met de hulp van de experts op dit forum wil gaan verhelpen.

Overal in huis (zowel beneden als boven) heb ik een te lage waterdruk bij het openzetten van de warme kraan. Het vullen van een emmer water of het bad duurt hierdoor een stuk langer. Maar belangrijker nog, douchen is geen prettige aangelegenheid aangezien er te weinig water is om te kunnen genieten van een lekker warme douche of om uberhaupt de shampoo goed uit te kunnen spoelen.

De koudwaterdruk is verder prima. Dit betekent dat er geen sprake is van warmtesparende kranen of zeefjes die de waterdruk beperken.

Technische informatie:

Hoogrendement combiketel Agpo Ferroli Econpact 3 225C uit 2006, aangevuld met een zonneboiler (geen info bij de hand). Tevens is mijn huis voorzien van een WTW systeem AGPO HR Optifor OT-V.

Wat heb ik al gedaan?

Zoals gezegd denk ik te hebben uitgesloten dat het probleem aan de kranen ligt, daar de druk van koud water prima is.

Verwarmingen zijn kort geleden nog gecontroleerd/ontlucht.

Vanwege de zonneboiler staat het systeem automatisch in de zgn. economy stand. Dit houdt in dat de temperatuur bij niet-gebruik afkoelt, en het dus langer kan duren voordat het water warm is. Dit moet echter los staan van de waterdruk.

Tijdens het laten lopen van de warme kraan (maximaal) geeft het display een tapwatertemperatuur aan van zo'n 71 graden. Daarnaast geeft het display (menu 7) een doorstroming aan van +/- 2.8 liter per minuut.

De doorstroming van heet water heb ik zelf met een emmer getest. Deze kwam uit op zo'n 3,25 liter per minuut, waar bij een temperatuur van 60 graden een doorstroom van 6 liter behaald moet worden.

De maximale watertemperatuur (wasbak badkamer is iets warmer dan bad/douche) is naar mijn gevoel erg hoog. Ik meen ook te hebben gelezen dat de temperatuur normaal rond de 60 graden hoort te liggen, daar waar het display ruim 71 graden aangeeft.

Handleiding van de ketel

Ik heb al wat rond gezocht op internet en diverse fora, maar ik heb twee linker handen en zou toch graag het probleem willen voorleggen met mijn specifieke gegevens (iedere ketel kan anders zijn). Er wordt vaak gesproken over het afstellen van de doorstroombegrenzer, waardoor er meer koud water de ketel instroomt en de druk dus toeneemt (en de temperatuur afneemt), maar ik kan niet zo snel ontdekken of dat voor mijn ketel ook geldt. Er wordt gesproken over een soort schroefdop/inbus die kan worden afgesteld, maar bij mijn ketel schijnt er ergens een roze rubberen ring te moeten zitten die kan worden vervangen?

Anyway, de doorstroomregelaar is slechts één mogelijke oplossing, waar ik met wat pointers zeker zelf naar wil kijken. Ik zou graag van de meer kundige mensen hier willen weten wat ik zelf kan ondernemen om wellicht tot een oplossing te komen?


In de handleiding (pagina 19) staat informatie over de doorstroombegrenzer bij de aansluiting van een zonneboiler. Er wordt gesproken over het aansluiten van een extra pakking, maar deze kan ik nergens terugvinden in de huidige aansluiting. Sterker nog, het aansluitpunt op de afbeelding is momenteel niet in gebruik?!?

[ Bericht 2% gewijzigd door MichelBtje op 17-04-2011 15:09:23 ]
pi_95622448
Je geeft zelf aan dat de tapwater hoeveelheid maar 3,25 l/m bedraagt en het water 71 graden word, hier door krijg ik een vermoeden of de kraan van de inlaatcombinatie wel voldoende open staat
pi_95637855
Op pagina 19 staat dat je de doorstroombegrenzer moet verwijderen en vervangen door een pakking.
De doorstroombegrenzer zit niet onder je toestel, maar in het toestel.
Hij zit gemonteerd aan een van de zijden van het messing stuk met de grijze dop onderop.
De grijze dop moet je zien aan de onderkant, op de foto is deze zichtbaar.
pi_95742291
Ah, een reactie van klipper, daar hoopte ik al (stiekem) op!

Heb zojuist nog eens gekeken, en mijn eerste probleem is al het demonteren van de mantel. Normaal gesproken een kwestie van losschroeven, naar je toe trekken en optillen. Ware het niet dat er een joekel van een WTW systeem zo'n 10cm boven de unit hangt. Wellicht is brute kracht de oplossing, maar zou toch liever weten of er een andere optie is om de mantel te demonteren bij een geringe verticale spelingsruimte.

Toch heb ik een foto kunnen maken van de plek waar dus waarschijnlijk nog een doorstroombegrenzer zou moeten zitten (kan ik dit van buitenaf zien?).

Bovenaanzicht vanuit de kast


Vooraanzicht (verbinding op achtergrond)


Ik heb ergens gelezen dat de doorstroom ook te regelen valt door een aantal slagen te draaien aan de inbus verbinding. Is dat ook van toepassing op mijn installatie? Ik denk namelijk dat ik zelf niet in staat ben om de doorstroombegrenzer eruit te halen, maar zou wel graag snel zekerheid willen hebben of het probleem inderdaad wordt veroorzaakt door een doorstroombegrenzer die er niet hoort te zitten.
pi_95780853
Op deze foto heb ik met pijlen aangegeven wat wat is.
De rode pijl geeft de stromingsschakelaar aan.
de groene pijlen de plaat die je zou moeten verwijderen, deze kan je eventueel op de blauwe lijnen doorzagen om het verwijderen hiervan te vergemakkelijken als demontage niet lukt zonder het halve toestel te moeten slopen.


Op onderstaande foto is te zien waar eventueel de doorstroombegrenzer gemonteerd is, als je deze wartel losdraait, dan kan je de doorstroombegrenzer eruit halen en vervolgens vervangen door een pakking en het geheel weer vast draaien.
Wartel is aangegeven met rode pijlen, voor het gemak kun je het onderdeel ook even geheel verwijderen, dan moet je ook de wartel aan de andere zijde even losmaken.
Letop hoofdkraan drinkwater even dichtzetten.


Op deze foto is de druksensor te zien, indien de druk in je ketel cv-zijdig te laag is dan krijg je code F5, dit heeft niets met drinkwater te maken, maar wel met je cv druk.
aangegeven met rode pijlen.
pi_95781106
Standaard is het toestel uitgerust met een doorstroombegrenzer, indien het drukverlies te groot is, dan kan de doorstroombegrenzer verwijderd worden.
In het geval dat de doorstroming nu te hoog wordt, dan moet je in de koudwaterleiding naar je toestel een instelbaar kraantje monteren en zodoende de doorstroming instellen.

Let op, de inlaatcombinatie is hiervoor niet bedoeld.
pi_95953889
Als je de bespaarder (meestal roze) weggehaald hebt moet het toestel wel ingeregeld worden op een water hoeveelheid van 6L/min van 60gr.

Als je dit niet doet loopt het water weer te snel door de ketel waardoor de contact tijd te kort is en het water niet warm genoeg zal worden.
CV-Service
info@cv-service.nl
www.cv-service.nl
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')