abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_95294122
Op FOK! zijn er nogal wat koffieliefhebbers. Zo heeft de Nespresso een eigen topic en is er zelfs een slowchattopic voor de liefhebbers van koffie. Eerder schreven we al over de Senseo.

Gadget Review: De Senseo Crema en Senseo: Hot Chocolate en Espresso en Lifestyle: Pickwick T-Pads

Na de introductie van een nieuw koffieconcept van Nestlé, de Dolce Gusto, is het tijd voor een review. De redactie van de Frontpage schreef de volgende review over dit apparaat.


Decennia lang bestond de Nederlandse koffiewereld uit weinig meer dan het conventionele koffiezetapparaat met de doodgewone filterkoffie. Heel Nederland zette een doodgewoon 'bakkie pleur' en er zat maar weinig variatie in de koffieconsumptie. Pas eind jaren tachtig, begin jaren negentig, werden de wat meer exotische koffiesmaken populair in allerlei uitgaans- en horecagelegenheden. Met de komst van de Senseo werd de 'saaie' traditie radicaal overboord gegooid. Met meer dan 10 miljoen verkochte exemplaren is het apparaat de absolute nummer één in de koffiemarkt; de padjes vliegen de winkel uit en er komen nog steeds allerlei nieuwe smaakvariaties voor de Senseo op de markt. Voor andere fabrikanten is de opmars van de Senseo een teken geweest dat de Nederlandse markt rijp is voor allerhande nieuwe koffieconcepten. Zo timmert Nestlé met espressomerk Nespresso (What Else?) al jaren aan de weg in het duurdere segment en supermarktconcern Ahold probeerde de Senseo te lijf te gaan met de PuC. Met wisselend succes overigens, want de PuC is stilletjes weer verdwenen van de markt. Alleen de Nespresso wint nog steeds aan populariteit, ondanks de hoge aanschafprijs van het apparaat en de relatief dure cupjes (rond de 30 cent per kopje). Voor het moederconcern Nestlé in ieder geval het teken dat de Nederlandse markt wel in is voor een nieuw apparaat. Ze introduceren een nieuw koffieconcept: De Dolce Gusto.

081021_18642_DolceGusto112.JPG


De Dolce Gusto is een beetje een vreemde vogel in de koffiewereld. Het apparaat lijkt allereerst niet echt op zijn concurrenten. De vormgeving lijkt nog het meest op een soort kip of andere vogel. Ook in de reclamespotjes, die Nestlé uitzendt, wordt het apparaat als een soort dier neergezet, dat door een stel kuikentjes (de verschillende kopjes koffie) wordt achtervolgd. Daarnaast werkt het apparaat behoorlijk anders dan de grote concurrenten Senseo en Nespresso en lijkt het meer op de PuC van Ahold. De koffie wordt met redelijk grote cups in het apparaat geplaatst en sommige smaken worden vergezeld met een cup met melkpoeder. Per smaak (er zijn er vijf) moet er minstens een cup in het apparaat worden geplaatst, eventueel gevolgd door een tweede cup met melkpoeder. Bij een Café Macchiato doe je bijvoorbeeld eerst de cup met melk in het apparaat en daarna pas de koffie. Het bereiden van een Macchiato duurt ongeveer 45 seconden zodra het apparaat klaar is voor gebruik (een opwarmtijd van ongeveer een minuut). Normaal wordt in reclamespotjes een ideaalbeeld geschetst; de cappucino heeft altijd een flinke laag melkschuim en qua opbouw ziet de koffie er schitterend uit. Jammer genoeg is dan het resultaat thuis behoorlijk teleurstellend. Bij de Dolce Gusto is hier echter geen sprake van! Het schuim is behoorlijk stevig en ook qua uiterlijk ziet de koffie er geweldig uit. Het meest belangrijke is natuurlijk de smaak en die doet absoluut niet onder voor de professionele apparaten.

081022_18642_kopjesgusto.JPG


Het design van het apparaat zal veel mensen bevallen. De Dolce Gusto is wel wat aan de grote kant, zeker in vergelijking met zijn concurrenten, en neemt door de bolle vorm meer ruimte in dan eigenlijk nodig zou zijn. Daarnaast ziet het apparaat er bijzonder gelikt uit, maar voelen sommige onderdelen niet erg sterk aan; dat geldt met name voor de verstelbare kophouder en het dekseltje van het waterreservoir. Toch zijn dat slechts details, in het algemeen oogt het apparaat solide en gebruiksvriendelijk.
Doordat je verschillende formaten koffie klaar kunt maken (een kleine espresso of een grote latté) is het erg handig dat je de standaard -waar je je kopje op zet- kunt verstellen. Je voorkomt hiermee gespetter en het resultaat ziet er ook netter uit. Door het ontwerp wordt het apparaat -in tegenstelling tot de padhouder bij de Senseo- nauwelijks vies. Daarnaast kun je het apparaat in één keer voorzien van ruim een liter water, zodat je het reservoir niet continu hoeft bij te vullen. Qua bediening is het overigens wel onhandig dat je zelf moet bepalen wanneer het apparaat klaar is met de bereiding; je moet erg opletten dat je koffie niet te waterig of juist te sterk wordt.

081021_18642_dg_maschinen_neu.jpg


Bij aanschaf van de Dolce Gusto (verkrijgbaar in zwart, wit, zilver en rood), krijg je een proefverpakking met zestien cups in verschillende smaken, een glas om Latté in te maken en een 'gewoon' koffiekopje met schotel. Ook krijg je een soort klein afvalcontainertje voor de gebruikte cups. De meegeleverde gebruiksaanwijzing is wat warrig, maar het apparaat werkt intuïtief genoeg om snel je eerste kop koffie te kunnen zetten. Er zijn allerlei accessoires verkrijgbaar voor de Dolce Gusto (zoals Nestlé dat ook beschikbaar heeft voor de high-end Nespresso), zoals kopjes, schoteltjes en een beperkt aantal aanvullende onderdelen. De Dolce Gusto is verkrijgbaar vanaf 129 euro en is daarmee veel duurder dan de goedkope versie van de Senseo. Echter, Senseo zit ook niet stil en heeft een variant ontwikkeld waarmee ook melk opgeschuimd kan worden; deze kost rond de 179 euro en is dus juist duurder dan de Dolce Gusto.

081021_18642_B000IWJ8EY_4.jpg


De prijs is voor een 'gewoon bakkie pleur' aan de hoge kant en is vergelijkbaar met de koffie van de Nespresso, zo'n 30 cent per kopje. De smaken waarbij ook een cupje melk nodig is zitten zelfs rond de 60 cent per kop. Dat is een flink bedrag, maar het eindresultaat is zowel qua presentatie als smaak goed vergelijkbaar met hetgeen je in menig horecagelegenheid krijgt voorgeschoteld voor twee of drie euro. De Dolce Gusto is daarmee zeker geen apparaat om voor je hele verjaardagsvisite drie kopjes koffie te zetten, maar wel om eens lekker van te genieten. De Dolce Gusto zal zijn plek op de Nederlandse koffiemarkt moeten veroveren (zeker omdat de cups niet bij de Albert Heijn te koop zijn), maar voor de liefhebber van de cappuccino, macchiato en dergelijke is het apparaat zeker een must-have.

Fabrikant: Krups Adviesprijs: 129 euro
  zondag 10 april 2011 @ 12:05:58 #2
100126 Maraca
#cijferfetisjist
pi_95294648
Ik heb van die strooiers bij de DE winkel gehaald. Kaneel met suiker is echt heerlijk over de cappuccino van DG. maar volgens mij ook heel simpel zelf te maken als ik de ingrediënten zie.. kaneel en suiker.. :D
Verily i say unto you; dost thou even hoist, brethren? - Jesus (Psalm 22)
pi_95298914
Een scheutje kaneelsiroop (gewoon zonder alcohol) is ook altijd heel lekker..
pi_95350327
Komt er heel misschien nog een refund (geld terug) actie aan voor Dolce Gusto apparaten?
Momenteel krijg je in Duitsland 30 euro terug op een Circollo, maar daarvoor heb je een Duitse bankrekeningnummer nodig.

Picollo kan ik voor 61 euro nieuw halen, en lijkt mij een vrij recent model.
Alhoewel het natuurlijk altijd goedkoper kan hé :)
  woensdag 13 april 2011 @ 14:23:07 #5
254662 joers1
Calvus Interscriptus
pi_95442526
Heerlijke koffie
Liever één keer met Sneeuwwitje, dan zeven keer met de dwergen.
pi_95495850
Leuke apparaatjes hoor, jammer alleen dat je maar 1 kopje per keer kan zetten, duurt lang met visite enzo.

Dolce Gusto Picollo heb ik hier het goedkoopst gezien: http://www.espresso-appar(...)09-titanium~1667.htm
  donderdag 14 april 2011 @ 16:20:44 #7
100126 Maraca
#cijferfetisjist
pi_95495907
Volgens mij is de OP een beetje verouderd. Ik haal mijn cups gewoon bij de AH hoor :+
Verily i say unto you; dost thou even hoist, brethren? - Jesus (Psalm 22)
  donderdag 14 april 2011 @ 22:01:47 #8
254662 joers1
Calvus Interscriptus
pi_95515633
AH, Jumbo, Plus, Jan Linders...ze hebben ze allemaal.

Koffie Verkeerd zie ik alleen nergens helaas
Liever één keer met Sneeuwwitje, dan zeven keer met de dwergen.
pi_95533325
quote:
1s.gif Op donderdag 14 april 2011 16:20 schreef Maraca het volgende:
Volgens mij is de OP een beetje verouderd. Ik haal mijn cups gewoon bij de AH hoor :+
Oh, ja het was zo'n verhaal, ik heb het niet echt doorgelezen :+
pi_95568128
Nu ¤20 retour op iedere machine!
www.dolce-gusto.nl/retouractie
pi_95569932
http://www.nescafe.nl/refundactie/

¤20,- retour bij aankoop van een NESCAFÉ Dolce Gusto machine in de periode van 16 april t/m 19 juni 2011.

Deze actie is geldig op alle NESCAFÉ Dolce Gusto modellen (Melody, Creativa, Circolo, Fontana en Piccolo).

Deze actie is alleen geldig op machines die via de reguliere Nederlandse detailhandel
of via een Nederlandse webwinkel zijn aangeschaft.

Deze actie geldt niet in combinatie met andere acties, met uitzondering van Dukaten actie bij Blokker (t/m 8 mei 2011).
  zaterdag 16 april 2011 @ 08:38:28 #12
254662 joers1
Calvus Interscriptus
pi_95573205
Nog meer mensen aan de DG dan ;)
Liever één keer met Sneeuwwitje, dan zeven keer met de dwergen.
  zaterdag 16 april 2011 @ 09:12:29 #13
100126 Maraca
#cijferfetisjist
pi_95573467
Bobshop.nl heeft ook een aanbieding. Misschien dat die kan icm de 20 euro retour actie?
Verily i say unto you; dost thou even hoist, brethren? - Jesus (Psalm 22)
  zondag 17 april 2011 @ 09:50:55 #14
51684 The_Tankgirl
Kate Bush is the best
pi_95612241
https://www.dolce-gusto.n(...)/Pages/Creativa.aspx
Als ze nou dit nou in het model Circolo zouden maken, dan was ik verkocht O+
Het is jammer dat hij vrij prijzig is, anders wist ik het wel :)
Alle benodigdheden voor cupcakes, taarten en andere lekkere dingen :-9 www.bakgoed.nl
pi_95612857
Hmmm.... kan voor zo'n 50 euro (na refund) een witte Fontana halen, alleen vind ik die erg lelijk... (althans op de plaatjes wel, weet niet in het 'echt'). Wil eigenlijk een Piccoli, maar die is duurder (raar maar waar) en heeft een minder grote watertank.

Voor de rest zijn alle machines toch hetzelfde, op het design na? :)
  zondag 17 april 2011 @ 14:37:29 #16
139677 Curiosity
In the devil's playground
pi_95620443
Nu aan een Cortado , gisteren in Duitsland gekocht, hier voor alsnog alleen via de webshop verkrijgbaar.
Ook gelijk een doosje nesquik meegenomen om te proberen.
Is best lekker.
Prijs per doosje in Duitsland is inmiddels gestegen naar de 4,19.
“Gentlemen, you had my curiosity… but now you have my attention.”
pi_95721077
@Deezertje: ik heb de Piccolo en de Fontana even vergeleken:

http://www.espresso-appar(...)icaties-1433.htm#tab

http://www.espresso-appar(...)70.htm#specificaties

Ik zie dat de Fontana wat uitgebreider is met o.a. Instelbare koffietemperatuur, automatisch uitschakelen en inderdaad een groter waterreservoir. Piccolo vind ik zelf ook wel wat mooier, maar is blijkbaar minder uitgebreid..
pi_95854571
Ik heb de Fontana dan maar gekocht :)
Na 20 euro retour kost ie 51 euro, een mooie prijs.

Volgende week ga ik een dagje shoppen in Antwerpen.
Weet iemand toevallig als ze daar ook Dolce Gusto cups verkopen en of deze goedkoper zijn dan in Nederland? :) Zag dat er een grote supermarkt (GB) zit in het shoppingcenter.
  vrijdag 22 april 2011 @ 16:59:36 #19
100126 Maraca
#cijferfetisjist
pi_95855838
Bij de Makro zijn ze 4,87 :) daar even de ice cups gehaald :9 scheelt weer verzendkosten
Verily i say unto you; dost thou even hoist, brethren? - Jesus (Psalm 22)
  vrijdag 22 april 2011 @ 17:45:06 #20
254662 joers1
Calvus Interscriptus
pi_95857120
quote:
0s.gif Op zondag 17 april 2011 09:50 schreef The_Tankgirl het volgende:
https://www.dolce-gusto.n(...)/Pages/Creativa.aspx
Als ze nou dit nou in het model Circolo zouden maken, dan was ik verkocht O+
Het is jammer dat hij vrij prijzig is, anders wist ik het wel :)
Ik niet!
Mijn Circolo is goed genoeg...en die maakt ook de koffie die ik wil ;)
Liever één keer met Sneeuwwitje, dan zeven keer met de dwergen.
pi_95931123
De koffie bevalt té goed.
's Ochtends 2 bakken caffè crema grande en 's avond de espresso; per dag 4 cupjes = ¤1,25.
pi_95931193
quote:
11s.gif Op dinsdag 19 april 2011 17:22 schreef EdEspresso het volgende:
@Deezertje: ik heb de Piccolo en de Fontana even vergeleken:

Ik zie dat de Fontana wat uitgebreider is met o.a. Instelbare koffietemperatuur, automatisch uitschakelen en inderdaad een groter waterreservoir. Piccolo vind ik zelf ook wel wat mooier, maar is blijkbaar minder uitgebreid..
De Fontana heeft alleen een iets groter waterreservoir. Voor de rest is ie technisch he-le-maal hetzelfde als de Piccolo.
  zondag 24 april 2011 @ 21:29:46 #23
100126 Maraca
#cijferfetisjist
pi_95931326
quote:
0s.gif Op zondag 24 april 2011 21:25 schreef adder het volgende:
De koffie bevalt té goed.
's Ochtends 2 bakken caffè crema grande en 's avond de espresso; per dag 4 cupjes = ¤1,25.
Herkenbaar :') Maar bedenk ook dat je in de meeste gevallen voor ¤ 1,25 1 kopje koffieprut krijgt :+
Verily i say unto you; dost thou even hoist, brethren? - Jesus (Psalm 22)
  zondag 1 mei 2011 @ 23:07:01 #24
100126 Maraca
#cijferfetisjist
pi_96228407
Ok, heb eindelijk de ice coffee van Dolce Gusto kunnen krijgen in de winkel *O* IJsblokjes waren klaar en de koffie gemaakt zoals op de achterkant staat beschreven (soms vraag ik mij af of ik de enige ben die op dat moment staat te sukkelen met een maatbeker en een stift :'))

Conclusie: hij is nog best lekker :o Alleen er is geen 'krachtige' smaak. Het lijkt wel alsof de smaak ergens op de achtergrond aanwezig is in plaats van de voorgrond. Werd wel beter nadat de hoeveelheid ijsblokjes het drankje echt ijskoud maakte, maar de uiteindelijke oplossing was toch echt het toevoegen van suiker. Toen werd het pas de bekende ijskoffie waar we allemaal zo dol op zijn *;
Verily i say unto you; dost thou even hoist, brethren? - Jesus (Psalm 22)
pi_96239532
Voor wie nog geen DG heeft, de Melody II in wit of rode kleur is deze week 69 euro bij Media Markt Eindhoven. Tijdelijk krijg je 20 euro terug via Nescafe, dus betaal je uiteindelijk maar 49 euro.
Weet alleen niet als je er nog een glas enzo bijkrijgt zoals in de OP staat vermeld, maar zal wel niet.

Heb zelf de Fontana en die lijkt behalve het design qua functies identiek aan de Melody, maar dan met een lagere prijs. ;)
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')