Kan in methanol omgezet worden, maar gezien de kleine dosis waarschijnlijk verwaarloosbaar. Gebruik het zelf nooit, voornamelijk wegens de (na)smaak. Xylitol en erythritol zijn betere vervangmiddelen, maar verdomd duur. Heb voor 500 gr van elk respectievelijk £4.79 en £16.99 betaald. Als je dan bedenkt dat erythritol slechts 2/3 zoetheid van suiker heeft en je dus de helft meer moet gebruiken om dezelfde smaak te bekomen...
Voordeel erythritol: haast geen calorieën, passeert niet langs de dikke darm, waardoor geen laxerende werking, geen bijwerkingen dus bij grote dosis. Kan geen tandbederf veroorzaken.
Xylithol: even zoet als suiker met slechts 2/3 van het aantal calorieën, kan wel darmproblemen veroorzaken bij overmatig gebruik, maar gewenning treedt op bij regelmatige inname. Effect op suikerspiegel is veel minder dan gewone suiker en het zou daarom veilig zijn voor diabetici. Is de beste suikervervanger voor het gebit: het bevordert calcium opname van het tandglazuur, vermindert tandplak, het "verhongert" schadelijke bacteriën, zelfs als andere suikers aanwezig zijn, het verhoogt de pH van het speeksel waardoor het tandglazuur makkelijker mineralen opneemt.
het heeft infectie en schimmel bestrijdende eigenschappen.