Steeds meer programma's op televisie lijken
Social Media te vinden om kijkers aan hun programma te binden of meningen erover te verkrijgen, maar zit de kijker erop ook op te wachten?
VoorbeeldenHet gebruik van Social Media bij programma's verschilt. Bij het ene wordt er helemaal geen aandacht aan besteedt, bij de ander neemt het soms 'agressieve' vormen aan.
The Voice of HollandTijdens The Voice of Holland kregen we Winston Gerschtanowitz te zien in een een rode (gesponsorde) kamer met verschillende schermen waarop
tweets te zien waren. Tijdens dit moment, welke meerdere keren voorkwam in een uitzending, werden een aantal tweets eruit gehaald om deze te bespreken met de kandidaten. Kandidaten konden daarop weer tweeten tijdens deze uitzending, om zo hun ervaring van hun performance te bespreken en te delen met de kijker. Tijdens de uitzending werd de website vervangen door een speciale versie van de website waarop kijkers de optredens konden beoordelen met een cijfer en/of commentaar konden geven door middel van Twitter, Hyves of Facebook. Deze werden door middel van een timeline op de website in beeld gebracht.
Buiten de uitzendingen om kon er via verschillende manieren contact opgenomen worden met de kandidaten door deze te tweeten of te
krabbelen.
Secret StorySecret Story is een real life soap, een programma die door middel van streams 24/7 te volgen zijn op internet. Bij dit programma wordt er veelal gebruik gemaakt van Social media. Op de website kun je elk bericht delen met vrienden, direct commentaar geven op de berichten of commentaar over het programma en de bewoners. In de uitzendingen op televisie, elke werkdag, worden tweets besproken door presentator Bart Boonstra. Tijdens deze updateshows komen tweets langs die live worden gepost, wordt besproken hoeveel mensen er vrienden zijn geworden op Hyves en hoevaak de
hashtag #sstnl wordt getweet.
Kleinere programma'sSteeds vaker worden ook 'kleinere' programma's gekoppeld aan een hashtag of kun je 'vrienden' worden met een programma. Boer zoekt vrouw kreeg bijvoorbeeld hashtag #bzv mee en was geregeld
Trending topic. Vragen kunnen direct aan een gast worden gesteld en commentaar over iets wordt direct uitgevoerd.
FOK!FOK! wordt door de tv-makers (nog) niet direct onder de social media gerekend, maar het heeft wel zo zijn overeenkomsten. Er zijn genoeg voorbeelden van livetopics over een programma die razendsnel gaan, FOK!kers die een programma niet zouden kijken als ze niet via FOK! mee konden praten(oa omdat het gezellig en leuk is) en commentaar op programma's, welke in de topics zijn besproken, doorgevoerd worden naar het programma zelf.
BuzzBuiten het feit dat een tv-programma niet meer enkel eenrichtingsverkeer is, maak je ook reclame voor het programma. Gratis reclame. Een van de beste marketingmanieren is mond-op-mond-reclame en door te tweeten, te posten of delen met vrienden deel je jouw ervaringen over het desbetreffende programma en spoor je anderen aan om het te kijken. Te veel over een onderwerp praten die een vriend die interesseerd kan dan weer als storend worden ervaren.
SlotWe leven tegenwoordig in een wereld waarin we 'alles' met vrienden (willen) delen, soms tot in het extreme en in detail aan toe. TV-makers haken hierop in, maar tot hoe ver zit een kijker hierop te wachten? Weegt het feit dat er naar je commentaar geluisterd wordt zwaarder dan dat het programma wordt 'overgenomen' door social media? Of is het eerder andersom? En hoe kan een tv-maker wat jou betreft het best omgaan met social media in en rondom een programma.
Tot hoe ver vind jij dat een tv-maker kan gaan om jou als kijker te binden of juist weg te jagen met social media?