abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_93580614
Een oud-collega van mij heeft een probleem met zijn werkgever. Hij is wat jaren geleden in dienst gekomen en woonde toen op adres A. Na enkele jaren is wegens beindiging relatie verhuist naar adres B. Dit adres pakt kwa reiskosten nadelig uit voor de werkgever, maar is maar maximaal 10 km verderop. Nu is het zo dat die oud collega al een jaar of langer reiskosten ontvangt vanaf zijn oude adres. Hij heeft zijn adreswijziging doorgegeven maar daar wordt niks mee gedaan.

Een volgend probleem: sinds enkele weken is deze oud-collega verhuist naar een adres circa 100 km verderop (adres C) . Nog steeds krijgt hij reiskosten vergoed vanaf adres A.

Welke rechten en plichten heeft mijn oud-collega hierin? Het gaat om een groot landelijk beveiligingsbedrijf waarbij de cao particuliere beveiliging van toepassing is. Ook worden de reiskosten berekend naar de locatie waar hij werkzaam is, dus op dit moment rijdt hij regelmatig op en neer naar locaties/objecten in de omgeving van zijn oude woonplaats. Volgens mij is toegezegd dat hij in de regio waar hij nu woont werk krijgt, echter komen ze nu ineens aan met overcapaciteit aan personeel in die regio...

Wat kan mijn oud-collega nu doen? Zowel voor het eerste als het 2e probleem. Ik heb hem al geadviseerd om een aangetekende brief te sturen waarbij hij de reiskosten eist waar hij recht op heeft sinds de verhuizing van adres A naar adres B, dit gaat om circa ¤350,-. Ik weet niet of ze ook reiskosten moeten betalen vanaf zijn adres C, of welke andere mogelijkheden er zijn?

Wie kan me helpen met dit lastige conflict?
  Licht Ontvlambaar donderdag 3 maart 2011 @ 08:59:32 #2
7020 Sjeen
...gevaarlijke vrouw...
pi_93580729
CAO erop naslaan :) Maar algemeen bekeken, reiskostenvergoeding is een gunst, geen recht.
You can't start a fire without a spark...
♥ Isa ♥ | In vuur en vlam
A dirty mind is a joy forever!
pi_93580753
De reiskosten vergoeding wordt vastgesteld tijdens het opmaken van het contract tussen de werknemer en werkgever. Indien de werkgever of werknemer verhuist dan moet je als werkgever en/of werknemer eigenlijk het contract herzien of tussentijds aanpassen.

En inderdaad reiskostenvergoeding is een gunst, geen recht. Plus de werkgever kan niets doen aan de verhuizing van de werknemer.
  donderdag 3 maart 2011 @ 09:02:05 #4
113373 doeka
Pompiedomtiedom
pi_93580771
Hij is aangenomen toen hij op A woonde, de werkgever weet dan dat hij X-bedrag per maand moet betalen aan reiskosten en gaat daar mee akkoord. Vervolgens verhuist hij zelf naar B en C. Daar kan je de werkgever toch niet voor laten opdraaien?
But till then tramps like us baby we were born to run
But till then tramps like us baby we were born to run
pi_93580780
Heeft hij geen rechtsbijstandsverzekering of lidmaatschap vakbond waar hij juridisch advies kan inwinnen. Ik zou nl. geen hoogoplopend conflict met een werkgever op de hals gaan halen (aangetekende brieven etc.) als je niet 100% zeker weet dat je in je recht staat.

Mijn gevoel zegt wel dat als jouw oud-collega zelf het initiatief tot verhuizen heeft, het erg lastig gaat en ook enigzins onredelijk gaat worden om dit soort zaken te eisen. Men heeft hem ooit aangenomen voor werk in regio A en de wetenschap dat het bedrag X aan reiskosten wordt. Hij stelt de werkgever wel voor een probleem door nu werk in regio B tegen vergoeding Y te gaan eisen.
pi_93580875
Ik heb CAO's gezien waar expliciet in staat dat als de afstand van woon-werk-verkeer groter wrodt door verhuizing van de werknemer, er geen extra reiskostenvergoeding hoeft te worden betaald. Als de afstand door het verhuizen kleiner wordt, krijg je als werknemer wel minder reiskostenvergoeding.

Omdat TS werkt bij een landelijk opererend bedrijf, is het misschen handiger om te regelen dat hij wordt overgeplaatst naar de regio waar z'n nieuwe woonplaats ligt. Scheelt ook reistijd.
pi_93580876
quote:
1s.gif Op donderdag 3 maart 2011 09:02 schreef doeka het volgende:
Hij is aangenomen toen hij op A woonde, de werkgever weet dan dat hij X-bedrag per maand moet betalen aan reiskosten en gaat daar mee akkoord. Vervolgens verhuist hij zelf naar B en C. Daar kan je de werkgever toch niet voor laten opdraaien?
het gaat om variabele reiskosten. Er wordt op meerdere locaties gewerkt in meerdere steden. Het bedrijf heeft landelijk overal wel objecten... Ik heb de cao er op na gekeken en er staat inderdaad dat zonder toestemming werkgever geen reiskosten worden aangepast... had ik eerder moeten kijken...

en hoe zit het nu met het 2e probleem: mondeling toegezegd te kunnen werken in nieuwe regio, nu ineens geen werk daar na de verhuizing...mondeling is natuurlijk rechtsgeldig, maar moeilijk te bewijzen
pi_93580948
Mondelinge toezegging is wellus/nietus-spelletje en in de praktijk kan je daar niets mee bij een rechter. Ik zou hem adviseren om met zijn leidinggevende om de tafel te gaan zitten en de mogelijkheden inventariseren om alsnog overgeplaatst te worden als er in de nieuwe regio een plek vrijkomt. Deze afspraak uiteraard wel vastleggen dmv bijvoorbeeld een mailtje achteraf.
pi_93582110
reiskosten is een gunst geen recht en als jij besluit elders te gaan wonen dan is het werkgever niet verplicht dit te compenseren met een hogere reiskostenvergoeding.. Jammer maar helaas..
pi_93582330
Heel vaak is het zo opgenomen in de reglementen dat wanneer je verder weg gaat wonen deze extra kosten voor eigen rekening zijn.
TS je hebt gewoon pech, wees blij dat ze wel zo consequent zijn dat je het ook krijgt terwijl je soms om de hoek werkt, of wil je dat teveel betaalde wel teruggeven?
pi_93582414
thnx allen, het is duidelijk :)
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')