abonnement bol.com Coolblue
pi_93473621
NOS.nl meldt het volgende:
quote:
Europa wil lonen lidstaten gaan aanpakken
Door verslaggever Eva Wiessing

Europa wil kunnen ingrijpen in de lonen van een land, als die te hoog zijn in vergelijking met andere EU-landen. Het is een van de voorstellen van de voormannen in Europa, Herman van Rompuy en José Manuel Barroso. Terwijl de eurocrisis rond Griekenland en Ierland nog lang niet bedwongen is, proberen de twee alvast striktere regels te maken om een nieuwe crisis te voorkomen. Uit hun voorstel, dat in handen is van de NOS, blijkt dat de bemoeienis van Europa als het aan hen ligt straks behoorlijk veel verder gaat dan het huidige stabiliteitspact.

Lonen
Zo gaat Europa controleren of landen wel concurrerend genoeg zijn, met andere woorden, of er genoeg verdiend wordt. Gaat de concurrentiekracht achteruit, zoals de afgelopen jaren in Griekenland gebeurde, dan moet het land gedwongen worden om de lonen te matigen. Barroso en Van Rompuy stellen voor om te beginnen bij de ambtenarenlonen, want die kunnen dan als voorbeeld dienen voor de marktsector. Ook daar zou het proces van loononderhandelingen en loonindexatie "verbeterd" kunnen worden en "gedecentraliseerd". Met andere woorden: liever geen centrale looneisen en automatische prijscompensatie.

Pensioenen
Verder stellen Barroso en Van Rompuy voor om ook de kosten van het pensioenstelsel vanuit Europa goed in de gaten te houden. Wordt het pensioen in een land onbetaalbaar, dan wordt het land onder druk gezet om de pensioenleeftijd omhoog te brengen. Verder moeten landen ouderen stimuleren om langer door te werken. Landen moeten hoe dan ook voorkomen dat ze een te hoog begrotingstekort krijgen. Liefst door zelf, per land, hiervoor met wetgeving te komen. Zo kunnen landen er bijvoorbeeld voor kiezen om vast te leggen dat er automatisch bezuinigd wordt, als het begrotingstekort een bepaalde grens overschrijdt.

Reacties
Het stuk is een reactie op de strenge voorstellen die Duitsland enkele weken geleden op de eurotop deed. Verschillende landen reageerden daar toen woedend op, omdat ze de inmenging van Europa veel te ver vonden gaan. Ook de vakbonden reageerden hevig geschrokken op de voorstellen, omdat hun positie als onderhandelaar wordt uitgehold. Het stuk van Barroso en Van Rompuy is wel milder dan het voorstel van Duitsland, maar kan uiteindelijk ook behoorlijk ingrijpend zijn voor de soevereiniteit van de landen. Houden ze zich niet aan de regels, dan kan Europa in actie komen. Over sancties rept dit voorlopige stuk overigens nog niet.

Beslissing
Vandaag bogen hoge ambtenaren van de zeventien eurolanden in een vergadering achter gesloten deuren zich over dit nieuwe stuk. De regeringsleiders kunnen hier dan later, op de eurotop van 11 maart, een beslissing over nemen. Europa krijgt meer macht over de begrotingen van de landen, dat staat vast. Maar hoeveel meer macht, daar wordt nog volop over gediscussieerd.
Het lijkt mij dat deze ontwikkeling heel wat sociaal-democratische en liberale EU-fielen rauw op hun dak moeten vallen. Daar waar zij Europa vooral zien als een instituut voor economische ontplooiing, blijkt het in werkelijkheid een technocratisch instituut (met een vleugje corporatisme) te zijn dat lak heeft aan vrije prijsvorming in de arbeidsmarkt. FNV zei ieder geval in het late NOS-Journaal erg geschrokken te zijn van deze ontwikkeling in de Europese politiek.

Verder moet je constateren dat men bereid is om heel ver in te grijpen in de vrijheid van mensen om het Euro-project te redden nu deze toch in een steeds lastiger positie terecht komt. In plaats van dat men aanstuurt op de splitsing van de Euro, zodat binnen het noordelijk en zuidelijk 'Euro'-gebied een meer natuurlijke basis voor monetaire samenwerking ontstaat, wordt juist de vrije vorming van prijzen op de arbeidsmarkt aangepakt (hoezo vrije interne markt?).

Het is mijns inziens een zeer slechte ontwikkeling, die potentieel schadelijk is voor de positie van de individuele burger ten opzichte van de overheid en haar steeds machtiger wordende politici. Het gaat niet meer over de soevereiniteit van landen, de soevereiniteit van het individu komt steeds verder in het nauw door de EU.

[ Bericht 0% gewijzigd door Bolkesteijn op 01-03-2011 00:51:04 ]
pi_93477335
Het loopt niet echt storm met D66'ers en ander Eurofiel volk in dit topic. Probeer het eens, jongenlui...
Good intentions and tender feelings may do credit to those who possess them, but they often lead to ineffective — or positively destructive — policies ... Kevin D. Williamson
pi_93477963
quote:
1s.gif Op dinsdag 1 maart 2011 06:05 schreef Lyrebird het volgende:
Het loopt niet echt storm met D66'ers en ander Eurofiel volk in dit topic. Probeer het eens, jongenlui...
Zou je niet denken dat de zwaar verzuurde toon in dit topic en het feit dat het 's nachts geopend is ook meespelen?
Als het niet wil branden moet je beter stoken.
pi_93478166
quote:
7s.gif Op dinsdag 1 maart 2011 08:15 schreef du_ke het volgende:

[..]

Zou je niet denken dat de zwaar verzuurde toon in dit topic en het feit dat het 's nachts geopend is ook meespelen?
Zwaar verzuurd? Ik geef toe dat mijn post meer bedoeld was om zout in de wonden te wrijven, maar die van Bolkestijen was erg netjes.
Good intentions and tender feelings may do credit to those who possess them, but they often lead to ineffective — or positively destructive — policies ... Kevin D. Williamson
pi_93478205
Ik vind jullie beiden vrij zuur overkomen in deze. En dat is ook geen probleem maar dan komt de discussie gewoon slechter op gang.
Als het niet wil branden moet je beter stoken.
pi_93478528
Als de EU ook geacht wordt landen te ondersteunen die grote begrotingstekorten hebben, is het normaal dat ze voor het beschikbaar stellen van eventuele kredieten ook het recht hebben bepaalde voorwaarden te stellen...

in het geval van griekenland is het imho heel normaal dat als de EU kredieten beschikbaar stelt, ze tegelijkertijd eisen dat er ook een loonmatiging komt voor ambtenaren, aangezien dat een direkte kostenpost is voor de overheid daar en die overheid teveel geld uitgeeft...

Als bv griekenland daarmee problemen heeft, moet ze maar ergens anders om kredieten gaan bedelen, maar mocht griekanland bv hierbij geen europese inmenging wensen is het de vraag of ze ook hordbaar zijn als deel van de eurozone.

Dit alles heeft overigens geen enkele flikker te maken met 'prijsvorming op de vrije arbeidsmarkt' .....
omdat de EU daarin helmaal niks _kan_ inmengen.. darom is die arbeidsmarkt vrij...
enkel zijn er bepaalde landen met bv heel sterke positie's voor ambtenaren en vanuit de Staat gegarandeerde 'loonpolitiek' waarin die overheid wel degelijk de loon-ontwikkeling kan opdrijven door bv ambtenaren erg ruime loonvoorzieningen te bieden...
Dat is an sich niete cht verkeerd, mits dat land dat ook zelf _kan_ betalen... enkel wanneer dat land dat helemaal niet kan en die kosten deels op de andere omliggende landen in de eurozone afgewenteld worden is dat natuurlijk ook een factor die in iner-europees concurrentie-gebied wel degelijk ook 'vertekenend' werkt.


IN dit geval kan zulke regelgeving van de EU juist voorkomen dat Overheden van specifieke lidstaten 'misbruik' maken van de extra 'zekerheid' die het deel uitmaken van de EU biedt voor zulke landen als griekenland...
de EU eigenlijk als 'federaal' controlerend orgaan voor nationale politiek in lidstaten zelf..

Dat is niet noodzakelijk slecht voor de 'individuele burger' maar het perkt wel de alleenmacht van 'nationale overheden' in lidstaten in ....
Het is onzin om nét te doen alsof de nationale overheden opeens enkel de enige en beste 'belangenbehartiger' zijn van de belangen van alle burgers in hun lidstaten...

Bv in het geval van Griekenland kun je zeker je afvragen of de Griekse Overheid nu werkelijk datgene doet en gedaan heeft wat ook het beste voor de griekse burgers is geweest en in de toekomst zal zijn.
Der der den Wind der Veränderung spürt, sollte keinen Windschutz sondern eine Windmühle bauen.
pi_93478530
Ben geen groot fan van het loonmatigingsverhaal, maar dat ligt er maar net aan hoe dat in de praktijk wordt ingevuld. Dat valt moeilijk te zeggen op dit moment, aangezien het artikel wat mij betreft een tikkeltje te kort door de bocht is.

Gedwongen verhoging van de pensioenleeftijd vind ik een uitstekend idee. De Grieken gaan nu met hun 50e met pensioen, en wij betalen daar de rekening voor. Opschroeven die hap.
Op maandag 3 februari 2014 08:10 schreef Enchanter het volgende:[/b]
In discussie gaan met Koos Vogels :') , een grotere mongool is er niet :r
  dinsdag 1 maart 2011 @ 09:48:21 #8
322645 Voorschrift
See if I care
pi_93479522
Ik zie dit weer als het zoveelste bokkesprong van sociaal democratisch Europa, waar wederom ieder lidstaat getracht wordt in de grond te trappen met regelgeving van bovenaf waar de bevolking het uiteraard totaal oneens mee zou zijn. Wat ik bovendien niet snap is dat ze dergelijke voorstellen doen nu het sociaal democratische aspect uit de meeste regeringscoalities getrapt is over heel Europa.

Hoe willen ze dit in godsnaam voor elkaar krijgen, en beter nog, waarom zouden ze dictatoriaal een dergelijke maatregel van bovenaf willen opleggen terwijl iedereen wel beter weet dat niemand hier op zit te wachten.
POL-lintjes: Stef Bloktrofee - Meest arrogante user 2011, Hans Wiegeltrofee - Meest rechtse user 2012, 2013 & 2014
Ek vir jou, Suid-Afrika.
  dinsdag 1 maart 2011 @ 09:53:59 #9
334545 Censuur-152
De modjes zijn de baas
pi_93479659
Goed plan. Inflatie zal minder worden.

Geld bijdrukken om de verliezen van de banken te laten verdwijnen en de socialistische heilstaat is compleet. Alle burgers met tonnen hypotheekschuld kunnen geen kant meer op.
De huizenmarkt is volgens de modjes geen zeepbel
pi_93479711
De verenigde staten van Europa komt wel akelig dichtbij zo.
Rik: Hey guys, wouldn't it be AMAZING if all this money was real?
Vyvyan: Rik, that is the single most predictable and BORING thing anyone could ever say whilst playing Monopoly.
pi_93479941
quote:
Wordt het pensioen in een land onbetaalbaar, dan wordt het land onder druk gezet om de pensioenleeftijd omhoog te brengen.
Dus als een pensioenfonds risicovol belegd en geld verliest dan worden de burgers gestraft 8)7

Een kat in het nauw maakt rare sprongen zullen we maar zeggen. De EU heeft zijn nut verloren omdat het een ondemocratische en bureaucratische organisatie is waarvan steeds meer burgers door krijgen dat de EU geen voordelen brengt voor de inwoners. Vervolgens moeten er weer absurde en bureaucratische regels ingevoerd worden. Omdat het zogenaamd is om een nieuwe crisis te voorkomen is het opeens een goede zaak dat de EU bepaald hoe lang iemand in een land moet werken en moet verdienen? Het moet niet gekker worden.
  dinsdag 1 maart 2011 @ 10:10:47 #12
322645 Voorschrift
See if I care
pi_93480067
quote:
1s.gif Op dinsdag 1 maart 2011 10:05 schreef kakner2 het volgende:

Omdat het zogenaamd is om een nieuwe crisis te voorkomen is het opeens een goede zaak dat de EU bepaald hoe lang iemand in een land moet werken en moet verdienen? Het moet niet gekker worden.
De befaamde "jaren-plannen" liggen hier inderdaad niet ver van af, en met het ondemocratische gehalte van de commissarissen begint het op die manier trekjes te krijgen van Stalinisme in de dop.
POL-lintjes: Stef Bloktrofee - Meest arrogante user 2011, Hans Wiegeltrofee - Meest rechtse user 2012, 2013 & 2014
Ek vir jou, Suid-Afrika.
pi_93480323
quote:
1s.gif Op dinsdag 1 maart 2011 10:05 schreef kakner2 het volgende:

[..]

Dus als een pensioenfonds risicovol belegd en geld verliest dan worden de burgers gestraft 8)7
Een goede reden om die burger zelf voor pensioenfonds te laten spelen.
Good intentions and tender feelings may do credit to those who possess them, but they often lead to ineffective — or positively destructive — policies ... Kevin D. Williamson
pi_93480699
Het is natuurlijk niet verrassend. De burger heeft niks te vertellen in de EU en doet eens in de zoveel jaar vrolijk mee aan die schijnvertoning die verkiezing heet, terwijl het grootkapitaal de deur in Brussel platloopt.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
  dinsdag 1 maart 2011 @ 10:52:11 #15
188734 Revolution-NL
VOC Mentaliteit
pi_93481198
Europa en democratie :D :'). De Europese bevolking wil europa en zijn huidige vorm niet dus opbokken.

De verenigde staten van Europa zullen er hoe dan ook komen :( :r
pi_93483223
quote:
1s.gif Op dinsdag 1 maart 2011 10:33 schreef Weltschmerz het volgende:
Het is natuurlijk niet verrassend. De burger heeft niks te vertellen in de EU en doet eens in de zoveel jaar vrolijk mee aan die schijnvertoning die verkiezing heet, terwijl het grootkapitaal de deur in Brussel platloopt.
Niet alleen het grootkapitaal. Vergeet de vakbonden, Amnesty, Greenpeace en andere NGO's niet. Van de buitenkant misschien sympathieker, maar van binnen net zo rot. Concentratie van macht is geen goed idee.

The smallest minority is the individual. En dat individu, dat staat er bij en kijk er naar.
Good intentions and tender feelings may do credit to those who possess them, but they often lead to ineffective — or positively destructive — policies ... Kevin D. Williamson
pi_93483416
quote:
1s.gif Op dinsdag 1 maart 2011 09:56 schreef Boris_Karloff het volgende:
De verenigde staten van Europa komt wel akelig dichtbij zo.
Ik zal het je maar vertellen; dat rijk gaat er gewoon komen. Beetje bij beetje worden de teugels strakker aangetrokken totdat je niet meer terug kan.
Gelukkig is zo'n kunstmatige staat niet al te stabiel dus moge deze zsm instorten.
Uit het bericht blijkt wederom dat de EU lak heeft aan de vrije Europese markt en aan de soevereiniteit van de lidstaten, wie trekt er eens aan de handrem van dit instituut?
pi_93483551
quote:
1s.gif Op dinsdag 1 maart 2011 11:46 schreef Lyrebird het volgende:

[..]

Niet alleen het grootkapitaal. Vergeet de vakbonden, Amnesty, Greenpeace en andere NGO's niet. Van de buitenkant misschien sympathieker, maar van binnen net zo rot. Concentratie van macht is geen goed idee.

The smallest minority is the individual. En dat individu, dat staat er bij en kijk er naar.
Je kan niet van een individu verwachten dat deze gaat demonstreren terwijl hij elke avond met een volle maag zijn warme bed instapt.
Ik verwacht 0,0 aan demonstraties in Brussel/Straatsburg omdat we het hier te goed hebben. Dat 'te goed hebben' is precies het zwakke punt wat door de EU compleet wordt uitgebuit.
  dinsdag 1 maart 2011 @ 12:12:37 #19
293345 IkeDubaku99
The Investigator
pi_93484308
quote:
1s.gif Op dinsdag 1 maart 2011 06:05 schreef Lyrebird het volgende:
Het loopt niet echt storm met D66'ers en ander Eurofiel volk in dit topic. Probeer het eens, jongenlui...
Hier ben ik dan als lid van D66 :P . Niet iedereen bij D66 is pro-Europees. Zelf ben ik altijd erg kritisch op de Europese Unie. Sommige maatregelen vind ik erg ver gaan die Europa door de strot van de lidstaten wil doorduwen. Ik vind het van de zotte om vakbonden buitenspel te laten zetten door Europa. Het begon in Europa als een economische samenwerking, maar nu zie ik als Nederlandse burger de bomen door het bos niet meer. Een Europese Grondwet hier, een verdrag daar. Hebben wij hier allemaal om gevraagd? Ik dacht het niet.

Samenwerking vind ik zeer prima, maar inmenging in het beleid van lidstaten gaat mij net iets te ver. Met dit soort maatregelen komt de soevereiniteit van de individuele lidstaten ernstig in gevaar. Oke, de Euro is er, maar ik zie meer nadelen dan voordelen. Als soevereine staat kun je niet snel optreden om bijvoorbeeld je eigen munt te laten devalueren of de rente te verhogen of te verlagen. Nu deze instrumenten in Europese handen zijn, gaat alles een stuk trager.
pi_93484393
quote:
1s.gif Op dinsdag 1 maart 2011 11:54 schreef karton het volgende:

[..]

Je kan niet van een individu verwachten dat deze gaat demonstreren terwijl hij elke avond met een volle maag zijn warme bed instapt.
Ik verwacht 0,0 aan demonstraties in Brussel/Straatsburg omdat we het hier te goed hebben. Dat 'te goed hebben' is precies het zwakke punt wat door de EU compleet wordt uitgebuit.
Demonstraties doen niets. Verhuizen werkt wel (buiten de EU natuurlijk!). Vote with your feet!
Good intentions and tender feelings may do credit to those who possess them, but they often lead to ineffective — or positively destructive — policies ... Kevin D. Williamson
pi_93484504
quote:
1s.gif Op dinsdag 1 maart 2011 12:12 schreef IkeDubaku99 het volgende:

[..]

Hier ben ik dan als lid van D66 :P . Niet iedereen bij D66 is pro-Europees. Zelf ben ik altijd erg kritisch op de Europese Unie. Sommige maatregelen vind ik erg ver gaan die Europa door de strot van de lidstaten wil doorduwen. Ik vind het van de zotte om vakbonden buitenspel te laten zetten door Europa. Het begon in Europa als een economische samenwerking, maar nu zie ik als Nederlandse burger de bomen door het bos niet meer. Een Europese Grondwet hier, een verdrag daar. Hebben wij hier allemaal om gevraagd? Ik dacht het niet.

Samenwerking vind ik zeer prima, maar inmenging in het beleid van lidstaten gaat mij net iets te ver. Met dit soort maatregelen komt de soevereiniteit van de individuele lidstaten ernstig in gevaar. Oke, de Euro is er, maar ik zie meer nadelen dan voordelen. Als soevereine staat kun je niet snel optreden om bijvoorbeeld je eigen munt te laten devalueren of de rente te verhogen of te verlagen. Nu deze instrumenten in Europese handen zijn, gaat alles een stuk trager.
Als het aan mij lag, dan bleef de overheid met zijn/haar vieze fikken van de munt of de rente af, en liet ze dit aan de markt over, maar dat terzijde.

Punt is dat je in Europa een heleboel macht concentreert, en als je iets van de VS kunt leren, is dat macht geconcentreerd op 1 plaats geen goede zaak is. Iedereen die een beetje georganiseerd is spant die macht voor zijn karretje, en de goedwillende burger heeft helemaal niets te zeggen.
Good intentions and tender feelings may do credit to those who possess them, but they often lead to ineffective — or positively destructive — policies ... Kevin D. Williamson
pi_93484851
Wanneer Europa in de bres moet springen om landen uit de penarie te halen is het logisch dat er ook eisen gesteld gaan worden om dit in de toekomst te voorkomen. Inderdaad zal dit alleen mogelijk zijn op overheidsniveau (loonmatiging ambtenaren). Je kan natuurlijk niet op de vrije markt dit soort acties doorvoeren en dat moet je ook niet willen. Ik vind het nog niet eens zo'n slecht plan.
pi_93491832
quote:
1s.gif Op dinsdag 1 maart 2011 09:00 schreef RM-rf het volgende:
Als de EU ook geacht wordt landen te ondersteunen die grote begrotingstekorten hebben, is het normaal dat ze voor het beschikbaar stellen van eventuele kredieten ook het recht hebben bepaalde voorwaarden te stellen...
Nee, dan lees je niet goed, het gaat niet over eisen bij de het beschikbaar stellen van een krediet/garantie, het gaat hierbij om preventief ingrijpen. Vanuit de EU wordt een limiet opgelegd aan de loonontwikkeling, in eerste instantie alleen nog ten aanzien van ambtenaren. Maar uit de passage over het op peil houden van de concurrentiekracht valt af te leiden dat men wel alles (waarbij vooralsnog onduidelijk is wat dat inhoudt) in het werk zal stellen om ook de lonen in de private sector te drukken.

quote:
Dit alles heeft overigens geen enkele flikker te maken met 'prijsvorming op de vrije arbeidsmarkt' .....
omdat de EU daarin helmaal niks _kan_ inmengen.. darom is die arbeidsmarkt vrij...
enkel zijn er bepaalde landen met bv heel sterke positie's voor ambtenaren en vanuit de Staat gegarandeerde 'loonpolitiek' waarin die overheid wel degelijk de loon-ontwikkeling kan opdrijven door bv ambtenaren erg ruime loonvoorzieningen te bieden...
Ik zou een iets minder grote broek aantrekken daar je niet goed op de hoogte lijkt te zijn van micro economische theorie. Wat er gebeurd met dit voorstel is dat er een monopsonie gevormd wordt ten aanzien van de ambtenarensector. De betekent dus een markt waarbij er maar een vragende partij is. De vraagzijde van de markt vormt in dit geval een kartel (in de vorm van prijsafspraken) en zal zich als een monopsonist gaan gedragen. Daarom zijn de vakbonden ook zo bevreesd voor hun onderhandelingspositie. Europa heeft de mond vol over vrije marktwerking en pakt monopolisten aan met hoge boetes maar gaat nu zelf een monopsonie vormen, bizar, en helemaal omdat het over het inkomen van mensen gaat.
pi_93492273
quote:
1s.gif Op dinsdag 1 maart 2011 09:00 schreef KoosVogels het volgende:
Ben geen groot fan van het loonmatigingsverhaal, maar dat ligt er maar net aan hoe dat in de praktijk wordt ingevuld. Dat valt moeilijk te zeggen op dit moment, aangezien het artikel wat mij betreft een tikkeltje te kort door de bocht is.
Waarom vind je het artikel kort door de bocht? Of kan jij je het plan niet voorstellen en denk je daarom dat het kort door de bocht is?

quote:
Gedwongen verhoging van de pensioenleeftijd vind ik een uitstekend idee. De Grieken gaan nu met hun 50e met pensioen, en wij betalen daar de rekening voor. Opschroeven die hap.
Je pakt het probleem aan met de verkeerde middelen. Niet het beknotten van de vrijheid van mensen (het vormen van een monopsonist en de vrijheid aantasten om er een bepaald pensioenstelsel op na te houden) is het juiste middel maar voorkomen dat wij monetair gebonden zijn aan een land als Griekenland is het juist het middel.

Dat betekent niet dat ik daarmee een eind wil maken aan monetaire samenwerking, maar wat mij wel verstandig lijkt is om de rol van de Euro te heroverwegen. Samenwerken gaat het best met partners waarmee je een gemeenschappelijke filosofie deelt. De filosofie van solide overheidsfinanciën delen wij met Duitsland, delen wij met de Scandinavische landen, delen wij met Oostenrijk. Maar die filosofie delen wij niet met Spanje, die delen wij niet met Griekenland, die delen wij niet met Italie, die delen wij niet met Portugal. Het is dus heel onverstandig om met die landen in een monetaire unie te gaan zitten. Beter is het om het om de Euro op te knippen. Dan kan de monetaire samenwerking duurzaam gehandhaafd blijven zonder dit soort kunstgrepen als nu wordt voorgesteld.
pi_93492658
quote:
1s.gif Op dinsdag 1 maart 2011 12:12 schreef IkeDubaku99 het volgende:
Samenwerking vind ik zeer prima, maar inmenging in het beleid van lidstaten gaat mij net iets te ver. Met dit soort maatregelen komt de soevereiniteit van de individuele lidstaten ernstig in gevaar. Oke, de Euro is er, maar ik zie meer nadelen dan voordelen. Als soevereine staat kun je niet snel optreden om bijvoorbeeld je eigen munt te laten devalueren of de rente te verhogen of te verlagen. Nu deze instrumenten in Europese handen zijn, gaat alles een stuk trager.
Ik denk niet dat we terug moeten naar 26 aparte centrale banken, want er kleven wel degelijk voordelen aan munt die een groter economisch gebied beslaat dan een land zelf (wat economisch gezien sowieso vrij arbitraire entiteiten zijn). Maar wat betreft de huidige Euro heb je wel een punt, niet alleen verloopt besluitvorming trager, maar zeer tegenstrijdige belangen (Spanje vs Duitsland, bijvoorbeeld) moeten worden samengevat in een monetair beleid. Dat is natuurlijk onmogelijk.

Daarom is het beter de Euro op te knippen, in wat bijvoorbeeld een Neuro en een Zeuro genoemd kan worden. Ook professor economie Alfred Kleinknecht van de TU-Delft is daar een warm voorstander van. Interessant is daarbij dat Kleinknecht meegeschreven heeft aan het programma van GroenLinks, terwijl dat normiliter, net als D66, niet tot het Euro-sceptische kamp behoord.
abonnement bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')