abonnement bol.com Coolblue
pi_92263642
We staan met onze verbouwing op het punt om de vloer van de begane grond dicht te maken. We zijn echter toch weer aan het twijvelen geraakt over isolatie van de vloer...

Onze kruipruimte is zeer ondiep (minder dan 25cm tussen balken en zandgrond). Verder is de kruipruimte kurkdroog (een recent geslagen aardpen - die in het grondwater moet - ging 8 meter de grond in). Ook is 'ie goed geventileerd (je voelt de wind uit kieren door de vloer komen).

Het tegen de onderkant van de vloer (laten) isoleren is dus, vanwege de ondiepe kruipruimte, eigenlijk geen optie. De bovenkant van de vloer isoleren is ook ongewenst: voor de benodigde dikte is geen ruimte.

De enige optie die overblijft is bodemisolatie: het storeten van 15 tot 25 cm EPS korrels of chips in de kruipruimte. Ik kan echter op internet niet vinden waarom het isoleren werkt, en hoeveel rendement we eruit halen. Wel heb ik kunnen vinden dat bij een vochtige grond bodemisolatie wel zinnig is: het voorkomt het verdampen van vocht (en dus het onttrekken van energie uit de woning). De meeste "informatie" over bodem isolatie die ik kan vinden, zijn verkooppraatjes...

Kan iemand mij vertellen waarom het isoleren van de bodem zinnig is (de ruimte boven de isolatie blijft tenslotte geventileerd met koude buitenlucht)?

En hebben er mensen ervaring met bodemisolatie in een droge kruipruimte?
pi_92263956
Geen ervaringen wat dit betreft (sterker nog, ik heb zelf een gerelateerd topic geopend), maar ik kwam er wel achter dat je via energiebesparingsverkenner een berekening kunt maken van de mogelijke besparing.

Dat beantwoordt niet je vragen in detail, maar geeft wel een geldbedrag per maand wat jouw mogelijke besparing kan zijn. Uiteraard uitgaande van allerlei gemiddelden.
Tout comprendre ce n'est pas tout pardonner.
pi_92264118
@bart1977, dat is inderdaad wel een interessante site! Helaas geeft het geen details over hoe de isolatie uitgevoerd gaat worden. Ik ben er inmiddels achter dat er voor isolatie vaak meerdere routes naar Rome zijn, met allemaal een verschillend kosten-baten plaatje...

Uit jouw topic had ik trouwens ook een link naar een subsidiewijzer; helaas geen subsidies meer in mijn woonplaats -O-
  donderdag 3 februari 2011 @ 12:24:05 #4
134738 HaerdenC
Allround Kluskabouter
pi_92267962
gewoon aan de onderkant pur laten spuiten in de ruimte! Perfect mogelijk en als het droog is gewoon een ideale sluitende isolatie ...
Minds are like parachutes, they work best when open!
pi_92269575
quote:
1s.gif Op donderdag 3 februari 2011 12:24 schreef HaerdenC het volgende:
gewoon aan de onderkant pur laten spuiten in de ruimte! Perfect mogelijk en als het droog is gewoon een ideale sluitende isolatie ...
Dat lijkt me ook, maar wellicht lastig aangezien er maar 25 cm is, daar kruip je niet ff in zeg maar.
"We are all atheists about most of the gods that humanity has ever believed in. Some of us just go one god further." - Richard Dawkins
  donderdag 3 februari 2011 @ 13:18:42 #6
134738 HaerdenC
Allround Kluskabouter
pi_92270077
ze spuiten dat ook in je spouwmuur ... en daar kruipen ze ook niet in hoor ... is 8 cm :) bij ons hebben ze dat bijvoorbeeld gedaan :) en men heeft zeer lange spuitstukken en darmen... dat is 2 component spul dus komt pas vooraan bij mekaar ... op zich kan je dat best ver pompen hoor ...
Minds are like parachutes, they work best when open!
pi_92270140
Bedrijven doen dat inderdaad niet als de kruipruimte niet diep genoeg is. Ik ben ergens een minimum van 35cm tegengekomen...
pi_92270230
Klopt, in een spouwmuur boren ze iedere 40cm (ongeveer) een gat waardoor ze PU schuim (of een ander materiaal) spuiten. Bij vloer-isolatie van onderen moeten ze echter wel onder de vloer om het schuim er met een spuitmond tegenaan te spuiten. Dat is bij ons niet mogelijk (heb al een isolatiebedrijf over de vloer gehad ivm spouwmuurisolatie).
  donderdag 3 februari 2011 @ 13:45:32 #9
134738 HaerdenC
Allround Kluskabouter
pi_92271254
cho er zijn nog wel opties hoor ... je zou het kunnen opvullen met argex korrels ... die kan je eigenlijk zelf aanbrengen ... zak leeg gieten en met een soort van duwplank doordrukken tot einde ... aardig werkje maar goed doenbaar en vooral goedkoop!

kost maximum 14 eurocent per liter (reken dus even uit hoeveel liter je nodig hebt

geen kosten om het te laten doen

isoleert aardig

Blijft voor altijd goed
Minds are like parachutes, they work best when open!
pi_92273224
Mja, de vraag was dus of het wel echt helpt om met korrels de bodem te isoleren...

Ik kwam net nog dit tegen: http://www.tonzon.nl/bodemisolatie.htm

Dat lijkt mijn vermoedens (dat bodemisolatie niet zo goed werkt als wordt geschetst door leveranciers) te bevestigen...

edit: een citaat uit die pagina:
quote:
De relatief warme kruipruimtebodem dempt in de winter het warmteverlies door de vloer, er komt dan warmte uit de bodem. Uit de metingen blijkt dat op een bepaald moment in december er zelfs meer warmte uit de bodem komt dan uit de vloer. Het zal duidelijk zijn dat een isolatielaag op de bodem van de kruipruimte deze positieve warmtestroom in de winter afremt. Het resultaat is dat het vloeroppervlak in de woning kouder is en er meer warmte door de vloer verloren gaat dan zonder bodemisolatie het geval zou zijn geweest.
  FOK!fotograaf donderdag 3 februari 2011 @ 14:45:56 #11
17893 Forno
pi_92274189
Dat is meer een Tonzon promoverhaaltje, en komt hun folie heel 'onwacht' als beste naar voren.

Al snap ik bodemisolatie inderdaad ook niet. Mocht er al eventuele warmte uit de bodem komen, dan wordt dat volledig teniet gedaan door kruipruimteventilie (die in principe altijd aanwezig moet zijn). Vloerisolatie is veel efficienter. Je hoeft dan de hele kruipruimte niet te verwarmen in de winter. Geen last meer van tocht en optrekkende kou.

In jou geval waarbij je niet onder de vloer kan komen, is het lastig om steenwol o.i.d. aan te brengen. Dan kom je toch op korrels uit, al vraag ik me af hoe kierdichtend dat is? Tussen de korrels kan nog steeds kou doordringen lijkt me? PUR o.i.d. lijkt me dan de enige manier over.
pi_92275355
Zou het werken om de kruipruimte helemaal te vullen met korrels/chips (geen vrije lucht meer over)? Of krijg je dan vochtproblemen, omdat de kruipruimte niet meer kan ventileren?
  vrijdag 4 februari 2011 @ 08:36:45 #13
134738 HaerdenC
Allround Kluskabouter
pi_92310270
optrekkende kou is zowieso niet zo evident :) Warmte stijgt ... koude niet he :) maar het is wel zo dat als de rest van je woning goed geisoleerd is je vloer wel een verliespost kan worden :)
Minds are like parachutes, they work best when open!
  dinsdag 8 februari 2011 @ 09:52:51 #14
314941 Ai_KaRaMBa
Eat my shorts!
pi_92491946
Een klein schopje...

Zijn er nog meer mensen met ideeen over het wel of niet uitvoeren van bodemisolatie (=chips storten in de kruipruimte)?
abonnement bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')