Een vandaag verschenen bericht, bron: ANP
quote:
AMSTERDAM - Kandidaten die meedoen aan talentenjachten als Popstars en The Voice of Holland doen bij het tekenen van hun contract afstand van bijna al hun rechten als artiest. Dat blijkt uit recente contracten waarop NRC Handelsblad de hand wist te leggen.
Uit de contracten blijkt dat producenten alle gemaakte opnames eindeloos mogen uitzenden en verkopen. De stem van een deelnemer kan daardoor worden gebruikt voor commercials en foto's kunnen op posters of mokken worden gezet.
Allerlei activiteiten
Bij het SBS-programma Popstars verplichten deelnemers zich volgens de krant zelfs mee te doen aan allerlei activiteiten als optredens en persconferenties. Voor interviews moeten ze tot een jaar na hun deelname nog toestemming vragen.
NRC Handelsblad heeft contracten van The Voice of Holland, Popstars, X Factor en Holland's Got Talent uit 2010 en 2011 in bezit. Bij de eerste twee staat een dwangsom van duizenden euro's op contractbreuk. The Voice of Holland eist bijvoorbeeld een direct opeisbare boete van 25 duizend euro en 2500 euro voor iedere dag dat de overtreding voortduurt.
Vakbond FNV Kiem zegt in de krant de contracten binnenkort te gaan onderzoeken en in gesprek te gaan over de verbetering ervan.
Wat uitgebreider, gekopiëerd van
deze site:
quote:
"Vanavond is de finale van talentenjacht The Voice of Holland (RTL), morgen die van Popstars (SBS). De Telegraaf had vandaag zelfs een speciale Voice of Holland-uitgave bij de krant.
Ook wij besteedden aandacht aan de talentenjachten. Daarbij vroegen we ons vooral af waar kandidaten nu precies voor tekenen, als ze zich aanmelden voor het programma. We kregen de geheime deelnemerscontracten van The Voice of Holland, Popstars, X Factor en Holland’s Got Talent in handen.
Wat kunnen we daaruit opmaken?
Allereerst is het goed te vermelden dat er niks in de contracten staat dat officieel niet mag. Deelnemers tekenen, en hebben zich eraan te houden. Maar dat de contracten ver gaan in het inperken van rechten van kandidaten, staat vast. ‘Alle rechten die een artiest kan overdragen, worden overgedragen”, aldus media-advocaat HJ Van der Tak.
Enkele voorbeelden van wat er zoal in de contracten staat:
Popstars
Winnaar: in het contract zijn geen afspraken opgenomen over het recht op een album of single – of die er komt beslist de door SBS aangewezen platenmaatschappij
Geheimhouding: verplicht. In geval van overtreding geldt een direct opeisbare boete van 12.500 euro per schending.
Afspraak: De deelnemers die de liveshow halen mogen tot een jaar na de laatste uitzending geen websites, dagboeken, columns, en weblogs bijhouden die gerelateerd zijn aan het programma.
Holland’s Got Talent
Winnaar: de ‘prijs’ voor de winnaar is niet in het contract opgenomen. Of er opnames komen beslist de aangewezen platenmaatschappij, uiterlijk binnen zes maanden na de laatste aflevering
Geheimhouding: verplicht
Afspraak: Zonder schriftelijke toestemming van de producent is het deelnemers niet toegestaan ‘op enig moment’ met de pers in cointact te treden met betrekking tot deelname aan het programma.
The Voice of Holland
Winnaar: mag in ieder geval een album en twee singles maken
Geheimhouding: verplicht. In geval van overtreding geldt een direct opeisbare boete van 25.000 euro, en 2.500 euro voor iedere dag dat de overtreding voortduurt.
Afspraak: Eigenhandig commerciële afspraken maken is niet toegestaan tot drie maanden na de laatste uitzending en de deelnemer mag zich niet negatief uitalten over het programma.
X Factor
Winnaar: de ‘prijs’ is niet opgenomen in het contract
Geheimhouding: verplicht
Afspraak: Eigenhandig commerciële afspraken maken is zonder toestemming van de producent niet toegestaan tot zes maanden na de laatste uitzending."
Artiesten geven rechten uit handen - Inzage in geheime deelnemerscontracten talentenshows (NRC Next)
uit NRC Handelsblad:
"(...) FNV Kiem onderzoekt binnenkort de contracten van talentenshows en wil in gesprek over betere voorwaarden voor de kandidaten. Waarom? De overeenkomsten gelden zelfs voor juristen als moeilijk te doorgronden. Deelnemers moeten ze soms ter plekke ondertekenen. De contracten in handen van nrc.next zijn gebruikt voor uitzendingen in 2010 en 2011. Bij twee ervan staat op contractbreuk een dwangsom, die loopt in de duizenden euro’s. Over de inhoud van de contracten mag ook niet worden gesproken, volgens een woordvoerder van RTL.
Advocaat H.J. van der Tak is specialist in intellectueel eigendomsrecht, media- en entertainmentrecht bekeek de overeenkomsten:
Voor al deze vier contracten geldt: “alle rechten die een artiest kán overdragen, worden er in overgedragen”, zegt Van der Tak. De beginnende artiest houdt vrijwel geen rechten over. (…) “De platenmaatschappij harkt op deze manier in één klap honderden deelnemers als potentiële artiesten binnen. Zonder dat ze daadwerkelijk verplicht zijn daar iets mee te doen, behalve bij de laatste vier.”
In het contract krijgt de producent het recht om alle gemaakte opnames eindeloos vaak uit te zenden. En niet alleen beelden van de deelnemer, maar ook die met coaches, vrienden, familieleden. Die beelden en het geluid mogen worden bewerkt (verknipt, nagesynchroniseerd) en worden verkocht.
De producent kan bepalen bij welke platenmaatschappij een single of album verschijnt. Bij X Factor gaan deelnemers akkoord met ‘marktconforme exclusieve afspraken’ over het album, maar wat die precies inhouden krijgen ze pas te zien als ze de liveshows halen. Bij The Voice of Holland staat de maatschappij al in het contract vermeld: 8ball Music krijgt de eerste optie op een single, of album. Als ze dat zien zitten natuurlijk.
Die eerste optie heeft belangrijke consequenties. De platenmaatschappij heeft (afhankelijk van het programma) drie tot zes maanden na de laatste uitzending de exclusieve optie op het opnemen van een single of album van de artiest. En in die maanden kunnen ze in de meeste gevallen besluiten helemaal niets te doen. Rechten zonder plichten. Een verliezende deelnemer staat dan maanden buitenspel, terwijl de winnaar wordt gelanceerd.
Er zijn allerlei extra voorwaarden. Iedereen die deelneemt aan The Voice of Holland geeft aan 8ball Music tot drie maanden na de laatste uitzending het exclusieve recht op een single. Als 8ball Music die single wil, is er opnieuw een termijn waarin de platenmaatschappij kan beslissen of er daadwerkelijk opnames komen. (...)"
Vanavond finale ‘The Voice’ – blik op de geheime deelnemerscontracten (NRC Handelsblad)
uit dagblad de Volkskrant:
"Kandidaten die meedoen aan talentenjachten als Popstars en The Voice of Holland doen bij het tekenen van hun contract afstand van bijna al hun rechten als artiest. Dat blijkt uit recente contracten waarop NRC Handelsblad de hand wist te leggen. Uit de contracten blijkt dat producenten alle gemaakte opnames eindeloos mogen uitzenden en verkopen. De stem van een deelnemer kan daardoor worden gebruikt voor commercials en foto's kunnen op posters of mokken worden gezet.
Bij het SBS-programma Popstars verplichten deelnemers zich volgens de krant zelfs mee te doen aan allerlei activiteiten als optredens en persconferenties. Voor interviews moeten ze tot een jaar na hun deelname nog toestemming vragen.
NRC Handelsblad heeft contracten van The Voice of Holland, Popstars, X Factor en Holland's Got Talent uit 2010 en 2011 in bezit. Bij de eerste twee staat een dwangsom van duizenden euro's op contractbreuk. The Voice of Holland eist bijvoorbeeld een direct opeisbare boete van 25 duizend euro en 2500 euro voor iedere dag dat de overtreding voortduurt. (...)"
Je hoort er wel vaker dingen over, maar dit is nog erger dan verwacht. Ik heb haast de neiging om te zeggen 'arme Ben Saunders'. Of zou 'ie dit geweten hebben, van tevoren?
Ben lijkt me zo op het eerste gezicht geen type om zich zo te laten uitkleden, hij heeft wel de uitstraling van iemand met een eigen willetje.
[ Bericht 35% gewijzigd door #ANONIEM op 22-01-2011 19:02:02 ]