Zoals je in de post boven je zag kan je zien dat een aangifte je wel een voordeel geeft als het ooit een rechtszaak word. Dus misschien moet het bureaucratisch geneuzel dan maar op de koop toe worden genomen.quote:Op donderdag 20 januari 2011 16:55 schreef 49euro het volgende:
Jaartje terug ook mijn fiets terug gestolen. Nadat ik aangifte had gedaan nooit meer iets gehoord van de politie. Twee weken later vond ik hem terug, fiets meegenomen en thuis het slot er afgehaald. Ik dacht zo bijdehand te zijn om even aan de politie te melden dat ik ze niet meer nodig had maar in eerste instantie werd er moeilijk opgereageerd. Ik meen het het scheelt je een hoop bureaucratisch en administratief werk. Doe het niet.
Dan lieg je wel tegen de politie.quote:Op donderdag 20 januari 2011 17:34 schreef Inlognaam het volgende:
Of je zegt gewoon dat je de fiets terug hebt gevonden, zonder te zeggen dat je m terug gejat hebt om gezeik te voorkomen.
Nee.quote:
Neequote:Op donderdag 20 januari 2011 17:36 schreef sciter het volgende:
[..]
Dan lieg je wel tegen de politie.
U vergeet de derdenbescherming, wat het antwoord op beide vragen beïnvloedt.quote:Op donderdag 20 januari 2011 16:43 schreef Inlognaam het volgende:
Eigenlijk is dit best een interessant vraagstuk. Deze vraag kun je namelijk tweeledig stellen:
-Is het civielrechtelijk toegestaan?
-Is het strafrechtelijk toegestaan?
Civielrechtelijk gezien ben jij nog steeds de eigenaar, immers heeft de huidige 'eigenaar' (lees: bezitter) het eigendom niet. Jij bent de eigenaar omdat de verkrijging van de fiets niet helemaal volgens de regeltjes van het BW verlopen: de beschikkingsbevoegdheid ontbrak en dus is er geen geldige eigendomsoverdracht geweest. Tenzij de fiets is gekocht bij een fietsenwinkel; dan is er weer wel een geldige eigendomsoverdracht geweest en is degene die er tot voor kort zonder jouw medeweten op reed de eigenaar.
Tja, dan strafrechtelijk. Kun je iets jatten wat jouw eigendom is? Ik denk het niet, maar dat is voor interpretatie vatbaar. Want wie is nu de eigenaar? Zie hierboven...
Maar, groot gelijk. Ik zou hetzelfde hebben gedaan. Die fiets is van jou, dus jat je 'm terug.
Denk eigenlijk dat als zoiets voor de rechter komt, dat het vanwege dit gezeik geseponeerd zal worden als jij kan aantonen dat je aangifte hebt gedaan van diefstal betreffende die fiets.
Nee. Art 310 Sr heeft het over de wederrechtelijke toeeigening. Een zaak die al tot je vermogen behoort, kun je je nooit wederrechtelijk toeeigenen.quote:Op donderdag 20 januari 2011 16:43 schreef Inlognaam het volgende:
Tja, dan strafrechtelijk. Kun je iets jatten wat jouw eigendom is?
Nee, dat is niet voor interpretatie vatbaar. Het ligt immers al besloten in de vraag (kun je iets jatten wat jouw eigendom is). Als niet duidelijk is wie de eigenaar is, dan geldt een andere vraag, Overigens is het dan nog zo dat degene die de zaak onder zich heeft, ook wordt vermoed eigenaar te zijn. De 'oorspronkelijk eigenaar' zal dan dat rechtsvermoeden moeten weerleggen, wil hij aanspraak maken op de fiets (en een kans maken op vrijspraak).quote:Ik denk het niet, maar dat is voor interpretatie vatbaar. Want wie is nu de eigenaar? Zie hierboven...
Als de zaak al voor de rechter is, valt er weinig meer te seponeren. Daarnaast snap ik niet wat het doen van aangifte bewijst ten aanzien van de eigendomsverhouding.quote:Denk eigenlijk dat als zoiets voor de rechter komt, dat het vanwege dit gezeik geseponeerd zal worden als jij kan aantonen dat je aangifte hebt gedaan van diefstal betreffende die fiets.
Das niet waar, bij mij kwam de politie mooi met materiaal om m'n fiets los te halen (mijn grote voordeel was dat ik mijn sleutel in het slot deed en deze mooi openging). Ja er zat nog een ander slot om welke niet van mij was.quote:Op woensdag 19 januari 2011 18:39 schreef Elmostyle het volgende:
Officieel niet, volgens de regels moet je de politie bellen en laten controleren blablabla...
Maar aangezien die politie toch nooit komt opdagen en niets doet, vind ik: Gewoon doen.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |