Nee, het is geen oplichting. Die jongens geloofden echt in hun product en zijn volgens mij ook wel eerlijk. Ze werden verrast door de kredietcrisis (en waren mi ook overoptimistisch over de stijging van grondprijzen in Monte Negro)quote:Op maandag 17 januari 2011 23:25 schreef jaco het volgende:
Het valt me tot op heden eigenlijk mee. Het plan is misschien riskant, maar ik heb niet het gevoel dat het pure oplichting is. Die jongens hebben dat land volgens mij werkelijk gekocht.
Maar het lijkt toch heel logisch dat de grond en vastgoed in Montenegro in waarde gaat stijgen. Het ligt naast Italie aan de middelandse zee. Het is een mooi land, de mensen zijn aardig, Montenegro is een toekomstig lid van de EU. Ik zie het wel zitten om een villa te kopen in Montenegro.quote:Op maandag 17 januari 2011 23:32 schreef LXIV het volgende:
Maar er zijn zóveel van dat soort verhalen. In mijn omgeving ken ik allerlei mensen die hun geld gestopt hebben in pyramidespelen, teakhoutplantages, grondstukken aan de kust van Venezuala, onroerend goed in Gambia en ga zo maar door. Sommigen écht voor grote bedragen, vaak een erfenis of iets dergelijks.
Daar is heel veel geld bij verloren.
Ik probeer het ze soms wel uit het hoofd te praten, met als argument dat ik nooit iets zou kopen wat ik zelf niet zou kunnen zien of controleren. Kijk, als je een stukje grond koopt in Nederland heb je dat stukje nog en kun je er desnoods aardappelen poten. Maar wat moet je met een lapje in Venezuela als het minder waard wordt? Helemaal niks. Ook zo'n houtplantage: zie jij of die bomen geplant worden, niet voortijdig gekapt, of je niet met z'n tientallen hetzelfde stuk grond gekocht hebt? Nee.
Maar als de koers eenmaal gezet is dan gaan ze stug door.
Het ligt tussen Servië en Albanië. Maar wel aan de Middellandse zee.quote:Op maandag 17 januari 2011 23:39 schreef PaulieWalnuts het volgende:
[..]
Maar het lijkt toch heel logisch dat de grond en vastgoed in Montenegro in waarde gaat stijgen. Het ligt naast Italie aan de middelandse zee. Het is een mooi land, de mensen zijn aardig, Montenegro is een toekomstig lid van de EU. Ik zie het wel zitten om een villa te kopen in Montenegro.
http://financieel.infonu.(...)ljoenen-zwendel.htmlquote:Als ik dit lees dan ga mijn bloeddruk omhoog, want ik ben ook met Palminvest in zee gegaan voor 3 jaar tegen 9% zou u mij gerust kunnen stellen want ik heb het niet meer wat Palminvest betreft, het zal toch niet zo zijn dat dit ook niet deugd, net als Golden Sun, ik hoop het niet want het komt nog regelmatig op de TV. Ik hoop dat u mij een goed bericht stuurd.
Ja tuurlijk als je in zo'n land iets koopt moet je je goed verdiepen in de stabiliteit van het land, in de cijfers omtrend toerisme, economie etc etc etc. Mij lijkt een villa aan de kust in Montenegro op het eerste gezicht wel een goede investering. De villa eerst verhuren aan vakantiegangers en na 10 jaar verkopen ofzo.quote:Op maandag 17 januari 2011 23:46 schreef LXIV het volgende:
[..]
Het ligt tussen Servië en Albanië. Maar wel aan de Middellandse zee.
Hebben die mensen van te voren zelfstandig geïnformeerd wat grond daar doet op de markt? En hoeveel het al gestegen is de afgelopen 10 jaar? En hoe het zit met etnische spanningen aldaar?
In wezen hoeft het geen slechte belegging te zijn. Dat hangt af van het moment. Misschien dat het nú een aardige belegging is. Voor 10 euro m2 ofzo.
Het aankoopbedrag is waarschijnlijk al tientallen malen hoger dan wat daar gebruikelijk is. Bovendien zal grond ook zonder RO-beleid zoals in Nederland in waarde verschillen afhankelijk van de kwaliteit van de toevoerwegen, wat je er kunt verbouwen. En of er water is :-)quote:Op maandag 17 januari 2011 23:23 schreef LXIV het volgende:
Ik vind 200/300 euro/m2 ook behoorlijk duur voor een achtergelegen gebied in Montenegro.
Je hebt daar geen RO-beleid zoals in Nederland, dus alle grond is net zo duur. Zo'n klein boertje met 10.000 m2 (1 hectare) verdient met die grond hooguit 10.000 euro per jaar. Inclusief alle arbeid.
Kan die grond dan miljoenen waar zijn? Dan zou geen enkele boer toch rendabel kunnen werken?
Je gaat toch geen 50K of meer investeren in iets wat je 'op het eerste gezicht' wel een goede investering lijkt? Of na een mooi praatje in business class?quote:Op maandag 17 januari 2011 23:59 schreef PaulieWalnuts het volgende:
[..]
Ja tuurlijk als je in zo'n land iets koopt moet je je goed verdiepen in de stabiliteit van het land, in de cijfers omtrend toerisme, economie etc etc etc. Mij lijkt een villa aan de kust in Montenegro op het eerste gezicht wel een goede investering. De villa eerst verhuren aan vakantiegangers en na 10 jaar verkopen ofzo.
Je weet zelf ook dat een hele boel mensen dit wel doen. Vermogende mensen die geen kaas hebben gegeten van financien zijn echt enorm makkelijk om te praten. Zelfs nu nog, en als je iets in de financien hoek leert is het wel met gladde tong praten.quote:Op dinsdag 18 januari 2011 00:09 schreef LXIV het volgende:
[..]
Je gaat toch geen 50K of meer investeren in iets wat je 'op het eerste gezicht' wel een goede investering lijkt? Of na een mooi praatje in business class?
Dit zat er ook wel dik in dat je dit zou zeggen. Heb je geen spijt van dat je hard werkende studenten op deze manier een loer draait?quote:Er is niet zoiets als gratis geld, (behalve het verkopen van puts aan argeloze beursbeginners in een bullmarkt). Je moet óf reteveel geluk hebben, of hard werken en zuinig zijn.
Maar soms is best wel gemakkelijk te berekenen of het inderdaad iets oplevert of niet. Als jij vanuit Nederland al 10% rendement kan maken, hoe aantrekkelijk is het dan wel niet voor een lokaal iemand? Dat ligt toch voor de hand.quote:Op dinsdag 18 januari 2011 00:15 schreef sitting_elfling het volgende:
[..]
Je weet zelf ook dat een hele boel mensen dit wel doen. Vermogende mensen die geen kaas hebben gegeten van financien zijn echt enorm makkelijk om te praten. Zelfs nu nog, en als je iets in de financien hoek leert is het wel met gladde tong praten.
Ik raad iedere beginner hier aan om vooral NIET te investeren in derivaten (short of long), maar hard te werken, zijn uitgaven onder controle te houden en langzaam een portefeuille van bluechips op te bouwen. Saai, vereist discipline en zelfcontrole, maar de enige manier om vermogen op te bouwen LT.quote:[..]
Dit zat er ook wel dik in dat je dit zou zeggen. Heb je geen spijt van dat je hard werkende studenten op deze manier een loer draait?Zij helemaal blij dat ze bezig zijn hun studie een 'realistischer' kantje te geven. Aan de eettafel aan de ouders vertellen dat je net een lezing over opties hebt gehad en een aantal hebt aangeschaft. Van dat soort mensen pak je geld af!
Als ik daar ga investeren dan ga ik niet met een bedrijf als vlavin capital in zee maar dan koop ik zelf een villa. Die villa ga ik dan aan Nederlanders verhuren per week. Een mooie villa aan / vlakbij zee met zwembad. Die villa verhuur ik voor 500 euro per week. Misschien 20 weken per jaar. Na 8 jaar verkoop ik de villa die dan hopelijk meer dan verdubbeld is in waarde. Ik geloof er wel in.quote:Op dinsdag 18 januari 2011 00:09 schreef LXIV het volgende:
[..]
Je gaat toch geen 50K of meer investeren in iets wat je 'op het eerste gezicht' wel een goede investering lijkt? Of na een mooi praatje in business class?
Reken dan eens uit wat een appartement per nacht opbrengt daar. Ik was een paar jaar terug in Kroatië en daar kon ik een prima appartement huren voor 40 kuna (10 euro) per nacht. Met ontbijt. Hoeveel blijft er van je 'winst' over als je zo'n appartement voor 200 dagen per jaar kunt verhuren maar tegelijkertijd nog een Montenegrijn moet inhuren om schoon te maken, ontbijt klaar te zetten et cetera? En is dat genoeg om een goed rendement te realiseren?
Bovendien weet je dus niet of er iemand in dat huisje zit. Stel, je regelt zo'n Montenegrijn. Die stuurt jou na een jaar 50 euro met de mededeling dat het 5 dagen verhuurd is. Of je nu zijn salaris wil overmaken. Maar misschien zat het wel iedere avond vol met lokaal geregelde toeristen. Je weet het niet, en komt er ook niet achter.
Zelfs investeren in zo'n parkje in Nederland is helemaal niks, ken er genoeg die het gedaan hebben. Dan kochten ze (voor weinig dachten ze) een paar vakantiehuisjes in Drenthe. Dat leverde dan wel 200 euro op in een weekeinde. Maar ze moesten vrijdagmiddag wel vrij nemen om er naar toe te rijden om schoon te maken en de sleutel af te geven. En zondagmiddag dus weer. Per uur verdienden ze niks, en als ze de autokosten zouden meerekenen dan kostte ze het alleen maar geld. Dat deden ze voor het gemak dus maar niet.
Lokaal iemand inhuren kan ook, maar dan zie je de winst daaraan verdampen.
En dan een huisje in je eigen tuin of op fietsafstand (als je in een toeristisch gebied woont?) Ja, daar kun je wel aardig mee verdienen. Maar vergis je er niet in, daar moet je dan wel hard voor werken. Schoonmaken, thuisblijven voor de sleutels, beddengoed afhalen en wassen, om de vier jaar het appartementje renoveren. Maar dan kun je netto wel 50 euro per week overhouden (alles eraf getrokken). Als je een klein beetje sjoemelt met de belastingen verdien je dan 10, 15 euro per uur.
quote:Op maandag 17 januari 2011 23:57 schreef LXIV het volgende:
Als iets in Businessclass is geweest moet de Tostrams-reflex volgen: meteen shorten.
En toch gaan busladingen vol met mensen nog steeds naar seminars van goeroes. Betalen zich scheel aan nieuwsbrieven voor duizend euro in het jaar etc. Vallen met open ogen in de val van simpele verkooppraatjes. Zelfs nadat zaken zoals Palminvest breed in het nieuws is geweest.quote:Op dinsdag 18 januari 2011 00:23 schreef LXIV het volgende:
[..]
Maar soms is best wel gemakkelijk te berekenen of het inderdaad iets oplevert of niet. Als jij vanuit Nederland al 10% rendement kan maken, hoe aantrekkelijk is het dan wel niet voor een lokaal iemand? Dat ligt toch voor de hand.
Net zoals die 'gegarandeerde' rendementen op teakhout. Als je daar maar de helft, zeg 7% kan maken, gegarandeerd, dan leende iedere financiële instelling toch geld tegen Euribor om er in te pompen? Dat is gemakkelijk verdient.
Maar die instellingen doen het niet. Terwijl ze de kennis in huis hebben of kunnen huren. Maar een particulier weet het beter.
Ik wil daaraan toevoegen dat als je toch wil flikflooien met derivaten je dat beter zo jong mogelijk gedaan kunt hebben. Dan heb je ten minste weinig te verliezen. Als jij je vermogen wegvaagt door dat je een margin call krijgt omdat de AEX morgen op 50 staat heb jij ook een groot probleem.quote:Ik raad iedere beginner hier aan om vooral NIET te investeren in derivaten (short of long), maar hard te werken, zijn uitgaven onder controle te houden en langzaam een portefeuille van bluechips op te bouwen. Saai, vereist discipline en zelfcontrole, maar de enige manier om vermogen op te bouwen LT.![]()
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |