De goudprijs is politiek, dit waren politieke signalen.quote:Maar dat is niet het geval. Na het loslaten van de goudstandaard kreeg je een spike en daarna een terugval naar het midden van de range in de OP. Rond 1980 opnieuw een spike ver buiten die range om opnieuw tot onder het midden van de range terug te vallen in de jaren '90. Alles gerekend in de koopkracht van vandaag dus. Er is dus geen sprake van een eenmalige stapfunctie die een onderwaardering wegwerkt of zoiets. Wel een dramatische toename van amplitude van de swings.
Ik heb zojuist wat sigarendoosjes volgekrabbeld en kom inderdaad op waardes die niet kunnen (in ieder geval niet jaar in jaar uit).quote:Op zondag 2 januari 2011 21:30 schreef SeLang het volgende:
En heb je weleens uitgerekend wat de consequenties zijn als het BLS een paar procent mis zou zitten? Je kunt op de achterkant van een sigarendoosje uitrekenen dat dat nooit het geval kan zijn.
Waarom is dit precies een voordeel? Economisch en juridisch is er geen verschil..quote:Op vrijdag 7 januari 2011 00:32 schreef dvr het volgende:
• Een zelfstandige waarde (geen claim op waarde)
Pardon?quote:Waarom is dit precies een voordeel? Economisch en juridisch is er geen verschil..
De titel van dit topic geeft enigszins het verschil aan.quote:Ik ben van mening dat goud momenteel zwaar overgewaardeerd is. Ik verwacht zelf meer van zeldzame aardmetalen.
Veel financiële 'waarden' zijn in feite een claim op waarde, zodat je van een tegenpartij afhankelijk bent. Een spaartegoed is bijvoorbeeld geen geld maar een claim op de bank. Een effectenportfolio idem dito (zij het, dat die meestal in een schuldenvrije houdsterstichting zijn ondergebracht). Dat is juridisch wel degelijk een verschil, en economisch kan het een verschil worden zodra het voortbestaan van de bank in het geding komt. Bovendien zijn er practische risico's aan verbonden, zie bijvoorbeeld de administratieve chaos rond Amerikaanse hypotheekderivaten.quote:Op vrijdag 7 januari 2011 10:53 schreef DRidder het volgende:
Waarom is dit precies een voordeel? Economisch en juridisch is er geen verschil..
Ik ben het met die conclusie eigenlijk niet eens.quote:Op zondag 2 januari 2011 18:36 schreef SeLang het volgende:
Daarom heb ik eens gekeken in hoeverre goud die "store of value" functie waarmaakt en zo ja, wat is dan ongeveer de prijs die je zou mogen betalen.
Om te beginnen kijk ik in hoeverre goud op korte termijn de "store of value" functie vervult. Als goud inderdaad een hedge tegen inflatie is, dan verwacht ik dat de goudprijs een duidelijk positieve correlatie heeft met de inflatie. Om dit te testen heb ik een scatterplot gemaakt waarbij ik van de afgelopen 30 jaar de verandering van de goudprijs uitzet tegen de verandering in CPI.
[ afbeelding ]
We zien direct dat goud op korte termijn geen goede hedge is tegen inflatie.
Nee. Dit geeft eigenlijk al aan dat het onderzoek incorrect is.quote:Vanuit het paradigma van goud als "store of value" kun je nu een ruwe schatting maken van de "fair value" per 1 januari 2011. Die zou dan moeten liggen ergens binnen die $198-$661 range.
Dat is geen goed argument (wel aannemelijk, maar niet bewijsbaar en niet kwantificeerbaar) maar het betoog waar je tegenin ging was ook al van meet af aan ondeugdelijk. Het spreekt volledig voor zich, dat in tijden van economische bloei en minimale onzekerheden goud niet goed zal presteren. Want dan is het inderdaad maar een inert hoopje metaal dat niks ligt te doen terwijl zo'n beetje alle andere assets sterk renderen. Het is dus overbodig om dat nog te gaan 'bewijzen' -- Maar, dat zijn dan ook niet de tijden waarop goudliefhebbers doelen wanneer ze goud een een 'store of value' noemen!quote:Op vrijdag 29 juli 2011 11:47 schreef GoudIsEcht het volgende:
De afgelopen dertig jaar zijn namelijk op te delen in de periode 1980 - 2000 van goudprijs-bevriezing, en die van na 2000 (introductie euro) waarbij goud politiek wordt teruggebracht in het systeem.
Bij de eerste 20 jaar werd goud kunstmatig laag gehouden, bij de laatste 10 jaar laat met het juist gecontroleerd stijgen.
Bepaalde (financiele) transacties boven een bepaald bedrag (volgens mij 11.000) dienen te worden geregistreerd volgens de 'Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme'. Op dat bedrag zit je al vrij snel met de huidige goudprijs.quote:Op zaterdag 30 juli 2011 05:38 schreef WammesWaggel het volgende:
Waarom vragen verkopers van goud om een bewijs van ID en wat doen zij met die gegevens?
Dit komt steeds naar voren in de goud gezocht foldertjes die hun weg naar mijn brievenbus vinden.
Het laatste waar je behoefte aan hebt is dat een winkel in een kast een lijst heeft met luitjes die voor een kapitaal aan goud wellicht wel thuis hebben liggen, zou je denken.
nou is niet zo slecht tochquote:Op zaterdag 30 juli 2011 09:37 schreef iamcj het volgende:
Mijn ouders hebben vertelden me gisteren doodleuk dat ze op een kraampje op de markt hun gouden sieraden hadden verkocht voor gemiddeld 14 euro per gram.
![]()
Het meest was 18 karaat, beetje 20 en wat 14. Dus gewoon voor 10 euro per gram genaait zou ik zeggen.quote:Op zaterdag 30 juli 2011 11:37 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
nou is niet zo slecht toch
meeste goud is 14 krt
Goudprijs vandaag per gram
http://www.juwelierjansen.nl/?gclid=CM6FjPHhqKoCFQEk3god832iXw
Gehalte/Karaat
Prijzen vanaf 100 gram
14 Karaat goud 585
¤ 20,00
18 Karaat goud 750
¤ 25,65
20 Karaat goud 833
¤ 28,50
21 Karaat goud 875
¤ 30.50
22 karaat goud 916
¤ 31,50
23 Karaat goud 983
¤ 33.65
24 karaat goud 999 goudbaar
¤ 36.00
Er zijn mogelijkheden om daar buitenom te werken.quote:Op zaterdag 30 juli 2011 09:53 schreef piepeloi55 het volgende:
Bepaalde (financiele) transacties boven een bepaald bedrag (volgens mij 11.000) dienen te worden geregistreerd volgens de 'Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme'. Op dat bedrag zit je al vrij snel met de huidige goudprijs.
Evenje je denk-petje rechtzetten. Jij hebt het over inkopers van goud. Die willen niet van heling beschuldigd kunnen worden, en willen dus de identiteit kennen van degenen van wie ze sieraden e.d. opkopen. Anders gaat half inbrekend Nederland ze dadelijk hun buit sturen.quote:Op zaterdag 30 juli 2011 05:38 schreef WammesWaggel het volgende:
Waarom vragen verkopers van goud om een bewijs van ID en wat doen zij met die gegevens?
Dit komt steeds naar voren in de goud gezocht foldertjes die hun weg naar mijn brievenbus vinden.
Je hebt beide argumenten niet begrepen. Fysiek goud geniet de voorkeur omdat papiergoud slechts een claim op goud van een ander is, die dus onderhavig is aan allerlei risico's, met name omdat banken, beurzen en brokers er minimaal 20 keer meer van verkopen dan er feitelijk aan goud bestaat. Als puntje bij paaltje komt kun je dus met lege handen komen te staan.quote:Op zaterdag 30 juli 2011 09:53 schreef piepeloi55 het volgende:
Het hele idee van physiek goud en geen enkele tegenpartij (wat zowiezo een illusie is, daar de markt constant de prijs bepaald en zodoende tegenpartij is) gaat daarmee verloren.
Het idee van geen tegenpartij blijft volledig overeind.quote:Op zaterdag 30 juli 2011 09:53 schreef piepeloi55 het volgende:
Het hele idee van physiek goud en geen enkele tegenpartij (wat zowiezo een illusie is, daar de markt constant de prijs bepaald en zodoende tegenpartij is) gaat daarmee verloren.
Zoals je het hier schrijft lijkt het of je a priori bepaalt of je goldbug bent, en daar vervolgens je argumentatie en inzichten van af laat hangen. Prima hoor, Mr. paper bug.quote:Ik zou me daar echter geen zorgen over maken, omdat ik denk dat goud geen monetaire functies meer gaat vervullen. Maargoed ik ben dan ook geen goldbug.
Nou nee, ik krijg veel goud gezocht foldertjes in de bus, daar beneden staat veelal in kleinere lettertjes dat ze ook verkopen mits met legitimatie, vandaar mijn inmiddels beantwoorde vraag.quote:Op zaterdag 30 juli 2011 18:40 schreef dvr het volgende:
[..]
Evenje je denk-petje rechtzetten. Jij hebt het over inkopers van goud. Die willen niet van heling beschuldigd kunnen worden, en willen dus de identiteit kennen van degenen van wie ze sieraden e.d. opkopen. Anders gaat half inbrekend Nederland ze dadelijk hun buit sturen.
De registratie die verkopers voeren is een normale wettelijke verplichting rond 'ongebruikelijke transacties' die bedoeld is om witwassen van zwart geld te voorkomen.
Een wat ouder filmpje maar het komt blijkbaar wel erg veel voor.quote:Op zaterdag 30 juli 2011 12:12 schreef iamcj het volgende:
[..]
Het meest was 18 karaat, beetje 20 en wat 14. Dus gewoon voor 10 euro per gram genaait zou ik zeggen.
Een veelvoud van grote transacties onder de 11K binnen een tijdsbestek dient ook te worden geregistreerd zover ik weet. Er zullen best manieren zijn om onder een melding uit te komen, daarvoor ken ik de betreffende wetgeving niet goed genoeg. Het lijkt me echter dat het niet zo eenvoudig zal zijn met een redelijk groot bedrag als je stelt.quote:Op zaterdag 30 juli 2011 18:01 schreef GoudIsEcht het volgende:
Er zijn mogelijkheden om daar buitenom te werken.
Een daarvan is door in kleinere hoeveelheden te kopen (bijvoorbeeld bars van 250gr).
Ik ben het maar met 1 van de 2 argumenten oneens. Er is een wezenlijk verschil tussen papiergoud en fysiek goud en dat verschil heeft inderdaad te maken met het risico van mogelijke insolvabiliteit van de tegenpartij bij papiergoud. Echter zie ik de prijsbepalende markt ook als tegenpartij daar zij de waarde van de asset bepaald.quote:Op zaterdag 30 juli 2011 18:54 schreef dvr het volgende:
Je hebt beide argumenten niet begrepen. Fysiek goud geniet de voorkeur omdat papiergoud slechts een claim op goud van een ander is, die dus onderhavig is aan allerlei risico's, met name omdat banken, beurzen en brokers er minimaal 20 keer meer van verkopen dan er feitelijk aan goud bestaat. Als puntje bij paaltje komt kun je dus met lege handen komen te staan.
Het vrij zijn van een tegenpartij heeft ook niet zozeer met de prijs te maken maar met het risico. Een voordeel van fysiek goud is dat het in tegenstelling tot papieren waarden inherent waardevol is. Hoe hoog die waarde vervolgens is, is vers twee.
Dat laatste is ook precies wat ik stelde en ik denk niet dat we terug gaan naar een (vorm van) goudstandaard. Confiscatie lijkt me daarom vrijwel uitgesloten, maar er zijn goldbugs die daar anders over denken. Voor hen is het van belang om onder een melding van bepaalde wetgeving uit te komen en desnoods de belasting niet te informeren over goudbezit. Of dat zo slim is is een tweede.quote:Goud heeft wel degelijk een monetaire functie, eentje die aan belang wint naarmate fiduciair geld aan waarde verliest, daarom liggen er grote hoeveelheden in de kluizen van centrale banken en mogen banken het bij de ECB als onderpand aanbrengen. Dat goud is feitelijk de waardebasis waar alle andere monetaire waarden van afgeleid zijn. Het risico op confiscatie van particulier goud is nul zolang er geen goudstandaard geldt, c.q. zal gaan gelden.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |