Goud staat de laatste jaren sterk in de belangstelling. Steeds meer mensen zien het als een veilig alternatief in een wereld met turbulente economische ontwikkelingen. Het bekendste argument is dat goud een "store of value" is. Het is natuurlijk een feit dat goud niet kan worden bijgemaakt, dus op zichzelf is er iets te zeggen voor dat argument. De vraag die dat echter direct oproept is:
wat is die waarde dan? Want als het een "store of value" is, dan is het belangrijk dat je de juiste prijs betaalt. Daarom heb ik eens gekeken in hoeverre goud die "store of value" functie waarmaakt en zo ja, wat is dan ongeveer de prijs die je zou mogen betalen.
Om te beginnen kijk ik in hoeverre goud op korte termijn de "store of value" functie vervult. Als goud inderdaad een hedge tegen inflatie is, dan verwacht ik dat de goudprijs een duidelijk positieve correlatie heeft met de inflatie. Om dit te testen heb ik een scatterplot gemaakt waarbij ik van de afgelopen 30 jaar de verandering van de goudprijs uitzet tegen de verandering in CPI.
![GoldvsCPI.png]()
We zien direct dat goud
op korte termijn geen goede hedge is tegen inflatie. De trendlijn is zelfs ietwat negatief, maar dat heeft geen betekenis omdat er überhaupt nauwelijks een correlatie is. Op zich is dit niet zo'n verrassend resultaat, want we weten dat de goudprijs jarenlang is gedaald terwijl de inflatie toen positief was.
Maar hoe zit het op lange termijn? Om dat te testen heb ik gekeken naar de koopkracht van 1 oz goud in de periode van 1870 tot 1971 toen de goudstandaard werd losgelaten en een belegging in goud een pure speculatie werd. Ik reken uit wat 1 oz goud
per 1 jan 2011 zou mogen kosten om dezelfde koopkracht te hebben als in een gegeven jaar in de periode 1870-1971. Dus: om dezelfde koopkracht te hebben als in 1970 zou goud nu $200/oz mogen kosten. Om dezelfde koopkracht te hebben als in 1895 zou het ca $650 mogen kosten.
![GoldStoreOfValue.png]()
Het resultaat is interessant. We zien dat de koopkracht van 1 oz goud terug gerekend naar de koopkracht van vandaag heeft gevarieerd tussen $198 en $661 met een gemiddelde van $396. Een range van een factor 3,33 dus. Dit is natuurlijk een enorm wijde range als je claimt dat goud een "store of value" is. Aan de andere kant kun je zeggen dat hoewel de koopkracht enorm heeft gefluctueerd, deze koopkracht per saldo wel ruwweg ongeveer constant is gebleven.
Vanuit het paradigma van goud als "store of value" kun je nu een ruwe schatting maken van de "fair value" per 1 januari 2011. Die zou dan moeten liggen ergens binnen die $198-$661 range. Het gemiddelde van $396 is wellicht een redelijke waarde. Alles significant boven die prijs lijkt vanuit het "store of value" perspectief te duur betaald en alles significant daaronder lijkt goedkoop.
DisclaimerIk onderschrijf zelf de "store of value" theorie niet en heb dus ook geen mening of de huidige prijs te hoog of te laag is. Het bovenstaande stukje moet je dus ook niet lezen als zijnde mijn mening over wat de huidige fair value is van goud. Ik heb domweg geen methode om de "fair value" van een oz goud te bepalen, noch heb ik een strategie om de prijsbewegingen te timen. Ik beschouw slechts wat de consequenties zijn als je het paradigma van goud als "store of value" accepteert.
[ Bericht 0% gewijzigd door SeLang op 02-01-2011 18:43:15 (typo) ]