IMF vooraan
Uw beurscommentator vroeg zich laatst af wat er eigenlijk gebeurt als bijvoorbeeld Griekenland alsnog failliet gaat, en schuldeisers onverhoopt niet al hun geld terugkrijgen. Onze noodsteun wordt toch wel éérst terugbetaald, voordat gewone obligatiehouders voldaan worden? Navraag bij het Ministerie van Financiën leerde dat dat níet het geval is: Nederlandse steun is níet preferent is boven andere schuldeiser. Als er obligaties afgestempeld moeten worden, stempelt onze steun direct mee. Het IMF mag traditioneel wél als eerste zijn hand ophouden.
Wij achteraan
Nederlands staat dus achter het IMF in de rij om geld terug te krijgen; daar is misschien nog wel wat voor te zeggen. Maar dat wij niet vóór andere schuldeisers aan bod komen is eigenlijk vrij bizar. Sterker nog, onze steun wordt deels gebruikt om rente en aflossingen op huidige leningen vanuit de markt te voldoen. Houders van obligaties in landen die eigenlijk failliet zijn worden dus met onze steun nu gered. En zelfs houders van bank-obligaties pakken fluitend hun rente, inclusief flinke opslag voor het extra risico dat aan een bank zou moeten kleven (maar dat dus dankzij EMU steun geen risico is). Het EMU noodfonds is dus eigenlijk het afvoerputje van de kredietcrisis.
Alsnog failliet
Alle noodsteun die al gegeven is en nog klaar staat ten spijt, is het risico dat landen als Griekenland en Ierland alsnog failliet gaan en hun schulden moeten herstructureren niet weg. Hooguit hebben de landen wat meer tijd gekregen om orde op zaken te stellen; veel economen twijfelen sterk of ze uiteindelijk niet toch kopje onder gaan. Sterker nog, er zijn twee redenen waarom de steun het risico op wanbetaling misschien zelfs vergroot. Ten eerste zijn de noodrentes moordend hoog. Ten tweede koop je met 'tijd' helaas geen oplossingen, doch alleen maar meer ellende, omdat de economieën niet 'uit de problemen groeien', doch verder 'de problemen inkrimpen'. De rol van het IMF is in principe natuurlijk wel positief, hoewel achteraf pas zal blijken of zó keihard bezuinigen wel de grootste kans op duurzaam herstel geeft van de overheidsfinanciën - maar dat terzijde.
Casus Ierland
Laten we, om het allemaal wat concreter te maken, wat bedragen hangen aan de Ierse situatie. Van het noodpakket voor Ierland van 85 mld komt 22,5 mld van het IMF. Nederland staat voor 2,7 mld garant. Eind 2009 bedroeg de totale staatsschuld van Ierland 75 mld, een bedrag dat dit en komende jaren waarschijnlijk verdubbeld tot 150 miljard. Ergo, de nieuwe leningen van het EMU noodfonds en IMF zijn er vooral om oude schulden te dekken en problemen die zo groot zijn dat de markt ze niet wil financieren in te vullen. Inderdaad, zou het fijn zijn om in dat spektakel wat verder vooraan te staan bij terugbetaling van een hopelijk zo groot mogelijk deel van die totale schuld.
http://www.rtl.nl/(/financien/rtlz/home/)/components/financien/rtlz/redactie/column/degeus/2010/articles/1208_1355_Nederland_zo_ver_achteraan_bij_terugbetaling_noodleningen.xml
Ha ha ha wel lachen maar wel terecht. Wij hebben het al zo goed duswij moeten netjes wachten tot iedereen is geweest. Ik ben trots om Nedelander te zijn hahahaha
EUROPA here we come