Ha allen,
Ik heb een overzichtstabel gemaakt waarmee je snel een indicatie kunt krijgen van de maandelijkse lasten die als woningkoper tegenwoordig moet ophoesten als gevolg van de Kosten Koper. Zie
http://www.editgrid.com/user/droomeconoom/kkHet bedrag dat je maandelijks kwijt bent aan Kosten Koper is afhankelijk van de waarde van het onroerend goed, en het aantal jaar dat je als huizenkoper in je bezit blijft wonen (en het bezit niet verkoopt), en loopt tegenwoordig al snel op naar enkele honderden euro's per maand.
Er is uitgegaan van het standaardbedrag dat meestal als Kosten Koper wordt genoemd: 10% van de waarde van woningprijs. Aangenomen is dat de netto hypotheekrente (dus na hypotheekrenteaftrek) 2,5% bedraagt. Die netto hypotheekrente is toegekend aan de gehele Kosten Koper gedurende de gehele periode dat men niet verhuist. Dat is in de meeste gevallen reëel: Wanneer men 20.000 euro betaald aan Kosten Koper, loopt men in feite 20.000 euro achter bij het afbetalen van de hypotheek. Dat gaat niet helemaal op na 30 jaar, omdat een deel van de kopers zijn hypotheekschuld helemaal afbetaald. Maar m.i. is dit een kleine afwijking en gaat het om slechts een minderheid van de woningbezitters.
Ook is uitgegaan van gelijkblijvende huizenprijzen, dus de Kosten Koper worden niet meer gecompenseerd door stijgende huizenprijzen en moeten door de woningkoper worden opgehoest. Met echt geld, niet met virtueel geld! In feite dalen de huizenprijzen al enkele jaren en verliezen woningbezitters dus vermogen, maar dat is niet bij deze cijfers opgeteld. Ook geven deze cijfers geen totaal beeld van de woonlasten: De andere woonlasten (hypotheekrente, aflossing, OZB etc) komen hier uiteraard bovenop! Dit gaat dus echt alleen om de Kosten Koper!
Wat zijn de Kosten KoperDe Kosten Koper omvatten alle kosten die gemoeid zijn met de verwerving (koop) van een onroerende zaak en door de koper worden betaald. Dit bedraagt ruwweg 10% van de koopsom. Als een bestaand huis te koop wordt aangeboden, staat vaak de afkorting K.K. achter de vraagprijs, wat betekent dat de Kosten Koper er nog bijkomen (althans, dat vraagt de verkoper...).
Het grootste deel van de Kosten Koper bestaat uit de overdrachtsbelasting. Deze "verhuisbelasting" bedraagt 6% van de koopsom. De overige kosten bestaan o.a. uit notariskosten en kosten als de leveringsakte of transportakte, en hypotheekakte. Strikt juridisch genomen vallen de makelaarskosten en de hypotheekkosten vallen er niet onder, naar die moet je als huizenkoper ook betalen.
ConclusiesDe huidige hoogte van de Kosten Koper vormt nagenoeg een 100% blokkade van de woningmarkt! Nu kosten koper niet meer worden gecompenseerd door stijgende woningprijzen, vormen de kosten koper een zeer grote horde bij het verwerven van een woning.
Het model, waarbij eerst een starterswoning werd gekocht en later werd doorverhuisd naar een grotere woning is hierdoor niet meer reëel. Wie immers korte tijd een woning bezit en dan doorverhuisd, betaald de hoofdprijs.
Maar ook mensen die lange tijd in een woning zitten, betalen hoge, maandelijkse lasten ten gevolge van de Kosten Koper. Mensen die gelijk een woning kopen waar zij een jaar of 15 in kunnen blijven wonen, zijn al snel een paar honderd euro per maand kwijt. Mensen die een goedkope woning kopen en daar 30 jaar in blijven zitten, zijn natuurlijk het goedkoopst uit. Maar voor iemand die 30 jaar blijft wonen in een bovenwoning van 140.000 euro, is 68 euro per maand extra woonlasten ongetwijfeld een groot bedrag. Mensen die een normale woning kopen, en die onverhoopt na enkele jaren moeten verkopen, kunnen alleen al aan kosten koper kwijt zijn wat een goede huurwoning kost. Dit verklaart waarom mensen die hun huis bijvoorbeeld na een echtscheiding moeten verkopen, met zo'n enorme restschuld blijven zitten.
Aangezien de Kosten Koper momenteel nagenoeg een 100% blokkade vormen voor de woningmarkt, kan ik me niet voorstellen dat de overdrachtsbelasting de overheid nog geld opleverd. Intussen blokkeert deze verhuisbelasting wel de woningmarkt, aangezien zij het grootste deel vormt van de Kosten Koper. Mijn voorstel is dus: Afschaffen! Desnoods kan het afschaffen van de Kosten Koper worden gefinancieerd uit een vermindering van de hypotheekrenteaftrek, want niemand heeft baat bij deze verhuisbelasting.
[ Bericht 0% gewijzigd door droom_econoom8 op 23-12-2010 10:30:28 ]